Hirdetés
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Sikeres CoffeeTime modok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
V!ck
senior tag
Hát srácok... megváltam szeretett FX konfigomtól (FX 8320, M5A97 EVO R2) hosszas gondolkodás után... tényleg szerettem, szépen szolgált, kiismertem a határait, nyűgjeit, szóval hajtott már a vérem egy kis újdonságra, de legalábbis valami másra... egy fullos ZEN-re most nem volt keret és ahogy látom átalakulóban van a piac, jönnek a 32 thread-es procik mindkét oldalon, kivárok kicsit, legalább a pénzem is összejön. Addig is bugáztam jó áron egy használt i7 6700-at, ki szerettem volna próbálni a kék oldalt, ahogy nézem a teljesítményét elleszek vele egy darabig. Egy kicsit hiányzik, hogy ezt nem lehet buzerálni, de majd megszokom, bár tetszik hogy a gyári hűtő hangját sem lehet hallani és nem is melegszik... a következő konfig viszont biztos hogy egy ZEN lesz, vagyis inkább ZEN 2

További jó pöckölgetést, tuningolást, finomítást mindenkinek
(és maradok hű topik-olvasó, ahogy eddig is
) -
V!ck
senior tag
A 970-es chipset max. 2400MHz HT-t tud, bár amúgy sem oszt vagy szoroz.
A 2600MHz-es CPU NB (ezzel együtt az L3 cache) órajel meg sem kottyan az FX-eknek, csak kell neki egy kis plusz kakaó. 1,3V-ig nyugodtan elmehetsz (az enyém 1,27V-ot kap), nem fog jobban melegedni a proci, tesztelgettem, zéró hatása van a hőmérsékletre. Ellenben a memória írás ~17-ről ~19GB/s fölé emelkedett, illetve egy kicsit csökkent a késleltetés is. -
V!ck
senior tag
válasz
Pro!Petya
üzenetére
Nálam is ilyen volt a szitu, minden konvertáló program, játék, prime, böngészőben flash, stbstbstb stabil volt, kivéve az ibt hasalt el pár kör után. Addig addig kínlódtam a fesszel, míg az is stabil lett, így mentettem el a beállításokat biosban 4,0/4,2/4,4/4,6/4,7/4,8GHz-hez. Bár asszem egy-kettőbe már belenyúltam és nem kellett volna.
CPU NB-t én 2400MHz-en hajtom 1,2V-on, 2600MHz-en is bőven 1,3V alatt vagyok. Próbaképp pöccinthetsz rajta kicsit, mondjuk ~1,22V-ra, de inkább a CPU feszt macerálnám első sorban. Adj neki offsettel +2 lépcsőnyit kezdésnek, hogy mit reagál rá.(#70036) lee56:
igen, valóban kifogtam mindkettőt, elégedetten is használok mindent.(#70035) Tubica:

(#70037) Tubica: tudod ellenőrizni, húzd le a ventit ami a vrm-et hűti és stresszelj vagy 10-20 percig
megmutatja, hogy szükség van-e rá, vagy nincs
nálam sajnos van. -
V!ck
senior tag
-
V!ck
senior tag
válasz
Tubica
üzenetére
Én egyelőre maradnék 4,4-en (Nekem ehhez terhelés alatt ~1,337 V kell ), RAM mehet 1866-ra (ha gyárilag olyanok). CPU NB is maradjon a gyári 2200MHz-en. CPU LLC mehet high-ra. Futtass ibt-t very high-on, vagy prime small fft-t és meglátjuk. Ha nem droppol és nem is száll el, lehet feljebb menni

Közben toltam én is ibt-t:
Nekem ez a 4,4GHz lett az a szint, ahol nem is melegszik a proci és le tudom hűteni különösebb hangzavar nélkül akármilyen terhelés alatt. 4,6-on dettó, kivéve ibt, mert az már necces. 4,8-on ibt alatt majdnem 80fok, prime (small fft) megáll olyan 74-nél ha jól emlékszem. De mindennapos használatra jobban szeretem ha inkább halk a gép, szóval nálam a 4,4GHz jött be.
(#70027) hundai: FX fixes ibt-t használj

(#70028) propetya85: jaja, viszonylag keveset kajál itt még... 4,6-on asszem olyan 1,38V körül kér, 4,8-on pedig asszem kb 1,414V rémlik, de kutyául melegszik ibt közben a cpu socket, verdesi a 80 fokot, a magok megállnak 61 fok körül... mondjuk ez lehet, hogy a H80i számlájára írható, de van egy Macho Rev. A hűtőm is, azzal sem volt sokkal másabb a helyzet.
-
V!ck
senior tag
válasz
Habugi
üzenetére
Már reagáltam Tubica problémájára én is, mivel ugyanez a gondom volt, hogy ez egy sima vrm throttling, de nem reagált rá... illetve a tanácsomra sem. Mindegy, nem az én kínom.
Illetve de, ugyanez volt a kínom. Throttling, de csak prime és ibt alatt, 3-4-5 perc elteltével. A különbség annyi volt, hogy a prime nem hasalt el, futott bőszen, miközben csak úgy ugrált le 1400MHz-re az órajel, magonként külön-külön ~1,14V környéki fesszel. Az ibt a throttling megjelenése után, az éppen futó kör végén hibaüzenettel leállt. Mindegy volt mennyi feszt adtam, mindegy, hogy 4,4 vagy éppen 4,8GHz volt az órajel, mindig ide jutottam. Azóta orvosoltam, egy 8cm-es pwm-es ventit tettem a vrm-re, azóta tökmindegy mit csinálok, tökmindegy milyen fesszel, tökmindegy milyen órajelen, nincs throttling, sem fesz drop, feltéve hogy a procit le tudom hűteni. Ennyi az egész. -
V!ck
senior tag
válasz
Tubica
üzenetére
Szia!
Nem a táp a kevés. (Én FSP HEXA+ 400-as táppal csapattam az FX 8320-at 4,8-on egy agyon OC-zott R9 380-nal és akkor jártam határon, illetve volt hogy le is kapcsolt)
Ez tipikus VRM melegedés, ezzel küzdöttem én is. Már házat is cseréltem, mindent próbáltam, variáltam a ventilátorokkal, sehogy sem volt tökéletes, x idő múlva mindig elkezdett throttlingolni a procim, pedig a hőfokok nem indokolták. Fújasd meg a VRM bordát próbaképp ventilátorral és úgy teszteld. Ha a CPU hőfokok rendben lesznek, nem fog droppolni egy fikarcnyit sem."a vrm ugyan olyan meleg" - melegedne az tovább is OC közben, de hogy ne szálljon el, azért jelenik meg a throttling.
-
V!ck
senior tag
válasz
Askformore
üzenetére
Asus M5A97 EVO R2.0-ban FX 8320@4,8GHz.

-
V!ck
senior tag
válasz
Kroni1
üzenetére
Nem elképzelhetetlen, amit mond, a Viper az egyik legjobb a piacon, hangban és teljesítményben is. Én Corsair H80i-t használok,a 2db gyári max 2600-as fordulatú ventit lehajítottam, mert megőrülök a hangjától és felpattintottam 2db Arctic F12 PWM-et, aminek 1400 a max fordulatszáma. Igaz, hogy halk lett, de IBT alatt speciel 4-5 fokot buktam

A Viperen gondolkozom én is. 2db-bal már érne valamit a H80i, ha az FX-emre beválna, a ZEN-re is elég lesz. -
V!ck
senior tag
Látom, téma a játékvíz, pont most tettem vissza a H80i-t a Macho helyett, unatkoztam, tesztelgettem kicsit.
Az egyik gyári ventinek irgalmatlan zúgó motorzaja van nagyobb fordulaton, szóval lehet beruházok 2db Akasa Viper-re. (A Macho úgyis el lesz adva a konfiggal, ha jön a ZEN, mivel az AM4-es lapokon máshol lesznek a furatok, nem fogom tudni rátenni)
Egyébként ezt hoztam most ki belőle:
FX 8320 @4,5GHz 1,356V
CPU-NB @2600MHz 1,306V
HyperX Fury 1866MHz CL9-10-9-27 1T 1,568V
Kupak: 75°C
Magok: 54°C
Ez lesz a 24/7 setup, följebb továbbra is max benchelgetni...
szerk.: Alacsonyabb fesszel használtam eddig, minden stabil volt hónapokig, prime is, csak az ibt nem, de így már az is az lett.
-
V!ck
senior tag
válasz
Hencso
üzenetére
Egyértelműen nem. Nagyobb terhelés + nyári meleg és annyi is. Nekem Macho Rev.B van, nagyobb melegben 4,8GHz-hez már kicsit kevés, huzamosabb 8 szálas terhelés mellett megszaladnak a hőfokok, 4,6GHz-hez teljesen oké. Hűvösebb időben sima ügy a 4,8 is, de most sajnos nem azokat az időket éljük

A helyedben megcéloznék egy 4,6GHz ~1,37V környékét, arra még jó lehet.

-
V!ck
senior tag
válasz
.zSoLTi.
üzenetére
Szintén 8320, másfél éves, M5A97 EVO R2-ben 4600MHz @1,368V-on, CPU-NB 2600MHz @1,269V-on.
A 4700MHz kb 1,395V-tal stabil, 4800-hoz ha jól emlékszem (BIOS-ban profilozva van minden) olyan 1,465V körül kér, de baromi meleg van a szobámban és cseppet magasak a hőfokok... szóval nyáron ECO módban, 4600-on tolom
-
V!ck
senior tag
-
V!ck
senior tag
válasz
csabika0001
üzenetére
Nem, csak 4+2!
Az ASUS M5A97 EVO R2.0 6+2 fázisú, az a minimum ajánlott lap FX alá az UD3P mellett. -
V!ck
senior tag
válasz
Kolbi_30
üzenetére
FX8320-at használok 4,6GHz-en Thermalright Macho 120 Rev.B-vel. Rövidtávon 100% terheléssel 4,8 is megy neki, mondjuk konvertálást ráengedve, vagy IBT-t nem szereti, elmelegszik. 4,6-on bármit csinálhatok vele, normális a hőmérséklet. Azelőtt H80i volt a gépben, az sem tudott többet, ellenben hangos volt mint a dög. Előtte Hyper T4, azzal 4,4GHz volt a plafon, amit lehűtött hosszú távon is full terhelés esetén is.
Ugyanitt bojler eladó
-
V!ck
senior tag
válasz
leviske
üzenetére
Az APM azert felelos, hogy a proci ne tudja tullepni a gyari TDP limitet. A HPC (High Performance Computing) lesz a ludas. Kiiktatja a kozbenso orajeleket, csak az alap 1400MHz es a max szorzo kozott valtogat, akarmennyire is kicsi terhelest kap.

Ha lemaradtam a tema elejerol bocsi, futtaban olvasok, a lemaradasom is sok
-
V!ck
senior tag
válasz
Methionyl
üzenetére
Overdrive szerint a thermal margin 70foknal van, ott ir 0-t es ha folemegyek mar pirosan irja minuszba a fokokat. 80foknal (thermal margin -10fok) kapcsol le. Tudom, probaltam 5GHz-en
szoval a biztonsagos hatar 70fok core, nem 61 ezek szerint, megha a doksik azt irtak is... pl par ismerosomnel is 60 folott kavar terheles alatt, direkt neztem. Gyari hutovel meg ilyen hyper 103 kategorias hutokkel -
V!ck
senior tag
Köszönöm mindenkinek

Mivel a gyári hűtőm nincs meg, szerintem egy kis 4cm-es ventit fogok rábiggyeszteni, vagy megfújatni valahonnan a 9cm-es arcticcal, bár szerintem nincs hely.... érdekes módon amíg vizem volt, meg tudtam oldani, hogy fent is van ventihelyem, befelé fújattam a levegőt és nem volt throttling... felső venti nélkül mindig felforrt... most meg huzat van, de mégsem oké, úgy fest oda nem ér el a huzat, szóval bírná ez, csak meg kell hűtenem... este valamit alkotnom kell
-
V!ck
senior tag
Bemásolom ide is, hátha van itt sok tapasztalt FX-tuner

Joooo reggelt!
Vegre lecsereltem a h 80i-t egy macho rev.b-re. Nagyon jok a hofokok, halk is, de a vrm hamar elkezd forrni mert throttling van hamar... cb 4.6-on kb 730, masodjara 700, harmadjara 630... ibt very high elso ket kor 85gflops, 3.kor 75, 4.-ben error, es ugral le a fesz 1.2-re... mivel hutsem a vrm-et? Vegyek egy 4centis kis ventit? Hajlitsak valami legterelo lemezt oda? Vagy mit? Lassan ott tartok hogy megtaposom... -
V!ck
senior tag
válasz
benceman00
üzenetére
Fölösleges tovább puhatolóznod, sajnos ez ennyit tud...

Nekem H80i van, (120-as vastag radi) igaz, a tiédnél jóval erősebb, de pl 4600-on ha ráengedek egy Prime-ot small fft-t, kb 2 perc és 84fokos a kupak, magok 63... tovább nem kínoztam, leállítottam. Blend tesztben kb 75-78 fokra emlékszem, hogy eléri a kupak, magok 58-nál megálltak. Normál terhelés (pl játék) nem éri el a 70 fokot sem. Nem mértem, de mivel 70foknál kapcsol full fordulatra az összes ventim, hallanám...
Igazából 4400MHz-en tudom csak kényelmesen és relatíve halkan hűteni ha benchelek...
Szóval ezek ennyit tudnak sajnos... -
V!ck
senior tag
válasz
Kroni1
üzenetére
En sem sokat tolom, de ha igen, akkor Nordschleife. Es nem minden palyan szar. Es hol szar? Persze hogy Nordschleife... ha egyedul megyek rajta vagy nincs hiba vagy csak jelentektelen... de ha beteszek vagy 10ai-t hogy versenyezzek egy jot, sok helyen a kanyart sem latni hogy hol van...

-
V!ck
senior tag
válasz
paleinho
üzenetére
Nekem prime-stabil 4,7-en 1,414V-on... de a kupak 79fokos, magok 63... le is állítottam... kevés a H80i
(#63563) Methionyl : így van, én is megbántam a vizet. Sokkal drágább, nem is jobb egy durva légnél, szóval lehet, hogy jobban tenném ha eladnám és az árából vennék egy jó nagy tornyot...
-
V!ck
senior tag
válasz
Kroni1
üzenetére
Én csalódtam a H80i-ben, de már beletörődtem... ennyit tud és kész. Azért elég sokat eszik itt már az FX, alulról nyaldoshatja a 200W-ot, szóval csak reménykedek, hogy a ZEN majd nem lesz ekkora kazán ha megjelenik és akkor arra bőven elég lesz és halk is
Addig is elégedetten használom a konfigom. -
V!ck
senior tag
válasz
Kroni1
üzenetére
Nagyjából ez az a határ, ami fölé nem akarok menni, de inkább 70fok. 4,4-en tudom tartani 70 alatt prime közben, 4,6-on nem. Azért döntöttem mégis a 4,6 mellett, mert játékok vagy konvertálás közben azért nem érek el ilyen magas hőfokokat, illetve a lapom 71fokon kapcsol minden ventit full fordulatra és megsüketülök

-
V!ck
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
Azért nem nagyítóval hasonlítottam össze, csak nézegettem normális felbontású képeket és számomra egy kaptafának tűnik... bár annyira mindegy, ha akarnék se tudnék elmenni 5GHz-ig, nem tudom lehűteni.... 4,6 nálam az a határ, ami még nem túl zajos és meleg... nyáron 4,4
max.(#63529) belaazallat fú hát így fejből...
feszültséget egészen pontosan meg nem mondom, de prime alatt ~1,39-1,4V high LLC, CPU-NB 2400MHz ~1,25V(#63532) Kroni1 a fenti akkor neked is válasz

Prime alatt alulról karcolom a 70 fokot (magok asszem 55-56körül)
IBT Very high-on még följebb kúszik... -
V!ck
senior tag
válasz
rambustibi
üzenetére
Ez nem magyarázat. Nem érted a kérdésem lényegét. Koppra ugyanaz a tápellátás, koppra ugyanaz a felépítés. Akkor mitől jobb OC-ra? Értem én, hogy sokkal több olyan lapot vettek az emberek, mert hát 990FX, persze hogy abban születnek a rekordok... kiváncsi lennék arra, hogy ugyanaz a proci mit menne mindkét lapban.
Én pl csak azért nem tudok 4,6-nál feljebb menni, mert kevés a H80i
4,8-on 2 perc sem kell és elforr... -
V!ck
senior tag
válasz
rambustibi
üzenetére
ÚÚÚÚ ez má' kihajcsa

-
V!ck
senior tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Ennek az elodjevel szemezgettem, illetve.most mar ezzel, detto a vrm hutese miatt... Ha el tudom adni a vizem, szerintem erre valtok... Illetve ahogy nezem milyen frekin milyen hofokokat irtal, nem lennek elorebb :/
-
V!ck
senior tag
válasz
mackosajt
üzenetére
Egy próbát megér az elméleted

Nekem pl minden auto "beállításon" a 4GHz még stabil, afölött már mókolni kell. 4,2GHz-hez pl az autofesz mellé high LLC kellett hogy stabil maradjon, 4,4-en már feszemelés 1,34-re, 4,5-ön 1,36-ra, viszont a H80i már kevés az IBT VH-hoz
-
V!ck
senior tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
No para

Nem mondtam, hogy "az attól még nem biztos......." csak rávilágítottam a prime és ibt közti különbségekre, hogy melyik hogy viselkedik, mit hoz ki a prociból, mire lehet számítani és ezt többen tapasztaltuk is, nem kitaláció volt. Félreértetted az írásom.
Egyébként egyáltalán nem magas a fesz amit adsz neki, jó kis kockának tűnik. Mivel is hűtöd? Adatlapodon nem látom, többi hsz-edben meg nem emlékszem. -
V!ck
senior tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Próbálok kulturáltan fogalmazni és nem felvenni a stílusodat.
Emlékeim szerint nem felejtettem el elolvasni az összes hsz-t, bár mivel telón és 2 gépen is szoktam olvasni, néha hülyén jelzi ki az olvasatlanokat.
A (#60635) hsz-edre reagáltam, abban semmi olyan nincs leírva, ami arra utalna, amit leírtál. Én pusztán rá akartam világítani a prime és ibt közti különbségekre, illetve a stabilitás ellenőrzés legjobb módjaira, amit Vizion és Habugi is nagyon jól kitapasztalt és segíti ezekkel a tapasztalatokkal a kezdő tuningosokat (nem rád célzok!!!).
Szót sem ejtettem arról, hogy instabil a géped.
Nem oktattalak ki.
A hangnemem sem volt kioktató.
Én már a K5-öt is tuningoltam. Akkor most én nyertem?Tekintsd az ez előtti hsz-eimet tárgytalannak, elnézést kérek ha félreérthető voltam, illetve bocsánat, hogy megosztottam veled a tapasztalataimat.
Üdv!
-
V!ck
senior tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Pedig azon a feszen ahol a prime reg stabil, meghalt az nv drivere 3dmark kozben, top eleven megfagyasztotta a gepet, ibt max 3. korben elhasalt. Kellett offsettel +3 lepcso fesz ahhoz, h ibt lefusson, es minden mas is ami addig nem. A prime/ibt hogy mennyire es hogyan melegit az mar masodlagos kerdes
ha Habugi erre teved alatamasztja, de Vizion kolléga fenti irasa is ugyanerrol szol 
Az jo ha.neked minden lefutott, az jelentheti azt is, hogy foloslegesen magas feszen hajtod, probalhatsz lejjebb menni. En szepen lassan kezdtem emelgetni h max annyit kapjon amennyit ker. Afolott plusz fogyasztas, plusz terheles a lapnak es plusz folosleges meleg. Nyilvan ha kapasbol beallitottam volna egy magasabb feszt, nalam is egybol stabil lett volna minden es azt irtam volna mint te. De szepen kiteszteltem aprolekosan, igy 4,5GHz es 1,36V lett a vegallomas
-
V!ck
senior tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
A prime az elég hurka, futtass Intel burn test-et Very high beállításon, alap 10 körön. Sokkal jobban forralja a procit és azon a feszen, ahol a prime már rég stabil volt, ez max a 2. körben már el is hasalt...

Ezt Habugi kolléga is alá fogja támasztani
(#60637) mackosajt : Nekem 4,4GHz @1,356V-on is forró a víz ha ibt-vel vagy prime-mal meghajtom

-
V!ck
senior tag
válasz
Methionyl
üzenetére
IBT very high-on 70fok kupak, 49fok mag és csak 4,2GHz 1,32V... 4,4-en ez már kb 73fok kupak, 53fok mag, 1,36V... 4,6-on ~1,4V pedig fagyás, amikor elérem kb a 74-75fok kupak és 54-55fok maghőt, de közben rájöttem, hogy a VRM miatt fagytam, de mindegy, hosszú történet, hűtő akkoris kevés...
Mondjuk prime alatt 3-4 fokkal alacsonyabb hőmérsékleteket produkál, nem is volt gondom 4,6-on sem. De ibt alatt szenvedés van...
-
V!ck
senior tag
válasz
belaazallat
üzenetére
Néztem több külföldi tesztet (is), kisebb-nagyobb eltéréssel ugyan, de az összes oldal azt hozta le, hogy egy picit jobb az MX4 az MX2-től, de a különbség erősen konvergál a nullához.. A Noctua gyengébbnek bizonyult, de nem számottevő, szóval az is erősen nulla különbség, viszont a Collab agyonvert mindent... csak nagyon nehéz használni, letakarítani...
-
V!ck
senior tag
válasz
hutoczky82
üzenetére
Ha MX4, akkor már inkább Coollaboratory Liquid Ultra...
-
V!ck
senior tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Kikapcsoltad az APM(Application Power Management)-et? Ha nem, akkor húzhatod akármeddig, vissza fogja venni magát, hogy beleférjen a gyári TDP keretbe.
-
-
-
-
V!ck
senior tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Eldiablonak is

6 magos FX-szel majdnem 2x annyi a physx score-ja, mint nekem 8-cal
(#60014) .zSoLTi. nem lehet, hogy kevered a HT-val?

-
V!ck
senior tag
válasz
killerhagyma
üzenetére
Kitölthetnéd az adatlapodon a cuccokat, hogy pl tudjuk milyen lapod van és akkor meg sem kéne kérdeznem... első pillantásra csak alálövi egy kicsit a lapod, egyébként a HT-link ami alacsony, annak 2400MHz-en kéne mennie.
-
V!ck
senior tag
-
V!ck
senior tag
válasz
Maotun
üzenetére
Pontvadászatnál biztosan számít 0,0001%-ot, de én pl 1866MHz CL10 és CL9 között nem vettem észre semmit, pedig az NB-n is emeltem 2200-ról 2400-ra.... szóval én nem költenék rá, de ez szigorúan csak az én véleményem. Jó az az 1600 CL9

Melóban vagyok, nincs időm megnézni, de ebből ki lehet indulni
-
V!ck
senior tag
válasz
Dark KillerX
üzenetére
Hidd el, hamarosan jönnek és fűznek

-
V!ck
senior tag
Tudod az a baj, hogy a sok elvakult akkor is az intelt vette, amikor a P4 meg sem kozelitette az amd-t, szoval azota koztudott, hogy barmit csinal az amd, az csak "sz*r" lehet. Retroztam a napokban, olvasgattam regi teszteket a p4/a64 idokbol, ahol az intel igencsak bajban volt, de ugye a neve eladta... Akkor sem teljesitmenyben, sem fogyasztasban nem volt seholsem az intel, de jottek az olyan hsz-ek hogy "nem baj akkor is intelt veszek." szoval van itt kek szemellenzo boven...
-
V!ck
senior tag
F***nak adjatok ala a lovat... Majd megunja oszt' kesz. Ha az osszes, piacon levo procit megvizsgaljuk es teljesitmenyuk szerint sorrendbe tesszuk, igencsak az eros kategoriaba tartozik az FX 8/9xxx. Nem a legerosebb a vilagon, de az nem azt jelenti, hogy sz*r. Inkabb hagyjuk... Varom a tovabbi csakazintel kommenteket....
-
V!ck
senior tag
válasz
eldiablo
üzenetére
Nekem a H80i is nagyon kevés

4,6-on CPU 74+ fok, magok majdnem verdesik a 60 fokot, pedig nincs agyonfeszelve, terhelés alatt high LLC-vel 1,4 alatt vagyok és MX2 pasztát is vettem
(#59716) SECTORnooB : T4-ről váltottam, emlékeim szerint asszem 4,2-re volt elég, de nem biztos

-
V!ck
senior tag
válasz
M0ng00se
üzenetére
Ugyanezt csinalta a gigabyte gtx 275-om vga bios frissites utan, udvozlo kepernyoig semmi...(DVI csatin hasznaltam) Viszont csak akkor, ha a tv is ra volt kotve. A tv-n viszont minden rendben volt, azon biosoltam. Hiaba csereltem fel a 2 dvi csatit, akkoris csak a tv-n volt kep. Tv lehuzasa utan minden rendben volt a monitoron is. En sem ertettem... Ja, lapom: M5A97 EVO R2
-
V!ck
senior tag
válasz
varillo
üzenetére
A Gigabyte 970A-DS3P CPU tápellátása csak 4+1 fázisú. Gyenge az FX-ekhez, sokszor alapórajelen is throttlingol(hat) (~visszaveszi az órajelet) ha kánikula van, de ha nem, akkor tuningnál biztosan gátat szab. Az Asus M5A97 EVO R2 az 6+2 fázisú, digitális, megy mint a szemét. A Giga 8+2 fázisú, gőzöm nincs milyen, állítólag frankó, legalábbis ahogy olvastam.
Nekem a fent említett Asus van, maradéktalanul elégedett vagyok vele, nagyon jó beállítási lehetőségekkel. FX 8320-at hajtok vele 4.5GHz-en. Ment már 4,8-on is, csak a H80i kevés neki és megdöglök a melegtől is
-
V!ck
senior tag
válasz
varillo
üzenetére
Vagy egy Gigabyte GA-970A-UD3P, vagy egy Asus M5A97 EVO R2. A Giga asszem épphogy 25 alatt van, az Asus picit drágább. Ennél alább nem szabad menni. Ezeknek elég erős a tápellátásuk, lehet hajtani szépen benne az FX-eket.
(#59089) DR|FTK|NG de gonosz vagy
mondjuk ja, a proci hűtőt még nem említettem 
(#59087) Hencso: bármelyik is az, én mindig csodáltam az ilyen kártyákat
brutális dögök... -
V!ck
senior tag
válasz
Hencso
üzenetére
Ha Fx6300-at akar, meg egyáltalán úgy nagyjából elolvasod és értelmezed amit leír, akkor szerintem rájössz, hogy nem a Sabertooth kategóriás lapok közül szeretne válogatni, mert akkor gondolkozás nélkül beleférne egy 8320 is.

Az alaplap kérdésben igazad van, kényes az FX, de túlmisztifikálod. Egy normális 970-es lappal is nagyon jól járna és szépen meg is tudná hajtani
(#59083): Miért is? Mivel tud többet a 990FX, ami miatt a srácnak szüksége lenne rá? Egyébként megint csak azt tudom mondani, hogy nem a felső kategóriát nézte ki...
máshonnan nézve: a drágább, csúcs/csúcs közeli lapokat pláne nem éri meg megvenni, mert sokkal drágább, előrébb sem vagy vele, mert úgysem lesz már több bele való proci és használtan később a kutyának sem fog kelleni vagy csak röhejes áron...(#59085): igaz, a használtpiac... procit szabad, tény, nem nagyon van arra esély, hogy hibásat fogj ki. De én pl lapot nem vennék sosem használtat. Nem tudhatod, hogy szerelték be, hogy használták, zárt helyen volt-e (pl asztalban) használva, házventi nélkül és forrt mint az állat, stbstbstb... videókártyát meg szénnéhúzzák...
most pl egy alig fél éves R7 260X-szel szívtam meg, garancia ide vagy oda... sz*r, használhatatlan hulladék, mondjuk sokan panaszkodnak rá... váltottam is alig 2 hónapnyi használat után... -
V!ck
senior tag
Boki a csorom ez a limit tema, de nem akarom eletben tartani a flamet, ezert inkabb azt mondom, hogy Vizion kollega vazolta fel jol a helyzetet es magyarazta el Tibi tenykedeset, ezt kene ertelmeznie es felfognia a kotekedoknek. Senki nem mondta, hogy az Fx jobb, viszont vannak szituaciok, pl mint ebben az esetben, hogy bizony tudja amit a konkurencia, csak a sok "kek a szeme" nem tudja elfogadni, oszt' az arca mar nem csupa deru... Tipikus magyar mentalitas, hogy ha nekem ilyenem van, akkor a tied sz*r. Akkoris ha nem. De ha sok vagy par dologban gyengebb, de vmikben jobb, akkoris sz*r. Csinalhatsz barmit. Baromi sokan orulnenek, ha ilyen "limites" gepuk lehetne. A videok magukert beszelnek. De nyilvan az is fotosopp...
-
V!ck
senior tag
válasz
rambustibi
üzenetére
Legyen igazad, en is orulnek neki. Viszont az egy szalas teljesitmenyen sajnos ez sem segit... Vagy de?
-
V!ck
senior tag
válasz
rambustibi
üzenetére
Nagyon beteg

-
V!ck
senior tag
válasz
Habugi
üzenetére
Hm. Nekem a realbench simán lefutott, még a hőmérsékletek is rendben voltak, viszont tudod mi fekteti két vállra a gépem? A Top Eleven
Ha 4500-on szaladgál a gép, akkor 10 kattintásból 1x teljesen megfagy... kipróbáltam +fesszel is, adtam mindennek +1 lépcsőt offsettel, de semmi... 
-
V!ck
senior tag
válasz
steammaguss
üzenetére
Hááááát... itt jön a képbe a "kihajcsa-nemhajcsaki"
Sokan jönnek azzal, hogy az FX sz*r, "nemhajcsaki" a 970-et.... ez igaz is, de nem annyira gáz, mint ahogy sokan állítják...
Tény, hogy egy intel procival jobb sebességet lehet elérni, de egyrészt mennyiért, másrészt FX-ed van, tehát úgyis mindegy
Nagyon jó lesz az a 970, abban biztos lehetsz 
Kevés a 280X? -
V!ck
senior tag
válasz
steammaguss
üzenetére
Nagyon följebb 4,5-nél szerintem nem érdemes... hatványozottan magasabb fogyasztás és hő, nagyobb terhelés a lapnak, benchmarkokon kívül meg nem lehet észrevenni... én is 4,5GHz-en hajtom, ugyanilyen lappal, ez még kezelhető.
-
V!ck
senior tag
válasz
steammaguss
üzenetére
+1
FX alá tényleg kevés az Asrock tápellátása.
A minőségről: 1db lapból ne indulj ki... pl én hibamentesen hajtottam 4évig egy 890GM Pro3 R2-t egy 4magos Phenom II-vel (igazából 2magos, csak unlockolva + húzva), szerettem azt a lapot. G45-ös lapom is működik még tőlük. Ismerősöm vmilyen inteles fatality lapja is tökéletes, pedig cibálja rendesen benne az i7 3820-at. Hibás bármiből előfordul. -
V!ck
senior tag
válasz
inspiroyhome
üzenetére
Jaj bocsi, most láttam a videót. Szépen cuppant a géped
ahogy nézem, nyugodtan számolhatok cirka 300W-tal Prime alatt. A kínzását feladtam, egészséges kereteken belül megállapodtam 4,5GHz-en ~1,36V-on. Mindenre elég és nem őrülök meg a hangjától BluRay konvertálás közben. Megdögleni mondjuk meg lehet a melegtől 
-
V!ck
senior tag
válasz
dajani
üzenetére
Ahogy (#57991) Balathruin is mondta, az a proci abban a lapban hivatalosan és automatikusan nem fog menni, mert a proci 125W-os, a lap pedig csak 95W-ig oké. Lehet, hogy manuálisan be tudsz állítani magasabb szorzót (mondjuk a proci gyári órajelét), de az borítékolható, hogy terhelés alatt a VRM megkotlik, túlmelegedik és visszavesz a beállított órajelből. Esetleg el is füstöl, ugyanis hűtőborda sincs rajta. Ha normálisan akarod használni a procid, akkor lapcsere. Sajnos evvan

Ha semmilyen lehetőséged nincs vásárlásra, vagy cserére, akkor feltétlenül feszeld alul a procit, ahogy Balathruin írta, de mondjuk csak max 3,8GHz-ig emeld a szorzót, a turbót pedig kapcsold ki.
-
V!ck
senior tag
válasz
balazska92
üzenetére
Az eggyel előtte lévő kommentben megválaszoltam, ha megnézed

-
V!ck
senior tag
válasz
inspiroyhome
üzenetére
A lapom 71 foknál kapcsol maxra minden ventilátort. Gyárilag. Szóval megállja amit mondasz

Prime alatt táncol 70-71 fok között, mert hallom, hogy a házventik hol maxon, hol kisebb fordulaton pörögnek, váltogat ide-oda. A core temp ezt a hőmérsékletet meg sem közelíti. Egyszer próbáltam 4,8-on primeolni, ment szépen, nem volt még csak 70-73 körül erre kikapcsolt. Bekapcsolni sem lehetett csak áramtalanítás után, de szerintem a VRM nem bírta.(#57970) ViZion: nem állítás volt, hogy nem állítottam, hogy állítottad, csak kérdeztem

-
V!ck
senior tag
válasz
RollingPotat
üzenetére
Ülök

Elcsúsztunk egy olyan apró banánhéjon, hogy sajnos "magyarosítottam". Angol fórumokon "socket temp"-ként emlegetik, itthon meg kupakhőként... a progik meg CPU hőmérsékletként. A másik szenzor vagy érték, már nem is tudom mit írjak, az pedig a "core temp" vagyis maghő magyarul. A lényegen akkor sem változtat, van kétféle hőmérsékleti érték, amitől én is agybajt kapok, mert nem vili, hogy melyik mennyitől számít soknak, mivel hivatalos és pontos válasz nincs rá. Azt tudom, hogy eddig nem értem még el a thermal limitet, ami létező, mert az xbitlabs-nak pl sikerült és nem hatvanegykét fokon. Előtte Phenom II X2 @X4-em volt évekig, ott egyszerűbb volt. Sokkal. A Feloldott magos esetekben a amgokra 0 fokot írt mindig
a CPU meg emlékeim szerint 60 fokig mehettek kb, de lehet h nem jól emlékszem. Jók az ASRock lapok, csak gyenge a tápellátása az összesnek. A Phenom nem alkalmaz annyira agresszív órajelvezérlést, mint az FX, azzal megbírkózik egy 4+1 fázisú lap. FX-szel már alapórajelen is throttlingolHAT. (890GM PRO3 R2. lapom volt, szerettem, de az FX miatt vettem a mostanit)(#57964) ViZion igazából szerintem nem állítottam ennek az ellenkezőjét

(#57965) nagynorbiman tehát számokban kifejezve meddig is küldhetem el?

(#57967) RollingPotat sikerült felfognom harmadik olvasatra
egyébként érdekes témakör, csak nem értek hozzá 
-
V!ck
senior tag
válasz
RollingPotat
üzenetére
Én ezt értem, nem is szállok vitába, csak az a baj, hogy abból kell főzni ami van és amit tapasztalsz, mert egyértelmű hivatalos adat sajnos nincs, csak egy "valamire" megadott 62fok és csókolom. Azt nem közölte senki, hogy mégis melyik értéket nézzem. Core temp vagy socket temp? Jártam én már 75fok körül is, a core temp 60körül megállt, nem volt throttling. Gyári hűtővel alapórajelen is simán túlléped a 70fokot, mégsem kapcsol le vagy kezd el throttlingolni, ebből kiindulva a core temp a mérvadó. Az overdrive is ahhoz viszonyít, az pedig az AMD hivatalos programja, csak tudja mit csinál... ezzel mondjuk nem azt akarom mondani, hogy a socket temp mehet az egekig és nem okozhat károsodást valamiben és akkor még nem beszéltünk a VRM hőfokokról...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Eladó Intel Core i7-4770 Processzor (LGA1150) több db
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8/256GB / Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- Kingston HyperX IMPACT 32GB DDR4 2400 MHz laptop RAM (2x16GB)
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 512GB FHD 400nit 1 év garancia
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 i5-1135G7 16GB Ram 256 GB SSD FHD IPS Garancia
- Új Lenovo T14 Thinkpad G5 WUXGA Ultra7 155U 12mag 32GB 512GB SSD Intel iGPU Win11 Pro 2év Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

igen, valóban kifogtam mindkettőt, elégedetten is használok mindent.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)