Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Lenry #7407 üzenetére

Az 5-7 mp-es bootidő valóban nem rossz, azt nem tudom, hogy minimalistább megoldással mennyit gyorsulna, nagyon gépfüggő is, és nem csak a procitól függ, hanem SSD-től is. Az i3-9100F szerintem nem olyan rossz proci, simán hozza a korai genes i5-i7-esek szintjét, mert igaz, hogy csak 4 mag, 4 szál, de több cache, magasabb IPC, magasabb órajel, újabb utasításkészletek, PCIe 3.0 sávok és a DDR4 nagyobb sávszélessége, stb.. Szóval az i3 név megtévesztő, desktop Intel prociknál újabb genből, 8-10. gen nem olyan rossz, annyit fejlődtek mára a procik, hogy még egy ilyen alsóbb kategóriás is veri a néhány generációval korábbi felső kategóriásakat. A még újabb i3-10100 pl. a tesztek alapján az i7-7700K szintjén van, igaz az már 4 mag 8 szál, de ez a 9100F is simán hozza szerintem az i5-6600 és i7-4770 szintjét.

Mondjuk az igaz, hogy én i3-at nem vennék, az i3-9100 megjelenése idején már a Ryzen 1600 is elég olcsó volt, az nem csak olcsóbb (lap is olcsóbb alá), de 6 mag, 12 szál, háromszor annyi cache, magasabb frekis RAM-ot is támogat, bár kisebb IPC, kisebb CPU órajel, de a lap is olcsóbb hozzá, meg az AM4-e foglalatot tipikusan később olcsón felbővítheted Ryzen 5800X-ig minimum (ha B450, B550, X470, X570-es chipsetes), a Ryzen 5900-5950X már lapfüggő, hogy mit bír a VRM. Meg átlag felhasználásnál, ami nem használ túl sok magot, nem nagyon érezni a különbséget a Ryzen 1600 vs. i3-9100F, játékoknál is határeset, hogy mivel nézzük, mennyire érzékeny a frekire az adott játék. De a Ryzen mindenképp jövőtállóbb platform.

Új hozzászólás Aktív témák