Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz samujózsi #6403 üzenetére

Ja, vagy az efibootmgr-rel kell a régi bootbejegyzést törölni és újat csinálni a helyére, vagy az UEFI BIOS-ban kell új bejegyzést kézileg felvenni, vagy ebben az EFI shellben kell indítani a kernelt, és ott mögé írni a paramétereket. Ez az ára, ha nincs bootmanager, de cserében nagyon egyszerű, bloatmentes megoldás. Egyébként a leírásodból úgy vettem észre, hogy ott rontottad el, hogy nem látta az EFI partíciót.

A systemd EFI boot annyiból könnyebb, hogy az nyújt egy minimális menücskét, ahol már nem is tudom milyen billentyűre lehet szerkeszteni a bootparamétereket, ahogy GRUB-ban. Meg kényelmesebben be lehet vele bootolni több OS-t és kernelt.

A GRUB-ot viszont nem szoktam erőltetni, ha nincs rá szükség. Az csak olyan speciális esetekben kell, ha ZFS partícióról akarsz bootolni, meg RAID van vagy hasonlók. Átlag desktop linuxnál kb. 0 értelme van, ha mindenből deafult beállítást használ valaki.

Azért mondtam, hogy minden megoldásnak megvan a maga előnye, maga rugalmassága vagy egyszerűsége, de ezek egymást kizárják, valami vagy bloat, vagy minimalista, vagy egyszerű, de akkor rugalmatlan, vagy bonyolult, de akkor rugalmas, többféle felhasználási kört is lefed. Ez mindenkinek egyéni, hogy mire van szüksége, mire használja, ehhez milyen megoldást választ, ezért mennyi bloatságot hajlandó fizetni.

Sőt, QEMU-n még olyat is lehet, hogy EFI partíció sincs, hanem a virtuális gép UEFI BIOS-ába az EFI kernel binárist a host felöl adagolod be, qemu paraméterként, és azzal indul a rendszer. Ennek csak az az egy kényelmetlensége, hogy a kernelt akkor a host gépen kell forgatnod.

• toxin2

tag

válasz samujózsi #6403 üzenetére

Mi az a "menü nélkül működik"? Nem értem,
    grubot nem raktál föl? Esetleg direkt?
    Rakj föl egy grubot, megoldódnak a
    "macerás módosítani a kernel paraméterein"
    gondjaid.

# pacman -Sy grub
    # mkdir /boot/EFI
    # EFI=`fdisk -l |grep EFI |cut -d' ' -f1`
    # mount $EFI /boot/EFI
    # grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/EFI --bootloader-id="Arch Linux"
    # grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Kb. ennyi. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés