- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CirrMee
addikt
válasz
Viktor77
üzenetére
Részemről eddig csak a sz*pás volt ezekkel. Azt se felejtsd megemlíteni, hogy hiába említed meg a hőmérsékletet, nem csak ilyen hatáséri. Ezeket nem folyamatos üzemre tervezték, ergo gyorsabban is degradálódnak, mint ami az átlag otthoni gamer gépéből ugrik ki. Nem egy sima számológépről van szó, hanem sokszor az adott technológiája határáig húzott eszközről.
-
CirrMee
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
...és hányszor hallottam itt (PH), hogy a bányagép jó, mert a tulaj érdeke, hogy gondozza a cuccait...

-
CirrMee
addikt
Akkor ezek szerint mindkét dual BIOS-z kapcsolódóan valami van driver felrakva?!
Ugyanaz a kártya, ugyanaz (az egy) driver. A két BIOS eltérő tartalma jórészt olyasmire korlátozódik, mint pl.: órajelek, hűtés "házirendje", stb (laikusnak elég ennyi is). Akármelyiket használva pakolod fel a drivert, a másik BIOS alatt is ugyanaz fog menni, mert a hardver maga ugyanaz marad.
Korábban azt olvastam erről a dual-ról ,hogy az lenne egy biztonsági BIOS a másokon ha az egyik meghibásodna.
Fel lehet fogni biztonsági tartalékként is, az alaplapokon anno direkt ezért bukkant fel, ott szó szerint kell érteni ezt.
Viszont mint írtam, videokarik esetében jó eséllyel két eltérő profilozás van, és előszeretettel inkább csak a performance változatot teszik letölthetővé. Ha így van, eleve úgy indul az egész, hogy melyiket áldozod fel - épp ezért célszerű nulladik lépésként mindkettőt lementeni, és csak azután ezzel szórakozni.Meglep hogy idős kártya ellenére nem jó ha a venti pörög rajta?!
Én a hűtése miatt azt gondolnám előnyös is lenne ha van légáramlata.Átlag 50°C határnál dolgozik a Zero RPM. Gyárilag ez alatt kikapcsol az aktív hűtés (ventik), ezt elérve bekapcsol. Ki lehet ezt iktatni, de nem javaslom, mert ezzel van elérve, hogy nem jóval nagyobb határok között ingázik az éppen aktuális hőmérséklet. Ez utóbbi az, ami miatt adott esetben hamarabb fáradhatnak el bizonyos forrasztások - az ólommentes tehcnológia ridegebb kötést biztosít, mint a régi ólmos.
-
CirrMee
addikt
A gond bár még nem egyértelmű,hogy nagyobb felbontásban kifagy-e?
Ezt mi nem tudjuk, mert nem mi ülünk ott.
7 éves a kari az Alzában vettem. Újra kellene pasztázni és padozni?
Ennyi idő után azért illene ránézni a pasztára. Padozni ráér akkor, ha van annak valami baja.
Ha jól láttam van rajta egí DUAL BIOS kapcsoló. Azzal nem igen tudnánk kezdeni valamit kivéve ha lehetne valami extra BIOS-t rátenni.
A dual BIOS általában azért van a kártyákon, hogy választani lehessen a zajosabb (performance, sokszor gyári OC), vagy a csendesebb, hűvösebb, de teljesítményben visszafogottabb (silence, stealth, stb) üzemmód között.
Kockázást nem csinál csak fekete képet ad egy darabig mikor a felbontást váltunk rajta.
Amit tennék: ha fagyás/képhiba egyáltalán nincs alapjáraton/terhelve, és csak felbontás váltásáról van szó, akkor lehet például szétbarmolt Windows, ócska driver (verzió), vagy ezt nyújtja a megjelenítő eszköz. Ha a kártya hibás, előbb-utóbb random fagyizna, vagy terhelve csinálna ugyanezt rendszeresen. Ha képhiba van, az meg magáért beszél.
Azt viszont hol lehet állítani,hogy a VGA ventilátor menjen folyamatosan?
Nem javasolt - több hátránya van, mint előnye (lásd élettartam, főleg a forrasztásoké).
-
-
CirrMee
addikt
válasz
Hawk1979
üzenetére
Valahol találtam ezt a REBAR Legacy On.reg fájlt, a tartalma:
Windows Registry Editor Version 5.00[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000]
"KMD_EnableReBarForLegacyASIC"=dword:00000001
"KMD_RebarControlMode"=dword:00000001
"KMD_RebarControlSupport"=dword:00000001Driver telepítése után kell futtatni (+reboot), értelemszerűen csere után is kell (viszont nem kell mókolt drivert vadászni hozzá). Asszony gépén egy ideje így működik (Sapphire Nitro SE RX 580 8Gb).
-
CirrMee
addikt
válasz
bobalazs
üzenetére
Kb így szállt el nemrég az asszony gépében is az RX480....
Itt is ment a malmozás, volt driver csere (elég sok verzióval), volt windows reinstall (majd annak a driverével volt hajtva), UEFI matatás, semmi. Ráadásul nem is egyértelműen terheléshez kapcsolódott a hiba.Úgy derült fény a "tettesre", hogy utolsó ötletként átdobtam az (saját) 580 -ast az ő gépébe, a 480 -ast meg az én gépembe. Két hétig semmi hiba, majd vissza. Ott pár hétig semmi, szóval ment a fejvakarás. Amikor megint előjött, vissza az én gépembe, majd pár napra rá meg is jelent a hibaablak - innentől volt tudható, hogy a kártya a ludas. VBIOS cserével megpróbálkoztam még, de az sem segített.
-
CirrMee
addikt
válasz
korren
üzenetére
Ryzen 2600 + Sapphire RX 580 8Gb Nitro+ SE van nálunk az asszony gépében. Az előbb toltam egy meccset (full tier VIII, Bisonte, map: Murovanka), azon nagyjából a 120-145FPS tartományban mozgott 2560x1080 -as felbontással, kikapcsolt élsimogatással és elmosódással, Adrenalin oldalról "ráerőszakolt" 16x AF + képélesítéssel. Graf természetesen nem max részletességű, de annak a közelében van. FullHD gondolom ennél csak több lenne.

-
CirrMee
addikt
Tizensok éve folyamatosan van a háztartásban legalább egy Radeon (perpill RX 580 / 5700XT), és egyszer sem volt még kékhalálozás "rossz driver" miatt. Mondom ezt annak ellenére, hogy soha nem válogattam olyan alapon, hogy "tessék mondani, melyik az utolsó stabil driver...?" - feltelepítem az éppen aktuálisat, aztán működik.
-
CirrMee
addikt
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Osztom a véleményt.
RX580 Nitro+ SE van évek óta, most már az asszony gépében. Azóta nálam 5700XT Nitro+. R5 2600/2600X dolgozik alattuk, igazából megesznek probléma nélkül minden drivert. Csinálhattam volna én is ezt a "azáemdécsaksz*rtgyárt" hisztit, mert pár hónapja asszony gépében is nekiállt szórakozni a 480 -as (itt is szerepelt), helyette jött a jóárasított 5700XT.
-
CirrMee
addikt
válasz
Pécsi gyerek
üzenetére
Most mit vársz?
Oka van annak, hogy hány vezetékkel futnak a csatlakozók, a fizikát meg nem tudod meg****ni. -
CirrMee
addikt
válasz
Pécsi gyerek
üzenetére
Általában kell a megfelelő csatlakozó, általában megy átalakítóval is - plusz hibalehetőséggel.
-
CirrMee
addikt
válasz
Pécsi gyerek
üzenetére
Az ilyesmi gondolom valami überszupcsi
macskatáp, amire bármit IS rá lehet bízni...
-
CirrMee
addikt
válasz
dethroner
üzenetére
Úgy rémlik találkoztam anno ilyennel: hiába volt fent az általam telepített drivercsomag, a WinUpdate rábarmolt egy másikat, kérdés nélkül. Akkor DDU és driver (újra)telepítés oldotta meg. Azóta Windows install után az első dolgom, hogy ezt az erőszakos driver (rá)telepítgetést letiltom.
Hozzáteszem, hogy ez egyszeri alkalom volt. Korábban már többször is megcsinálta a Windows ezt a driver barmolást, akkor nem okozott ilyen gondot. 580 Nitro+ SE van itt.
-
CirrMee
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Kimaradt a helyzetjelentésből, de az volt az első...

Lassan már tényleg azon gondolkodom, hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan megy is tovább ez a lap+CPU, azt' lesz helyette egy Ryzen...
-
CirrMee
addikt
Létezik ilyen...?
Adott egy Asus RX480 OC 4Gb kártya, ami korábban hibátlanul üzemelt egy Asrock Z77 Extreme 3 + i7 2600k társaságában. Nemrég kapott némi újabb hardvert, egy PRIME H310M-K + i5 8400 képében. Egy ideig nem volt probléma, amíg a WoT volt csak porondon, mint játék. Aztán elkezdett a párom újra a WoWs -al játszani, és megjelentek random hibák. Konkrétan az Adrenalin leállítja a drivert, 3D gyorsítás ugrik, aztán megjelenik a Crash Defender hibaablaka - a Windows maga soha nem száll el. Nemrég debütált a CS2, az is hasonlókat szokott dobálni.
Napok óta megy a vacillálás, hogy voltaképpen mi is lehet a kiváltó ok:
-a kártyát átpakoltam a gépembe (Ryzen 2600X + Asrock B450 Pro4), ott megy szépen,
-átpakoltam az i5 mellé a saját RX 580 Nitro SE kártyámat, hiba egy szál se,
-van a háznál egy tartalék GTX 1050, az is hibátlanul megy az i5 gépen (eredetileg is együtt érkeztek a házhoz).A fentiek fényében a gyengélkedő táp lehúzható (Nitro SE amúgy is többet zabál), kártya lehúzható, alaplap+CPU lehúzható, RAM modulokon meg memtest is gond nélkül lefutott. Kb kifogytam az ötletekből, ha valakinek lenne még, ne tartsa magában...

-
CirrMee
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Pár topiccal arrébb CPU fronton évente elő szokott fordulni 1-2 sziki-szöki gázas hőcsöves hűtés, érdemes azt is belevenni a számításba.
-
CirrMee
addikt
válasz
HercogG
üzenetére
AtiWinFlash segítségével tudod írni, keresni meg ugyanezen oldalon, a Databases/VGA BIOS Collection szekcióban kereshetsz hozzá.
-
CirrMee
addikt
válasz
Destroyer91
üzenetére
Érdekes módon játék közben még egyszer sem jött elő ez. Viszont ha futtatok egy Furmarkot, akkor 3 másodperc után egyből előjön a gond.
Hagynám a fenébe a Fu**'márkot, amíg üzemképes a kártya...
-
CirrMee
addikt
válasz
pixelshader
üzenetére
De ettől még az amd driver bugol össze-vissza, a tényen nem változtat.
Hogyne, használja két ember összesen, és mindenkinél sz*r.
Menj a meséddel máshova, itt nem lesz vevő rá senki. -
CirrMee
addikt
válasz
craftsman01
üzenetére
Sapphire Rx 480 8gb nitro+ 130e, elborultak ezek teljesen...
-
CirrMee
addikt
válasz
Speed_Speed
üzenetére
Első blikkre jól fésült memóriahibának nézem. Másik driverrel lett próbálva?
-
CirrMee
addikt
Kérdés ...néhàny game nél. Felmegy a hőfok 81-82;fokra is.
Nem sok egy kicsit?Tartós 85°C sem okoz gondot neki.
Azért nézd át a gépház szellőzését. Venti van e elég, kábelek remélem nem csak behányva vannak a géptérben, és ugye a gépház sincs egy szellőzetlen kis lyukba bedobva.Mondjuk az ATI kártyák soha nem a hűvös GPU rol voltak híresek.
Működésükből kifolyólag hőt adnak le. Nem fog neked hűteni az envídia zupá kártya video processzora sem, azok is ugyanúgy fűtenek. Ha valami hőt termel, és szükséges, arra terveznek hűtőrendszert. Innen levezetve ha valami relative túl meleg, annak vagy a hűtése nem elégséges, és/vagy elcseszték a gyári paraméterezését valahol. És remélem az is megvan, hogy nem az AMD/Nvidia gyártja ezeket a kártyákat, ők inkább csak megtervezik (referencia). Nem a semmiért van az, hogy ha idejön valaki, és akar egy normális hűtéssel rendelkező 580 -ast, akkor a Sapphire Nitro lesz az ajánlott. Meg lehetett oldani, csak ki kell fizetni.
-
CirrMee
addikt
válasz
danika0670
üzenetére
Régen volt egy cég aki foglalkozott BGA-zással is
Miért vagy olyan biztos abban, hogy BGA hiba lesz? Kismillió alkatrész van a kártyán, és ez csak pár alkatrészt takar. Ilyen hibánál jó eséllyel lehet VRM hiba is, olyanból meg láttam már olyat, aminél úgy megsütötte a lapot, hogy konkrétan rétegek közötti áramkörök égtek el.
-
CirrMee
addikt
válasz
Csupingo
üzenetére
Nekem is megfelelt a 4Gb, amíg csak FUllHD ment. Aztán amint megjött a 34UM68P monitor, az egyetlen játék amivel játszok, köhögni kezdett nagyobb mapoknál. Gyönyörűen lehetett látni, amint elérte a ~3.8Gb -os határt a foglaltság jelző, úgy lett egyre darabosabb, laggosabb. A 4Gb -os 480 -as azóta az asszony gépében van, ott a FullHD -s monitorral remekül elvan.
-
CirrMee
addikt
válasz
varmi2
üzenetére
Inkább a gyárba javíthatták, egy normál ember nem tud pad sérültet javítani, de igen, az is lehet, hogy nem gyári javítás, hanem a srác elvitte egy szakihoz, hogy javitsa meg, bár eléggé trehány melót csinált.
Egy gyári tróger javítás is fényévekre van attól, ami a képen van. A gyári javításnál max a flux maradványát veszed észre, rosszabb esetben kiszúrod a nem reflow forrasztást. Szakszervizben sem csinálnak ilyet. Esélyes, hogy robbant az IC, és valami kontár egy ócska pákával esett neki, mert normális felszereléssel igyekezni kell ahhoz, hogy ilyen tróger munkára sikerüljön.
-
CirrMee
addikt
válasz
duracell89
üzenetére
Meglepő, hogy egy ennyire nem is régi kártyával (RX580) nem tökéletesen kompatibilis a 20.X.
Ez így ebben a formában teljesen hülyeség. Az , hogy kompatibilis, nem egyenlő azzal, hogy ha sz*rul írják meg valamelyik verziót, hibázni fog adott kártyán, vagy konfigon. Illetve rosszabb esetben a kártyát szúrja el a gyártója, és azért áll neki kvázi "válogatni". Ez utóbbi ráadásul nem valami Radeon betegség, anno ződ' oldalon is megtapasztaltam párszor.
-
CirrMee
addikt
válasz
DaFunk1511
üzenetére
Én ugyan kizárt dolognak tartom, hogy egy VGA hibáért az alaplap feleljen, de gyorsan ellenőrizheted: pakold át egy másik gépbe, aztán írd meg, mire jutottál.

-
CirrMee
addikt
válasz
DaFunk1511
üzenetére
Venti off driveres vezérlés alatt van csak elvileg. Ha BIOS alatt sincs semmi mozgás, akkor lehet szétkapni, és ellenőrizni a dolgokat. Ad a ventiknek tápot, nem e szakadt a vezeték, stb. Bár ha egyik venti sem megy, akkor erős a gyanú, hogy nem a ventik szálltak el egyszerre.
-
CirrMee
addikt
-
CirrMee
addikt
válasz
Danecay
üzenetére
1.: LG monitorok esetén nézd meg a gyártó oldaláról letölthető doksit, ott leírják, hogy a FreeSync az adott monitor melyik portján tud üzemelni
2.: továbbra is úgy gondolom, hogy ha nem működne, be sem lehetne kapcsolni
Attól függ, hol érted ezt a bekapcsolást. Ha a monitor engedi a menüjében bekapcsolni, akkor a kérdésre kész válaszod van. Az Adrenalin (illetve driver oldal) már más téma, mert találkoztam már olyan verzióval (amikor hónapokkal ezelőtt agyoncsicsázták a felületet), ami az asszony gépén engedte - mit engedte, csak bekapcsolt állapotban tette elérhetővé egy olyan LG monitoron, ami hírből sem ismeri a FreeSync -et. -
CirrMee
addikt
válasz
Danecay
üzenetére
Amennyiben az Adrenalinban a kijelző beállításainál be van kapcsolva akkor az összes játékprofil alatt is be van automatikusan.
Nálam Kijelző fülnél ki van kapcsolva, és a profiloknál magam állítom be, melyik alkalmazás használhatja. Desktopon ugyanis sokunknál az állandóan bekapcsolt FS darabossá teszi a video playereket.
-
CirrMee
addikt
válasz
tesz-vesz123
üzenetére
Tetszik, amikor megmagyarázzák, hogy a döglött ló alszik...

Idézet a doksiból: (FreeSync) Supported Interface: DisplayPort -
CirrMee
addikt
válasz
tesz-vesz123
üzenetére
HDMI-vel is működik.
De nem mindegyiknél. Pl. LG 34UM68-P, kb vehettem ezért DP kábelt.
-
CirrMee
addikt
válasz
tesz-vesz123
üzenetére
QHD -hoz természetesen nem ideális az 570.
-
CirrMee
addikt
válasz
tesz-vesz123
üzenetére
Felcsaptam a Wikit, aszerint nem a QHD a 2K. Az ott megadott felbontás kb a FullHD -hoz áll közelebb. Ahhoz meg bőven elég az RX 570 ma is, ha nem a 100-144Hz a target.
-
CirrMee
addikt
válasz
tesz-vesz123
üzenetére
Nem akar mindenki é'sportoló lenni. Nekem a monitor által biztosított 75Hz is elég, gondolom rajtam kívül még sok embernek szintén. Mint említettem, a 470 elég volt, a 4Gb rohadtul nem.
2k: ha FullHD -ra gondolsz, tudtommal egy referencia feletti RX 570 alig lassabb, mint a párom RX 480 -as kártyája. Ha abból indulok ki, hogy mocskosul nem minimálra van állítva játékok alatt a minőség, kicsit felelőtlenség a minimállal dobálózni. Viszont nem egyszer szaladtunk már bele abba, hogy nem azért kellett lejjebb venni a minőséget, mert elfogyott a kártya ereje, hanem a fedélzeti tár járt így. -
CirrMee
addikt
válasz
tesz-vesz123
üzenetére
Amihez 4GB-nál több kell, ahhoz az rx570 amúgy is gyenge.

Na ezt kapásból cáfolom is, téma maradjon a kérdező által vázolt WoT:
a kettővel ezelőtti, RX 470 ref. kártya nálam teljesítményre tökéletesen elég volt, viszont Frontline módban nem egyszer nekiállt darabosan képet adni, amikor huzamosabb ideig játszottam vele (illetve RTSS szerint amikor elérte a 3.8Gb foglalást). Következő, RX 480 4Gb dettó. A mostani kártyával (RX 580 Nitro+ SE 8Gb) látom, hogy kb 4.5-4.8Gb körül szeret tetőzni. Monitor az adatlapon, 2560x1080 -as felbontás. -
CirrMee
addikt
Saccra a történet:
-amíg hozzá nem nyúlsz (pl AfterB), addig alapjáraton le is kapcsolnak
-gondolom nálad felül lett bírálva Afterrel a hűtés
-driver valami hiba miatt alaphelyzetbe rántotta magát, ergo a hűtés ismét gyári félpasszív lett
-és akkor jöttél te, ismét felülbíráltad Afterrel a hűtési rendet. -
-
CirrMee
addikt
válasz
Zatharigo
üzenetére
Sziasztok, pár hete vettem egy ellőre összeállított gamer pc-t, alább írt konfiggal. Úgy tűnik a videókártyával van problémám (Radeon RX 570 8 GB). Régebbi játékokkal kezdtem játszani, de sokkal alacsonyabb az FPS szám, mint ahogy várnám.
Csak a hatás (és a minap, másik júzerrel történtek) kedvéért: ugye nem az alsó PCIe foglalatban van a kártya?

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 256GB Tüzes Ezüst gar:2028.02.09.
- LG UltraGear 24GS60F-B IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- AKCIÓ! Acer Aspire 3 15 A315 FHD notebook - R3 7320U 8GB DDR5 512GB SSD AMD Radeon IGP W11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s M920s SFF / számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest