- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
MongolZ
addikt
válasz
Jakuskacsa #64238 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nem szellőzik a házad, hanem azt, hogy ne az legyen a szempont, hogy mennyibe kerül, mennyi ventillátor van benne, milyen anyagból készült, stb. Inkább nézzük a m3/h értéket darabszám meg ventillátor helyett, egyébként is nem mond a méret semmit fordulatszám (és lapátkialakítás, lapátszám, stb.) nélkül.
Egy félig vicces megjegyzés meddig jutott...
(#64243) jakusj:
-
MongolZ
addikt
válasz
Valkűr #64236 üzenetére
Az árnak mi köze ahhoz, hogy mi mennyire szellőzik???
Pont, hogy az ilyen drága BQ meg TT házak szellőznek nagyon rosszul, pont, mert jól szigeteltek.De tudod mit, legyen igazad, ez a "tízezres" ház legyen rosszabb, mitn a 60e-s
Bár látom, totál el vagy tévedve, hogy ez a ház mennyibe került újkorában...A ház anyagának mi a rántott f*sz köze van a ház szellőzéséhez? Felőlem aztán lehet fábol is, akkor is ugyanannyi friss levegő fog belemenni és eltávozni belőle. (Transzmissziós és hősugárzási veszteségtől eltekintve).
-
MongolZ
addikt
válasz
Valkűr #64233 üzenetére
És ez a széria miért is szellőzik jobban?
Egyébként rossz a link.
(#64235) Tigerteam: Mit nézzek meg rajta?
Egy 40 cm-es ventivel nem tud versenyezni 2db 20 cm-es venti sem, nem hogy ezek a 12, vagy 14 centisek... ráadásul lekapcsoláskor ezek megállnak 2-3 mp alatt, a 40-es meg a tehetetlenség miatt forog még vagy fél percig, normálisan lehűtve minden alkatrészt.
Az a BQ ház meg minden, csak nem jól szellőző.
-
MongolZ
addikt
válasz
Jakuskacsa #64231 üzenetére
Kell venni egy ilyen házat, aztán kész
Nekem is ilyen van, ideális porgyűjtő. De legalább hűt
-
MongolZ
addikt
válasz
szivacs1987 #64139 üzenetére
"...a hűtőd a jelenlegi cpu terhelés mellett éppen a hűtése határán lehet. Amint átlépi ezt a határt, onnantól folyamatosan csak emelkedni fog a hőmérséklet..."
Ez butaság. Mindig van egy egyensúlyi hőmérséklet, totál függetlenül attól, hogy le kell-e állítani a procit, vagy sem. Az a kérdés, hogy ez az egyensúlyi hőmérséklet magasabb-e a határértéktől, vagy sem. De nincs ilyen, hogy "átlép egy határt".
-
MongolZ
addikt
válasz
zsola824 #64109 üzenetére
Ami kifele fújjon a házból, azok a hátsó ventik (+ persze a táp), semmi más (ha felül is van, akkor az is kifelé). Az összes többi befelé. Tehát az összes ház oldalán lévő fújjon BE.
Szerintem nem vészes az az Aerocool venti, de én ebben is a Noctua-ra szavazok, nekem majd' egy évtized után is ugyanolyan zajtalanul forognak.
Ha jól látom, a CPU hűtőn fordítva is fel tudod szerelni a ventit, arra figyelj nagyon, hogy vagy HÁTRA, vagy FELÜLRE fújja a meleg levegőt. EZ egy jó beállítás.
-
MongolZ
addikt
válasz
zsola824 #64106 üzenetére
Nem értem ezt a házat.
Nem létezik, hogy csak 1 oldalról kapja a levegőt, front oldalról nem jön? Ahol bejön a levegő, oda kellene még venti, hogy átlós irányba legyen átöblítve a házad. Figyelj arra is, hogy a CPU ventije hátrafelé, vagy akár fentre fújja ki a levegőt.A hűtődnek le kellene tudnia hűteni 180 W-ot szerintem azzal nem lehet gáz.Ja várjál, most olvasom, FX 9370, az már más tészta. -
MongolZ
addikt
válasz
Plasticbomb #63979 üzenetére
Az OK, hogy nem akarod, hogy Vargáné meg Danubius tápot vegyen, de azért 10e környékén már teljesen jó belsős FSP tápok vannak. Nem kell mindenhova Seasonic...
-
MongolZ
addikt
válasz
perfegor17 #63965 üzenetére
Én az ASUS M5A99FX Pro R2.0-ra szavazok, nekem tetszett az ASUS vonal. És az ára sem vészes.
-
MongolZ
addikt
válasz
perfegor17 #63959 üzenetére
CF-et akarsz? Vagy minek a 990?
-
MongolZ
addikt
válasz
cintula187 #63947 üzenetére
35-40e között tudod elvileg megvenni mindkettőt, de az 8320-asok most valamiért lefogytak. 8300 is érdekes lehet.
A 8320E-t 100%, hogy tudod használni a 8320 órajelein, ha olcsón látsz ilyet, akkor azt vedd. -
MongolZ
addikt
válasz
cintula187 #63945 üzenetére
Mert a cpu-boss egy baromság.
Gondolom az alacsonyabb fogyasztás miatt jobb teljesítmény/fogyasztás mutatót hoztak ki. Ne foglalkozz vele.
De ha olcsóbban találsz 8320E-t, mint 8320-t, akkor szvsz érdemes inkább azt venni, és átállítani 8320 órajelekre.
-
MongolZ
addikt
válasz
Habugi #63904 üzenetére
Na, félreérted, leírom a teljes történetet, az elejétől kezdve, röviden. (De nem haragszom
)
Vettem egy FX 8320-at jó áron, mert volt néhány AM3/AM3+-os alaplapom, amiből elkapkodták a procikat, de a lapok valamiért maradtak. Én alig használtam, néhányszor kipróbáltam játékok alatt, nekem 57-59 fok környékére kúszott fel gyári hűtővel, mással nem próbálkoztam. Stressz tesztet nem végeztem. Sikerült találnom a lapra + procira egy vevőt (ASUS M5A97 Evo R2.0), és a vevő azt állítja, hogy baj van vele, mert stressz teszt alatt másodpercek alatt felmegy 70 fokra a hőmérséklet és inkább leállítja, mert fél a következményektől. Arra vagyok kíváncsi, hogy ez normális dolog-e, tényleg ennyit tud a hűtője, vagy valami probléma van (paszta, akármi). Nálam összesen kb. 3 hetet volt, nem néztem meg. Nincs lehetőségem most sem tesztelni.
Na, ennek fényében mit tudtok mondani?
-
MongolZ
addikt
Srácok, 8320 alapbeállítások mellett, gyári hűtővel stabilitásteszt (IBT) alatt hány fokra kúszhat fel? Normális a 80-90 fokos érték?
-
MongolZ
addikt
válasz
Antigua #63876 üzenetére
Az FX 6300 durván 20-25-(30)%-kal gyorsabb, mint az X4 965, szerintem érdemes megpróbálni, ha tényleg az SW: BF a fő célpont, így alaplapot sem kell venned.
De ha mindenképpen alaplapcserét szeretnél, akkor a Milyen alaplapot vegyek? topik összefoglalóját ajánlom, bár néha marha nagy baromságokat tudnak hozzászólni.
Én egy kisebb tuningra hajlamos lapot ajánlanék, nekem Asus M5A97 EVO R2.0 volt (~32e), nagyon korrekt áron meg tudtam venni. Ha picit spórolni szeretnél, akkor az EVO nélküli M5A97 R2.0 (~27e) is jó választás.(#63877) Methionyl: ??? Az elméletet írtam le, ami az alapbeállítás, szerintem így használja a vásárlók 99%-a.
-
MongolZ
addikt
válasz
Antigua #63873 üzenetére
A probléma az, hogy az alaplapod tápellátása gyenge. Szerintem is sok lenne bele egy 8320, egy 6300-zal jobban járnál, mert teljesítményben ott lesz, mint a 83xx, viszont olcsóbb annál.
Szerintem vegyél egy 6300-at, és próbáld meg feszemelés nélkül felrángatni 4,2 környékére, ha ez megvan, akkor veheted vissza a feszt, így a lapod is jobban fogja bírni. De ha nem jót mondok, a többiek kijavítanak.De egyébként igen, a 8xxx-ek turbójánál 4 mag frekijét emeli, 6300 elvileg az összeset (?).
Szerk:
A CPU Support List alapján sem támogatott az FX 8xxx vonal, csak az E végűek -
MongolZ
addikt
válasz
ViZion #63864 üzenetére
A másodikra nem tudok mit mondani:
Most összehasonlítunk egy 35e-s i3-mat egy 4x-es FX-el ?
Ráadásul a játékok negyede össze sem hasonlítható, mert nem ugyanaz látható. Ezért hoztam föl a 6100-at, mert árban a DDR4-gyel együtt kb. pariban vannak egy FX 8xxx-el, főleg, ha nem a 8350-et, hanem a 8320-at (vagy 8300-at) nézzük.
Nézd, nem azt mondom, hogy mindenki rohanjon és cserélje le az FX-ét i3-ra, sőt. Annyit mondtam, hogy egy i3-6100 is alternatíva, és ahogy a videók is mutatják, játékfüggő, hogy melyik hogy muzsikál.
Ezért mondom, hogy aki most váltani akar, az bekkelje ki egy olcsón beszerzett új, vagy használt FX-el a Zen érkezéséig, vagy sajnos a kékeknél kell nézelődni. Használt árakban az AMD-k mindig is nagyon jók voltak, akinél ez szóba jön, érdemes ott körülnézni.
(Még az előző hozzászólásomhoz: érdekes lett volna megnézni az FX-et is magasabb DDR frekivel, nem tudom, hogy lett volna-e hatása, lehet, hogy "véletlenül" maradt ki.)
-
MongolZ
addikt
válasz
ViZion #63864 üzenetére
Te most tényleg belinkelted azt a videót, ami alapján az a cikk készült, amit linkeltem?
Ugye az FX 6300 olyan 32e, az i3-4130 olyan 35e, az i3-6100 olyan 37e (+a DDR4 ~10%-os felára)
GTA5: fogjuk rá pariban van a 4130-al
Witcher: itt teljesít a legjobban, a 6100-al versenyez
AC: 4130 szint
FC4: 4130, vagy az alatt
Crysis3: a videó elején 4130 fölött, aztán jóval 4130 alatt, a 6100 itt brutálisan ellép
Ryse: a diagramm alapján ez egy hatalmas bughalmaz, szerintem ne számoljuk (de ha igen, akkor nagyon durván kikap, akadva)
BF4 single: 4130 és 6100 között (hol egyikhez, hol a másikhoz közel)
Shadow of Mordor: nem szeretem a bias miatt a játékot, de ha számljuk, akkor szintén nagyon kikap - persze ezzel lehet vitatkozni, egyszer sem megy 60 fps aláSzámomra ami meglepő, hogy a magasabb memória freki milyen durva hatással van az fps-re.
Én ezek alapján biztosan nem vennék 4130-at, de a 6100 meggondolandó (persze a körülményektől is függ, pl. hogy milyen alaktrészek vannak).
Egy TitanX OC-vel teszteltek, nem azt mondom, hogy egy i3 6100/FX 6300 is kihajtja, de azért egyik sem nyújtott katasztrófális teljesítményt.
-
MongolZ
addikt
-
MongolZ
addikt
válasz
mackosajt #63859 üzenetére
Nézd, én is szeretem az AMD-t, de legyünk már reálisak.
Fogalmam sincs, hogy mennyit jelent, hogy 8320E van csak benne, de ott az OC-s érték is. Van, ahol gyönyörűen teljesít a 8320, de azért na...
"Egyébként, tényleg, ha valaki most akar fx-et, tegye, de csakis olcsón. Ha bír várni, akkor várjon a zen-re. Hátha jó lesz."
Abszolút egyetértek.
-
MongolZ
addikt
válasz
mackosajt #63842 üzenetére
Abszolút egyetértek veled, kivéve egy dolgot: fájdalom, de nagyon kevés az a játék, program, ahol kihasználnák a 4 magot is. Természetesen videóvágás, tömörítés, stb. más tészta. Sajnos még sok az a játék/program, amelyik 1-2 szálat használ. Lehet itt nevetgélni egy i3 / 8350 összehasonlításon, de bizony ilyen esetben még egy i3 is körberöhögi az FX-et. Persze amint 3 magot kell használni, kiegyenlítődik a helyzet, 4-től fölfele meg fordul a kocka.
Jelenleg 1 hatalmas előnye van az FX prociknak: az áruk. Az, hogy az FX-8xxx i3-makkal versenyez árban, egyszerűen hihetetlen. Egy i5 25+%-kal drágább, mint egy FX 8320... Ráadásul ha nonK verzióról van szó, akkor még teljesítményben sem biztos, hogy jobb választás. Bizony most egy 4300 22e, egy 6300 32e, egy 8320(E) 37e, mindegyik nagyon jó árban van, viszont akinek nagyobb teljesítmény kell (1-2 szálon, vagy többön), annak ott van egy 3,7-3,8 GHz-es i3 35-37e-ért, vagy a jóval drágább i5/i7.
Én, mint AMD-s azt javaslom, hogy ha valakinek most nagyon viszket a tenyere, akkor vagy bekkelje ki a Zen-ig, vagy vagy nézzen körül a kékeknél.
A fogyasztás engem különösebben nem érdekel, az a ~100-120 W, amit általában fogyaszt egy gép, szinte semmi a többi háztartásbeli géphez képest. Ott jön képbe, hogy a 125 W-os FX mellé gyárilag egy p*csköszörű ventit adnak, pedig maga a hűtő jó, viszont a venti kicsi rajta... nem is értem, hogy hogyan lehet ezen spórolni, legalább 2 cm-rel simán nagyobb lehetne, óriásit jelentene. Az intel a másik, nekik a hűtő gyenge, viszont a venti rajtuk elviselhető. A gyári az intelnél sem egy főnyeremény, de az AMD rátesz egy lapáttal. Nekem leterhelve a gyári hűtő ventije 5400-ig pörgött fel... pedg nem hinném, hogy egy ilyen házban ne kapna elég friss levegőt...
-
MongolZ
addikt
válasz
rambustibi #63840 üzenetére
Jó, hát a 9590 a 220W-os igényével szerintem igen-igen extrém eset (már ha egyáltalán kapható valahol). A 220-asokat direkt nem számoltam, ott már tényleg maga a proci i7 árban van. Azt hittem, hogy a 8370-et fogod mondani
-
MongolZ
addikt
válasz
repvez #63838 üzenetére
Nézd, K6-2 450 óta az AMD-hez húz a szívem (persze volt közben inteles konfigom), és amíg VGA fronton nincs különösebb szégyenkezni való, CPU terén most nagyon nagy a lemaradás, talán ekkora még sosem volt. Egyszálas teljesítményben egy i7 6700K és egy FX 8350 között alapórajelen bő 50% különbség van, az összes szálat kihasználva meg 30%, a fogyasztáskülönbség erre még rátesz egy lapáttal. Persze totál más árkategória, de jelenleg most ezek a csúcsprocesszorok a két oldalon. Tudom, egy FX 8350 kb. 3/4-ébe kerül, mint a legolcsóbb i5, viszont kb. akármelyik i3 is erősebb egy szálon.
Sajnos ez van, a programok nem nagyon akarnak több szálat használni.APU fronton is a Llano domborított hatalmasat, sajnos azóta ott sincs túl sok előrelépés, csak csoszogás szinte egyhelyben.
-
MongolZ
addikt
válasz
repvez #63830 üzenetére
Szvsz mostmár nincs nagy különbség a intel és AMD oldalon alaplap terén.
Ha tényleg ez a helyzet, akkor azt mondom, várd meg a Zent. Szerintem nagyon sokan várják - velem együtt -, hogy mit fog domborítani az AMD, nagyon szívesen vennék újra tőlük kompromisszummentesen.
4850 mellé tényleg elég az X4 965.(#63834) repvez: Azért az X4 965 + 4850 2009-ben igencsak közép-felsőkategória volt
Akkoriban én X3 720-at és 4730-at vettem.
"Ja és még egy amiért nem vennék intelt: a foglalat , intelnél hol tudnám azt megcsinálni, hogy 6 év után is kapok gyári uj procit a lapomba? sehogy mert 2 évente kukázza a foglalatokat , tehát ott mint időállóság eleve kizárva."
Ez igaz, viszont a túl hosszú foglalat élettartam sem jó, mert rengeteg olyan kötöttséghez köti az AMD-t, amin már pl. FM1-2-nél már túllépett. -
MongolZ
addikt
válasz
repvez #63827 üzenetére
Én X4 965-ről váltottam i5-4440-re, majd FX 8320-ra.
965 és 8350 között olyan 25-30% különbség van, sajnos nagyon ritkán tudod kihasználni a sok mag nyújtotta előnyöket. Videóvágáshoz, stb. ideális, de sajnos azokban a játékokban/programokban, amelyek 1-2 szálat támogatnak csak, a kékekhez képest elvéreznek.
Én a helyedben 3 alternatíva közül választanék:
1., Megvárnám, amíg valahol van valami akciós FX (én 34e vettem, másnap már egy 10-essel drágább volt, ki kell fogni), és beruházni rá (8320E is szokott lenni, az is jó választás, alap órajeleken persze gyengébb, de könnyen lehet húzni), így olcsón megűsznád az egészet, hiszen csak procit kell venned.
2., Megvárnám a Zen-t. Ez esetben nem költesz egy viszonylag elavult foglalatra és viszonylag elavult procira, viszont persze nagy kiadás, mert lap+cpu+memória is kell majd. Addig érdemes megcibálni az X4-et 3,6-3,8 GHz-re, esetleg visszavenni a feszt és alapon járatni.
3., Picit félve merem itt leírni, de váltás Haswellre, vagy Skylake-re. Haswell i5, vagy Skylake i3, a többi nagyon túl van árazva. Persze itt is cserélni kell sokmindent, Haswell esetén lap+cpu, Skylake esetén lap+cpu+memória. -
MongolZ
addikt
válasz
Lovasíjász #63814 üzenetére
Saját vélemény:
Ha az alaplap maradhat, akkor FX 8320, szerencsével tudsz venni egyet 34e-ért újonnan. Használtan alaplappal együtt 50-60e-ért kapsz már egyet, nagyon sok garanciával, a nélkül még kevesebbért. Ha mindent cserélni szeretnél, akkor inkább i5-2600K. Nem tudom, hogy mennyiért vennéd, de egy tuningképes lapban az a proci ma is bőven megállja a helyét. 1151-es szérián az értelmes belépő olyan 60e környéke (i3-6100 + egy alap alaplap), ha már Z-set akarsz, akkor 70e, nem tudom, hogy mennyire játszik ez. Egyszálas teljesítményben az i3-6100 olyan 15%-kal jobb, mint az i5-2500K (tuning nélkül). Innentől kezdve az a kérdés, hogy mihez kellene, elég-e neked a 2 mag (+HT), vagy mindenképpen kell a 4?
Sajnos AMD oldalon viszonylag nagy a lemaradás, én nagyon várom a Zent.
-
MongolZ
addikt
Vannak Cinebench R15 eredmények? Csak hogy lássam, jó fele haladok-e...
-
MongolZ
addikt
válasz
ViZion #63793 üzenetére
Próbálgattam viszonylag sokat, pár szálas terhelésnél nagyon sokszor fut 4,5-ön a 4 mag. Nyilván Cinebench multi alatt nem fog felkapcsolni az elsőre sem, de pl. játékok alatt simán mehet. Ha hazamegyek, teszek egy próbát.
Összes maggal 4,6-on még elment, 4,8-at már nem tudta megfutni, igaz, nem vittem túlzásba a feszemelést. -
MongolZ
addikt
Hali!
Csinált valaki olyan tesztet, hogy mi van akkor, hogy ha csak a Turbo frekit emeljük? Lehet, hogy rosszul sejtem, de CnQ, C1E stbstb mellett simán tudom emelni a Turbo frekit úgy, hogy akkor fogyasszon a CPU, amikor kell.
8320-am van, első turbó lépcsőt 4,1GHz-re raktam, a másodikat 4,5GHz-re, alkalmazásokban gyorsult, kimérni még nem tudtam mennyit.
Használja valaki hasonlóan?(#63789) benceman00: Hang alapján 100%, hogy levegős.
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Lightyear - befektetési app
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Kezünkben a Honor Magic V5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- AMD Ryzen 5 7500F Processzor - Készletről Azonnal - 27% Áfás Számla & Garancia
- ÚJ AMD AM5 Processzorok - Ryzen 5 / 7 / 9 - Számla & Garancia
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari