Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- No Voice in the Galaxy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hoby36
senior tag
Mostantól forrásvizet teszek az akváriumba vízcserekor.Ezen a héten márt 20 liter belement.Kíváncsi leszek,hogy a növények jöbban nőnek-e.
-
nrgia
őstag
válasz
sasa311 #5776 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat.
Legvalószínűbb akkor az illesztés probléma bár eddig semmi gond nem volt vele...a szűrő már szét lett kapva, elmosva, összerakva pont egy esetleges berohadás elkerülése végett, tehát az kilőve.
Egy észrevételem van, nem tudom ennek lehet-e köze a dologhoz. A csövek belsejére valamilyen fehéres anyag van tapadva amit ha megrázok vagy összenyomok elhagyják a csövek falát, mintha lemállna róla. Ez valami alga lehet ?... illetve... csak mechanikus úton lehet tőle megszabadulni?
Dzsolo Köszönöm át fogom nézni.
-
Dzsolo
senior tag
Szia,
Nincs nagy gondod több variáció lehet... nézd át a szívóagát, hogy nem szív e be valahol fars levegőt ha semmit nem találsz akkor szedd le a szűrőd tetejét és nézd meg a tömítést hogy nincs e meggyűrődve. (érdemes még megnézni, hogy a beporlasztott levegő nincs e túl közel a szívókosárhoz)
-
sasa311
veterán
Opciók:
- Valahol egy illesztésnél levegőt kap a rendszer (legvalószínűbb) le kell ellenőrizni
- Bedurvultak a nitrifikáló baktériumjaid és a lebontott nitrátból származó nitrogén gáz az (igen valószínűtleg)
- Berohadt a szűrő és kénhidrogén gáz keletkezik (ez picit valószínűbb, mint az előző). Szedd szét, ha kénhidrogén szagú takarítsd alaposan ki
- A víz erősen gázzal telített és az un. kavitációs hatás miatt, amikor a víz elér a motorhoz és megnő a nyomása, majd mikor kiér belőle és hirtelen lecsökken kiveti magából a túltelített gázt. Én ilyet még édesvízben nem láttam, sósvízben erős algásodáskor viszonylag gyakori. Ezt úgy tudod kipróbálni, hogy beteszel egy erős belső vízforgatót és ha időnként levegőt "köpköd" látszólag a víz alól akkor ez a gond.Több ötletem hirtelen nincs.
-
nrgia
őstag
Volna egy kérdésem. Külső szűrőt használok ami hetekig silent üzemmódban ment, mostanában viszont a fúvókákon elkezdett buborékokat eregetni időnként ami hanggal párosul, mintha valahol levegőt kapna. Ez hogy lehetséges egy zárt rendszerben? Valamiféle biológiai oxigén vagy gáz képződésre gondolok, de biztosat csak Ti tudnátok mondani. Mi lehet ez a jelenség? Illetve hogyan orvosolhatnám eme problémát? (eheim 2215)
-
papptibor76
csendes tag
Szia!
Igen, kissé brutál... Ha nem a 24h -at használom akkor még jó is.
Nincs idő sokat tökölni vele, ezért muszáj az agresszió.
5 parc alatt hófehérré varázsolja
Utána kap egy bő vizes öblítést, és kész.
Esővízzel feltöltés (ha van kéznél) egy kis klóros csapvíz és kész.
Régebben nagyobb türelemmel csináltam, de hát ez van. -
Bibby
addikt
válasz
papptibor76 #5769 üzenetére
Érdekesen hangzik ez a tömény domestos.
Vagy inkább durvának. Vegyszerrel soha nem szabad akváriumot tisztítani.
-
nrgia
őstag
Nahát van ilyen topik is...állat... nekem is van december óta egy sarok akváriumom, azóta beállt rendesen a víz ( jó értelemben némi elengedhetetlen vegyi kezelés után) a növények és a halak is jól érzik magukat, egyszóval megvagyok elégedve magammal
.
-
válasz
papptibor76 #5769 üzenetére
Csinálj hozzá biológiai szűrőt!
Ha jól sikerül mindet belőni, akkor nem kell szétszedni egy ekkora akváriumot. Az enyém 112 literes, és már több, mint 1 éve nem nyúltam hozzá.Éri természetes fény is, mert a lemenő nap rásüt, meg fűtés is. És mégse. Egy algám van, zöld pontalga, de anubias levelein csak. Azt meg levágom, és még jobban is nő tőle, ahogy látom. -
papptibor76
csendes tag
Sziasztok!
mave13, rien-nek köszönöm az infót.
Az esetemben is fennáll az a rossz párosítás, hogy a konvektor és az ablakok között kapott helyet az akvárium. Itt van hely, zsúfolt a kéró...
A tisztítás nálam azt jelenti, hogy :
Halak kipecázósak, víz leszívás, tömény domestos az aljzatnak.
(nálam ez hungarocell alapok fehér betonnal kiöntve, fehér kővel leszórva még a friss betonba.)
A domestossal kicsit üvegmosókefével megkefélem, 10 perc és tiszta. Sőt steril
A kellemetlen hogy (125l) a nagy böszmét be kell raknom a fürdőkádba, és ott csikar szúr a sarkoknál stb...
A sziámi algaevőt kipróbálom, nem drágább (gondolom) mint bármilyen vegyszer. -
rien
senior tag
válasz
papptibor76 #5761 üzenetére
Hasonló gonddal küzdök. Kb. egy éve költözött az akvárium egy megvilágítatlan sarokból, konkrétan ablak és radiátor elé (a lehető legrosszabb helyre...de ez van). A költözés előtt algagondjaim egyáltalán nem voltak. Azóta sikerült beszereznem fonal és pokol algát. A pokol alga jött jóval előbb, de csak és kizárólag tereptárgyon jelentkezett (egy műanyag, egy kő és egy fa tárgyon....ennyi tereptárgyam van, növényt még nem támadott, sem aljzatot). A pokolalga kezelése nálam hypo-s oldattal történik. Most hétvégén került sor rá pl, de csak oldattal. Fél üveg hypo-t használtam el két adagban történő áztatásra (ami durván 15 literes vödrökben történt és utána többszöri forróvizes áztatás és áztatóvíz csere mielőtt a tárgyak visszakerültek az akváriumba).
Reakció: a fekete pokol alga kifehéredett de masszívan a tárgyakon maradt csak színtelenül de pár nap alatt végleg eltűntek. Van ancim, sziámi algaevőm (az eredeti) nem tudom ők voltak-e akik lekajálták a kifehéredett változatukat (amúgy hozzá sem nyúltak pedig én heti max. egyszer adok be algatablettát) vagy maguktól estek le, de tegnapra már teljesen eltűntek. Az én tapasztalatom az, hogy ez egy jó eseti megoldás... a költöztetés utáni évben már másodjára kellett kezelnem ily módon a pokol algát, innen gondolom, hogy csak eseti ami ugyan elég tartós. Most nincs pokol algám, de nem tudom mikor jön újra elő.
Ám az első ilyen hypo-s kíséretkor beraktam a nagyon-nagyon rég áhított, fára kötözött jávai mohámat is hypos kezelésre, csak oldatba, de az erősre sikeredett...és még a hypo-s oldatban kifehéredett (a pokol alga csak másnapra fehéredett ki) és meghalt a jávaim mind egy szálig. Olvastam már, hogy iszonyat túlélő a moha, ősnövény kategária....hát én hiába hagytam meg a nagyobb gyökergumóját nem élte túl a hypos oldatot sem. Szóval szerintem csak óvatosan a hypoval, gyenge oldat legyen!A fonal alga ellen most veszem fel a harcot, remélem sikerrel, de tippeket nagyon szívesen várok mit lehet tenni. Az eddigi életem nem kicsit volt felborulva, de most normalizálódni látszik és sokkal több időm lesz mindenre és én a következőt tervezem: heti 2x-i 30% vízcsere + easy carbo + manuális eltávolítás. Ha ez sem elég, akkor költözik az akvárium, még van egy hely neki, bár nem örülnék neki ha költöztetni kéne mert itt a legszebb, mindenhonnan látni amit szeretnék meghagyni.
-
válasz
papptibor76 #5766 üzenetére
A pokolalgát tudtommal egy hal eszi meg: sziámi algázó. (Vigyázat, hamisítják!!! Keresd az eredetit!)
Nekem ebből van 1 db, igazából kisebb raj lenne az ideális, csak ahhoz nagyobb akvárium kéne. Nálam olyan hatékonyan működött a hal, hogy miután elfogyott a pokolalga, letarolta a jávai mohát, majd a gombmohát is... Először nem értettem, miért keletkeznek gödrök a gombmoha felszínén. De aztán rájöttem.Próbáltam kemikáliát hidd el, és semmi nem használt. Úgy éreztem, hogy kicsit parasztvakítás szaga van a dolognak. Egy kémiát nem próbáltam: állítólag a vízinövények leveleinek 10-20 másodpercre hipóba történő merítése leviszi az algát, és még a növény is túléli, elvileg... Nem tesztelt, csak saját felelősségre!!!
Jól beállított, megfelelő spektrumú megvilágítás, pont elegendő kaja a halaknak, épp elég tápozás, és biológiai szűrő. Nálam ez volt a tuti recept.
-
Bibby
addikt
válasz
papptibor76 #5761 üzenetére
Nekem ők váltak be a legjobban, simán lepusztították az algát, az egyik legjobb ilyen hal.
-
Daert
őstag
Ma voltam az egyik helyi díszállat kereskedésben,és beszélgettem kicsit az egyik férfi eladóval világítás ügyben.Említette hogy a főnöke leváltaná az összes neont,természetesen abban az esetben ha beválnak.Erősen ajánlotta a LED-es fényforrásokat.Az egyik medencét(70l) 2db GU10-es foglalatú led-izzó(6-8W) világította meg,ráadásul egész szépen.Biztosított akkora fényt mint a mellette lévő aksiban a 2db 18-20W-os spéci neon.Arról nem is beszélve hogy ennek nem kell előtét,ami tovább fokozná a melegedést.Most hogy nézegetem,2db 3-4wos Gu10-es égő,3-4000ft/db+200Ft a foglalat és gyakorlatilag olyan armatúrát gyárt magának az ember amilyet akar,kevesebb alkatrész,több lehetőség.
Ha valaki mást is foglalkoztat a dolog szívesen beszélgetek vele. -
válasz
weresgyufa #5762 üzenetére
Jó szórakozást hozzá!
Nagy szívás lesz. Borotvapenge, szikepenge, kés, ilyesmi. Nekem szilikonkaucsukkal breagasztott hátterem volt hungarocellből. Laza két óra alat szedtem le a 120-as hátfaláról. Igaz, a szilikon volt a kihívás.PUR habnak nincs valami oldószere? lehet meg kéne kérdezni valami festékboltban... A frissnek van, azt tudom, a megkötöttnek nem biztos.
Ja, és a penge szépen tudja karcolni az üveget is, ha megszalad.
-
weresgyufa
tag
Köszönöm mindenkitől az ötleteket, csigaevő csigám az van
a 70l-ben 2db a 100l-ben 4, de semmi eredmény
de türelem tornaterem... érdekes módon a nagy akváriumokban sokkal kevesebb a csiga, de ott vannak csíkok is, a lustábbik fajtából, de ezek szerint ha nincs más akkor jó a csiga is nekik.
Más, hátteret szeretnék eltávolítani és újat csinálni, purhabból készült a régi, el lehet ezt nyomtalanul távolítani, hogy ne maradjon nyoma, majd veszek borotvapengéket kb 5 csomaggal
tudom nem kis meló, de azt hiszem cserélni szeretném túl nagy helyet foglal a 750l-es akváriumban,
-
papptibor76
csendes tag
Sziasztok!
Zöld alga ellen tudtok ajánlani valami bevált, halkímélő vegyszert ?
A víz minősége 1/2 év után is tökéletesnek mutatkozik, de az algásodás miatt kell takarítani.
(közel van az ablak)Válaszokat előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest