Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz syIex #44495 üzenetére

Én azért az AMD-ben még reménykedem.
    Gamingben ( [link] ) Generációról generációra 10%, 15%, 17% teljesítménynövekedést értek el.
    Ugyanez CB R23 ST-ben: 13%, 21%, 20%
    (Ez nem IPC, hanem teljesítmény, amiben az órajelnövekedés is benne van)

Az apple M1 ST-ben spec mérések alapján nagyjából ott van, mint az 5950X [link]
    Namost persze az egy 105W-os TDP-vel rendelkező sku, de nem hiszem, hogy azt kihasználná ST közben. Ettől függetlenül persze biztosan nagyobb a fogyasztása. Jobb eredményt adna, ha egy U-s procival lenne összehasonlítva, de az csak MT workload esetén kerül elő. [link]

Szóval az M1 nagy magja 3.2Ghz-en ketyeg. Az 5950X pedig 4.9-et ér el ST esetén. Ez 53%-os frekvencia előny. (Aminek nyilván megfizeti az árát az AMD fogyasztásban és tranzisztorsűrűségben) mindenesetre nagyjából ekkora lehet az IPC előnye az M1-nek.

Ma már arról beszélnek, hogy a zen4 akár 30%-os IPC növekedést is hozhat. Nem tudom, hogy ebbe már bele kell-e érteni v-cache-t is, de a v-cache-sel együtt (+15% bizonyos szceniáriókban) az előrelépés a fenti számokhoz hasonló - "szokásos" - IPC növekedéssel együtt lehet annyi. Figyelembe véve, hogy ez már N5-ön készül talán a fogyasztás is szolídabb lesz.

Persze:
    - ez még mindig nem az M1 szintje. Ebben szerintem nem is lesz semmiféle elmozdulás addig, amíg el nem kezdik szélesíteni az architektúrát.
    - és közben az Apple is moving target, jövőre biztosan nekik is jön valami új architektúra N4-en. Amíg az Apple gyártástechnológiai előnyben van, addig biztosan lesz perf és perf/W előnye is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés