Új hozzászólás Aktív témák

• Teasüti

nagyúr

válasz ZTE_luky #9167 üzenetére

WOW, ezt nagyon igényesen összeraktad! :R
    Hogyan tudtad így befaragni a fa elemeket? Asztalos vagy talán? :))
    A videót is megnézhetjük?

Oh, wait... Ez nem is a tied, ugye? ;]

Tehát akkor nem probléma hogy arduinón fut a szalag árama is? tehát hogy csak usbről kap áramot az arduino, is minden azon fut át? mert ugye a rajz elcsal annyit hogy a szalag nem közvetlen az áramforráshoz van kötve hanem az arduinóról kapja az 5V-ról
    Nem, nem gond. Én egyetlen ledszalagos projektemnél sem használtam külön tápot a vezérlőnek. 5V-os szalagoknál legalábbis. Legyen elég bika a táp, ennyi. Viszont pufferkondik azok kellenek a szalag(ok) elé!
    Az nem lenne szerencsés, hogy a táp kimenetét közvetlenül szaggatnák meg a pwm ledek. Ezt lehet megérezné a vezérlő is.

Földet minden esetben közösíteni kell a szalag és a vezérlő között (ha egy tápról megy mindkettő, akkor nyilván ez adott). Különben lehet nem lesz jó az adatbusz jelszintje. Rosszabb esetben akár tönkre is mehet egyik vagy a másik a GND potenciálkülönbségek miatt, de minimum zajos lesz*. Egy 480-as ellenállást is illik berakni a vezérlő kimenetére, épp a túláramokat elkerülendő.

*Van is ezzel tapasztalatom: féklámpám kapcsán mikor 12V-os tápról teszteltem, a külső pwm vezérlő meg a laptop usb portjáról üzemelt. Elsőre nem volt közösítve a föld, csak egy szálon ment a pwm jel a panelre a vezérlőből és konkrétan üzemképtelenné tette a lámpát. Össze-vissza kapcsolt. GND közösítés után varázsütésre jó lett minden.
    (Ilyen kísérleteknél ha usb-ről táplálom a mikrovezérlőt, akkor általában akkuról megy a gép. Bár elvileg nem lehet baj több dugasztáp közösítéséből, de biztos ami biztos. Drága volt a laptop. :D )

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés