Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz Bile Demon #76473 üzenetére

"A többi "megmentett" darab meg sötét dobozokban vár egy szebb napot, ami valószínűleg sose fog eljönni."

Nem biztos az ...

Úgy 3-3,5 éve nyáron csörgött a teló, egy haverom volt, hogy tudok-e szerezni egy működő 386-ost, a föld alól is? Mint kiderül leginkább csak az a jó vagy valami hasonló, új gép, de még csak 10 éves se jöhet szóba! Csak megkérdeztem már miért : Műanyag gyárban ugyanis lehalt a gyártó gép vezérlő számítógép. A számítógép gép (CNC szerű gép csak műanyaggal) spéci porton (asszem LTP, de eskü nem emlékszem már) kommunikál a géppel, és egy csakis DOS alatt futó 30 éve megírt (szó szerint valami 1992-es) szoftver vezérli az egészet. A szoftvert gyakorlatilag milliókba kerülne újraírni, a a gépet is módosítani kéne meg ugye akkor új számítógépet vennie ami drágább. így megéri akár őrült áron is (mondjuk 50 ezerért) megvenni egy működő 386-ost (ami messze nem ér ennyit) mert még mindig sokkal olcsóbban és gyorsabban kijönnek, mint a másik lehetőséggel.

De egyébként mikor kint dolgoztam Ausztriában is : munkaállomások 16GB RAMos 2×4TB HDD-s gépek voltak (HP Thin clienttel), de pl a szalag vezérlő gépen Windows 3.1 ment konkrétan! És azon futott a vezérlő szoftver is. Nem tudom milyen gép volt pontosan de valami 386-486 szintű cucc volt az alaplapja alapján meg az SD RAM előtti (SIMM?) memória ment bele. Szóval nagyon nem mai gép volt, mindezt 2020-ban! (De a raktáros szoftver is konkrétan DOSos volt, legalábbis kinézete alapján).

De az elmúlt 2-3 év során máshol is - jellemzően ipari környezetben - láttam hasonlóan régi gépeket. A legdurvább, hogy a legtöbbnél nem is az új hardver lenne a komoly tétel, hanem a vezérlőszoftverek újraírása mai rendszerekre, és persze az addig tartó leállás.

• Hosssszu

őstag

válasz Bile Demon #76473 üzenetére

Köszi, akkor már legalább nem egyedül vagyok, akinek ez a BOITEQ felirat új dolog.
    Szerencsére a hordó akksi már nincs rajta, így galibát már nem okoz.
    Nekem is az a véleményem hogy tömegcucc lehetett, csak a BIOTEQ zavart össze. 5+1 ISA valóban nem volt akkoriban ritkaság.

Új hozzászólás Aktív témák