- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ldave: New Game Blitz - 2025
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #7241 üzenetére
Nem baj, az első Arch installja mindenkinek ilyen kaotikus gányolás, bele fogsz jönni.
Szép sorban: billkiosztást be tudod álltani Xfce-nek valami beállítópaneljében. Ennek hiányában jó az, amit a kolléga írt, a X.org-os megoldás. Én azt szoktam, hogy automatikus indulásba beteszem a setxkbmap -option grp_led:caps,grp:alt_space_toggle,caps:escape hu,us & sort, igaz nálad ezek az opciók nem biztosan kellenek, csak egyszerűen setxkbmap hu & ahogy olvasom, ezt már meg is tetted. Nálam van egy csomó plusz opció, hogy Alt+Space-re váltson alap magyar és alap amerikai kiosztás között, amerikai kiosztáson égjen a Caps Lock ledje, hogy jelezze ezt a tényt (hogy nem magyar kiosztás van érvényben), amúgy meg a Caps Lock billentyű szűnjön meg nagybetűsíteni, helyette Esc-ként viselkedjen, ami vim és vi/vim-billentyűket használó progiknál, böngészőkiegészítőknél fontos annak, aki ilyet használ.
Az usered a sudo usermod -G wheel felhasználónév paranccsal tedd be a „wheel” csoportba, és a /etc/sudoers fájlt, de nem közvetlenül, hanem az EDITOR="szövegszerkesztőd" visudo paranccsal rendszergazdai módban szerkeszted, és a fájl vége felé a #%wheel ALL=(ALL) ALL sorból kiveszed a kettőskeresztes kommentjelent, majd elmented. Figyelem: NEHOGY elgépeld, kétszer is nézd meg, hogy a sudoers fájlt jól szerkesztetted-e meg, nem írtál-e félre valamit, nincs-e valahol felesleges szóköz, mert ha elrontod, akkor működésképtelen lesz a rendszer, és nem hogy senkinek nem lesz sudo joga, de még a root user jogosultsága is elkezdhet nem működni, hazavágod vele a teljes telepítést !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezért is csak visudo paranccsal lehet szerkeszteni ezt a fájlt, közvetlenül nem, a visudo egy script, ami ellenőrzi mit szerkesztettél bele, néhány hülyeséget ki tud szűrni, de nem minden user errort. Persze, ha tönkretennéd a sudoers fájlt, végül is Arch telepítőt bebootolva, partíciókat felcsatolva meg tudod javítani a fájl kicserélésével, de szopás, ha meg kell ilyet ejteni.
Archon alaptelepítésben biztonsági okból nincs engedélyezve a sudo. Igazából egyik disztrón se, csak a felhasználóbarát disztrókon a fejlesztők átállítják install során, hogy ne a usernek kelljen ezzel szenvedni, és telepítés után mindjárt legyen sudo joga.
Virtualboxnál azt kell feltenni, mit írtál, virtualbox-guest-utils csomag, és ez is csak akkor működik, ha a virtuális gépben futó OS épp támogatja ezt a funkciót, a legtöbb modern rendszer támogatja, a régi retró OS-ek közül nem mind.
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #7241 üzenetére
- bill magyarra én ezt szoktam telepítéskor használni: echo KEYMAP=hu > /mnt/etc/vconsole.conf
De így utólag már szerkeszd meg erre az /etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf fileodat erre:
Section "InputClass"
Identifier "system-keyboard"
MatchIsKeyboard "on"
Option "XkbLayout" "hu"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSection
- vboxhoz kell ez is a xorg mellé: virtualbox-guest-utils Ez fent van? Mert ennélkül szerintem a startx el sem fog indulni, hiába van fent xfce4
- sudo fel van telepítve? mert alapból nem kerül felAmúgy ha nagyon nem boldogulsz, akkor szívesen megosztom azt a scriptet amit magamnak írtam, mikor újra kell telepíteni a gépemet. Igaz a partícionálás fix benne, de nyilván ezt (meg mást is) át lehet írni, meg uefi bootra szabtam, de nyilván az sem kötelező. Viszont kapásból még nem mutatnám meg neked, mert egyrészt egy külön öröm ha rájössz, hogyan kell, másrészt úgy meg is érted, hogy mit csinál, míg ha az enyémet nézed nem biztos hogy tudod mit miért kell. Persze ha nagyon nem boldogulsz, akkor megmutatom az enyémet, csak akkor utána majd meg kell értened, hogy mit miért
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Legion Pro 7 RTX 4090-es laptop 999.000Ft-ért, HP, DELL, Lenovo dokkolók 12.300Ft-tól
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Xiaomi 12T Pro 8/256 GB kék / 12 hó jótállás
- 48 GB-os AMD Radeon PRO W7900
- BESZÁMÍTÁS! MSI B150M i5 7400 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB BitFenix NOVA MESH 400W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest