Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_seth_
veterán
A világítás működik, valóban a gyújtók nem voltak megfelelőek, 4-22-esekkel elsőre kapcsol
-
_seth_
veterán
+
A csövek miatti melegedés továbbra is probléma, mit lehet tenni "ellene"? Hangos ventit nem szeretnék, halkan van értelme berakni egyet ami szívja a benti levegőt? A tető hátsó részén van kb 2x 4x4 centi hely, egyikre oda tudnék rakni egy kis ventit a másik végén pedig szívná be a frisset de egy 4 centis venti még 5V-on is hangos és alig van légszállítása.A tető kialakításából kifolyólag kb 1-2 centire vannak a csövek a vízfelszíntől. Felkapcsolva kb 3 fokot emel a vízhőmérsékleten azaz ennyi az ingadozás, vagy ez még belefér?
-
_seth_
veterán
Nekem volt egy sylvania daylight de annak a cső végi fémburkolata levált így lecseréltem de csak egy polylux 830-as volt itthon, akkor ezt érdemes lenne 865-ösre cserélni, a másik egy tungsram fresh aqua [link] tehát mindkettő halakhoz való és egyik sem a növénynek. Jól tippelem?
Sőt, pontosabban, van két csövem és egyik sem akváriumba való bár az egyiket direkt oda szánták? tungsram is 9000K...
-
válasz
albert8 #6942 üzenetére
Szerintem, ha két csőnek van hely, akkor az egyik legyen direkt növényes, már, ha vannak növényeid, pl. Osram Fluora, vagy Sylvania GroLux. (Ezek rózsaszínes fényűek.)
A másik meg sima daylight cső. 865, vagy 965-ös. Ezek kódok. a 8 és a 9 utal a cső minőségére (80, vagy 90%-os szín visszadási index), a 65 pedig a 6500K-re. Igazából tökmindegy, milyen cső, csak 6500K körüli legyen. A 9-es sorozatú csövek elég drágák, tapasztalatom szerint nem jobbak annyival, mint a nyolcasok.Nem tudom, mekkora csövek kellenek, nekem a 30W-os 90 cm-s növényes volt 2200 pénz körül, a daylight meg 1k körül, ha jól emlékszem. A 4-5K-s Sera csöveket nem ajánlom. Drágák, és nem is olyan hűde jók.
-
albert8
veterán
NAh kész végre megvan nekem is a világitás
egyelőre egy ideiglenes csővel
szerintetek egyébként milyet érdemes venni?fehér?vagy mondtak nekem a boltba rózsaszint is -
mdk01
addikt
Ma voltam egy mezőgazd. boltban és megsaskodtam azt a csatos kékfedelű hordót amit fentebb linkeltem. Viszonylag szimpatikus mert elég passzos a teteje plusz van benne egy gumigyűrű körbe amire a csat ráhúzza a fedőt elvileg, mikor megszorítjuk. Azt mondta a kedves néni hogy teljesen légmentes mert hogy a káposzta sem kaphat levegőt mikor savanyítják. Mondom.....aham
Tudná nekem mire kell?
A teteje kicsit hibogós(de még így is kb 2-3mm vastag) ami csak azért lényeges mert oda kellene vhogy felfüggeszteni a szivattyút. Bár lehet belerakom a vízbe ott legalább hűti a víz meg melegíti a vizet. Majd meglátom. Az ára persze 6k, a neten meg 4,5+pk. Ki van ez találvaMOD: Ami még lényeges, hogy külön lehet kapni gumitömítést, csatot, meg tetőt is tehát mindent.
-
_seth_
veterán
Köszi! Rákérdezek ott is!
Sajnos csak 1 db 22-es gyújtóm van az összes többi 4-65-ös de keresgélek kicsit hátha találok egy megfelelőt!
-
_seth_
veterán
Behalt az akvárium világításom, már nem tudom mit csináljak vele.
Így van bekötve mint a képen:
Még csak nem is villan, 3 trafóm van egyikkel sem, egy marék gyújtó van azokkal sem, neoncső is van 3, az egyik néha felvillan, ha annak a helyére odateszem a másikat az is felvillan ha épp úgy fordítom a gyújtót de inkább csak halványan világít nem is felvillanás ez. Kábeleket kicseréltem mindet, hőfok kapcsolót kiszedtem az sem zavar be, a 237V eljut a trafóba ez is tuti. A gyújtóknál és csöveknél 70V körüli értéket mérek. Csatlakozók sincsenek már sem neon foglalat minden direktbe van bekötve sorkapcsokkal.
Mi lehet még a probléma?
0,75MCU vezetékek, 36W philips fojtó, 4-65W Tungsram gyújtó
-
_ATi_1
senior tag
Valahol lehet infót találni, hogy milyen tápanyagok találhatóak a Sera floredepot táptalajban és a Sera Florena tápban?
A növényeim levelei alapján Kálium hiányban szenvednek. -
mdk01
addikt
Igen én is a csavaros tetejűt gondoltam első körben aztán elolvastam ezt ahol is nem ajánlják.
Így erre gondoltam a maga 380-400mm-es átmérőjével és 550-620mm-es magasságával.
Azon filózok még most hogy két ilyen hordó kellene az aksi alatti "szekrénybe" (ami valójában 20x20-as könnyített zártszelvényből készül körbeburkolva)és a másikba tárolnám a vízcseréhez szükséges vizet. Igaz csak 60liter, de ha azt nézzük hogy a br.250literes aksiban nt.180-200liter víz lesz akkor ez olyan 25-30% vízcsere és ha a fene fenét eszik is, akkor sem lesz ennél több víz kicserélve, mert nincs rá lehetőség. Így viszont abba az 1-2hétbe meg elmegy a klór a hordóban tárolt vízből, a többi veszélyes elemet meg majd megmérem mennyi és attól függően döntöm el hogy kell-e vízkezelő, vagy sem.
Sok dolog van a fejembe majd meglátjuk mi lesz a végeredmény -
mdk01
addikt
válasz
nickwaren #6929 üzenetére
Igen én is úgy gondolom hogy legalább 1 évet el fog menni tisztítás nélkül, de még lehet többet is attól függ mi lesz majd benne pontosan. A vízszállítás mérésével gondolom lehet tudni mikor jött el a tisztítás ideje.
Reményeim szerint a 2000lph-ból, 1500lph-át fog tudni a rendszer szűrőanyagokkal ezzel a meglesz a kb. 6x-os vízforgatás. Ekkora vízszállításhoz jó nagy átmérőjű szűrő kell és ezen az oldalon található számítás szerint ~20cm/perc lesz a vízáramlásom a szűrőhordóba.
Üresen járatáson még nem nagyon gondolkodtam, de nem fogom elkapkodni meg amúgy is olyan 1-1,5hónapokat írnak ahogy azt te is írod. Vízelőkészítősbacikultúráscuccot mindenképpen kap mert azon az 1-2000,-on már nem múlik semmi. -
mdk01
addikt
Hát egyelőre nem, de később lehet hálószoba lesz.
Nincs tapasztalatom, de az aksi alatti zárt szekrénybe, egy zárt hordóban egy 15-16k-s Eheim reményeim szerint nem lesz hangos. Nem tudom hol lehetne meghallgatni.
Majd meglátjuk, de úgy gondolom ennél jobban nem tudnám elrakni,csak ha a lakáson kívül lenne. -
nickwaren
tag
Egy kis szűrőnél biztos gáz a 20-25 perc (ami úgy is több XD), de egy ilyen nagynál évente egyszer kibírja.
Én is emiatt akartam elsőnek saját nagy építésű külső szűrőt, amikor full gázzal üzemelt, az meg is látszott a vízen. Ezért is választottam a 200-as átmérőt, mert bio szűrőhöz az az ideális, ezt a legtöbben csak 500-600 literes szivattyúval nyomják, hogy (amennyiben jól emlékszem) a bio szűrőben csak 130 liter/óra legyen az átfolyás, mert ez neki az ideális.
Mennyi ideig tervezed üresen járatni az akváriumot? Mivel azért egy ekkora szűrőfelületnek kell idő míg beérik, javaslom, hogy tartsd be a 4-6 hetes szabályt, még ha baci kultúrát is adsz hozzá. -
Ugye nem hálószobában lesz az akvárium?
Mert én is az elrejtés elvét vallottam, aztán jól megszívtam egy háttér mögötti szűrővel. Ami remekül elrejtette a benne levő pumpát, azonban rezonált, mint az állat (Eheim Compact 300). Egyébként, nekem ez az Eheim elég nagy csalódás volt. A beújított AquaEl Fan Mini+ sokkal, de sokkal halkabb... Lehet, hogy az enyém hibás, de akkor is... -
mdk01
addikt
válasz
nickwaren #6920 üzenetére
Még nincs hordóm de mindenképpen azt szeretnék mert fontos az átmérő a rendes biológiai szűrésnél illetve abba lesz az eheim compact+ 2000 szivattyú is ezen felül a fűtő is itt lesz. Szeretnék minél több mindent elrejteni benne mert nem akarom akvarisztikai kirakatként használni az aksit. AZért köszi.
Akkor lehet gége cső lesz(van is itthon) az ülepítőbe hogy minél kevesebb trutyi jusson a szivacsba. Nem szeretném sűrűn takarítani a szűrőt mert sztem sietve is 20-25 perc kitakarítani a hordót és az állítólag nem annyira jó a baciknak.
-
_ATi_1
senior tag
válasz
albert8 #6923 üzenetére
Az előbbi link alól idézem:
"Mindig lehullott leveleket gyűjtök, és mielőtt az akváriumba teszem őket, előtte kiforralom egyszer, majd 1-2 napig még áztatom. Ezután kiszárítom az egészet és így teszem el. Mikor beteszem az akváriumba, akkor 1-2 napig úsznak a víz felszínén, de aztán lemerülnek és neki is állhatnak a garnélák szétszedni"
-
nickwaren
tag
A műanyag biolabdára gondolsz?, mert annál szerintem jobb a lávakő. A biolabda fizikai szűrésre jó, bioszűrésre nem jó, mert nincs elég felülete megtapadni a lebontó baciknak, ellenben a lávakő valamennyire porózus, így abban megtudnak telepedni. Amennyiben mindenképpen akarsz fizikai előszűrőt bele, akkor vegyél 12 vagy 16-os 10m-es elektromos gégecsövet, azt darabold fel 1 cm-es darabokra, kb 2-3 liter jön ki belőle és kb. 700 Ft-ba kerül. Ezt a réteget majd az ülepítő felé kell tenni. Esetleg még a rasszelzsák is megfelelő lehet ilyen célra.
Hordót már szereztél? Mivel nekem van egy 150 cm-es 200-as pvc csövem, amitől olcsón megszabadulnék.
Az első DIY szűrőm ebben volt, csak elszúrtam a pumpa elhelyezését és inkább maradtam a gyári szűrőknél. Ebbe belefért a vágott gégecső, 4 liter lávakő, 7 liter Ista QGlass, 1 liter Ista Biopearl, 2 liter egyéb kerámiagyűrű, kb. 20 rasszelzsák és egy adag vágott szivacs.
A tölgyfa levelet előszeretettel fogyasztják a garnélák, bár az igazi a tebang levél lenne.
-
mdk01
addikt
válasz
nickwaren #6915 üzenetére
Miért kell tölgyfa levél?
Alapvető szűrőanyagnak jó a lávakő, de inkább majd fokozatosan cseréld le valami jobb anyagra.
Nulláról indul a hordószűrés és most gyűjtöm hogy milyen szűrőanyagok legyenek. Azon gondolkodtam hogy ha több fajta van akkor az jobb mert mindegyiknek megvan a maga előnye. Aztán ugyanezt visszaolvastam vmelyik fórumon. Úgy hogy most szivacson, filterlith-en, biolabdán kívül még esetleg egy vmit szeretnék belerakni meg persze plusz perlonvatta a tetején. Majd kiszámolom mennyi hely van mert lehet bele sem fér már a hordóba..
Abba segítsetek még hogy a fűtő mennyire meleg? Mondjuk egy 200W-os.
-
nickwaren
tag
Azta, ő milyen fajta csiga? Nagyon szép.
Köszi de nem kellesz gyűjteni;D, majd megoldom. Az a baj, hogy ilyenkor annyira be vagyok táblázva a családhoz, hogy utána 2 napig pihenem.XDXD
U.i.: Közben sírva röhögök magamon, mert mondom az asszonynak, hogy vajon a Normafán van-e tölgyfa, mert akkor menjünk fel szedni levelet. Erre emlékeztet, hogy a tó mellett ahol egész nyár végén, meg ősszel horgásztam tölgyfaerdő van.
Bárcsak már két héttel ezelőtt eszembe jutott volna ez, amikor egész nap kint voltam és nem volt kapás. Legalább egy évre való levelet szedtem volna.
-
nickwaren
tag
A fehér talaj az sima kavics 1-2-es szemcse nagyságban, ha jól emlékszem. A barna ami viszont egyre jobban ellepi az meg a Dupla Ground talaj, amit viszont a halak mozgatnak a kavics fölé (hátul magasabban volt a talajszint), a cory-k, sziámi algázók, mollyk meg a maláj tornyosok jó munkás emberek XD. Egy ideig próbálgattam visszarakni a helyére, de képtelenség.
Alapvető szűrőanyagnak jó a lávakő, de inkább majd fokozatosan cseréld le valami jobb anyagra.
myk74 látom te is minden jelentősebb oldalt olvasgatsz
Esetleg csigaevő csiga csere sóstói tölgyfalevélre? XD Jövő héten nézek haza egy napra, de odáig meg nem jutok ki, pedig az amanoknak majd jól jönne, itt Pesten meg nincs ötletem, hogy honnan szerezzek.
-
myk74
senior tag
54 literes az aki,eheim ecco 2234(5 watt!)500L/h a külső szűrő és 2 liter filterlith,alul szivacs,felül perlonEz a szűrő eladó lesz majd.Jön nem sokára a nagytestvér ,eheim ecco pro 300,és megy bele ez a szűrőanyag,még van itthol 1 liter tartalékba azzal pótolom.Anno akciós volt a filterlith 1990ft volt a 3 liter
-
nickwaren
tag
Úgy értem, hogy se folyékony carbo se élesztős CO2 se egyéb tápanyag nem megy a vízbe, csak ami a táptalajban van. Ez a növényeimnek elég, nem túl igényeseket raktam bele, nagy részt crypto-fajok. A Nutriplant marketingjében az van, hogy mellette 3-6 évig nem szükséges egyéb dolgok adagolása, az biztos, hogy szenesedett fadarabot is tartalmaz.
Igen benne lehet a dologban a kaja is, pedig csak annyit adok, hogy 5 perc után eltűnjön. Bár amúgy is egy szapora fajta, de a csigaevők kordában tartják a létszámot. A barna csigák már szinte teljesen eltűntek.
Nekem kb 6 liter Ista QGlass szűri a vizet, de én is csak pár hónappal a vásárlása után olvastam el a tesztet. Egyelőre nekem megfelel, úgy néz ki, hogy megfelelő vizet biztosít, de ha most kellene szűrőanyagot vennem, biztos, hogy valami más beszerzésén gondolkoznék, pl. Matrix-ot.
Szerintem ne sima kavicsot tegyél aljzatnak, nézd meg esetleg az AD-s Dupla Ground-ot, jobb ha ilyen üregesből áll a talaj. Több tápanyagot tudd tárolni a növényeknek, nehezebben rohadnak bele, könnyebben fejlődik benne baktérium kultúra ami pluszba besegít a szűrésbe.
Egy kicsit én is most sajnálom, hogy a garnélás akváriumba nem ilyen talajt tettem, viszont abba csak egy fajta növény van a talajba ültetve, az meg bízom benne, hogy elviseli a kavicsot. -
mdk01
addikt
válasz
nickwaren #6905 üzenetére
Viszont amióta tényleg csak a táptalajra hagyatkozom
Ezt hogy érted?
Nézegetem ezt a Aquatic Nature Carbo Green-t és vagy ugyan annyira vagy olcsóbban lehet vele kijönni mint az easy carbo-val. Majd kipróbálom. Köszi
MÁS:
Erről van vkinek tapasztalata?
Elég jónak tűnik az ára. -
nickwaren
tag
Most már semmi ilyet nem teszek a 160 literesbe, egy ideig Aquatic Nature Carbo Green-t adagoltam, de inkább teljesen leálltam vele. Nézegettem én is az easy carbot és sokat olvastam is róla.
Volt már egy pár alga amivel megküzdöttem, elején barna alga, majd volt BGA algám, szakál alga és a legelterjedtebb az ecset alga lett. Viszont amióta tényleg csak a táptalajra hagyatkozom azóta az is elkezdett fogyatkozni és valamiért az anubias töveim is beindultak.
Nem baj nemsokára a nagy akvárium is kap egy pár amano-t, hogy besegítsen a black mollyknak. Bár tény az is, hogy 2 külső szűrő dolgozik a vízen, Atman 3336+Tetra ex700 fullra téve Ista Qglassal.Most már csak a két csigafajtámtól kéne megszabadulni
, fej-fej mellett szaporodik a maláj tornyos meg a csigaevő csiga. A csigaevőből 2 db-ot vettem, most olyan 20-25 db lehet, a malájoktól meg mozog a talaj, de szerintem ők tüntették el a BGA algát.
-
mdk01
addikt
Köszönöm az ajánlást de nagyon úgy néz ki hogy ezt a megoldást sem úsznám meg 25k alatt.
Azon gondolkodom, hogy egyelőre megoldom az említett kaviccsal plusz ADA vagy vmi már normálisabb táptalajjal és 1-2 évig gyakorlom az akvarisztikát, majd ahogy Dzsolo is mondta "de akkor is meg fogod valósítani amire vágysz.." ergo majd idővel átalakítom vmi igényesebbre addigra úgy is kimerül majd a táptalaj.Mellesleg hosszú utánaolvasás után arra jutottam ilyen szűrőt csinálok csak 60l-es hordóból amibe elfér majd minden.
Biológia szűréssel nem lesz gondom az tuti a vízmozgatásról meg egy Eheim compact+ 2000 fog gondoskodni. -
nickwaren
tag
Köszi!
A hőmérőt oldalra raktam, most már csak egy plusz kiegészítő DIY szűrő rontja az összképet, de azt majd hónapok alatt befuttatom jávai mohával.
Én talajnak a 160 literesbe Diversa Nutriplant-ot tettem és arra rá Dupla Ground-ot (olyan, mint a Manado, csak olcsóbb
), illetve az akvárium elejébe finom kavicsot tettem rá.
Mostanra minden plusz tápozással le kellett állnom, mert már csak az algákat vonzottam, a növények már nem tudnak többet felvenni. Először azt hittem kamu ez a Nutriplant, de amelyik növény gyökere elérte, az berobbant és mostanra elég jól kioldódnak az anyagok a vízbe is. A külön tápozás abbahagyása óta végre az ecsetalga is kezd visszavonulni a háttérről. Remélem egyszer teljesen eltűnik. -
kymco
veterán
Én javaslom az aquadepo-ból az aquatic pro soil-t 8l-es csomagolásban van.
[link]
Nekem a 60x30-as alapterületű 54l-hez kb 9-10 liter ltt volna jó, de nincs más kiszerelés, így vettem egy 8l-est.
Persze a 250l-hez ennél jóval több kell...
Célszerűbb a kg-ot literre váltani, mert kb 5 cm magas aljzat szükséges... literrel könnyebb számolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest