- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zka67
őstag
Srácok, igaza van tvamos-nak, ide soros vonal kell, mégpedig RS485-ös adó-vevőkkel, különben nem fog működni a rendszer. Egy I2C buszt nem lehet elvinni még 2 méterre sem, soros vonalat árnyékolt vezetékkel talán 15m-re alacsony sebességgel. RS485-öt meg csavart érpáron (UTP vezetéken) akár 1200m-re is (nekem egy ipari parkban működik 80 darab kártyaolvasóm ezzel a megoldással).
Továbbá figyelembe kell venni azt is, hogy mit használtok kapcsolónak? Relét? Szerintem marhaság, egyrészt drága, másrészt meg sok a gond vele, néha több kárt csinál mint hasznot. Én MOSFET-et használnék, ha a kapcsolt áramköröknek nem kell összekötve lennie a GND pontjuknak. (Egy relé árából veszek tíz mosfetet).
Én úgy csinálnám meg a rendszert, hogy - ha már ardunionál kötöttetek ki - vennék egy vezérlő adruinot, aminek a soros port kimenetére tennék egy 75176-os IC-t adó üzemmódban, majd UTP-n sorba felfüznék rá annyi aurduinot, amennyi szükséges. Ezeknek a soros port bemenetükre tennék szintén 75176-os IC-ket vevő üzemmódban. Minden egyes vevő arduinonak adnék egy báziscímet és kész is a protokoll.
Ha be akarok kapcsolni egy kimenetet, akkor kiküldöm a kapcsolni kívánt port címét, 0-127 között, valamint a 7-es bitet 1-be kapcsolom, ha ki akarom kapcsolni, akkor pedig a 7-es bitet nullába kapcsolom. Ha a cím az adott arduino tartományába esik, akkor feldolgozza a parancsot, ha nem, akkor figyelmen kívül hagyja.
Ezzel ki lehet védeni azt is, hogy esetleg gyorsan ki-be kapcsolgathassa az adott portot (vannak olyan áramkörök, amik nem igazán szeretik ezt). Pl. ha ki van kapcsolva a port és bekapcsolás parancs jön, akkor bekapcsolja. De pl. ha 5 mp-en belül kikapcsolás parancs jön, akkor azt eltárolja, de nem kapcsolja ki azonnal a portot. Ha közben ismét bekapcsolás parancs jön, akkor marad bekapcsolva a port, különben 5 mp múlva kikapcsolja.
-
bacus
őstag
Én hiszek neked. De azért jóval több az árkülönbség 3 gombóc fagyinál. Mondjuk pont nem tudom 3 gombóc fagyi árát
Nem tudom mit kell tanulni a shift regiszteren, egyszerü program, feltölti, 3 vezeték az arduról, nincs szivás, helyesbitek, nekem még nem volt, de még lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
- 0 perces RYZEN laptop, eredeti Win10! FullHD IPS / 12GB DDR4 / 1TB M.2 SSD! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- ASUS ROG STRIX 850W Gold Aura Edition RGB Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 2x 12VHPWR
- Corsair RM850i 850W Gold Moduláris Tápegység
- Corsair RM750X 750W Gold Moduláris Tápegység
- GIGABYTE AORUS P750W Gold Moduláris Tápegység
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest