Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz hokuszpk #9318 üzenetére

Zen4 problémák alatt pont azt értettem, amit leírtál: drága platformváltás.
    Szerintem azért a teljesítmény előrelépés / költség nem elhanyagolható tényező. Persze nyilván nem is kizárólagos, hiszen ahogy mondod is, remekül elketyeg a zen3 is.

Nem állítom, hogy a zen4 korai áresése mögött kizárólag ez a tényező állt, de közfejátszhatott. Valószínű, hogy ezt a problémát kevéssé hatékonyan lehet kezelni a teljes költség 20-30%-át kitevő proceszor 20-30%-os árcsökkentésével. De szerintem az, hogy 30% helyett 40% ponthogy meggyőző lehet a költségek vállalásához. Azért gondolom ezt, mert nagyon hasonló történik, ha egy generációt kihagysz és úgy növekedik a képlet számlálójának értéke.

A DDR6 állítólag 2024 végén, 2025 elején fog megjelenni. Ez azt jelenti, hogy földi halandók számára 2026 táján lesz inkább elérhető.
    Arra is lehet számítani, hogy a zen5 és zen6 között eltelik 2 év, tehát 2026-ban várható a megjelenés.

De persze én is örülnék, ha alacsony magszámú példányokat kiadnának AM5-re is. A chiplet illesztés és stacking fejlődése (v-cache) éppenséggel eredményezhetné azt is, hogy kevésbé szorul rá a proci a memória fejlődésére. (Lásd: 5800X3D)

De ismerve az AMD eddigi üzleti gyakorlatát, valószínűbbnek tartom, hogy nem lesz zen6 am5-be.

Új hozzászólás Aktív témák