Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lord Myn

senior tag

válasz arn #63240 üzenetére

Én olyan '94 tájékán kaptam kölcsönbe egy Roland CM-500 hangmodult, ez egy nagyon drágra ritkaság volt, tekintve, hogy tulajdonképpen egy Roland SC-55 (mkI) és egy Roland CM-32L (LAPC-I hangkari modul verziója, ami annyival több az MT32-nél, hogy tartalmaz 33 digi hangeffektet is) házasítása volt, így az MT32-t nem csak "emulálta", mint a Sound Canvas, hanem hardveresen volt kompatibilis vele (pl. a régi Sierra játékok nem is műkődtek csak valódi MT32-n, mert nem a gyári hangszereket használták).

Iszonyat jól szólt, és ráadásul eladó volt, de tizenévesen messze nem volt annyi pénzem, hogy meg tudtam volna venni. Amikor vissza kellett adni, a GUS MAX-om, már valahogy nem szólt olyan jól, mint előtte... (bár az legalább sampler volt, így egy csomó custom hangszert csináltam a hangmodul segítségével).

De azóta is nagyon szeretem a Roland LA hangzását, ajánlott játék soundtrack-ek, amik szinte filmzenei élményt adtak akkoriban:

'88 - '92 közötti Sierra játékok
    Dune I-II
    Monkey Island 2
    Legend of Kyrandia
    Wing Commander II

• Frawly

veterán

válasz arn #63240 üzenetére

Nem soknak. Nálam teljesen ki is maradt. Ma már olcsó használtan a hardver, meg akár ingyen is lewarezelhető a Roland Sound Canvas VA szoftvermodul, amit tudsz külön dedikált gépen futtatni, és tud MT-32, Sound Canvas 55, 88, stb. emulációt. Esetleg ingyenes Munt nyújtja szinte ugyanezt, bár annál is warez-ben be kell szerezni a Roland ROM-okat.

Egyébként modern környezetben ilyennel már nem ×4rakodnék, a szóban forgó játékokat ki kéne adni natíva modern OS-ekre, és le kéne renderelni a MIDI zenéiket igényesen PCM-be, onnantól minden gépen egyformán jól szólnának. Ezt a ScummVM meg is tette az MT-32 emulációval néhány játéknál.

Amit még nagyon hiányolok, hogy zenekarok csinálhatnának régi rock/metal MIDI-s játékokhoz feldolgozást hangsávnak, Doom, Duke Nukem, stb., úgy, ahogy annak idején pl. a Megadeth, de nem csak 1-1 sáv erejéig, hanem egész albumokat, amit alá lehetne tolni az illető játékoknak. Kb. mint a Quake sorozat alatt a NIN, Sonic Mayhem, stb.. Iszonyat cool lenne, és nem lenne nehéz megcsinálni. Még a jogokkal sem lenne gond, ha nem kérnének érte pénzt, hanem ingyen letölthető lenne.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés