- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #16386 üzenetére
Leírom, hogy nekem miért érte meg jobban az opamp-os megoldás. Persze ez teljesen más mint a kérdezőé, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy az opampos erősítős megoldás is lehet jó, és egyúttal sokkal olcsóbb is.
JBC 245 pákához terveztem állomást, és szerettem volna pontos/precíz PID szabályozást készíteni hozzá. Ennek a pákának az egyik tulajdonsága, hogy pár másodperc alatt fel tud fűteni, a legnagyobb hőmérséklet-változási sebesség amit mértem kb. 100 °C/sec.
A MAX6675 és hasonló céláramkörök konverziós sebessége adatlap szerint 0,17---0.22sec, ez azt jelenti, hogy két mérés között 17...22°C-ot is változhatna a páka hőmérséklete, tehát ezzel eleve nehéz lenne stabil hőfokon tartani, mert ahhoz sűrűbben kellene mérni. Tovább rontja a helyzetet, hogy fűtéskor, a páka vezetékén eső feszültség miatt nem lehet mérni, ezért a mérés idejére ki kell kapcsolni a fűtést. Ez azt jelenti, hogy ha folyamatosan mérnék, akkor nem maradna idő fűteni. Ha csak az idő 50%-ában fűtök, a másik felében mérek, az mégnagyobb hőingadozást jelentene. Tehát erre a célra egy ilyen IC kb. alkalmatlan lenne. Ráadásul ennek az IC-nek az ára pl. a hestore-ban éppen netto 1600Ft körüli.Az az opamp amit használtam kb 300Ft, az offszetfeszültsége maximum 25µV, tehát legrosszabb esetben ez kb 1°C hibát vihet be. A hidegpont mérésére használt hőszenzorom: MCP9700, 100Ft körüli a chipcad-nél vagy a TME-nél. Az MCU-ban levő A/D 12 bites ugyanúgy mint a MAX célIC-ben, csak azzal 2x128 mintát tudok venni és átlagolni kevesebb mint 2 ms alatt. Így ha mondjuk 40msec időközzel mérek akkor a ciklusidőnek csak 5%-át vesztem el mérési időre, és az idő 95%-ában lehet fűteni a pákát (mehetne a mérés akár 20 vagy 10 msec időközzel is, az sem okozna gondot).
Az MCP9700 hőszenzor 1...2 fok pontosságú, tehát ezzel együtt kb. 3 fok hiba + kb. 1% az ellenállás osztók miatt ami bejöhet. Mivel 330 fok körül forrasztok gyakran, a legnagyobb hiba 6 fok körüli lehetne. Azonban a forrasztóállomás kalibrálható, és ezzel a hiba jelentős része kiesik, tehát a végeredmény egy egész pontos szabályozás lehet.
A kérdezőnek valószínűleg nem kel ilyen sebességű és pontosságú mérés, de ha ismernénk a hőszenzora adatait, akkor valószínűleg lehetne hozzá optimális megoldást találni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 13 Pro Max 128 GB /// 86% Akku // Számlával és Garaniával
- Iphone 12 Pro Max 128 GB /// 88% Akku // Számlával és Garanciával
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest