Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tankblock

aktív tag

válasz ZTE_luky #9158 üzenetére

Hello

Mi a célod ezzel a projecttel? Ezt kellene tisztázni.

110 * 60 [mA] = 6,6 [A] + a nano fogyasztását elhanyagolom. Ebből a keretből kell gazdálkodni. Ha a ki szeretnéd az összes ledet egyszerre hajtani 100% on akkor a powerbanknak tudnia kell 6.6 [A] konstans leadni.

Ha hozzászámolom a teljesítményt --> 6.6 [A] * 5 [V] = 33 [W] amit el kell maximálisan disszipáltatni.

Ha nem csak mondjuk 10% akkor más a helyzet => 660 [mA] * 5[V] = 3.3[W]

elég ha az arduinot mini usb-ről táplálom csak árammal? --> külön igen, közösítsd a földet ebben az esetben.

A lenti kapcsolásból hiányzik kondenzátor a táp vonalak közé, minnél közelebb a LED sorhoz.

• nope

tag

Szia!

Az ábrán Arduino Nano van, stabil 5V-os táppal jó a rajz, power banknál lehet hirtelen feszültségesés, ha gyorsan változik a fényerő a szalagon. A kérdés, hogy milyen ledek vannak a szalagon? Van olyan RGB led, amelyik megeszik 50mA-t, 110 db. max fényerőn már 5,5 ampert kér, és érdemes a tápot túltervezni. Szóval legalább 6, de inkább 8 amperes táp kellhet hozzá (a led pontos ismeretében ki lehet számolni, mennyi a max. igény).

Az Arduinot táplálhatod a mellékelt rajz alapján (stabil táppal), vagy USB-n keresztül is. Ezeket érdemes használni, a Vin bemenetén a converter minősége kérdéses, 12V is sok lehet neki hosszú távon. Ne cibáljuk a kínai oroszlán bajszát.
    A WS2812 adatot csak egyik oldalon kell bekötni, az első led megkapja, lecsípi a neki szóló adatot, a maradékot küldi tovább. A végén csak akkor kell bekötnöd, ha folytatni akarod a sort (még további ledekkel akarod bővíteni, akkor azon keresztül).
    Én igazából a sor végén (az ábrán DO-val jelölve) az 5V + GND bekötést is feleslegesnek tartom, hosszabb sornál indokolt. (ha ritka, 30db/méter a sor, akkor a 110 db. 3,6 méter, annak el kell mennie egyoldalú betáplálással.)

• _q

addikt

Arduino honlap szerint, Vin 30-as bemenetre lehet kötni 6-20 V közötti áramforrást, ez a bemenet egy 5 V-os regulátorra megy, így stabilan üzemeltethető. Az 5 V-os 27-es bemeneten nincs regulátor, ezért elsősorban külső regulátoros áramkörről érdemes táplálni ezt a bemenetet, de lehet anélkül is 5 V-os tápot adni, viszont akkor közel stabil 5 V legyen. Nem tudom a powerbank amit használsz mennyire stabil, mekkora eséllyel mehet tönkre a board, szerintem jobb elővigyázatosnak lenni.
    Egyébként szerintem a legegyszerűbb az lenne, ha a gyári mini usb csatlakozón keresztül kapná a tápot, mint ha számítógépről üzemeltetnéd.
    Ha power bankról akarod üzemeltetni, ott gyorsan lecsökken a feszültség 5 V alá így nem túl sok ideig lenne használható ledes projekted. Érdemes lenne inkább nagyobb feszültségről üzemeltetni ha nem hálózatról menne, mondjuk 12 V. Ha mobiltöltőt használsz ott ez a gond nem jelentkezik.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés