Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 4 – Zöldséges ragu, ami sokféleképpen elkészíthető
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz
Gyuri27 #44460 üzenetére
mit értesz 105W-ra korlátozás alatt?
Az AMD termék TDP-je 105W, de a tényleges áramfelvétel maximuma nem ennyi. Ez csak a tartós átlagos áramfelvétel maximuma.
Azt állítod, hogy az Intel a tényleges áramfelvétel maximumát korlátozta az AMD termék esetén 105W-ra, ami így megtévesztően hasonlít a termék TDP-jére?A ramot tekintve lehet benne igazság, hogy a 3200 hurka.
Viszont ez nemsokára kiderül, nem?
Ne higgyünk az intel marketing slide-jainak. -
Petykemano
veterán
válasz
Gyuri27 #44457 üzenetére
Egyetértek, hogy az Intel marketing anyagai nagyon "színesek" - Trükkök százai, amiről nektek nem kell tudnotok.
De itt most ebben nem tudtak volna elővigyázatosabban viselkedni.
Hacsak nem feltételezzük azt, hogy azért időzítette az Intel a Windows 11 rajtja körülire a prezentációját (ami ugye nem product launch volt, csak announcement), mert pontosan tudott az AMD hardvert érintő problémáról és ha az announcement a press benchmarkokkal együtt történik, akkor már nem tudták volna kimutatni saját marketing anyagaikban sem ezt az előnyt.Egyébként én azért arra számítok, hogy a slide-on látható különbség iránya azért megmarad, legfeljebb a mértéke valamivel kisebb lesz a press által elvégzett tesztek során.
Ha az AMD teljesítménye annyira beszakadt volna a Win11 miatt, akkor az 11900K-nak is meg kellett volna előznie. -
Petykemano
veterán
válasz
Gyuri27 #44454 üzenetére
Ez már aznap tudható volt. Nem nevezném direkt csalásnak, szerintem elfogadható magyarázat, hogy a méréseket és a diasort nem a prezentáció előtt 2 nappal csinálták. Ezzel együtt persze az így általuk prezentált eredmények kuka. De ez nagyjából minden céges marketing anyagra igaz.
A TDP-ről, illetve a PL1/PL2 értékekről a vita majd még csak most fog fellángolni.
-
Petykemano
veterán
Történelmi pillanat
Graphics Cards Retail Sales Week 44
AMD: 1255 units sold, 58.78%, ASP: 777.84 (Euro)
Nvidia: 880, 41.22%, ASP: 708.09
AMD revenue: 976'195, 61.04%
NVIDIA: 623'123.15, 38.96%
Models on sale:
#AMD: 34
#Nvidia: 46
RT 🙏. A ton of work goes into these
#Radeon #NVIDIAGeForce
https://t.co/hZ6XHTXTKSEz persze csupán egyetlen kiskereskedelmi egység nem reprezentatív számai. Természetesen nem jelent semmit.
-
Petykemano
veterán
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/wNRdiBGp8zYYvUxj5E4uuA.png
[link]
Ezt az ábrát elmagyarázza nekem valaki?
Ezt ugye úgy kell érteni, hogy 5nm osztályú és 7nm osztályú lapkát kik gyártattak bármelyik bérgyártónál? (Tehát ez nem csak a TSMC ügyfeleit mutatja?)
Én erre tippelnék, mert bár nem kizárt, de valószínűtlen, hogy a Samsung a TSMC-nél gyártasson.Még úgy is elég érdekes.
- az Apple elvitte a 2021-es 5nm-es gyártás több mint felét.
- Az AMD is gyártatott 5nm-en valamit 2021-ben, de lényegesen kisebb volument. Vajon mit? Legutóbb az derült ki, hogya CDNA2 is 7nm.
- Az Nvidia is gyártatott valamit. Az nem egyértelmű, hogy az samsung 5, vagy TSMC N5? De valami készül.
(- A Qualcomm Samsung 5nm-en gyártatott)- Az Nvidiának vajon mi az a 21% a 7nm osztályban? Vajon oda lett besorolva a Samsung 8N is? Vagy az Nvidia csak kicsivel gyárt kevesebb 7nm-es GA100-as lapkát a TSMC-nél, mint az AMD teljes gyártása? Vagy 2021-ben már gőzerővel készülnek a 8N leváltására valamilyen 7nm-es gyártástechnológával?
- Bár Abu azt mondta, hogy az Xilinx felvásárlásával az AMD nagyobb szeletre tesz szert, valójában úgy tűnik, hogy a Xilinx élvonalbeli gyártástechnológiák használatában betöltött szerepe marginális.Az ábrából én azt olvasom ki, hogy 2022 első fele a 7nm.-es termékekről fog szólni. Nvidia, AMD, Intel által kínálva. Az Apple és a qualcomm pedig viszi az 5nm nagy részét.
Aztán ez majd csak akkor fog változni, ha az Apple átlép N4-re, a Qualcomm pedig a 4LPE-re -
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #44401 üzenetére
Az M1 és az M1P/M1X között gyakorlatilag 0 előrelépes történt a CPU vonatkozásában. Ez azért nem így látszik,.mert direkt MT teljesítményt mutogattak. De ahogy HSM is írta, két 5800U egymás mellé rakásával 30W-ből az AMD is kihozna dupla MT teljesítményt.
Az M1 és az M1P/M1X viszonya nem mond semmit az arm és az x86 viszonyáról vagy az arm fejlődési üteméről. Ilyen következtetések levonásához meg kell várni az M2-t.
Sokunk szerint az AMDnek is ilyen fasza apukat kéne gyártania integrált memóriával. De ugyanezen sokaság elsősorban azért szeretné ezt, hogy a képletből kihagyható legyen más balfácán profitéhes OEM/AIB szereplő és némileg olcsóbban hozzá lehessen jutni, mintha külön eszközök formájában kéne megvásárolni.
Ennélfogva nagy eséllyel az AMD nem fog ilyen apukat készíteni, mert az OEM gyártóknak pont annyira fontos az összeszerelési szabadság, mint a DIY piacnak általában, csak ők nem a bővítés céljából igénylik, hanem azért, hogy lehessen ezen-azon spórolni.
Ahhoz, hogy kihagyhatatlan ajánlat legyen, annyival nagyobb teljesítményt kellene nyújtania, viszont az AMD ebben a tekintetben a szoftverkörnyzetnek van kiszolgáltatva.Ezen talán idővel a CXL fog változtatni. Megszülethetnek azok a szoftverek, amik megfelelően működnek, és elképzelhető, hogy lesznek olyan esetek, amikor előnyösebb IGP-n futnia valaminek, mint diszkrét eszközön.
Az Apple által nyújtott teljesítmény nem általánosan jellemző az armra. A gyári arm architektúrák legalább annyival le vannak maradva az Apple design mögött, mint az x86-os architektúrák. Ha ez csak azon múlna, hogy az arm jó, az x86 meg kivénhedt szar, akkor a gyári arm magok is olyan messziről integetnének az x86-Nak, mint az Apple. De jelenleg ez nincs így.
Az Apple egy olyan helyzetet állított elő a saját CPU magjai és a minden más konkurens CPU között, mint anno az Intel Sandy Bridge és leszármazottai, valamint az AMD bulldozer architektúrája között fennállt.
Az Intel alacsony frekvenciára és széles feldolgllozókkal elért magas IPC -re optimalizált, míg az AMD a magas frekvenciával és szűk feldolgozókkal operált.
Az apple egy alacsony frekvenciával operáló nagyon széles designnal állt elő, ami ennélfogva pont annnyival hatékonyabb, mint anno az Intel volt a bulldozerhez képest.Ennek megvalósításához nyilvánvalóan hozzájárult az 5nm is. Az Intel töketlenkedésén látszik, mennyit számít, hogy bele tudsz-e tölteni 1.5-2x annyi tranzisztort, vagy küzdeni kell a fogyasztással v lapkamérettel a magasabb IPC érdekében.
Amíg az Apple fejlettebb gyártástechnológiát használ, addig mindig lesz nála előny. Egyrészt az alacsonyabb fogyasztás. Másrészt a egy gyengébb gyártástechnológián nem is biztosan lehet ugyanazt az architekturális csodát megvalósítani. (Vö: Rocket lake vs Tiger lake)Én arra számítok, hogy a zen4 fog majd faragni a hátrányból. Alacsonyabb.fogyasztás, jelentős előrelépés IPC tekintetében.
De a N4-en gyártott M2-höz képest majd majd megint jön, hogy az x86 mondjon le. -
Petykemano
veterán
Én nem állítottam, hogy nem állhat jelenleg a feje tetején sokminden a szállítmányozás terén.
Csak azt, hogy annál az érvelésnél, ami a GPU-k 2-3x msrp feletti piaci árait ezzel magyarázza, ott kilóg a lóláb.Én nem kívántam volna általános válság-elemzésbe belemenni. A helyzet és ami még jöhet szerintem is eléggé aggasztó.
-
Petykemano
veterán
A brit helyzet szerintem némileg egyedi eset. Ők ott most tényleg ráfaragtak a brexitre, most csúcsosodik az a helyzet, hogy kiutasították az EU-s munkavállalókat és nincs ki elvégezze a munkát. De nyilván idővel meg fogják oldani valahogy. Persze nem úgy, ahogy próbálják, hogy 3 hónapra odacsábítanak valakit, aztán csá. (A Nógrádi mostanság ezt kábé minden megszólalásában elmondja.) Ugyanakkor nem hinném, hogy a brexit miatt angliában kialakult helyzet magyarázná a globális jelenségeket. De a GPU-k nem csak angliában kerülnek 2-4x többe, mint a névleges áruk, vagy mint korábban. (Kivéve persze, ha azt mondod, hogy Nagy-Britannia valami globális tengeri elosztóközpont.)
Nyilván a covid miatti hirtelen lezárások, bezárások miatt hasonló helyzet kialakult és akkor is érthető volt. De ennek tudtommal már több mint fél éve vége. EGy fél évvel ezelőtt még lehetett hallani olyan híreket, hogy azért állt meg a teherforgalom, mert betegek a dokkmunkások, vagy mert a cég oltottságot követel, az emberek egy része meg nem akarja magát beoltatni. Én mostanában legalábbis ilyen hírrel nem találkoztam.
Két dolog nem áll össze nekem:
- az egyik az, hogy ha ennyire súlyos problémák lennének a szállítmányozásban, akkor a TSMC, AMD, NVidia, intel, stb ezek a cégek sem igazán tudnák eljuttatni a termékeiket a célhelyre, veszteségeket kellene elszenvedniük. Ehelyett rekord bevételeket és profitokat érnek el. Ami inkább megnövekedett szállítmányozási igényre utal, semmint csökkent kapacitásra. Viszont hogy van az, hogy más elektronikai termékeknek az ára nem növekedett olyan mértékben, mint a GPU-ké. Lehetséges volna, hogy a dokkmunkások csak a GPU-kat nem pakolják ki, de a CPU-kat igen? Félreértés ne essék, nem állítom, hogy nem növekedett. De ott volt a video, amiben leszámoltak $100-200-t, amit a különböző szállítmányozási-, anyag és vámköltség növekedések indokoltak. Az egész világon érezhető volt az év folyamán szerintem kb 10-15%-os árnövekedés, ez nagyjából mindent érintett. De ha a CPU-k vagy telefonok közel msrp áron kaphatók voltak, akkor a GPU-k sokszoros áremelkedését egyáltalán nem magyarázhatók logisztikai okokkal. (Kivéve persze, ha a GPU-k iránti kereslet lényegesen nagyobb mértékben növekedett meg, mint más termékek iránt)
- másrészt azt sem értem, hogy hogy a fenébe lehetséges, hogy az egész világon brutálisan emelkedik az energiaszükséglet, miközben a logisztika köhög, nincsenek dokkmunkások és sofőrök mert hazamentek és mossák a gatyájukat? Ha köhög a globális szállítmányozás, akkor annak kéne történnie, hogy leállnak a feldolgozóüzemek (pl autó-összeszerelő üzemek), mert nem érkezik meg a nyersanyag (ez egyébként részben meg is történik), és leállnak a kitermelő üzemek is, mert onnan meg nem tudják elszállítani, amit ott állítanak elő. A logisztikai nehézségek miatt leálló gazdaságnak épphogy csökkennie kéne az energiafelhasználásnak, nem növekednie. (Ahogy ez egyébként a covid miatti tényleges leállások idején tényleg meg is történt)Szerintem a munkaerőhiány, meg a csupán maszlag az esemény, a jelenség leírására. Attól még persze lehet nagyonis igaz, de akkor is csak elkeni a valóságot. Szerintem a világgazdaság logisztikai értelemben köszöni szépen jól van, sőt még annál is jobban szeretne lenni, mint amennyit a jelenlegi kapacitások elbírnak. Ezért emelkednek az árak, ezért kialakulat munkaerőhiány, torlódás, stb.
Ugye most nem arról beszélünk, hogy a globálisan kimutatható 5%-os inflációt mi magyarázza, hanem azt, hogy a GPU-k ára 3-4x-ese a korábbiaknak lassan 1 éve és most már az energia ára is 3-4-5x-e a korábbiaknak.
Tedd össze! Az emberiség talált egy skálázódó aranytojást tojó tyúkot. Bárki kizárólag áram felhasználásával működő pénznyomdát üzemeltethet legálisan akár otthon, akár nagyüzemben. -
Petykemano
veterán
válasz
AsakuraDave #44367 üzenetére
Nem tudom, jól értem-e?
Tehát üres (vagy legalábbis félig teli) konténerrel nem.indulNak a hajók.
Mi változott? Miért üres a konténer?
- Mert kínában a covid miatt állnak a gyárak?Ez nehezemre esik elhinni.
Ha erről lenne szó, akkor azért kéne szivárognia híreknek brutális kínai lezárásokról. Másrészt akkor az AMD, nvidia, tsmc és a partnereik is súlyos veszteségeket kéne elszenvedniük, hiszen nem érkezik meg az áru az eladás helyszínére.Szerintem hihetőbb magyarázat volna az, hogy a termelés zavartalan, csak más piacokra adják el.
-
Petykemano
veterán
válasz
AsakuraDave #44361 üzenetére
Arra van magyarázat, hogy mivel vannak tele ennyire a hajók és konténerek?
A covid lezárások idején ez érthető volt. De azóta csak.helyreálltak a munkahelyek, nem? Már nem nyaralnak otthon a dokkmunkások, és kamionosok. Mitől nőtt meg az áruforgalom?Az energia árakra plauzibilis válasz sztem a kripto.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44352 üzenetére
"Ha egy legy lesz@rja a gyarkaput mar emelnek, ennyi, amig a p@r@szt elviszi a termeket 5x aron addig csinaljak, majd ha lemegy a kereslet akkor arat csokkentenek."
Az nem kérdés, hogy az 5x-ös fizetőképesség tényleg jelen van a piacon.
A kérdés szerintem csak az, hogy ez egész pontosan honnan származik?
ilyenekre gondolok, hogy:
- tényleg ugyanazok viszik el immáron 5x áron?
Igen, tudom, hogy volt sokáig az a magyarázat, hogy hát sok az otthon rekedt geek, akik most rájöttek, hogy az eddig faszának gondolt 980Ti/1080Ti már nem menci és ezért újít, meg a gyereknek is újít. De azért lassan ennek le kéne csengenie, hiszen már nincs otthon rekedés. Ha van is home office, akkor is úgy van, hogy eddig a cég vette a notit, most meg legrosszabb esetben a magánszemély.
- Vagy az 5x árat megfizető kereslet más forrásból származik?
- Vagy BNPL?Arról is szívesen megnéznék egy statisztikát, hogy változott-e a chipek globális eloszlása. Tehát hogy a legyártott chipmennyiség ugyanolyan arányban kerül-e szállításra az Atlanti térségbe, mint más térségekbe? Z10N linkelt pár videót korábban, amiben az volt látható, hogy Taiwanban kaphatók a kártyák dögivel MSRP áron.
Ha mondjuk hozzánk egyszerűen kevesebb jut el, mint amennyire kereslet van, akkor az felverheti az árat költség-indokok nélkül is.
Bár egzakt bizonyítékom nincs, de én a túlkeresletért elsősorban a kriptót hibáztatom. Lehet, hogy nincs igazam, de amikor lecsökkent az árfolyam nyáron, akkor csökkentek az árak, amióta emelkedik a kriptó árfolyam, azóta meg emelkednek az árak.
Megnézném, mi történne 2-3 hónappal azután, hogy beomlik a kripto. De nem fog.Tehát szerintem az van, amit Abu is mondott: amíg a polcidő gyakorlatilag 0, addig nem fognak csökkenni az árak, viszont nincs is egy egzakt helye annak, hogy hol csapódik le a többletpénz. Az ellátási láncban mindenkinek - a költségek által indokoltnál - vastagabban fog a cerkája.
-
Petykemano
veterán
válasz
AsakuraDave #44351 üzenetére
>> "de alapból is drágábbak lennének csak nem ilyen"
Ez a videó lényegi mondanivalója>> "azt mondani hogy a logisztikai drágulás nem látszódna a terméken.. "
Ilyet meg nem állít -
Petykemano
veterán
Csak egy újabb számítás, hogy a vámok, az anyagárak és a szállítási költségek emelkedése magyarázza-e az árnövekedést. [link]
Természetesen nem.
Én azt még megkockáztatnám, hogy ha az ellátási láncon valamilyen megemelkedett költséget egy láncszem nem csak simán áthárít a következő szintre, hanem a megemelkedett költségre is százalékosan számol árrést, akkor azért közelebb lennénk a tényleges árhoz a kalkulációval.Mindenesetre a konklúzióval nehéz volna vitatkozni : ha holnap visszaállnának ezek a megemekedett költségek, akkor se változnának a (gpu) árak.
-
Petykemano
veterán
Én nem tartom lehetetlennek. A koncepció, hogy területre és fogyasztásra nézve is hatékony magokkal megoldani a többszáló teljesítményt szerintem nagyon jó, nagyon várom, hogy ne csak 8, hanem 16, sőt 32 kis mag legyen. (Nem mintha én tudnám használni, csak mondom)
Viszont a közönség egy része tart a hybrid magoktól, hogy nem lesz jó az ütemező, félreütemezi majd a szálakat és jön a mikro-stutter, meg lag.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #44267 üzenetére
Elég nehéz összehasonlítani,
- bár az N7 és az Intel 7 tranzisztorsűrűsége talán már egyforma.
- Ettől függetlenül nem tudjuk, hogy a Golden Cove magok mekkorák a zen3 magokhoz képest
- A AMD esetén pedig az IO zavar bele kicsit a lapkaméret alapján való összehasonláításba
- az ADL-ről pedig még nem tudjuk a tranzisztormennyiséget.Mindenesetre a 8+8-as ADL normál körülmények között egy 10 magos hagyományos processzornak felelne meg. Ennélfogva a szóbanforgó 330W-os keretben egy 16 magossal összehasonlítani nekem nem tűnne fairnek.
A hőbörgésedet a gyártástechnológia kapcsán továbbra sem értem. (Mindazonáltal persze engem is szokott bosszantani, amikor kékszemüvegesek osztják az észt, ha magasabb pulzust szeretnél nézz be az Intel találgatósba)
Szóval miért meglepő, hogy a proci a nyilvánvalóan gyárilag is magasra állított frekvenciaértékei (125W TDP) fölé bőven felhúzva bődületesen sokat fogyaszt? Szerintem ez semmit nem mond el a gyártástechnológia a fogyasztási görbén egy ideális szakaszon való energiahatékonyságáról. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #44261 üzenetére
Szeretném megérteni a hőbörgésedet (vagy ha csak trollkodsz, akkor figyelmen kívül hagyni)
Milyen értelemben látod a fent linkelt 330W-os értéket összehasonlíthatónak?
Ez egy 5.2Ghz-re túlhúzott Alderlake fogyasztása. Szerintem is sok, de mi a jelentősége?
Azt állítod, hogy egy Ryzen 5800X 5.2Ghz-re húzva nem fogyasztana ennyit? (Hanem mennyit?)
Vagy azt akarod mondani, hogy milyen szar az ADL, hogy csak 5.2Ghz-re húzva 330W fogyasztás mellett éri be a 5950X MT teljesítményét? -
Petykemano
veterán
Igen, ezért mondom, hogy vagy összekapják magukat, vagy vége.
De nézd.
Az intel következő évi útiterve talán nem annyira impozáns.(Raptor lake)De ha az AMD a Zen4-et is tudja szállítani V-cache-sel, akkor az 40%-os IPC növekedést is jelenthet. Azzal persze mindig számolni kell, hogy ha évente számolunk egy generációt és az AMD másfél-két évvel később lép ugyanarra a node-ra, akkor másfél-két generációnyival biztosan mindig le lesznek maradva. De az Apple CPU nem csak a node miatt, hanem a nagyon széles design miatt is előnyben van.
-
Petykemano
veterán
válasz
Raymond #44209 üzenetére
nem értem, mi miért nem világos?
Próbálok tippelni:
HSM mondta: "Ugyanaz a kör lesz, mint a CCX-ekkel."
Ezzel teljesen egyetértek. Ahogy fentebb is írtam, ide is érvényes:
"Miközben ST módban nem érzékelhető, MT módban viszont a CB a szálak függetlensége miatt nem méri jól a Hybrid-felépítés ilyenfajta achilles sarkát."Én annyit mondtam, hogy a CB ST számokkal a játékokban nyújtott teljesítmény irányban áll. Talán ott fogalmaztam pontatlanul, hogy generációk között.
Ez szerintem igaz volt az intelre is a Rocket lake előttig kb és a az AMD-re is legalább mióta Ryzen van. Az már nem annyira egyszerű, ha strukturálisan nagyon eltérő architektúrák között akarsz összehasonlítást tenni. A Hybrid felépítés óvatosságra ad okot.Ha nem erre gondoltál, akkor viszont magyarázd el, kérlek.
-
Petykemano
veterán
Természetesen azt mindig figyelembe kellett venni a zen3 előtti időkben, hogy a Ryzenek a CCX-felépítés (részletekbe most ne menjünk bele) miatt deficitet szenvednek el a játékokban nyújtott teljesítményben a CB teszthez képest. Miközben ST módban nem érzékelhető, MT módban viszont a CB a szálak függetlensége miatt nem mérte jól a CCX-felépítés ilyenfajta achilles sarkát.
Épp ezért kezdte el az intel azt a kampányt, hogy "real life" környezetben mért eredményeket hasonlítgassunk.
Aztán a Rocket Lake volt szerintem hosszú évek óta az első olyan terméke az Intelnek, ahol a magasabb CB/GB5 ST szám mégsem járt nagyobb teljesítménnyel olyan use-case-ek esetén, amikor több, egymástól nem független szál dolgozik. -
Petykemano
veterán
Nem céloztam rád, vagy az FC6-ra.
Csak általános tapasztalatom az gyakran megjelenő vélekedésről ez:
- kijön egy új szoftver, ami szarul fut AMD hardveren => AMD hardver szar
- kijön egy új szofrver, ami szarul fut NVidia hardveren => szoftver szar.Az Abus utalás arra vonatkozott, hogy általában egyedül Abu képviseli azt az álláspontot, hogy
- kijön egy új szofrver, ami szarul fut NVidia hardveren => Nvidia hardver szar
És általában le van hurrogva* érte.Abba most ne menjünk bele, hogy Abunak igaza van-e vagy sem.
-
Petykemano
veterán
Őőő
Én arra reagáltam, hogy huskydog és HSM vitatkozott arról, hogy helyes-e vagy félrevezető úgy címezni, hogy "az AMD beismerte a hibát", ami a Win11-et használó ryzen rendszereket érinti. HSM szerint (és szerintem is) félrevezető, mert egy olyan implicit negatív konnotációt hordoz, mintha a hibát a hardvergyártó vétette volna.
És párhuzamba állítottam azzal, hogy vajon milyen gyakran bólogat a közönség ilyen negatív konnotációt sugalló üzenetre akkor, ha a hardvergyártó nem az AMD, hanem az Nvidia.
Megmondom őszintén, nem értem, hogy hogy hoztad magadat a képbe.
-
Petykemano
veterán
válasz
huskydog17 #44151 üzenetére
Tehát azt mondod, hogy ha egy játékkiadó kiad egy új játékot, ami történetesen valamiért szarul fut az Nvidia kártyákon, akkor az Nvidiának el kell ismernie a hibát?
így?
"Az Nvidia elismerte a hibát, hogy XYZ játék nem fut jól a cég kártyáin"Csak azért kérdezem, mert ha valaki ilyet azzal az áthallással mond, hogy itt az Nvidia architaktúrája lenne felelős (lásd Abu), arra rögtön hárman ráugranak, hogy nem az Nvidia a hibás, hanem a szoftverfejlesztők, akik szartak az optimalizálásra és bughalmaz az egész.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44051 üzenetére
Érdekes, hogy az eredeti pletykaszintű információ megjelenéséhez képest 2 héttel később a TSMC is nagyon hasonlót nyilatkozott:
A TSMC szerint vannak cégek, amelyek raktározzák a lapkákat -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44096 üzenetére
> Lehet AMD alkot valamit a hatterben amirol eddig nagy a csend
Szerintem csak arról van szó, hogy a Samsungnál gyártott lapkák minősége és/vagy hibasűrűsége javult.
Az Nvidia elég régóta úgy gyártja a lapkákat, hogy viszonylag nagy vágásra hajlandó. (vagy kényszerül) Szerintem ennek az az oka, hogy - ellentétben az AMD-vel - spórolnak a tranzisztorokon és kevés redundanciát/hibatűrést építenek az egységekbe. Így az egyes egységek hibatűrése relatív rossz, hiba esetén sokat kell kikapcsolni, de kisebb helyet foglal.Ha javul a lapka minősége, kevesebb a hiba, akkor lehet új SKU-kat létrehozni ugyanarra a lapkára, ami 5-10%-kal gyorsabb és ennek megfelelően 10-15%-kal drágábban lehet eladni, vagy az új SKU lefelé is tolhatja a termékskálát. Hogy mi történik, azt a piaci viszonyok határozzák meg. Ha valami ellen kell készülni, akkor inkább ez utóbbi történhet.
Az AMD elméletileg készül az RDNA2 lapkákat N6-on kiadni. De nem hiszem, hogy ez jelenleg befolyásolna bármit is. A jelenlegi árakat a bányászati teljesítmény határozza meg. A piaci részesedést pedig az, hogy ki mennyi lapkát tud legyártani. Ebből a szempontból az N6 előrelépést jelenthet az AMD-nek, de nem hiszem, hogy jelen körülmények között ez befolyással bírna az Nvidia piaci pozíciójára. Az, hogy a piaci részesedés ennek hatására 2-3%-ot ide-oda mozog, részletkérdés.
-
Petykemano
veterán
Érdekes. Micsoda kontraszt.
Persze nagyon sok oka lehet, hogy miért ott nyílt meg. De én azért örülnék, ha Magyarországon nyílna ilyen ,vagy akár egy GCP/amazon/azure adatközpont.
Mindenesetre az első ami nekem eszembe jutott, hogy az annyira nincs messze. Abu oda akár önköltségen el is juthat "tanulmányútra". Akár magyarok is dolgozhatnak ott. Ez lehet akár az első lépés is kelet-európai márkaképviselet irányába. Ugye tudjuk, hogy az nvidia marketing-gépezetének erejében benne van az, hogy mindenhová elérnek.
-
Petykemano
veterán
"AMD will open a new design center in Iași (Romania). The teams there will focus on key design developments for future CPU core architectures and AMD Infinity Fabric."
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
koko52 #44052 üzenetére
"Nem kell, meg ránk rohad, molyok zabálják fel, de LEGYEN NÁLAM!"
Hát én nem erre gondoltam. Nem gondolnám, hogy az ipari tevékenységben a raktározás valamiféle irracionális mohóság lenne. Régen ezt a tevékenységet nagyonis végezték, volt raktár, bevétel, kivétel. Régen ez nyilván természetes volt. Ma már hosszá vagyunk szokva az azonnalisághoz, ezért azt mondjuk, hogy azért volt szükség raktározásra, mert nagy volt a bizonytalansás és rendszertelenség az áruszállításban. Ezt a problémát és az ezzel járó költséget igyekezett megspórolni a JIT - Just in time. Ami egy jóval feszesebb logisztikai rendszer.
Ha minden nap megérkezik a a chipmennyiség a gyártótól az elosztón át, stb, amire aznap szükség van, akkor nekem nem kell raktáraznom.A Covid miatti leállás azt mutatta meg, hogy bár a JIT költséghatékony, de sérülékeny az ilyen eseményekre.
A WC papír esetére lefordítva:
Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy elmegyünk a boltba és ott lesz megvásárolható WC papír (elérhető áron) Ezért otthon nem halmozunk fel WC papír készleteket, mert bármikor elszaladhatunk a boltba, vagy max annyi kell ami a következő heti bevásárlásig elegendő.Szerintem legalábbis kevesen tartottak otthon 3-4 hétre elegendő lisztet, cukrot, élesztőt, WC papírt olyan eshetősére, ha valami miatt nem tudna eljutni a boltba. Mert miért ne tudna?
Ehhez a tevékenységhez nyilván kell egy nagyobb kamra (egy nagyobb hűtő/hűtőláda) és amúgy is csak áll benne a pénz. Sokkal költséghatékonyabb a raktározást rábízni a boltra.A Covid ebbe a levesbe úgy köpött bele, hogy hirtelen sokakban merült föl az a lehetőség, hogy mi van, ha neki 3-4 hétig be kell karanténban kell tartózkodnia és még futárral sem tud/kíván találkozni?
Tehát én úgy értelmezem ezt a 3-4x-es túlrendelést, hogy a cégek arra igyekezhetnek felkészülni, hogy mi van, ha
- megint beszorul egy hajó a szuezi csatornába
- Taiwanban lezárnak az üzemek
- Kínában lezárnak az üzemek
- Kína lezárja Taiwant
És mondjuk 1-2 hónapra megint felborul az ellátási lánc. -
Petykemano
veterán
Chiphiány
MLiD Daniel Nannivel (semiwiki) történtlegutóbbi beszélgetése során fejtegették, mikor lehet vége a chiphiánynak.Ekkor (is) említésre került, hogy a cégek gyakran 3-4x annyi termeket rendelnek, mint amennyiré ténylegesen szükségük van. A kontextus, amiben ezt mondták, úgy hangzott, hogy nagyon nagy a kereslet és ha majd telítődik a piac, felnő a kínálat a kereslethez, akkor majd várható egy fordulat tehát hogy a túltermelésnek, de legalábbis a túlkínálatnak.majd lesz egy lejtője is. (Boom & bust.ciklus)
Ezt az igényekhez népesül 3-4x-es többletrendelést nem igazán értettem. Hiszen chiphiány.van, mi szüksége.van egy cégnek 3-4x annyi chipre, ha az 1x mennyiséget se kapja meg?
Az egészet.egyébként a coviddal és az amiatt akadozó ellátási láncokkal indokolták.Talán arról lehet szó, hogy részteljesítések vannak és ha 3-4x annyit rendelsz, akkor megkapod a.szükséges mennyiséget? Tehénlegelő dilemma?
Vagy arról lehet szó, hogy a covid tényleg felborította az addig óramű pontossággal.működő JIT ellátási rendszereket (Aminek a lényege a raktárkészletezés kiiktatásával történő költségcsökkentés) és a 3-4x-es túltendeles oka éppen a pufferként szolgáló raktárkészletek felhalmozása?
-
Petykemano
veterán
A fogyasztás kérdés.
Ha MT terhelés alatt (Tehát nem 2 szál, hanem 20+) 2 kismag fogyasztása megegyezik 1 nagy mag (2 szál) fogyasztásával, akkor csak a fizikai helyet nyerték. A Pollack szabály alapján így jönne ki a "matek".
De nyilván azért ez nyilván nem független attól, hogy melyiket mennyire engedik az optimális görbe fölött ketyegni -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44026 üzenetére
11900K: 16211 [link]
Tételezzük fel, hogy az ADL: +20% IPC16211 az HT-gel együtti érték.
+ 20% IPC-vel 19500 lenne. (magonként HT nélkül 1875)a 30k-hoz képest maradék 10e pontot a kismagoknak kellene kiadni. Azaz kb 1250 lehet egy kis mag hozzájárulása.
Az 1875-öt és a 1250-es pont is nyilván úgy értendő, hogy ez nem a maximális teljesítménye a magnak, hanem a MT workload közbeni.
Ettől függetlenül érdekes és tanulságos.A nagy mag 2 szálon ~2500 pontot hoz, ami két kismag teljesítményének felel meg.
Miközben ugyanannyi 1 nagy mag helyén elférő 4 kismag összesen 5000 pontot hoz. -
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #43984 üzenetére
"Kozben a fanok eloadjak hogy Lisa SU az Isten, az AMD mernoki gardaja mindenkit bearaz, a ZEN architekturalisan mennyire top stb."
elfogultak. Nem abszolút értelemben nézik - Megjegyzem ma már inkább úgy kell -, hanem hogy honnan indult.Ahhoz képest, hogy az amd tizedakkora cég volt mint az Intel, Lisa Su az isten.
És az Apple még talán az intelt is mellényzsebből megvenné - igaz, ott a hardver nem fő profil, csak egy összetevő, amit saját kézbe vettek.
-
Petykemano
veterán
"Next gen GPUs will be only miner upgrades"
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #43348 üzenetére
Megmenekültünk!!!
"On September 14 , Jingjiawei, a domestic GPU chip company, issued an announcement stating that the company’s new-generation graphics processing chip has completed the tapeout and packaging phases. The product has not yet completed the test work, and has not yet formed mass production and external sales, and will not affect the company. The current performance has a greater impact, and the degree of impact on the company’s future performance is still unpredictable."
[link]korábbi pletykák szerint ez 28nm-en készül.
=> SMIC 28nm GigaFab- Persze mivel az SMIC rendelkezik 14nm-es gyártósorokkal is, az is lehet.
- Persze nem gondolom, hogy ezt ne tudnák felvásárolni a bányászok ugyanúgy. Ámbátor az kétségtelen, hogy talán ez átlagos gamert kevésbé zavarja ha a kurrens élvonalnál többet fogyaszt a kártya -
-
Petykemano
veterán
válasz
Televan74 #43897 üzenetére
"Plusz látszik még az is hogy az előző 3000 -es szériából túltermelték magukat. Szerintem még egyszer nem esnek ebbe a csapdába. Kedvenc példám, mert nekem is 3700X van, 90.000 Ft -tól kapható."
Nézőpont kérdése. 2 éve ~70-ért a 3600-at, ~75-ért 3600X-et lehetett kapni.
Ma ezek rendre 82e, 90e. Ezek meg alig olcsóbbak, mint a "világbajnok" 5600X, ami meg nem épp arra utal, hogy annyira túltermelésben lenne.Ezzel együtt nem akarom azt mondani, hogy nem történhetett túltermelés, csak azt, hogy nem egyértelmű a kép. Az is benne lehet, hogy javult a kihozatal és a teljesen jó lapkákat már nem érdemes 6 magosként eladni.
A 3700X 90e-ért nem rossz, de szerintem nem jobb ajánlat mint az 5600X közel ugyanannyiért. Ha választanom kéne, akkor én inkább utóbbi választanám.
Viszont az a B350-es alaplapomba sajna nem megy bele. 90e Ft-ot meg nekem nem ér meg az, hogy 25%-kal gyorsabb legyen. A komolyabb előrelépéshez vennem kéne egy új alaplapot. Az viszont már megint drágítja a cserét. Ördögi kör. Az járt jól, aki B450-es lapot vett 1600X/2600-as procival és most bepattinthatja majd az 5600X-et (esetleg talán a 6600X-et is)
-
Petykemano
veterán
válasz
olymind1 #43889 üzenetére
> Csak nehogy ebből is trendet csináljanak, minden új generációs proci +50-100€/$, mert ugye gyorsabb, mint az előző volt..
Az árakat mindig legalább kétféleképpen lehet nézni.
Általában a fogyasztói nézőpontból emelt panaszt...
- "Fölháborító, hogy mennyire megdrágult és hát látszik, hogy nem (csak) a költségek indokolják, hiszen vastagszik a profit, nő a marzs" -
... a céges nézőpontból szokták trompfolni ...
- "nem szeretetszolgálat az, hogy pont neked adjanak olcsón valamit, bármit megtehetnek, ha hagyod, ezért fogadd el, hogy neked is az a jó, ha a cégnek nagy a profit" -Szerintem praktikus szétválasztani a kettőt.
Természetesen minden megmagyarázható a céges profitérdekkel, közgazdasági fogalmakkal, mint a kereslet-kínálat alakulása, infláció alakulása. Ezt fogyasztóként nem vagy köteles lenyelni. Szerintem ahogy a cégnek joga van a profitérdeke szerint gondolkodni és cselekedni, mitöbb akár megtévesztő, megvezető, csalogató módon megszólalni (reklám, marketing), úgy a fogyasztónak is pont annyira joga van saját költség/haszon értékítélete mentén gondolkodni, cselekedni (nem vásárolni) és megszólalni is: igen, nyavalyogni, hogy magasak az árak.A cégek (és a politikusok) persze úgyis csak az eladásokból (szavazatokból) értenek. Természetesen hiába írsz ezredmagaddal petíciót a redditre, ha közben csörög a kassza, mert a petíciódnak (véleményednek) nincs média hatása.
Nincs mindenkinek mindennel kapcsolatban belső iránytűje (mélyreható ismerete) azzal kapcsolatban, mi éri meg, mi drága, mi nem drága, mi minőség és mi csak sznobizmus.
A legtöbb ember vagy megkérdezi egy hozzáértőnek gondolt ismerősét/ bolti szakembert, hogy mit javasol, vagy impulzusszerűen vásárol valamit. Szerintem kevesen állnak le napokat, vagy inkább heteket eltölteni azzal, hogy részletesen feldolgozzák a kínálatot és megítéljék, hogy abból adott áron mi érné meg neki.Éppen ezért szerintem óriási felelőssége van az ezzel foglalkozó médiának.
Igen, amikor jön egy $299-os 5600X, ami $50-ral drágább, mint az előző generációs változat, akkor hiába gyorsabb nála az elvárt szintnél esetleg némileg többel is, a negatívumok között igenis fel kell sorolni, hogy hát picit drágácska lett.Ha ez nem történik meg, ha a média nem cselekszik így, akkor az olvasók egyszerűen elfogadják az új árszintet, mert nekik pont nincs meg az a tudásuk, ami alapján meg tudnák ítélni, hogy ez most jogos vagy nem. Hogy most vajon a költségek emelkedtek tényleg, vagy annyival jobb? vagy csupán arról van szó, hogy az adott cég mindenféle mondvacsinált marketingszövegekkel épp monopolisztikus helyzetével él vissza, vagy az oligopol piac döntött egy magasabb árszintvonal melletti kooperálásban (vagyis hogy a versenyben nem mennek egy bizonyos szint alá - hozzáteszem, ehhez nem feltétlenül kell megegyezni, elég a kooperációra való ráutaló magatartás is)
Nyilván ezen kívül persze lehetnek más szempontok is. Az AMD esetén a zen3 magas árait indokolhatta a konzolok miatti szűkös kapacitás, meg a chiphiány úgy összességében. Minden cégre jellemző, hogy a kapacitásait a magasabb árfekvésű termékekre összpontosította. Attól függetlenül ki lehet mondani objektíve, hogy az 5600 $299-ért a megelőző gyakorlathoz képest drága volt. És akkor ha nem vagy rákényszerítve, akkor mondjuk nem veszed meg. És ha sokan cselekszenek így, akkor csökken a kereslet és ha csökken a kereslet, akkor végül csökkennie kell az árnak is.
Jelen esetben úgy tűnik, hogy az AMD a kínálatot növelte. Mert azért persze merész lenne az AMD-t monopolisztikus helyzettel illetni.
Ami a jövőt illeti, sajnos benne van a pakliban - a chiphiány miatt - hogy növekedni fognak az árak. De a legújabb pletyka-információk szerint az intel talán versengő árakkal fog megjelenni:
[link]Az 12600K, de talán még az 12600 is nagy eséllyel jobb, mint az 5600X.
Nem lehetetlen, hogy a $250-t megközelítő nettó piaci ár már erre a helyzetre (is) reflektál.
Ha és amennyiben ez így marad és nem megy még lejjebb. (Mondjuk azért, mert a $200-os 12400 is megveri), akkor esélyes, hogy a Zen3D-vel ellátott 6600X újra $299 lesz. -
Petykemano
veterán
szerintem nem is lesz egy darabig. Túl jó a kihozatal és mindent eladnak valami drágább SKU formájában.
Picasso és leszármazottak - ha gyártják még - talán szóba jöhet.
Illetve talán lesz még 2 lehetőség:
- Hibás Van gogh lapkák (zen2+rdna2@7nm) (PS5 mintájára)
- Monet (zen3+rdna2@12nm)
Ez persze nem biztos, legjobb esetben is pletykák. -
Petykemano
veterán
Ez ugye a wafer megmunkálás költsége. A wafermegmunkálás magasabb költsége oszlik azon, ha sikerül a kisebb tranzisztorok miatt kisebb kiterjedésű chipet előállítani.
Persze amit mondok, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a költségek nem nőnek majd. Legfőképpen azért, mert
- a chiptervezők szeretnek élni a kisebb méretű és fogyasztású tranyók adta lehetőségekkel, vagyis több tranzisztort terveznek be.
- a sűrűség növekedése nem egyenletes a különböző típusú részegységeken.
Az 5nm pl 1.8x sűrűbb logic, de csak 1.3x srűsűbb SRAM esetén. márpedig a processzorok ma már elég nagy részben SRAM-ból állnak.A jövőben valószínűleg alternatív megoldások felé fognak nézni a chiptervezők. Pl:
- MRAM, ami elvileg majdnem olyan gyors, mint az SRAM, és majdnem olyan sűrű, mint a DRAM.
- stacked SRAM. Lásd AMD V-cache. Érdekes, hogy a csak SRAM-ból álló lapkán majdnem kétszer olyan nagy sűrűséget értek el, mint az alap processzoron.
Nem lepődnék meg, ha egyszercsak eltűnne az L3$ a legfejletteb gyártástechnológián készített zen processzorokról és csak az illesztések maradnának meg és az L3$-t onnantól 3D stackelve kapja meg.Ez például egy igen kézenfekvő módszer lenne a korábban emlegetett big.LITTLE-re, hogy a "kis"magok egy olyan CCD-t jelentenek, amin nincs L3$-ként szolgáló v-cache felépítmény.
(a ZEN4 persze a maga ~70mm2-es lapkaméretével még nem ilyen lesz.)
Na mindenesetre azt akartam mondani, hogy fenti költségek a wafer megmunkálási költséget jelentik ma, amikor nagy a hiány és kezdetben.
Ha és amennyiben enyhülne a hiány, akkor elkezdhet majd esni. Ma a 7nm költsége épp a hiány miatt nem esik, de korábban azért jellemző volt a néhány éves gyártástechnológiákra a költségcsökkenés. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #43503 üzenetére
Hát itt azért jóval szerényebb számok jöttek ki:
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Gyuri27 #43829 üzenetére
Válasszuk ketté.
Gpu hiány talán nem lenne, vagy nem Lenne ilyen súlyos. De akkor is morognánk, ha msrp áron lehetne hozzájutni, mert az is bőven fölötte van a hajdani árszintvonalnak.Chiphiány viszont lenne úgyis. A jpr jelentése szerint alig fogy több gpu. +1-2millió példány, +10-20% negyedévente
Ez annyira kicsi waferban mérve, hogy nem lehet akkora hatása a globális chip ellátásra. Akkor már inkább a ps5+xsx+xss. Az még gddr6-ot is használ.... kivéve ha
- az AMD és nvidia vagy partnereik olyan készleteket adnak el a bányászoknak, ami nem szerepel a jpr reportban.
- az AMD és nvidia portékáján kívül más gyártók is gyártatnak bányászat célra valamilyen célhardvert. Bitcoint például ugye olyanokkal bányásznak. -
Petykemano
veterán
Ez nájsz
Döbbenet, hogy milyen jól tartOtta magát az Intel CPU eladás. Ennek egy része mobil, másik része OEM, meg DIY desktop. Persze mobilban elég jó maradt végig, ahhoz képest inkább a 15M amd IGPU meglepő.
Nem csoda, ha sietnek a Rembrandtal. Bár mobilba is inkább a procit nézik, meg a fogyasztást, kevéssé az IGP-t.
De persze a mostani hiányos időszakban egy jobb IGP megdobhatja a keresletet.Azt, h az nvidia 5x annyit ad el, meg hát tudjuk.
Ahhoz képest elég jól áll a mobilban is az AMD. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #43785 üzenetére
okok.
nem ez a lényeg.Hanem, hogy vajon az intel milyen volumennel kíván belépni.
a negyedévente 10-12 milliós piacon mondjuk 1 millió intel VGA nem igazán lesz érezhető. Egyéni szinten persze talán igen, lehet, hogy lesz majd pármillió boldog ember, aki prebuilt gépben viszonylag jó áron hozzájut, miközben a piac egésze különösebben nem változik (se az árak, se a hiány)
De mondjuk egy negyedévente 5milliós példányszám már eléggé diszruptív lenne.Most csak hasraütésszerűen... az másfél millió lapka havonta.
Legyen mondjuk az, hogy 150 lapka jön ki egy waferből. (kb 320mm2-es lapka) Ehhez mindössze 10000 waferre lenne szükség havonta.
De ha ~500mm2-es lapkákkal számolunk, amiből csak 100 jön ki egy waferből, akkor is csak 15000 wafer.Ez a 10000-15000 wafer amúgy nem olyan vészesen sok. a TSMC N7/N6 kapacitásainak legfeljebb 10%-a, tehát nem irreális, földtől elrugaszkodott szám a negyedévente 5m.
-
Petykemano
veterán
JPR - 2021Q2
[link]Az AMD és az Nvidia - a jelentés szerint - tényleg nem termel (nem tud vagy nem akar) érdemben többet, mint tavaly ilyenkor. 1 év persze még nem biztos, hogy olyan hosszú idő, amin belül reagálni lehet a kereslet változására. Tehát semmi esetre sem hibáztatnám őket.
Csak azt akartam mondani, hogy kiváncsi vagyok, hogy mekkora volumennel fog ide megérkezni az Intel?
-
Petykemano
veterán
Szerintem a piaci árakat nem az fps/$ határozza meg jelenleg, hanem a MH/s / ($vételi + $fogyaztás)
Az msrp-t természetesen leginkább az fps/$ szerint határozzák meg, mivel a gamerek, a gaming piac a
chipgyártás ribanca, Aminek a torkán Bármit le lehet nyomnia marketing szempontból kijelölt célpiac, akiknek az üzenetek szólnak. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #43713 üzenetére
A linkelt tartalomban az van, hogy az AMD is 2.3%-kal (vö. +3.8% NV) növelte az eladásait. Ez a szám viszont nem egyértelműen mond Valamit a dGPU market share-ről, mert elvileg tartalmazza a nem dGPU eladásokat is.
Mindenesetre az APU is N7, tehát az AMD-nek az is vagy-vagy. De semmiképpen nem tűnik úgy, hogy céges szinten az eladások csökkenése miatt kellene aggódniuk, legfeljebb amiatt, hogy helyes döntéseket hozzanak pár negyedévvel korábban, amikor az allokációkról kell dönteni.
Talán mégiscsak jó döntés volt a talán nagyobb/rugalmasabb volument kínáló Samsung 8N.
Nem mintha az AMD ne tett volna meg mindent a kapacitás növelése érdekében (Huawei)
Szerintem nekik itt most kockáztatni kell. Ha bátortalanok, és biztonságra (amit még biztosan el lehet passzolni a DIY piacon ) mennek, akkor könnyen előfordulhat, hogy semmilyen érdemi OEM megrendelést nem tudnak vállalni.
Persze szép profitot és szép margint még úgy is lehet csinálni.Abban reménykedhetünk, hogy tényleg forszolják az N6-ra való átállást a volumen növelése érdekében és akkor 20-30%-kal több lehet. Ez majd sztem jövő ilyenkor fog kiderülni.
-
Petykemano
veterán
Épp most jött ki egy cikk:
https://itcafe.hu/hir/pc_piac_nyugat_europa_lassulo_novekedes.htmlA növekedés ugyan lelassult, de a tavaly ~40%-kal megugrott keresleten stabilizálódott.
Legalábbis Nyugat-Európában -
Petykemano
veterán
Ezt kérdezem.
oké, hogy a gyárkapuban várják a bányászok. Ez nyilván a GPU piacot megborítja. De az Nvidia és az AMD összesen kb 20%-os megrendelői arányt tenne ki, ha egy helyen gyártanának. Külön-külön elvihetik mondjuk a gyártókapacitás 10-15%-át és ebből csak az nvidia esetén dominál a gpu.
HO is érthető. a számok mutatták is, hogy tényleg volt 2020-ban és feltehetően 2021 elején is keresleti sokk. kérdezem: ez még ma is tart és még a következő években is fog?Az áremelés nagyobb mértékben inkább a 16nm vagy nagyobb méreteket értintette. Ezek nem a PC/gaming által használt modern technológiák.
-
Petykemano
veterán
Érdekes helyzet szerintem is.
Mármint vannak egymásnak némileg ellentmondó részek.Nagy a keresleti nyomás - nyilván azért engedheti meg magának az áremelést, mert még így is mindent megvesznek, elvisznek a megrendelők.
Ez azért fura némileg, mert Abu meg azt szokta mondani, hogy hát lehetne bővíteni a gyártókapacitásokat, csak akkor mondjuk évekre meg kell állapodni egy nagyobb mennyiségről, hogy a TSMC-nek érdemes legyen felhúznia gyáregységet, amivel a többletkapacitást biztosítja.
Persze nyilván a gyártókapacitás bővítésére alkalmas építőkapacitásnak is van korlátja.Másrészt meg az elmúlt fél évben rengeteg beruházás indulásáról hallottunk. EZek közül sok észak-atlanti - akár TSMC, akár Samsung, akár GF
Harmadrészt az áremelés helyzetbe hozhatja az alternatív gyártókat is. De legalábbis életben tarthatja. Máskülönben arról beszélnénk, hogy a TSMC minden megrendelőt elvisz és nem lehet bírni vele a versenyt.
Ha ennyire nem bírja kapacitással a TSMC, akkor ugye a Samsung foundry minden szerencsétlenkedés ellenére nem fog becsődölni. A GF is nagymértékben fejleszt, az Intel meg már szerintem túl van a 100 milliárd dolláros beruházási terveken.Tulajdonképp mik a fő magyarázó tényezői a robbanó keresletnek?
2020-ban a jelentősen megnövekedett /átalakult notebook kereslettel magyarázták a hiányokat. Aztán 2021 elején a bányászat, meg a gaming. Jó, de ez ennyire megborít mindent?
Egyre több az IOT? -
Petykemano
veterán
Vigyááááázaaaat!
Keletról áremelés várható!
[link] -
Petykemano
veterán
Elég fura ez
Hogy lesz egy AMD-nvidia gépezet gyakorló terep / tesztkörnyezet egy inteles összeállításnak? Arra gondolok, hogy milyen kommunikációs lehetőség van a CPU és gpu között. Arról volt szó, hogy a jövő az egy beszállítós zárt megoldásoké, mindenki a saját megoldásait teszi párba és ennek persze lesznek előnyei. Pl memóriakoherencia, ilyesmi. -
Petykemano
veterán
Ezzel kapcsolatban kétféle álláspont létezik:
1) Az intel is a TSMC 6nm-es gyártókapacitását használja a GPUk-hoz, tehát nagyjából ugyanbból a poolból dolgoznak, tehát semmi nem fog változni. Ha nem az intel használná fel ezt a 6nm-es kapacitást, akkor vagy az AMD vagy a NVidia. Tehát a kínálat ugyanaz lesz így is úgyis.2) Abu szokta emlegetni, hogy a TSMC és a Samsung is boldogan húz fel gyáregységeket extra kapacitások kiszolgálására, de akkor azt ki is fizetteti a megrendelővel. Ezért se az AMD se az Nvidia nem ugrik ilyesmibe bele abbéli félelmük miatt, hogy ha beomlik a bánya, akkor meg túltermelnek.
Na most az AMD (és az Nvidia) bevételei és profitja csúcsokat döntöget, tehát nem valószínű, hogy az Intel licitje ő(ke)t ütötte volna ki. Az intel által kínált GPU emiatt nagy valószínűséggel olyan többletkínálatként fog megjelenni a piacon, amiért lehet, hogy az intel gyáregységek felhúzatását igényelte a TSMC-től, ami arra utalhat, hogy az intel komolyan gondolja.
Ez persze még nem feltétlenül jelent semmit. A piac szerintem simán felszívna kétszer ennyi GPU-t is jelenleg. Tehát ha tényleg jelentős többletkínálattal jelenik meg az Intel, akkor is legjobb esetben is az MSRP árak állnak vissza. szerintem.
Aztán persze ki tudja.Az Intel szerintem nem lesz hülye, nem a DIY piacon fogja/akarja majd értékesíteni a kártyáit, hanem az OEMeknél gépekbe építve. Aztán persze ki tudja, ha náluk is kopogtatnak, hogy elvinnének száz raklappal, lehet, hogy ők se állnak ellen.
-
Petykemano
veterán
Úgy tűnik, több tekintetben több/nagyobb, mint a konkurens felhozatal.
- Kérdés persze, hogy végül mire lesz elég.
Az a tensor power különösen impozáns.
- kérdés persze, hogy az Intel mire fogja bevetni. -
Petykemano
veterán
válasz
keIdor #43620 üzenetére
Én azért titkon remélem, hogy majd valamilyen klímaváltozással foglalkozó bízottság javaslatára egy hatóság szabályozza valamiképp.
Az áramfogyasztás a fogyasztási helyen hőt termel, a hűtés pedig szintén áramot fogyaszt. Az áram előállítási helyén pedig valamilyen formában környezetterhelést.Maga a kérdés igen hasonlatos az autók fogyasztási és azzal összefüggő károsanyagkibocsátási mutatóihoz, amelynél már volt botrány abból, hogy a megemgedettnél több volt a kibocsátás, ha "sportosan" vezettél.
NyilVán a tuninggal nem lehet Mit kezdeni, de legalább a dobozból kivéve legyen oké -
Petykemano
veterán
Ebben a cikkben azt állítják, hogy 2021Q2-ben az európai piacon 50m mobiltelefon kelt el.
[link]Ez egyébként elég durva. Negyedévente minden tizedik európai új telefont vesz. Vagyis átlag 2.5 évig tartunk meg egy telefont. Innen nézve persze nem irreális.
Globálisan mondjuk 5Mrd fizetőképes emberrel számolva ez negyedévente 500m SoC.
Legyen mondjuk 100mm2, ami már elég nagynak számít.
Egy waferből kijön ~500db ilyen méretű soc.
Tehát 1m wafer kellene negyedévente. Az ~300e wafer havonta.
A Samsung és a tsmc különböző nanométeres kaacitásait általában ilyen 150e wpm -re szokták becsukni. Ez a 300e wpm persze mindenféle node-okat foglal. És a 100mm2-es lapkakérettel biztosan felülbecsültem, de azért jó tudni, hogy kábé ilyen számok röpködnek a mobil szegmensben. -
Petykemano
veterán
Chrisnek abban lehet némi igazsága, hogy lehetett cél az AMD részvény árfolyamának felverése. De ha valami - a szokásos cégvezetői számdékon kívül - volt emögött, akkor az leginkább a Xilinx deal lehetett, amiért részvényekkel fizettek.
A legerősebb tipp egyébként a MS. A MS-nak éppenséggel jól jöhetne, ha vertikálisan integrálná a szoftvert a hardverrel és versenyben tudna maradni az Apple-lel. De ahhoz miért az amdt vennék meg és nem nemrég Nuviát felvásárló Qualcommot?
-
Petykemano
veterán
Összeállítás a jelen és a jövő gpuiról.
mármint ez persze egy ember elképzelése.Én alulról kezdtem nézni.
Világos: jelenlegi generáció
sötét 2022 (végi) generációRögtön furcsa, hogy a Navi 24-et milyen alacsony árra taksálta. Az persze egy tényleg kicsinek mondható lapka, nemtom, mondjuk 150mm2 4GB-tal, stb 4tflops. Biztosan gyorsabb, mint a polaris és a maga 75W-os TDP-jével már akár passzív is lehetne. De ez $149-ért nem túl olcsó? Jóhogy lényegesen lassabb, mint a 6600/XT (Itt a theoretical perf oszlopot kell nézni) De nem úgy volt, hogy megszűnnek a $400 alatti árszegmensek?
Aztán a jövő év közepétől megjelenő kártyákra nagyfokú árcsökkenést vár. Itt rögtön hozzá kell tenni, hogy valószínűleg a kurrens generációhoz hasonlóan a nagyobb és erősebb kártyák fognak először megjelenni és aztán félévente kerül kiegészítésre a portfolió az alsóbb szegmensekben.
Tehát számoljunk inkább 2023-mal, amikor már minden elérhető lesz.Mindenesetre az jól látható, hogy a 6900XT táján brutálisan jó 2x-szeres perf/$ javulás lesz tapasztalható. A 6600XT-től 6800XT-ig szerény másfélszeres. Legalul meg ilyen 25% körül.
Ami egész jól hangozna (úgy értem, szép előrelépés lenne)
az egy ~6800XT $399-ért
6700XT $339-ért
Valamint a ~6600XT $259-értNajó, újra elmondom: ez persze csak egy ember jósgömbjéből származó elképzelés.
-
Petykemano
veterán
A múltkor volt egy hír, hogy 16GB GDDR6 $240-ba kerül.
Ma meg már nem veszteséges a $499-os PS5 [link]
Tulajdonképpen mi különböztet meg egy PS5-öt egy hasonló kvalitásokkal rendelkező videokártyától? GDDR6 ram van rajta, meg egy chip, mindkettőhöz kell valami alaplap minden szükséges rajtalevő alkatrésszel és persze a chip teljesítményéhez mérten megfelelő hűtés Talán egyedül a tárhely, ami lényeges különbséget jelent (ebben a generációban elvileg nem is kevés különbséget, mert SSD van benne és külön dedikált hardver a megfelelő tárhelykezelésre), illetve némi extra költség, hogy a PS5-höz van PSU, illetve a bluray lejátszó. Képviseljen a bluray a tárhely, a tárhelykezelés és PSU $70-80-t.
Ez azt jelenti, hogy egy elvileg egy ~308mm2-es lapka 16GB GDDR6-tal durván $420-ért nyereséges kéne hogy legyen.
Ezek szerint egy 20%-kal kisebb lapka akár mondjuk $20-ral is olcsóbb lehet, valamint a feleannyi GDDR6 RAM is levesz akkor a költségekből $100-120-t. Tehát egy 6600XT - jelenleg is - nyereséges lenne (mégha csak éppenhogy) $300-ért.
Nyilván persze ez csak elméleti elmélkedés. Ha valaki okosabb, tájékozottabb, mint én, nekiállhat részletesebben részletezni a komponens árakat (BOM)
Két jelentősége viszont van a hírnek:
- mindenképp igazolja azt, amit Abu állított, hogy a 6600XT vonatkozásában:
"A gyártástechnológia költsége megdrágult, de nem annyira, hogy egy ilyen hardvert 379 dollárért kelljen adni. Még 259 dollárnál is bőven lenne rajta haszon. 199 dollár lehet az a határ, ahol már kicsi haszonnal menne el." [link]- másrészt rámutathat arra, hogy az ártrendek - ha lassan is, de jelenleg - lefelé haladnak.
-
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #43518 üzenetére
> Nem az elkeszules szempontjabol tartom irrealisnak,
> hanem a letjogosultsagat kerdojelezem meg
Miért?
Elméletileg az AMD idén év végén, legkésőbb jövő év elején kiadja a Zen3D-t (ami lehet, hogy 7nm, lehet, hogy 6nm, lehet, hogy Warhol, lehet, hogy nem, lehet, hogy Zen3+, lehet, hogy nem, mindenesetre valószínűleg B2 stepping)Ezzel fog versengeni az Alder Lake.
De az AMD már többször elmondta, hogy eltökéltek a Zen4 2022-ben történő kiadására. (Ami általában először desktopra szokott megtörténni, de lehet, hogy nem, lehet, hogy v-cache-sel érkezik, lehet, hogy nem.)
Ha az AMD zen4-e hoz mondjuk 20-25% IPC-t még 2022-ben kiadva, akkor az az Intel a Raptor lake-kel (valamivel fejlettebb cove magok az egyszálú teljesítmény növelése érdekében és +8 atom mag a többszálú teljesítmény növelése érdekében) épp megfelelően tudhatja kezelni. (ami vagy elég lesz, vagy nem)Arra gondolsz, hogy minek?
Amikor fél évvel később jön valami, ami új gyártástechnológián készül?Nem tudom, én készítenék tartaléktervet arra az esetre, ha az új gyártástechnológia csúszik, vagy nem jó a kihozatal.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #43511 üzenetére
CEO of Jansen Products
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #43513 üzenetére
> Engem ez az Alder Lake 2021 Q4- 2022 Q1 lepett meg, az hittem elobb jon.
Előbb jön.
Október végén lesz a bejelentés, novemberben már vélhetően kaphatók lesznek a K-s változatok. (értelemszerűen a szűkös kínálatra és a nagy érdeklődésre tekintettel drágán.)> hova, meg minek jon egyaltalan a Raptor Lake, kinek fog az kelleni?
Lehet, hogy a tile-based fejlesztéssel az Intel is fel tud gyorsulni.
A Tiger lake eléggé régóta piacon van - a 4 magos. a 8 magossal nyilván azért kellett várni, hogy javuljon a kihozatal. Ezzel arra utalok, hogy a Golden Cove szintén elég régóta kész lehet 10nm-en. A Raptor lake-ben az atom magok nem frissülnek, csak számosságuk duplázódik.
Tehát nem látom irreálisnak a jelzett 22Q3 / Q4 rajtot.Ami nekem korainak tűnik az inkább a Meteor Lake. Az új node, új cove és atom mag is. Ha valami, inkább az csúszhat.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy az intel szokott mostanában azzal trükközni, hogy új node-on először kisebb magszámú sku-t hoz ki, illetve hogy először mobilra hozza ki.
-
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #43510 üzenetére
(Ezt lehet, hogy az intel találgatósba kéne inkább)
Mindenesetre szerintem az lenne különösen izgalmas, ha ebből HEDT(esetleg szerver) processzort csinálnának:
A képeken úgy tűnik, 8db atom mag elfér 2db nagy mag helyén. A lapkaméret kb 50%-os növelésével hozzá tudnának adni még legalább 8 atom clustert. Az hely szempontjából ez még mindig elég takarékos, miközben 8/16 + 40 magot jelentene. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #43450 üzenetére
3DFX: Jansen Products
A videokardz szerint trollkodás. (Jansen~Jensen)
Viszont fura, hogy senki nem indított eljárást a brand illetéktelen használata miatt. -
Petykemano
veterán
Számoljunk:
6600XT Geekbench opencl: 76661
Ez 160W, 32CU (2048 shader), ~2.5GhzDG-128EU: 13710
Legyünk rettenetesen jóindulatúak és tételeezzük fel, hogy ez a SKU5,
vagyis 25W, 96EU (768 shader),Tételezzük fel, hogy linerárisan skálázódik a teljesítmény az ismert EU számokkal (ami persze nyikván nem igaz, mert a frekvencia is számít)
Akkor a következő pontokat kapjuk:
SKU4 (1024 shader): 18280
SKU3 (2048 shader): 36560
SKU2 (3072 shader): 54840
SKU1 (4096 shader): 73120Ha még jobban jóindulatúak vagyunk és azt feltételezzük, hogy az SKU4 és SKU5 frekvenciája megegyezik az SKU3-éval, tehát alacsony, akkor esetleg az SKU1 és SKU2 számait megszorozhatjuk az SKU3-hoz képesti frekvenciatöbblettel.
SKU2 (3072 shader):54840~68000
SKU1 (4096 shader):73120~9000070000-90000 pont 120W-ból (amihez persze még hozzájön a VRAM + egyebek) nem kiemelkedő, de nem is annyira rossz.
További TDP keret bővítéssel (180W + VRAM) asztali verzióhoz talán még 10-15%-ot rá lehet pakolni. Bár szerintem a 3080 és a 6800 is elérhetetlen távolságban van.
-
Petykemano
veterán
Intel DG2 Discrete Graphics Cards Expected To Launch at CES 2022
Azt írja a cikk, hogy 6800 és 3080 kártyákkal fog versenyezni. Persze lehet, hogy végül csak 6700XT és 3070/Ti - tehát az $500-550 körüli termékekkel. (mármint msrp)Legkevésbé sem szeretném magam és másokat abba a reménybe ringatni, hogy na majd jön az Intel és megváltozja a világot, de legalábbis helyreállítja az árversenyt. (Ha őszinte akarok lenni, akkor én legjobb esetben is arra számítok, hogy az msrp árak tekinetetében az intel is beáll a sorba, viszont pre-build gép formájában $50-100-os kedvezménnyel hozzá lehet majd jutni más gyártók hasonló áru kártyáival szerelt gépekhez képest)
Viszont amikor először jött a hír, hogy ez majd csak 2022 elején lép piacra az akkor pletykált $300-400 árral, akkor milyen lesajnáló volt már a hangulat, hogy hát ez azért nem nagy csoda,. hiszen addigra már az AMD és az Nvidia hasonló kategóriás termékei másfél éve a piacon lesznek és addigra már a küszöbön lesz az új generáció. Tehát az intel erőlködik, de mire célba érnek, addig a "csúcs" kártyájuk már csak a középkategóriára lesz elég és az akkor ismert árazása sem lesz felforgató erejű.
Aztán ugye az új hírek alapján a z RDNA3 2022 közepe táján, az ampere next pedig 2022 vége felé jönne ki. Tehát ha az intel új 6800/3080 erősségű kártyái tényleg piacra lépnek azon a bizonyos $400-os áron, akkor a CES-en, akkor azért még lehet egy fél év, amelyen belül némi habzást azért előidézhet.
Persze, ne vegyük készpénznek a $400-t se, hiszen az ár mindig az utolsó pillanatban dől el.
-
Petykemano
veterán
16GB gddr6 = $240
[link]Drágább, mint a gddr6x.
Annyira nem meglepő. Hiszen az túlkeresletet megélő konzolok is ezt használják. Mindenesetre ez is amellett szól, hogy nem csak a lapka drágult.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #43473 üzenetére
@b
Itt fejtegettem, hogy vajon azok, akik ma $300-400-ért gput vesznek,.ugyanazok-e, akik pár éve még csak $100-300 között áldoztak erre és most jobban kinyitják a pénztárcájukat, vagy valójában a ma 3--400-ért kártyát vevők alatt ott van az ugyanúgy $100-300-ért vásárló réteg, csak őket nem szolgalJák ki.Olvastam a másik threadben a dx12 bekötést Abutól, hogy az nvidiának ki kéne dobni a Maxwell és pascal támogatását.
Nade álljunk meg itt egy pajkaszegi szóra! Hát ha azok, akik 5 éve $100-300-ért vásároltak ugyanazok, mint akik ma mélyebben a pénztárcájukba nyúlva kipengetik a $400-t, akkor miért nem látszik ez az átrendeződés a steamen, ahol még mindig a leggyakoribb kártya az 1060? -
Petykemano
veterán
"Ez át fogja alakítani a piacot pár generáció alatt.
még jobban összeszűkül és ezért még drágábbak lesznek a kártyák, majd még jobban és..."
Ezt feltételeztük, és ezért mondtuk, hogy őrültség emelni az árakat, mert zsugorodik a piac, és aztán ogy idő után elfogy a volumen. Az összes ilyen piac arról szól, hogy van egy szegmens, amit vastagon lehet fejni és van egy, ami meg a volument és a méretgazdaságosságot hozza.De a $100-300-ért vásárló többség kiszolgálásáról szóló poszt (vagy legalábbis annak értelmezései) épp ennek ellenkkezőjét állítja. Azt, hogy nem szűkül a piac, (legalább) ugyanannyian vásárolnak gpukat, csak most már drágább árat megfizetve - mert úgy tűnik telik rá.
Kényelmes lenne azt mondani, hogy ez a bányászat és a covid hatása és biztos az szívta fel a keresletet és emelte a fizetőképességet. De valójában már a "áremelő" Turing idejében sem csökkent a gpuk iránti kereslet. Bár... ez nem jó érv, mert akkor még volt $100-200 lowend. Épphogy a lowend terén volt némi verseny és ezért csak a felsőház árazása.szállt el.
Tehát akkor lehet, hogy végülis ez a bányászat és a covid hatása és egyrészt idővel el fog múlni. Másrészt pedig azt sem tudjuk, hogy vajon ugyanazok hajlandók-e fizetni kétszeres árat, akik amúgy $100-300-ért vásároltak volna, vagy valójában nőtt a piac és a többért vásárolni hajlandók mellett tízmilliószámra vannak, akik továbbra is csak $100-300 áron lennének képesek vásárolni és ők jelenleg szimplán nincsenek kiszolgálva.
"Nvidia hosszú távon miért asszisztál ehhez?"
Geforce Now. Szerintem. Számukra az is alternatíva.
De amúgy egyetértek azzal, hogy ha az AMD (és az nvidia) kinyírja a pc piacot, akkor a MS és Sony a szart is ki fogja belőlük facsarni. Hiszen hát mit tudnak kezdeni? Szerintem a pc piac számukra élet-halál kérdése hiszen az jelenti a fallback opciót, ahová Bármit ki tudnak szórni és az hozza a volument ,Amivel meg tudnak jelenni a gyártósorokért.
Vajon ha az nvidia csak a GFN-ba tervezne és gyártatna, akkor.milyet árat kapna?
Ehhez képest persze eléggé mostohán bánnak a pc piaccal. -
Petykemano
veterán
Ma valószínűleg kijelenthető lenne, hogy a legtöbb magyar 100-300Ft között vásárol kenyeret.
Ha csak két pék van...
Persze nem jó példa, mert a kenyérnek nincs teljesítménye.De nyilván a játékosok többsége nem néz, nem értelmez objektív ár/érték arányt, hanem elfogadja a kurrens piaci helyzetet, remélve, hogy a verseny miatt kialakuló ár számára optimális - ahogy azt a versenyző piacokról tanítják.
Szerinted hány embernek tűnik fel az ellentmondás aközött, hogy az elektromos / hibrid autók magasabb árát technológiai költségekkel, beruházásokkal, fejlesztéssel magyarázzák, közben meg rekord profitot érnek el (VW)?
-
Petykemano
veterán
Emlékezzünk meg erről kellő elővigyázatosság mellett
3FDX néven történt egy bejegyzés ami azt állítja, hogy csütörtökön nagy bejelentést tesznek.
[link]A 3FDX-et annak idején felvásárolta az nvidia. Tehát nem tudom, milyen visszatérés lehet....
De találgassunk:
1) az nvidia látja, milyen sokan szeretnének viseokártyát vásárolni olcsón. Ők nem fogják $400-ért megvenni, felesleges arra várni,.viszont jó lenne úgy behúzni az ő pénzüket is, hogy közben a fizetőképesektől úgy kérjük el a felárat, hogy nem adunk több értéket. Ez azért is fontos, hogy olcsóbb termékkel ne rontsuk a magas margót. Ezért új cégben, új márkanévvel új termékeket indít. Lehet, hogy nem új tervezés, csak licenc, valami régebbi nodeon gyártva, hogy olcsóbb legyen. Szokásos nvidia fícsörök, dlss, rtx nélkül persze. Így a kecske ia jóllakik és a káposzta is megmarad
2) valami kínai vállalat megvette a márkanevet és most új termék indul kínai gyárakban készülve. Erről volt szó korábban, hogy magas árak mellett valaki majd úgyis belép és erre leginkább kínai vállalatoknak van manapság esélye.
3) kamu az egész -
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #43439 üzenetére
A vállalati kultúráról nem tudok. Abban lehet, hogy igazad van.
Még csak azt se mondom, hogy a sikerek és a vállalati kultúra között nem lehet összefüggés, mert elképzelhető, hogy a pénz nem minden és ha nem jó ott dolgozni, akkor a jó szakemberek átmennek máshová.Az eredménytelenséget sajnálom.
Nyilván ha a sarki pék lenne, aki mogorva, arra lehetne azt mondani, hogy nem kár, ha egy ilyen kultúrájú cég a modorával együtt eltűnik - akár összefügg, akár nem - , mert majd nyílik helyette egy másik két hónap múlva.
De Samsung Foundryból nem fog nyílni egy másik hónap múlva. -
Petykemano
veterán
"Qualcomm/MediaTek Will Beat Apple To Shipping TSMC 3nm Based Smartphone Chips"
[link]Eddig a 7nm-es és az 5nm-es gyártósorokat is nagyrészt az Apple foglalta le az első évben, aztán lett publikus, ezzel gyakorlatilag finanszírozta is a fejlesztést.
Vajon mi lehet az oka, hogy a 3nm esetén ez a gyakorlat alább hagy?
Vagy csak optikai csalódás? Az Apple mellett nagy mobil SoC gyártók eddig is ott voltak, csak legfeljebb nem elsőként?
Na mindegy. Két dolog.
Egyrészt Vajon ezzel fog-e lassulni a TSMC átlal dikált pokoli fejlődési tempó?
Másrészt itt van ez a táblázat:
Abu mondta, hogy a Samsung 7-5 nm-es eljárásai nem kifejezetten jók és hogy a 4LPE-ben bíznak jelenleg.
Mindenesetre ez a táblázat azért elég komoly különbségeket mutat fogyasztás terén. a TSMC N6-tal szemben. (Ami egy helyes összehasonlítás, mert valójában a Samsung 5LPE is 7nm-ből származtatott gyártástechnológia)
Főleg a 2.6Ghz @ 1.23W vs 2.42Ghz @ 1.62W durva.Kicsit sajnálom szegény Samsungot, biztos igyekeznek.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #43398 üzenetére
Amikor utoljára erről volt szó, akkor Abu azt mondta, hogy az azért akcióznak a kereskedők, hogy a csökkenő árak mellett minél kisebb veszteséggel tudjanak túladni a portékán.
Azt én régebbi tapasztalatom mindig az volt, hogy a kiskereskedők ritkán tartanak készletet (talán a visszaküldött bontott termékek náluk maradtak)
Viszont nyilván amikor a nagykernél sincs raktáron, mint az elmúlt hónapok során, akkor ha valaki szeretne hasznot realizálni, akkor be kell(ett) vállalni a megrendelést, akár úgy is, hogy nincs rá azonnal vevő. (Csak néhány perccel azután, hogy kiírták, hogy van készleten)Egyrészt a bányászat nem szűnt meg. ez ETH hashrate 500TH/s, ami alacsonyabb, mint a csúcs 600TH/s, de nem zuhan.
A transaction fee is $4 körül stabilizálódott és az ETH árfolyam is $2000 körüli.Tehát a bánya nem dőlt be, csak nem nő tovább.
Másfélszeres áron lehet, hogy már vannak gamerek is, akik úgy gondolják, hogy annyiért már megéri.
Bocs a hosszas bevezetőért a kiskereskedelmi gyakorlattal kapcsolatban, csak arra akartam utalni, hogy nyilván ha a kisker bevállalt egy kártyát, amit valamilyen áron ki is fizetett, biztosan van egy ár, ami alá már nem szívesen megy. És nyilván így van egy a nagykernél és az importőrnél is.Én még nem engedném el a reményt, hogy még mehet lejjebb. Ha az ellátási lánc szinjein helyreáll a korábbi "rend", ha megtelnek a raktárak, akkor valószínűleg még megy lejjebb.
De ez nem lesz gyors.
Egyrészt mert túltermelés persze valószínűleg nem lesz. (Hacsaknem követte el valamelyik gyártó megint azt a hibát, hogy direkt többet termelt) Másrészt ahogy csökken az ár, úgy nőhet azok száma is, akik azt mondják, hogy ez az ár nekem már megfelel.Azt se felejtsük el, hogy nagyjából mindenhonnan az infláció híre folyik. Tehát tényleg nem tudhatod, hogy ha most 150%-os msrp nem lesz-e fél év múlva már 160%-os mindenféle bányászláz nélkül úgymond csak az infláció miatt.
-
Petykemano
veterán
válasz
Televan74 #43382 üzenetére
"Nem tudom ki szeretne 120.000 Ft körüli összegért 720p/low -ba játszani."
Teljesen egyetértek.
Jelenleg kétféle igény van:
a) az IGP adjon képet
b) az IGP-vel lehessen játszani.Azt nem tudom, hogy az IGP ereje mennyit számít abban, hogy mondjuk hány monitort tud meghajtani. De lehet, hogy a)-hoz a jelenlegi vega még túl erős is, b)-hez meg túl kevés.
De szerintem az AMD is egyetért velünk.
Legalábbis szolídan a maga módján.
A Rembrandt már több RDNA2 CU-val érkezik. (12?) ami biztosan valamivel alkalmasabbá teszi játékra és később a Raphael is kép adására képes RDNA2-vel felszerelve jön.
(egyébként ez egy érdekes implikáció, hogy ha az nem külön chipleten lesz, hanem a IOD-ba beépítve, akkor vajon a korábban alaplaphoz használt IOD-ban is lesz IGP?)az AM5 esetén 170W-os TDP-ről pletykálnak.
MeggyőződésemReményeim szerint az nem csak a 16-24 magos csúcsprocesszorok igénye miatt érkezik, hanem az nagyobb IGP-vel szerelt apukhoz.Visszatérve az 5600G-hez:
Jelenleg az 5600X kb $275-os áron megy. (~105000Ft) Ehhez képest valójában olcsóbbnak kéne lennie az 5600G-nek. Ha tényleg 120eFt lesz, akkor azért eléggé elgondolkodtató.
Drágábban veszel valamit, ami gyengébb, mint az 5600X.
közben kapsz egy IGP-t, amit önmagában játékra nem tudsz használni, valaminek a gyorsítójaként való működés elég kevéssé megoldott és nem is biztos, hogy bármit nyernél, ha azt használnád dGPU helyett. Tulajdonképpen vésztartaléknak jó, vagy ha meg lehet oldani, hogy a desktop képet az IGP adja és addig a dGPU kikapcsoljon, akkor megúszhatsz mondjuk 20-30W-ot, amikor nem játszol.
Irodai célú gépnek alkalmas lenne, de annak meg drága. 70-75 körül kaphatsz egy 10400-11400-at, amitől meg csak haloványan jobb. -
Petykemano
veterán
És MLiD-nek úgy tűnik tényleg igaza volt.
Még nemtom másfél évvel ezelőtt adta hírül, hogy ilyen magas GPU árak mellett (Tudom, az GPU MSRP árak nem magasak, blabla) jön majd egy gyártó, amelyik valami halálrégi gyártósoron viszonylag magas TDP-vel rendelkező kártyát, de olcsón előállít.Nem állítom, hogy ebből kártya lesz európában (MAgyarországon talán), de most már legalább név társul ehhez pletykához.
Jingjia Micro
- JM9231
- JM9271
[link]Az árakra majd még persze térjünk vissza később.
-
Petykemano
veterán
Szép grafikonok.
Én szeretem.
De azért kicsit sajnálom is, mert lehetett volna érzékletesebben, valósághűbben ábrázolni. Főleg a $/perf grafikonért kár.Jelenlegi formájukban azt a benyomást keltik, mintha az utóbbi generációk során robbanásszerű előrelépés lett volna. Generációkra értelmezve ez talán igaz is, de a grafikonok bal oldalán levő generációk között inkább 1 év telt el, addig ahogy haladunk jobbra, a megjelenített generációk között eltelt idő inkább 2 év körül alakul. Ha ezt figyelembe venné a grafikon, máris laposabb lenne.
Nagyjából a Fury X-ig bezárólag nincs problémám a felhozatallal.
Az, hogy mi szerepel a grafikonon, onnantól.válik érdekessé, mert azt követően bicsaklik meg teljesen az AMD gpu részlege: onnantól voltak képtelenek abszolút teljesítmény szempontjából versenyképes terméket kiállítani és a teljes palettára új termékeket hozni.Ennek megfelelően furcsamód hiányzik a sorból a polaris, ami a maga idejében és még évekig remek perf/$ mutatóval rendelkezett.
Persze tudom, hogy azért nem szerepel, mert a pascal generáció legerősebb ellenfele a Vega64 volt. De hülyén is nézne ki, ha ott lenne egy kis púp a perf/$ grafikonon és egy beesés a perf grafikonon.A probléma, ami miatt a nyafogás megy az, hogy a grafikon által is mutatott csodás perf/$ emelkedés valójában csak $400-700 szegmensben történt meg. $200-ért még ma is azt a teljesítményt kapod meg, amit a 2016-os polaris is hozott.
És ezt a jelenséget ez a grafikon áldásosan elfedi.
Érzékletesebb lett volna, ha 3D grafionon ábrázolják és nem csak a legerősebb 1-1 kártyát, hanem teljesítmény alapján párokba állítva. -
Petykemano
veterán
Én is MSRP-ről beszéltem. Az MSRP jelenleg nyilván barátságosabbnak tűnik, mint a bányászat és a scalperek által felvert piaci ár. De az is magas.
Én nem állítom, hogy ez csak az AMD és az nvidia hibája, vagy hogy csakis ők teszik zsebre a pénzt (továbbra is az MSRP árról beszélünk!). A globális chiphiány a TSMC-t is az árak tartására, kedvezmények eltörlésére késztették (mondjuk úgy, hogy megengedhette magának) a TSMC-re is érvényes, hogy miért csökkenten a "kiöregedő" gyártástechnológiák árát, ha mindent megvesznek, amit le tud gyártani? És persze a TSMC is nyilván mutogathat például az ASML-re, ami pedig a EUV levilágító gépek monopol gyártója. És mindenki épp EUV-ra akar átállni. a TSMC talán épp azért engedhette meg magának, mert magasan tarthatta az árakat és a cechet kifizette az Apple (vagyis az Apple felhasználók)És persze nyilván az egyéb alkatrészek ára is magas, nem csak a gpu chipeké. Egyrészt össze is adódik, másrészt meg épp amiatt, hogy bármi elfogy, mindenkinél minden szinten foghat vastagon a ceruza.
"Miért adná el neked a nagyobb szelet húst, tegyük fel, veszteséggel? "
Az éttermes példa lényege épp az, hogy a porsche/Tesla mutatja, hogy a biznissz mennyire nyereséges. Azért kellene nekem - és persze más vendégeknek is - nagyobb szelet húst adnia (persze nem veszteségesen, de hát látjuk, hogy ha telik 50 misis kocsira, akkor megy a szekér), mert különben nem fogyasztok nála - és persze más vendégek se.Tudom, hogy ezt nehéz feldolgozni a mindennapokban.
Lényegesen egyszerűbb, ha van egy versenytárs szemközt, ahol összehasonlíthatóan ugyanaz összehasonlíthatóan olcsóbb.
Minél inkább helyettesítő termék valami annál könnyebb az összehasonlítást elvégezni. És végső soron nem muszáj étteremben ebédelni.
"Adja el a főnök inkább a luxusautóját, hogy nagyobb szelet húsokat adhasson, mert a vevők többet akarnak kapni, mint amiért fizetni hajlandóak? Ez nekem nem tűnik életszerűnek."
Nem. Az van, hogy ha nem egy 50-60milliós luxuskocsiba, hanem egy 3-4 éves karbantartott opelbe száll be, akkor könnyebben elhiszed, hogy a 4000Ft-os rántott szelet ajánlat tisztességes.
Amiről itt Te megpróbálsz megfeledkezni, amikor azt vágod a vendégek fejéhez, hogy többet akarnak kapni, mint amennyiért fizetni hajlandók, az pont az éttermes profitja (ami lehet, hogy papíron nem nyereségként mutatható ki, hanem mindenféle költségek formájában), amiből kijön a luxuskocsi.Én nem vitatom el a cégek profitérdekét.
Csak azt mondom, hogy a fogyasztók előtt nem csak az a lehetőség van, hogy elfogadja a piaci árat és kifizeti. Helyettesítő termék hiányában is mondhat nemet.
De végül Te is ide lyukadtél ki:"Nyilvánvalóan van/volt ráhatásuk. De a usernek is van ám ráhatása elég komolyan a pénztárcájával. Megveszi-e, kifizeti-e, avagy szépen megvárja, míg a számára megfelelő árszintre nem süllyed a termék.
Ez a szabad piac, nem igaz?"
Én csak azt mondtam, hogy a usernek arra a választására, hogy kifizeti-e vagy elhalasztja a vásárlást hatással lehet az, hogy milyen impulzusok érik.
Ha azt mondják neki "Figyu, hát most ez szerintem elég drága", nagyobb eséllyel fog halasztani, mintha azt mondják neki, hogy "hát öcsém, drága, de tulajdonképpen nem is drága, mert akár kétszer ennyi is lehetne és ahogy telik az idő csak még drágább lesz". Mert akkor beijed és bármennyit kifizet érte még ma, mert holnap még többet kéne, nincs értelme a halasztásnak.Egyébként nyilván ha csak egy ember halaszt, pórul is járhat. De ha milliók döntenek úgy, hogy nem vásárolnak, akkor végső soron a cégek árazását is térdre kényszerítheti a keresleti-kínálati görbe.
-
Petykemano
veterán
Két dologban igazad van:
1.) A generációnkénti perf/$ előrelépés egy fogyasztói elvárás. Legjobb esetben is piaci gyakorlat volt, de semmiképp sem ígéret.
2.) Az árakat az elmúlt időszakban a túlkereslet határozta meg. Életidegen volna egy cégtől olcsóbban adnia a portékáját, ha mindent könnyen és gyorsan el tud adni, amit legyárt.Ugyanakkor nagyon fogyasztóellenes az érvelésed. Ami szerintem káros a közösségnek. A cégek szempontjából történő - költségalapú - megközelítéd egy céges meetingen talán helyes. Viszont itt ebben környezetben azt a benyomást kelted, arról győződ meg a fogyasztókat, hogy az árak indokoltak és tessék csak inkább kifizetni. Hogy egész pontos legyek: arról győzöd meg a közönséget, hogy az árak költség által és csakis költség által indokoltak és nincs más alternatíva, mint fogyasztói döntésünkkel helyben hagyni azt az árazást, azt az üzletpolitikát, amivel a cég megkínál.
Eközben nézzük már meg, hogy milyen profitok és margók képződnek például az nvidiánál! Mindenkori rekordok az elmúlt néhány évben.Amit csinálsz, az olyan, mint amikor beülsz egy étterembe, látod, hogy 4000 a rántott szelet és amikor kulturálatlanul morogni kezdesz, a szomszéd asztaltól megkérdezik, hogy mi a gond. És mondod, hogy hát ez ez 4000Ft, és igencsak alulméretezett és lapos a hús is, amire ezt a választ kapod, hogy "hádde főnök, nekik is élni kell valamiből, tudod, a koronavírus, meg az élelmiszerárak" ami egészen addig elfogadható magyarázat lenne, ameddig nem látod meg, ahogy a tulaj a hátsó ajtón kilépve egy 50+ milliós porschéba vagy teslába ül bele.
Természetesen, némi hőbörgéstől nem fog változni az ár. És természetesen akinek mindenképp szüksége van, vagy bármilyen ár nem túl sok, azt úgyse lehet meggyőzni.
De legalább legyen rossz szájíze, hogy igen, ő ezt a Valamit drágán vette. -
Petykemano
veterán
Ahogy telnek a negyedévek, az nvidia veszít előnyéből
[link] -
Petykemano
veterán
Ez IGP-vel együtt ütős lenne - hiszen kvázi egy 6700 is lehetne, pontosabban valami, ami egy 6700-tól csak 8 cpu maggal több (+50mm2)
De ebben a formában ez így valami olyasmi, amit ingyen kéne adniuk egy RX 6600 ITX mellé.
Időről időre előkerül az a kérdés valakitől, hogy milyen jó lenne ha a [cég] fejlesztene egy olyan terméket, ami persze nem hangzik rosszul, de alapvetően a kérdést felvető elképzeléseit tükrözi vissza.
Az öreg rókák erre rutinosan leintik, hogy párezer vásárlónak a [cég] nem fejleszt terméket, de még csak a kiadással sem foglalkozik.
Vágott-selejtes termékek persze százezres-milliós nagyságrendben meg szoktak jelenni. Leggyakrabban talán kínában, ahol mellesleg talán épp a legnagyobb volumen szükséges.Na mindegy, szóval kíváncsi vagyok, ki lehet ennek a célcsoportja. Nem gondolnám, hogy ha ez dev kit célú termék lenne, hogy azt piacra kéne dobni. 4700S néven nem is hiszem, hogy devkit lenne.
De ebben a formában vajon hová fogják százezres-milliós volumenben értékesíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Eredeti játékok OFF topik
- Villanyszerelés
- XPEnology
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autóhifi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- The First Descendant (PC, PS4, PS5, XO, XSX)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO IdePad Gaming 3 Gamer notebook - R5 5600H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050Ti 4GBWIN11
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest