- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pocee
senior tag
Apám jófej akart lenni és vett egy narancssárga színű rákot kb 8-10 cm lehet mi lehet ez?,meg egy kék márványrákot,a leírásokból nem volt egyértelmű,hogy tarthatóak e halakkal,mert én meg tegnap vettem halakat és garnélákat(redcherry,amano,meg valami kék minigarnéla,talán üveg),szóval szerintetek fognak ezek a rákok bántani valamit az akiból vagy maradhatnak?
-
SSJmeszes
senior tag
válasz
Aszfaltbetya #10397 üzenetére
Minden nap ki van mosva, ha kapnak hanem.
Tegnap pont olvastam erről.
De arról is, hogy a fagyasztottakat is módjával mert azoktól is bajuk lehet.. -
Aszfaltbetya
tag
a Diszkoszokat ha minden aron tubival eteted, akkor kizarolag nagyon megbizhato helyrol nagyon tiszta minosegu
es sokszorosan atmosott eleseget adj nekik
ellenkezo esetben belgyulladast kap es rovid ido alatt elpusztul -
mdk01
addikt
Ha nem vagy vele tisztában akkor olvass jó sokat hogy tudd mit csinálsz.
Kezdésnek itt van ez
Olvass minél többet és ha így teszel tudni fogod azt is hogy a NO3-nak nem szabad nullának lennie ha vannak növényeid.
Ha nulla ez az érték akkor az annak is lehet a jele úgy tudom(de javítson ki egy okosabb ha nem így van) hogy nem működik a bacikultúrád, ami előállítja.
Ha nem működik a bacikultúrád akkor jön az ammónia vagy a nitrit amivel jönnek az algák. -
kymco
veterán
Az ismereteim szerint a makro tápok alapvetően foszfátok és nitrátok, melyekre akkor van szükség, ha kevés a hal a növényekhez képest. A mikro tápok általában olyan fontos anyagokat tartalmaznak, amik nincsenek a makróban benne, a természet adagolja természetes körülmények között, de az aksiban hiánycikk. Én a halak miatt csak mikrózok...
-
Pocee
senior tag
mikro makro táppal nem vagyok képben.azt mondták ennyi ideig nem kell tápoldatozni,ha elhiszem ha nem,amúgy is vettem volna tápoldatot,de így hogy mondod,hamarabb teszem.
Növényezni annyira akarok,hogy amik vannak az akiban azok érezzék magukat szuperül és pont,majd ha meglesz a bútor meg minden és majd fix helyre kerül a motyó akkor majd lesz egy növényes aksi,ez most bemelegítő.
NO3 teszt van itthon NO2 is mind kettő nulla értékű.
Jártam kémiára tudom a különbséget gáz és folyadék között,azt is tudom hogy a növényeknek szén dioxidot adagolnak és ha bemegyek a boltba(mellesleg ott is mindenki így ismeri) és kérek folyékony céót elémteszik,természetesen elismerem,hogy helytelen a megnevezés de ez van. -
mdk01
addikt
5 cm volt ma 10,ha kisérletezgetek,hogy majd mitől pusztul ki akkkora benövi az aksit,ezért van algaölőzés.
...és mit gondolsz majd felszívódik? Írtam hogy szedj le amit bírsz.Csipesz, megfog, felcsavar, leszed.
ezzel 3-4 hónapig nem kell tápoldatoznom
Oké higgyük el, de én 2-3 hónap után biztos neki állnék. Mikro makro tápokkal képben vagy? NO3 teszt van otthon? Mennyire akarsz növényezni?Folyékony szén-monoxidot ne akarj beszerezni. Amire gondolsz meg nem folyékony szén-dioxid (CO2) hanem csak egy szén forrás a növényeknek, amivel valamennyire pótolni lehet a co2-t.
Elkeserítelek mert nem erősen algaölő csak segít kicsit hogy ne alakuljanak ki, de attól még simán bealgásodsz ha vmit nem csinálsz megfelelően. Az meg hogy a növényeket tolja erős túlzás de segít a szén forrás miatt az biztos és én nem mondom kétszer sem, hogy az algaölő hatása abban nyilvánul meg hogy segíti a növényeket a növekedésben ezáltal felvenni a tápanyagot, amiből így kevesebb jut az algának. -
SSJmeszes
senior tag
Diszkoszokat szabad élő kajával etetni? ( tubifex )
-
Pocee
senior tag
1.Nincs ráírva.
2.semmenyire nem rögzült be az algaölő és nem is vagyok híve.
3.a fonalalga naponta duplázza a hosszát és nem túloztam,tegnap 5 cm volt ma 10,ha kisérletezgetek,hogy majd mitől pusztul ki akkkora benövi az aksit,ezért van algaölőzés.
Direkt táptalajt vettem,azt mondták,ezzel 3-4 hónapig nem kell tápoldatoznom,majd utánna,tervben van de még nem,amit még beszerzek az folyékony co lesz mert azt olvastam hogy erősen algaölő hatású és szokták is az algaölő mellé tolni,meg a növényeket is iszonyat nyomja. -
mdk01
addikt
Nincs ráírva?
Én nem tudom, de sztem nem árt ha kiveszed a vízből a vegyszer maradékát, majd raksz bele újra, de én nem erőltetnem az algaölőt.
A növényeket hagyjad, mert pont az a lényeg most hogy magukhoz térjenek megerősödjenek.Tápozásról mit tudsz?Olvass sokat és próbáld meg kiverni a fejedből ezt a sokak által berögzült hülyeséget hogy szép akváriumot csak törölgetéssel és algaölővel lehet csinálni.
Mikor jönnek hozzám 10-ből 10-en megkérdezik hogy sokat takarítom ugye?...mondom nem. Aztán csak csodálkoznak. Azt hiszik sztem minden héten kimosom a 250l-es aksit, hát a tököm mosná az.
-
Pocee
senior tag
Srácok!
Tegnap este tettem algaölőt a vízbe,4 hetes a kúra,minden héten 5 ml.
És kiszereltem még egy fénycsövet,már csak egy 24wattos növényes cső fog menni,meglátjuk.
A kérdésem az lenne,hogy attól független hogy algaölőzök attól cserélhetem a vízemet 4naponta 40%-al?
Vagy ilyenkor nem lehet vízcserét csinálni?
És a növényeket lehet e bolygatni?kivenni lemosni róluk az algát vagy nem szabad a gyökerüket felhúzni a talajból?ártok e vele ha már egyszer legyökerezett? -
Pocee
senior tag
javasolja valaki hogy a 2x24 wattból ami egy növényes és egy nappali fénycső az egyiket megszüntessem algásodás miatt ha igen melyiket?
-
Pocee
senior tag
60 literes aki
szűrés: 500l/h Sicce külsőszűrő szivaccsal és kerámiával töltve
fűtés:tetratec 50w
világítás:4x24W T5 Odyssea amiben van kettő növénycső meg kettő 6500K daylight cső és ebből megy egy növény és egy daylight napközben a másik kettő ki van kapcsolva éjjel mennek kék ledek.
holnap érkezik felszínleszívó mert iszonyat olajoshártyás a felszín.
Egyébként a szűrőre sasa fórumtársunk beszélt rá,ez állítólag újgenerációs Sicce,de gyárilag van elzárócsap nyomja a vizet mint az állat és semmi de semmi hangja,és 17000.Ha valaki keres külsőszűrőt és nem akar sokat költeni nézzen rá erre nyugodtan. -
mdk01
addikt
-
bajtokarpi
őstag
Csak vigyázz, nehogy a hamis sziámi algaevőt vedd meg, mert az nem fogja a fonalalgáidat megkajolni! Nincs még beállva az akváriumod, ezért algásodsz. 3-4 hét alatt beáll az aksid (apropó, milyen aksi, hány literes, milyen szűréssel-világítással, és milyen halakat szeretnél bele?), és ha megfelelő a technikád, utána rendben leszel. Közben látom kymco, is írt róla.
-
kymco
veterán
Ma vettem a greenaqua-ban 4 db sziámi algaevőt. Vigyázni kell, mert becsaphatnak (nem a greenaqua), az a valódi sziámi algaevő, aminek a teste középső részén végigfutó csík a farokúszót is eléri, lehet egyes helyeken tök hasonló halat kapni, csak épp nem algaevő, de a csík ennél a halnál a farokúszót már nem fedi le. Remélem érthető voltam. Korábban már volt erről is szó a fórumon, utána lehet nézni.
(A leírások szerint minimum 100 literes akváriumot igényelnek a halak)
-
mdk01
addikt
Akkor várható volt, meg lehet lesz még más is.
Ilyenkor az elején még nincs beállva a víz meg a szűrő és azt szokták javasolni 2-3naponta vízcserét kell végezni amivel egyidőben a lehető legtöbb algát és algás levelet el kell távolítani.
Az algaölő lehet segít de hosszú távonnem szabad ilyen mergeket borítani az aksiba. Most neked azért van algád mert friss az aksi de ennek el kell múlnia ha beáll az aksi és minden rendben van.
Csináld azt hogy vízcsere 2-3naponta vízkezelővel, alga eltávolítás, esetleg lehet használni nitrvicet a bacikultúra növelésére.Aztán ahogy telnek a hetek mindig egy nappal később cserélni a vizet meg figyelni milyen gyorsan jönnek vissza az algák. A heti vízcserét viszont érdemes betartani.Mekkora aksid van? A sziámi algázó szereti a nagy teret és 200+ aksiba jó tudtommal. Meg mint írtam szüntesd meg hal és algaölő nélkül a problémát az a legjobb megoldás hosszú távon
-
Pocee
senior tag
-
Pocee
senior tag
kb 9 napja indult az aki,ez amúgy aquatic nature táptalaj.
Te mit csinálnál,a vízcsere ma meglesz,rendeltem algaölőt de az 5 nap mire megjön,ezt amúgy megeszi valamelyik algász?
Ja és tegnap fedeztem fel hogy lett kb 3-4 csigám,nem szándékosan,kipateroljam még most frissen vagy nem kell parázni tőlük? -
Pocee
senior tag
Jó de nem tudom,mert ahol ilyen algeguide van ott olyan szar a képminőség hogy nem tudok különbséget tenni.
gondolom fonal
ezt már nem tudom
ezt sem bár gondolom az mint az előzőSzerintetek,elég ha megnevezitek majd utánnaolvasok.
esetleg ecsetalga a második?
a képek nagyíthatóak -
Pocee
senior tag
Riadó!
Ma algásodást fedeztem fel a növényeim levelén,még csak nagyon apró foltokban mintha poros lenne a levél.
Máshol meg fonalas algát fedeztem fel nagyon rövidek még a fonalak,mi a teendőm??? -
SzalaiG
addikt
-
Aszfaltbetya
tag
Automata eteto letezik, beallitod esmar etet is olyan mint az idozito kapcsolo a vilagitashoz
En a levegoztetest nem kapcsolnam le ejszakara sem max ejszakai modra kapcsolnam ha ketfokuzatu a pumpa -
Aszfaltbetya
tag
Ha egy akvarium beallt mar bakterium kulturaval,
Nem 100%os a vizcsere akkor a benne levo viz egybol semlegesiti a klort -
Pocee
senior tag
válasz
wertigo1984 #10363 üzenetére
ilyen az enyém is csak nincs fedele...ha elég nagy a szűrő forgatókapacitása nem kell levegőztető...
-
mdk01
addikt
válasz
wertigo1984 #10363 üzenetére
A víz keménységi foka.
-
wertigo1984
őstag
válasz
_seth_ #10361 üzenetére
Én is panelban lakom, így reális esélyt nem is látok vízgyűjtésre
Nem akarok nagy medencét, kb ilyesmire gondoltam. Meglehetősen hülye kérdés: éjjel-nappal kell hogy menjen a levegőztető? Látezik olyan, hogy automata etető, ha nem vagyok otthon csak késő este?
(#10362) mdk01: mi az a 24nk?
-
mdk01
addikt
válasz
wertigo1984 #10360 üzenetére
Az igaz amit olvastál ,mert ha visszatekintünk erre a röpke Xmilliárd évre nagyon nem kaptak mást a növények és az esővízhez vannak hozzászokva. Mint seth is írta panelban nem a legegyszerűbb összegyűjteni esővizet sőt még úgy gondolom családi háznál sem, ha viszonylag tiszta esővizet szeretnénk összegyűjteni a tetőről.
Nem a víz a legfontosabb a szép növényeknél.
Sőt azért ajánlják az esővizet mert az lágy és így könnyebben felveszik a tápanyagokat. Na most nálam 24nk a víz és gyönyörűek a növények. -
_seth_
veterán
válasz
wertigo1984 #10360 üzenetére
Kertesházban nem olyan nagy meló összegyűjteni a vizet, ellenben nekem panelben az lenne
Igazság szerint ha adott egy jól beállt akvárium akkor nem a víz lesz az amin elcsúsznak a dolgok, szerintem.
-
wertigo1984
őstag
-
mdk01
addikt
Én leszoktam szép lassan az aquatanról.
Az oka az hogy a guppy ivadékokat egy 5iteres befőttes üvegbe nevelem amibe pár naponta kb.80-90% vizet cserélek és a vizben lévő klór nem nyírja ki őket, pedig ha vkik érzékenyek a klórra akkor a kis ivadékok igen.
A másik ehhez képest hogy a 250l-esbe meg 25-30%-ot cserélek az jóval kisebb mértékű klór és ebbe meg kifejlett halak vannak.
A növényeknek sincs bajuk, a szűrőbacik is jó elvannak. Fél éve csinálom így eddig nincs gond....NÁLAM.Persze vannak érzékenyebb halak, de NÁLAM ez így működik egyelőre.
-
Aszfaltbetya
tag
az a fekete csiga , suesi nyulcsiga , kb mindenhol kaphato
viszont a hatranya nem igen szereti a csapvizet -
myk74
senior tag
-
wertigo1984
őstag
Én régen (most is így fogom) úgy csináltam, hogy a magasabb nagyobb növényeket hátra, míg a kisebbeket előrébb hoztam, így némely hal el tudott bújni vagy pihenni a nagy növények között.
Szamos homokot használtam talajként de előtte kifőztem 3szor, majd átszűrtem, és csak utánna tettem bele az akváriumba, így nem volt a víz zavaros akárhogyan kavartam fel, plusz egy két nagyobb szintén kifőzött szikla volt benne.(#10355) myk74: ha meglesz az enyém, akkor majd szivesen kérek tőletek tanácsokat, igaz régen volt akváriumom, de azóta sokat fejlődött minden.
-
Pocee
senior tag
válasz
wertigo1984 #10349 üzenetére
60 literes,én így találtam ki és tetszik amúgy nem tudom a hivatalos kompozícióknak mennyire felelne meg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG Z390 TOMAHAWK alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Gamer Számítógép játékra! I5 14600KF / RTX 3080Ti / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest