Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6319 üzenetére
"Zen2-t el tudták adni $100-200-ért."
Ott azért több minden volt. Először is, brand építés. Másfelől, ahogy írod, vélhetőleg sokkal több selejt volt még (ebből lettek a Ryzen 3100, 3300X, utóbbiból nagyon kevés volt kapható). A 3600-akból, amikből tényleg volt komoly készlet, azok viszont elindultak 200 dolláron, és nem is mentek lényegesen ez alá, talán csak egy rövidebb időre, én pl. akkor vettem az enyém, itthon szűk 60K-ért, az volt kb. a legolcsóbb bolti ára.
Egyébként a TSMC is többször volt hír, hogy drágított, itt azt írják 25-40%-ot, az sem kevés. [link]
Egyébként a Cezanne egész versenyképes lenne szvsz, 180mm2-en hozna dupla olyan erős IGP-t és hasonló CPU-erőt, mint a 6+0-ás olcsó Alder Lake 162mm2-en, és annál a több csippel sem kell vesződni a gyártásnál. Bár gondolom, nem lenne racionális arra allokálni túl sok wafert, amikor a szerverekbe raklapszám viszik/vinnék óriási pénzekért a Milan(-X) CPU-kat, és a Cezanne is vélhetőleg drágábban gazdára talál notebookban....#6320 carl18 : "Most meg nem akarják beismerni, és talán ez a oka amiért nincs jelen helyzetben olcsó cpu."
A korábbi "olcsó" CPU-ik mind egyfelől alulmaradtak sok szempontból a konkurenciától, másfelől relatív olcsó gyártástechnológián készültek, és a felépítésük/méretük is alkalmas volt az olcsó tömeggyártásra. A chipletes Zen2-ről ez nem mondható el. Az inkább a magas magszám mellett előnyös, nem véletlen főleg a 12 magos modellek igen jó ár/érték aránya, és emiatt is van, hogy nem igazán érdemes rá egy erős hatmagosnál kisebb verziót kihozni.
Tulajdonképpen úgy tűnik, az olcsó tömegmodellek beáldozásával tudtak igazán nagyot dobbantani mind notebook, mind asztali, mind szerver oldalon."a kisebb Cache ellenére ugyan annyi pontot gurit Cinebench R20 alatt mindig a nagyobbik társa"
Szerintem ne a Cinebench-ekből induljuk ki. Sok esetben fáj a negyedelt L3. Bár ettől függetlenül nem rossz CPU, de nem véletlen jött ki Zen3-ra épp a 96MB L3-as extra verzió."Az 5600X vs 12600K, az utobbi jelentősen többet tud Cinebench R20 alatt is."
A 12600K esetén különösen elengedném a Cinebench-et. A 4db E-core persze szépen meglöki a pontszámot, de finoman szólva sem vagyok róla meggyőződve, hogy ez tükrözi a mindennapi értéküket is. -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #6319 üzenetére
Igen, biztos hogy nekik is tetszet a zsíros vastag haszon. Most meg nem akarják beismerni, és talán ez a oka amiért nincs jelen helyzetben olcsó cpu.
Én még olyan el tudnák képzelni, hogy ha jön az AM5 nyilván a gazdagabb teljesítmény ígényes embereket ott ki tudja szólgálni 5 nanométeren. De ha átlag ember aki AM4 tulaj, és szeretné még kimaxolni a platform lehetőségeit nekik még lehetne forgalmazni Zen 3-at nyilván értelmesebb áron. Ha meg annyira drága az elő állítási költség, akkor legalább egy portolt 12 nanométeres Zen 3-is jöhetne piacra.
És az olcsóbb 4-6-8 magos szegmenst lefednék vele, és mindenki elégedett volna.
A Renoir X meg még kérdés mikor kerül piaca, és a cache vérszegénysége még okozhat elégedettlenséget. De a kérdés milyen áron fogják kinálni a Renoirt, mert nem lesz teljes értékű zen 2. Na meg hozzá tehetjük lassan 3 éves a Zen 2 platform is, és így hogy még a Cache is vágott lesz nem fog érni túl sokat.De majd meglátjuk, 100-150 dollár között még azért elmennének a Renoir zen 2-es procik 6/8 maggal.
és a vásárlók nagy része is elégedett lenne.
Kicsit utána néztem és egy Ryzen 4700G Vs 3700X a kisebb Cache ellenére ugyan annyi pontot gurit Cinebench R20 alatt mindig a nagyobbik társa.Más felől úgy érzem a készlet erősen korlátozott lesz, ha valóban jó áron menne akkor tuti pár hónap alatt elkapkodnák. Mivel ezek a GPU-s hibás chipek kiszórása, így ha elfogy a készlet nem is látok esélyt arra hogy potolják. Talán mondhatni egy raktár űrítés lesz ez, de nem fog hosszú távú elégedettséget nyújtani.
A Zen 2 sajnos nem állja meg a helyét a Golden Cove magokkal szemben, így az amd megint úgy tudna embereket csalogatni ha magszámban kínál többet a konkurenciával szemben.
#6318HSM
Én se tudom elképzelni, még szó szerint a Zen 3-nak is oda tud verni a Golden Cove Magos alder Lake-s. Az i3-12100 ára például 97 dollárért elég overkill, de a 12400F elfogadható áron tudja a 5600X szintjét.
Az 5600X vs 12600K, az utobbi jelentősen többet tud Cinebench R20 alatt is.
Kéztlem egy Vágott Zen 2 2022-ben versenyképes volna, maximum tényleg nyomott áron.
6/12 szál 85-100 dollár, 8/16 140-150 maximum.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged