Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
Aktív témák
-
szilchi
őstag
Hi.Lehet nagyon hülye kérdés lesz,de Linuxhoz gyk. semmi lövésem nincs
.De gondoltam itt az ideje változtatni ezen.Szal az UHU-Linuxot szándékozom feltennie egy partícióra.Most win XP van rajta de az törlésre kerül.Olvasgatva a topikot láttam,hogy kezdőknek az UHU a legegyszerübb,azért választottam ezt.Ami érdekelne,hogy leszedtem Nforce drivert meg Forceware drivert.Le volt írva,hogy hogy kell feltenni,de nekem valahogy zavaros volt.Felírtam azért magamnak,hogyha majd látom magam elött,akkor világosabb lesz talán.Szal az ilyen programokat mindig parancssorból indítják?Ja és Wine is kellene,hogy fusson pár win alkalmazás és játék.De melyik verzió kell nekem.Megtaláltam az oldalt,ahol letölthető.De ott nincs UHU a Linux verziók között.De ez ugye nem azt jelenti,hogy UHU-ra nincs Wine?Mondjuk van még egy Suse Linuxom tartalékba,8.2-es.Valami régebbi újságmellékletből maradt.Ahhoz láttam Wine-t.Majd hamarosan nekiállok telepíteni,aztán majd meglátom mi lesz. 
-
cucka
addikt
fxglrinfo parancs
ha azt írja, hogy ATI Radeon stb., akkor jó, ha azt hogy Mesa, akkor nemjó
ha nem jó, nézd meg az xorg.conf-ban a Section ''Device''-nál, mire van beállítva a driver. nálam ezt a részt elfelejtette átírni a telepítő. ha ''ati'' szerepel, írd át ''fglrx''-re. nálam ubuntu alatt ez így működött/működik.
tesztelni fgl_glxgears progival tudod.
[Szerkesztve] -
PGee
tag
Wow... Thanks for all!!!

Este utánanézek... -
ngabor2
nagyúr
glxgears asszem a progi neve, ami nézi. és/vagy fgl_glxgears, de otthon pontosítom.
az x logját is nézd át, nekem jelenleg egy régi verzió miatt nem talál valami kerneldrivert, de jelenleg nem zavar, nem 3d-zek. anno a 9200-vel ment, most a 9550-nel nem megy. ubuntu alatt ment, csak ott meg a tvtime nem ment miatta, hiányolta a yuy kimenetet.
az mplayernél pedig xv outputot kell megadni pl. az /etc/mplayer/mplayer.conf-ban, vagy a ~/.mplayer.conf-ban (megintcsak fejből írtam a konfigfile helyét).
formátum:
vo=xv
ez a sor szerepeljen benne. én is épp tegnap futottam bele a problémába, de megoldottam. -
Vilmoskorte
tag
Ha akad, akkor tuti, hogy nincs. Én 2 napja vettem ki a gépemből a 9600-at
Most nvidia van.
Van olyan ember, akinek sikerült beüzemelni, nekem egy évem ment rá, nulla sikerrel.
De hogy segítsek is: a telepítő log fájlt generál, amit nézz meg. Abban ott lesz, hogy miért nem sikerült neki elvégeznie a dolgát. Valami hiányzik, azt tedd fel. Ha minden megvan, log azt írja, hogy minden sirály, akkor ellenőrzésképpen indíts konzolból egy fgl_glxgears-t és gyönyörködj a csontrafagyásban
Sajnos azt tudom mondani, hogy igen kicsi az esély arra, hogy szuperálni fog a kártyád. Azért ne add fel
Ha elakadsz, akkor segítek, de tuti sikert nem tudok garantálni. Ahhoz az atinak kellene lépni (gyak lesz@rj@k, hogy linux alatt menjen a drága kártyád)
[Szerkesztve] -
Vilmoskorte
tag
Off
Hehe, próbaképpen 1 napra kiraktam az apacsot a wigwamom elé, nézem volt-e érdeklődő. Volt
Próbálkoztak olyannal, hogy mindenféle upload php scripteket akartak felnyomni hozzám. A kis csalafinták
Na, ennek vége.
On -
PGee
tag
Sziasztok!
Feltettem az Ati legújabb driverét, azt a verziót, amelyikhez van telepítő. A telepítés után megvolt a konfig, felül is írta rendesen az xorg.conf-ot. Most hogy tudnám megnézni, hogy sikeres volt-e a telepítés, és van-e rendes hardveres gyorsítás? (A tuxracer kegggyeeetlenül akad
)... Jah, a gépben Mobilty Radeon X600-van...
Más. Fentvan az Mplayer, de van vele egy kisebb gondom: fullscreen-nél nem hajlandó a videót kifeszíteni, így a viedó tényleges mérete mered úgy, ahogy volt...
Előre is köszi mindent!
Üdv: PGee -
ngabor2
nagyúr
egyszer neke mis ilyen kártyám volt, jó volt. az elején elég sokat játszadoztam a modulokkal,
options bttv card=78 tuner=5 radio=1 pll=1 bttv_gpio=1
options tuner debug=1 type=5
ezt tedd be a modules.conf-ba (vagy ubuntu esetén az /etc/modutils könyvtárban egy tetszőleges file-ba, majd update-modules)
a pll=1 a lényeg. én is ezzel szívtam elég sokáig. -
zLegolas
őstag
A működőképes 5.1 (SB-Live, ilyesmi) szerintem olyan, mint az UFO-k meg a szellemek -vannak, akik már látták, én még nem.
Mondjuk alapból nem is nagyon érdekel, bár va a szekrényemben vagy 3 ilyen kártyám, de megfelelő (5.1) hangrendszer hiányában nem próbáltam. Több ismerős viszont szívott velük, innen az infó.
A TV-tuner kártyák is tudnak galibát csinálni, némely programok elég hisztisek. Én MPlayer-rel tévézek, az fordításkor detektálja és beállítja magának. Ajánlom kipróbálásra. Ha azzal megy, akkor érdemes lehet erőltetni más programokat (kwintv, kdetv, mittomén...)
A Google valszeg többet tud segíteni...
[Szerkesztve] -
loszerafin
senior tag
Magyar szavakat kellene elválasztani úgy, ahogy az olvasókönyvekben van, azaz minden lehetséges helyen (szótagolva olvasáshoz).
Tudtok ilyen programot vagy módszert erre?
Próbáltam az openoffice-szal, hogy nagyon keskenyre vettem a paragrafust és elválasztattam, (gondoltam hogy ezután kimásolom szövegként a vágólapra - úgy megmaradnak az elválasztójelek - majd visszaigazítom a sorokat) de nem megy, nagyon rosszul választ el, meg nagyon sokszor csak egymás alá írja a betűket elválasztás nélkűl.
Nézegettem a szóelválasztó-modul (hyphn) adatbázisát, (hogy ez alapján talán tudnék írni valami scriptet) de nagyon bonyolultnak látszik a dolog, és ahogy utánaolvastam úgy gondolom, hogy valóban bonyolult is.
Előre is köszönöm
KL -
szoto
csendes tag
Egy kis segítséget kérnék tőletek!
Hogy tudom beállítani a hangkártyát, hogy szóljon 5.1-ben? csak 4.0-ban szól, mind mp3-nál mind 5.1-es filmeknél. Alsamixert beállítottam de nem jó. próbáltam uhu, mandriva és ubuntu alatt is.
A másik problémám, hogy nem tudom használni a tv tunerem, egy szutyok Kworld, azt írják ki a progik, hogy nincs jel, meg no station. a kártyát automatikusan megtalálta a linux card=78 tuner=5 radio=1, de nem működik, sem uhu sem mandriva sem ubuntu alatt.
Win alatt tökéletes, próbáltam más beállítással is, de semmi. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ragazzo
üzenetére
az uhunak nem igazán találtam ''szériahibáját'', csak elég érdekes, véletlenszerű hibákat. volt, ahol a mozilla nem ment rendesen, volt, ahol a hálózat nem ment a jó, máshol működő beállításokkal. sok volt vele a szívás.
az ubuntu telepítése egyszerű, még akkor is, ha expert módot választol. ekkor több beavatkozási lehetőség van, főként a partícionálásoknál. asszem alapból egész vinyót akar lefoglalni, expert módban te állíthatod a partíciókat és csatolási pontjaikat.
szerintem a gnome legalább annyira felhasználóbarát, mint a kde, az ubuntu jelenleg még inkább arra alapoz, a kde része nem annyira ''ubuntura kész''. kipróbáltam mindkettőt, felesleges csak ezért kubuntuzni. -
ragazzo
őstag
Eddig jók a válaszok, én azért szeretném tudni hogy nektek az UHU-ban mik voltak a korlátok?Pont ezért is kérdeztem azt, hogy mivel jobb a többi mint pl az UHU.Talán tanulnék én is a hibákból vagy rögtön disztribet váltok.Esetleg tudtok valami jó könyvet vagy oldalt ajánlani, ahonnan lehet tanulni?Nem a szabilinuxra gondoltam.Ha esetleg lenne más, azt megköszönném.Amúgy nehéz telepíteni az Ubuntut (bár nekem lehet hogy jobb lenne a kubuntu a KDE miatt)?
-
ngabor2
nagyúr
lassan elmosódik a ''kezdő'' és a ''profi'' disztrib közötti különbség. például nemrég telepítettem egy gépre debiant, és majdcsakhogynem kattingatós, pontosabban enter-enter-es telepítés volt.
valóban kipróbáltam az ubuntut, jó egynek, de mivel sikerült ismét, inmár másodjára életet lehelnem a félholt sid-be (ami már inkább 3.5 éves, eredetileg friss woody volt, tehát 2002 júniusi), ezért asszem egy darabig maradok annál.
és most kifecsegek egy kis msn-titkot az ubunturól. ugyebár köztudottan debian alapú, és azzal teljesen kompatibilis a cucc. ez számomra, debian-userként azt jelentette, hogy mindent parancssorból próbáljak megoldani, mert bár nehéz eleinte, viszont cserébe roppant hatékony. miután némi msn-ezés után se tudtuk kikapcsolni parancssorból a felugró cd-író ablakot, ekkor mondta Sianis a választ: menüből, gui-n keresztül lehet kikapcsolni...
az uhuból elég régi a legfrissebb kiadás. a suse-t olyanoknak ajánlanám, akik nem is akarnak disztrót váltani, mert eléggé ''egyéni'', és ez sokszor nem előny. debiant az elszántaknak, ubuntut bárkinek ajánlok. a gentoot csak olyanoknak, akik parancssoron élnek
a slackware-ról nem tudok nyilatkozni. a fedora, mandriva egy másik világ, nem rossz, de nem egészen ebbe a sorba tartoznak, márcsak a csomagkezelő miatt se. ugyebár ezek 1 tőről, a redhattól származnak. annak idején a mandrake olyan redhat volt, amibe a kde-t integrálták a gnome mellett/helyett. aztán egy kicsit távolodott is, és saját útját járta. később a redhat elüzletiesedett, de maradt egy támogatott, szabad disztrib belőle, a fedora. ennek a kiadásai a core 3, most pedig épp a 4.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ragazzo
üzenetére
UHU azért jó kezdésnek, mert teljesen magyar, nagyon sok program alapból van telepítve. Jó kezdésnek, mert saját anyanyelveden könnyebben el tudod mondani, hogy mi a bajod, és érthetőbben (''szájbarágósabban'') tudják elmondani a megoldást. Egy kis rutin megszerzése után, már tudsz majd lazán programokat telepíteni, megbarátkozol a parnacssorral, nem okoz gondot csomagból telepítés, mert ugye ha függőségi hibába nyúlsz tudod, hogy mit kell olvasni, hogy feloldd ezeket. Ezek után az Ubuntu tud barátságos lenni, vagy éppen nem, lsd ngabor is most barátkozik vele, volt egy 3 éves sid a gépén, kihegyezve teljesen neki, és most elég sok minden új neki Ubuntu-ban, de hát a jó pap holtig tanul ugyebár. Hogy a kérdésre válaszoljak, UHU azért lehet elsőre jobb, mint a többi, mert barátságosabb...persze mikor fejlődsz, észrevehetsz benne olyan korlátokat, amik esetleg zavarni fognak, és emiatt cserélsz. Az is megeshet, hogy teljesen magadévá tudod tenni, minden úgy megy majd ahogy akarod, és így nem érzed kényszerét a cserének, mint ahogy pl a barátod/ismerősöd is tette ezt valószínűleg.
Én pl azért nem használok UHU 1.2-t, mert külsős, USB meghajtóról nem tudom feltenni. Kb 1-1,5 hónapig leveleztem a fejlesztőkkel, és nem sikerült megcsinálni. Hogy miért? Az nekik is rejtély volt, pedig az egyik fejlesztővel IM-en keresztül készítettünk el egy különleges UHU telepítőt, de azzal sem akart menni. Én pl ezért tartok most Ubuntu-n ott ahol, de mikor látok egy UHU-t, én már szoktam látni , magamnak korlátot, ami nem bizots, hogy az UHU hibája, de mégis némi ''korlát''. -
Vilmoskorte
tag
válasz
ragazzo
üzenetére
Nem tudok róla, hogy a guruk fedorát vagy debiant használnak
Én mindkettőt, sőt jelenleg slackware-t, ami talán a legjobban tetszik eddig. De persze én nem vagyok guru
Mindenki azt használ, ami neki a legjobban megfelel. Kipróbál többet, időt szán rá és választ. Amiért én nem szeretem az uhut: eleve nem szeretem a sok varázslót. Ebből nem fogod tudni, hogy mi, miért nem működik vagy működik. Kattogtatással hosszú távon csak szívni fogsz. Ennek pont az ellentéte a salak. Végtelenül letisztult és tiszta rendszer. Pat semmit nem ad hozzá az eredeti kódhoz, nincs benne suse spec, meg rh spec dolog. Például. Nincsenek varázslók. Ezt azt eredményezi, hogy elsőre (talán másodjára is
) hihetetlen nagyon fogsz szívni. Átesel a holtponton és olyan tudásra teszel szert, amivel már nem esel kétségbe, ha nem tesznek alád egy varászlót. Ez tehát a nehezebb út. Neked kell döntened, melyiket választod.
Otthoni gépen is salak van, kde-vel. Asszony életében nem látott linuxot, de első perctől kezdve tudta használni csont nélkül. Minden alá volt téve. No problem. Salak stabil, mint a szikla. -
Vilmoskorte
tag
válasz
Vilmoskorte
üzenetére
Annyit a fentiekhez, hogy gentoo-n létezik egy /etc/make.conf fájl, aminek a tartalma lehet a fenti sor is. Most nem tudom megnézni (bent vagyok a cégnél w2k alatt), hogy ez vajon diszt specifikus-e? Gyanítom, hogy igen. Nekem konkrétan slackware alatt kellene megoldás, de minden disztribhez jöhet. Másoknak is jól jön ilyen infó, legalábbis remélem.

-
ragazzo
őstag
Lehet hogy hülye kérdés, de készült már valamiféle statisztika arról hogy ki milyen linuxot használ?Emiatt nem akarok topicot nyitni, de érdekel a dolog.A másik.Ugye a guruk már Fedorát meg Debiant használnak.Azt mondja meg nekem valaki, hogy ezekkel mennyivel lehet többet kihozni a rendszerből mint mondjuk az UHU-val.Persze van ellenpélda is.Van egy elég okos ismerősőm, aki külföldön is tanult, és részt vett e-kereskedelmi könyv szerkesztésében is.Szóval vágja a linuxot.Mégis UHU-t használ.Egyébként itt a honlapja:[link] Szóval ezt nem értem.Mindenki azt mondja a lámáknak, hogy kezdjenek ezzel, majd használjanak Ubuntut, és később a fent felsoroltakat.Szóval ha valaki eljut egy magas szintre, és mégis a ''kezdőknek való'' linuxot használ.
-
Vilmoskorte
tag
No, kérdezek.
1., Azt hogyan csinálom meg, hogy egy adott gépen beállítsam a fordítási paramétereket globálisan? Tehát adva van egy athlon xp-s masina, azt akarom, hogy a make mindíg olyan paraméterekkel fusson, ami erre a gépre optimalizált kódot redményez. Gentoo fórumon találtam ilyet:
CFLAGS=''-O3 -fomit-frame-pointer -march=athlon-xp -pipe'' Van linuxon olyan fájl, ami ezt állítja be? Eddig nem találtam ilyet
2., Tudtommal az -O3 kapcsoló ''enyhén'' veszélyes, nagyon kihegyezett kódot eredményez 1-2% gyorsulásért cserében. Én ennél konzervatívabb vagyok, marad az O2. Egyéb paraméterekkel érdemes játszani esetleg? Valakinek személyes tapasztalat? -
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte
üzenetére
He-he! Lesz már nekem támpontom, hogyha végzek, akkor kiket zaklassak pályakezdőként. Mondjuk még messze vagyok tőle...de legalább látom, hogy vannak olyan cégek ahol nem megy a leflegmázás, van követelmény, de legalább azt követelik ami kell...
. Tényleg, amúgy ti vállaltok pályakezdőket, esetleg nyári gyakorlatosokat? Mert pl én szívesen megnézém hogyan működik a rendszermenedzsment komolyabban, csak hát ugye hol? Itthon meg kicsit khm nehéz összehozni egy rendszert... 
-
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake
üzenetére
köszi, kiszedtem a linkeket az /etc/rc[01236] kt-kból, és le is állítottam a jelenleg futó rendszerben.
az elsőről valamikor/valahol olvastam, hogy tűzfal írkálja, de már nem fogom megtalálni, hogy hol lehet leállítani. asszem rákeresek a google-ban (mlf listák között...) -
snowflake
tag
válasz
ngabor2
üzenetére
A második egy breezy bug. A multimédias billentyűk beállítására szolgáló hotkey-setup script miatt szórja meg a logot.
Állítsd le a hotkey-setup-ot (ezt a workaround-ot posztoltam is ide: [link]):
sudo /etc/init.d/hotkey-setup stop
És hogy ez permanens maradjon, szedd ki a runlevelek közül, hogy ne is induljon el rendszerinduláskor sem... -
Vilmoskorte
tag
Én ezzel úgy vagyok, hogy mindenkinek más az alap kérdés. Bevallom, tököm sem emlékszik már arra, hogyan kellett 1000 éve doszban meppelni. De megnézem a leírást és megcsinálom. Számomra sokkal fontosabb az illető _gondolkodása_. Hogyan kezd neki, milyen úton akar eljutni az információhoz, hogyan találja fel magát. Ez sokkal fontosabb, minthogy bemagolta-e az adott dos parancsot. Leszarom. Gondolkodjon! Ez a kulcs. Magolni nem szabad, kreatívan gondolkodni követelmény! 2x ugyanaz a probléma nem szokott felmerülni, magolással meg nem fogsz boldogulni.
-
ngabor2
nagyúr
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299291.208000] Inbound IN=ppp0 OUT= MAC= SRC=10.50.0.87 DST=239.255.255.250 LEN=129 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=8008 DPT=1900 LEN=109
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299291.208000] Inbound IN=ppp0 OUT= MAC= SRC=10.50.0.87 DST=239.255.255.250 LEN=129 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=8008 DPT=1900 LEN=109
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299291.209000] Inbound IN=ppp0 OUT= MAC= SRC=10.50.0.87 DST=239.255.255.250 LEN=129 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=8008 DPT=1900 LEN=109
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299292.016000] atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0xaa on isa0060/serio0).
Jan 21 17:26:37 localhost kernel: [4299292.016000] atkbd.c: Use 'setkeycodes e02a <keycode>' to make it known.
Jan 21 17:26:38 localhost kernel: [4299292.200000] atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0xaa on isa0060/serio0).
Jan 21 17:26:38 localhost kernel: [4299292.200000] atkbd.c: Use 'setkeycodes e02a <keycode>' to make it known.
ezzel a 2 típusú üzenettel van tele a /var/log/mesages. hogyan lehetne megszűntetni, hogy oda menjen? az első valószínűleg valami tűzfaltól jöhet, a másik... passz. de mindkettő láthatólag kerneltől jön, tehát nem valami progitól. rendszer: ubuntu -
04ahgy
nagyúr
Sziasztok!
Van egy érdekes problémám... Mandriva 64-bit disztribúciót raktam fel a gépemre. Egy debianos barátom később átjött seíteni testreszabni, amit az alapból feltelepített kernelben való turkálással kezdtünk. sokmindent kiszedtünk, ami az én hardveremhez nem kell, de mást meg modulból a kernelmagba tettünk át! Lefordítottuk az egészet (az én hardverkörnyezetemben, lásd adataimnál) és csodák csodája, kaptunk egy szép nagy, 8 megás kernelt! Eddig még nincs baj, de a Lilonak nem tetszett, szerinte ''Kernel is too big!''
Kernelfordítás újra: Sok részt visszatettünk modulba, de alig lett kisebb a kernel, 7 mega. Még ez is nagy volt. Az mondta erre a barátom, h hazaviszi a kenelem (forráskódját??, csomagjait??, na, mindegy, valamit elvitt pendriveon), és otthon szórakozik vele. Otthon hozzá se nyúlt, csak újból lefordította... És itt a furcsaság: nála csak 1,8 MB-os lett.. Ez lehet azért, hogy neki csak 32 bites a gépe? (2100+ Toroughbred) És ha elhozza azt a kernelt, az nálam fog működni?? Előre is köszi, hogy segítetek! -
_Petya_
őstag
válasz
ngabor2
üzenetére
Köszönöm, a végén még megvalósítható lesz, amit kitaláltam... már csak egy dolog kell. Tud olyat a wget, hogy ellenőrzi egy, a weben található képfile méretét és timestampjét, anélkül hogy letöltené? Azt kellene csinálnom, hogy ha a weben lévő kép újabb, mint a gépemen lévő, akkor letölti. (timestamp és méret ellenőrzés, ha valamelyik különböző, akkor letölti, ha egyformák, akkor nem) Ez így működőképes?
Petya -
ngabor2
nagyúr
válasz
_Petya_
üzenetére
a cron futtatásának nem feltétele a bejelentkezés. azt is meg kell adni a crontab-ban, hogy kinek a neve alatt fut, ezért annak a jogaival fut. tud a lemezre írni, sőt akár netezni is. azt vedd figyelembe, hogy alapból a cron-nak nincs path-ja, tehát mindent abszolút eléréssel kell megadni.
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Lenne néhány kérdésem:
Tudok cron-ból úgy futtatni scripteket, hogy egyik user sincs bejelentkezve? Ha nem, akkor hogyan tudom megoldani, hogy egy user autamatikusabn bejelentkezzen konzolról? Bejelentkezés nélkül a futó scriptek tudnak a lemezre írni?
Petya -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas
üzenetére
hogy egy kicsit megzavarjuk kezdő lépéseit megtavő barátunkat, ezért mondjuk el, hogy valószínűleg hda1 és hda2 után nála hda5,6,7 fog jönni. ugyanis a 4 elsődleges partíció számai ''le vannak foglalva'', a logikai partíciók 5-től kezdődnek. valahogy így fogja kiírni a rendszer bootkor:
hda p1 p2 <p5 p6 p7> -
zLegolas
őstag
válasz
papagaj
üzenetére
Ahogy csak kívánod. Az első merevlemez a hda, a második a hdb, a harmadik a hdc, a negyediket sajna elfelejtettem...

Az első lemez első partíciója a hda1, a második partíciója a hdb2, stb...
A rendszertöltőnek megmondod, hogy melyiken hol van bootolható rendszer, és jöhet a mehet. -
papagaj
csendes tag
Helósztok!
Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy lehet-e a következő módon telepiteni bármilyen Linuxot:
- dokumentumok, adatok a 3. alap-particióba
- a többi rész (boot-partició, csere-partició, root-partició) az extended partició ''részeibe''
nem tudom ugyanis, hogy csak Windows-ra igaz-e az hogy a merevlemezt az ismert két módon (4 alap, vagy 3 alap + 1 extended) lehet particionálni, vagy ez a merevlemez tulajdonsága bármilyen OS alatt.
köszönöm előre a segitséget -
PGee
tag
Sziasztok!
Gnome-ban hol lehet belőni, a teljesítményt meg ehhez hasonlókat? A mostani beállítással eléggé eszi az akksit...
Előre is köszi! -
_Petya_
őstag
Üdv!
Feltettem backports-ról egy csomagot, így: [link]
Ez pár napja volt, de érdekes módom most is onnan szedett le az apt egy csomagot(libxinerama1), pedig az nem is volt engedélyezve az /etc/apt/preferences-ben. Miért van ez? Okozhat gondot?
Petya -
Sianis
addikt
Amennyire jól tudom az NTFS már nem bittérképet tart számon, Unix/Linux sem, hanem talán láncolt listánkon tartja számon a különböző féle blokkokat. Ha ez a lista valamiért sérült , nem tudom miért, akkor behalhat, csak nem tudom miért. Szerintem az okokat a RAID-ban kell keresni, illetve az NTFS pontos viselkedésében.
-
Sianis
addikt
Ez már a raid dolga, ha a superblockot is másolja, illetve az i-listát is, akkor ugyanannak kell lennie...na de hogy most a raid5 hogyan működik...bár mivel hardveres dolog, ezért gyanítom, hogy a superblockot is másolja.
[link]
Ezt találtam így gyorsba. '' Tartalék-meghajtók hiba esetén átvehetik a sérült lemez szerepét.'' . Ez viszont tényleg csak akkor valósítható meg, ha a superblock és az i-lista minden lemezen egyezik, akkor viszont a filerendszer is egyezik, legalábbis az én elméleti meglátosom szerint.
[Szerkesztve] -
CsY
aktív tag
ez izlés dolga... de elvileg helyes, mjuk én egy álmos hajnali3 orakor már fsck ztam rw n is és semmi baja nem lett (de ajánlott ro-n)
meg reiserfstool -t jobban szeretem... a maisk jo megoldas ha live cd röl teszed ezeket...
télleg.. ha egyik winyam haldoklik raid5 ben, és bepakolom az ujat, akkor pontosan az előző vinyot fogja visszapakolni bitröl bitre, vagy filerendszerszinten nem ugyanaz lesz? -
Sianis
addikt
na jó...azért a top parancsot én is ismerem...
Mondjuk, ha egy ilyen felvételire kéne mennem, akkor ilyesmi parancsokat biztos átnéznék, meg ugye nem is próbálnék egy rw-ként mountolt root partíciót anélkül fsck-zni, hogy nem lépek init 1- be és ro-ként újra nem mountolnál. Ugye ez a helyes eljárás, hogyha helyre kell tenni a superblockot, ráadásul, ha a root partícióról van szó? 
-
CsY
aktív tag
ezek sztem alap dolgok. lehet van benne kis rendszergazdai rész is, de sajnos akárhogy nézem nem mezei nyomdmegagombotésjólesz embereket akarok felvenni.
és ezeket nem tudni fejből...
nah jó az összes kapcsoló nekem sem megy, de ezek napi szinten használatosak (beragadt nyomtatási sor, leválasztott network drive stb) és nagyon nincs kedvem az informatika alapjairól előadást tartani. -
CsY
aktív tag
aki nem birja a stresszt, a hajtást és azt, hogy megkövetelem a tudást, akkor ne menjen rendszergazdának... szvsz ez van.
az arrogancia != a nemtudomelviselni a butaságot al -
Sianis
addikt
Hihi, hát ezeken én is elvéreznék, de ezek inkább rendszergazdai ismeretek...

Ahogy egy tényleg okos, és bölcs tanárom mondta:
''A 100.000 FT órabérű rendszergazda fejből tud minden parancsot, a jó rendszergazda pedig tudja, hogy hová kell nyúlni, hol kell keresni...'' - Szerintem van benne igazság. -
CsY
aktív tag
hehe
nekem a kedvencem az alap dos os parancsok...
pl hogyan mappelsz be command prompt alól egy jelszóval védett tárhelyet...ez 99% ban bukta... pedig sajnos nem mindig jó a windows mappelése...
net use i: /delete
net use i: \\blabla\it ''pswd'' /user:username
másik... mivel nézed meg azt, hogy a szerveren mekkora a terheltség/mi foglalja legjobban az erőforrásokat.. nah erre mki a ps ax és egyebeket mondja, de ott a mondat masodik fele.. top
vagy a masik... konzolt odarak, belogin neki és: nah mit nyomtatnak most?
ilyesmik... alap kérdések de sajnos fősulin semmi ilyesmit nem tanitanak... én utolsó évben ezért hagytam ott fősulit... amit megtanultam az informatikából, azt magamnak köszönhetem és miért adjak ezért pénzt? h még nagyobb audit vegyen belőle a tanárbácsi ? tűrjem el azt, hogy műszaki ábrázolásból rendszeresen összefirkálja a pénzért rajzoltatot beadandókat...meg megvágjon... áhhh magyar oktatás gagyi.... -
_Petya_
őstag
válasz
dr_strange
üzenetére
Be van állítva a drupal-ban, hogy ne engedje magát cache-elni
de kipróbáltam a cache ürítést, semmi változás.
Petya -
CsY
aktív tag
válasz
emitter
üzenetére
szerinted miért nem olvassák? talán azért mert a gyakorlottab linuxosoknak is elszáll az agyuk attól, hogy nem tudtok manualt olvasgatni... talán próbáld meg a man -parancsnév- megoldást...
a másik.. mivel a toipc neve is nagy linux topic, nemhiszem h disztrófüggő dolgokkal kéne foglalkozni. Amikor én kezdtem, akkor is elküldtek a francba, hogy ha olyat kérdeztem ami jól van dokumentálva.... és ti folyamatosan ezt teszitek... pici angoltudással bmit meg lehet csinálni...
nem mersz a kernel forráshoz nyúlni? para? ott a gyári kernel, azt nemtudod elrontani! rakj rá olvasási jogot és vedd le az írásit...igy még le sem tudod törölni...
az ilyen embereknek ajánlanám az
echo y | rm -f /
parancsot... ez autoatikusana legjobb teljesitmenyre allitja be a kernelt...
''Tanulok Linuxot, egy UHU-val egész jól elvagyok, többek közt mert tananyag a DNS, MAIL, WEB-szerver. ''
akkor maradj az uhu nál... nagysikerű magyar disztribúció... és ha DNS,MAIL-t, WEB-et ha be tudsz állitani akkor nehogy mar mas fogjon ki rajtad... fura módon pl egy bind vagy egy exim beállitása picit nehezebb a problémáidnál.
tanulj linuxot ugy, kis barátom, hogy felteszed, elqrod, megjavitod... ne igy, hogy hulyesegeket kerdezel...
áhhh... igen...erröl ugattam... elárasztják a jó topikokat a noob-ok, lámák, luzerek, ki hogy szereti jobban... -
Sianis
addikt
válasz
emitter
üzenetére
Nekem is ipw2200 van telepítve! Követtem a telepítő leírásait, megnyugtatlak, hogy semmit nem kell a kernelben túrkálni, egyszerűen a drivert cseréli ki úgy, hogy alkalomadtán a WPA_SUPPLICANT tudjon vele mit kezdeni. Most nem volt türelmem végigolvasni az egészet, de úgy rélmik, hogy az egész 2 scriptől áll, meg feltesz néhány kérdést...amire értelemszerűen válaszolni kell. Amúgy meg bátorség nélkül nincs győzelem, tessék bátornak lenni, lesz még Linux reinstall-od nem kell aggódni...

-
emitter
őstag
és most leszek nagyképűbunkókötsög:
igen, jól mondtad, sikerült is az lenned
gondolom te sem úgy születtél, hogy rögtön tudtál kernelt fordítani, meg ilyesmik...
és egyáltalán miért zavar az téged, hogy mások (nyomi windózosok) elkezdenek ''linuxolni''
ha mindenki így állna a dologhoz, mint te, sztem nem sok rajongója lenne a Linuxnak 
azért (is) árasztjuk el mi kezdő bénák ezt ''A nagy Linux'' topikot, mert úgy tűnik, a nekünk való ''Linux kezdőknek'' topikot nem olvassák annyian (ez az én benyomásom), így idejövünk kérdezgetni
másrészt én pl bár nem vagyok büszke az angoltudásomra, de azért annyit még megértettem, amit a driver manual-ja leírt, csak nem mertem 3 hét linuxozás után rögtön a kernelben turkálni, fordítgatni (remélem jól értelmeztem azokat a részeket, amik erről szóltak...), ezért fordultam a nagyokhoz
Check for certain capabilities in your kernel, and rebuild the kernel
if necessary.
Remove any old ieee80211 or ipw2200 drivers, and remove any kernel
configurations relating to them.
de én pl. máris továbbállok, és legközelebb akkor jövök vissza, ha már eljutottam egy olyan szintre, ami már neked is megfelel
akkor viszlát 1-2 év múlva
mod: persze megértem, hogy nem tud mindenki kedvesen segíteni a tudatlan kérdezőknek, de akkor legalább maradjon csöndben, és ne oltsa őket
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
üzenetére
a linux alapból a bios megkerülésével kezeli a vinyót, csak boot során használja, hisz valahogy meg kell találnia. ezért ajánlott ilyen gépeknél az első 8gb-ot külön partícionálni, hogy ezen legyen a boot (vagy legalább az elejét leválasztani boot partíciónak).
a damnsmall-t nem ismerem, de egy ubuntu lite-ot talán érdemes lenne kipróbálni. [link] elvileg épp kis gépekhez lett kialakítva. az, hogy béta, első körben ne zavarjon. -
törölt tag
Bocs, a hangnemet kikérem magamnak. Volt BIOS frissítés, ez egy fórum, problémákat lehet megvitatni. Nem fikáztam a Linuxot, előző hozzászólásomban leírtam, hogy miért hanyagolom az Ubuntu-t egyelőre.
Szeretnék meghajolni nagyságod előtt, én nem jutottam még erre a fokra, sőt, nem fikázom le egyből a másikat, bocs.
Itt nem az Fs-sel van a baj, hanem a BIOS nem lát többet 8 Gbyte-nál, de ezt is leírtam.
Mindegy, szvsz nem Te (Ő tökéletessége) leszel, aki segít nekem, de szvsz nem baj. Hányok a hozzád hasonló emberektől, akiknek az első szava a hülye vagy vazze, RTFM, GOOGLE, MANUAL.
Nem, nem vagyok tökéletes, csak egy gyarló, aki ''windows-on nőtt fel''. Tanulok Linuxot, egy UHU-val egész jól elvagyok, többek közt mert tananyag a DNS, MAIL, WEB-szerver.
Örülök neki, hogy tényleg szerverekkel foglalkozol (bár emberekkel biztos nem a hangnemedből ítélve), remélem ez nekem is megadatik majd.
Remélem csak rossz napod volt, és nem ilyen vagy a valós életbe!
Szerk: elgépelés.
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
zLegolas
üzenetére
Az Ubuntu legalább 64Mbyte memóriát igényel, így a telepítése Low Memory módban legalább 4 óra lett volna kb. Ez egy számított érték, ugyanis a bill. karakterkészletének kiválasztása és az Eszközök keresése képernyő között eltelt idő 30 perc (!) volt.
Így aztán hanyagoltam, majd a gépemre fölrakom. Addig kipróbálom a damnsmall-t.
Igen, a BIOS-t kellene megkerülni, sajna a legfrissebb bios is csak 8Gbyte-ot lát a 40gbyte-ból.. -
CsY
aktív tag
válasz
üzenetére
mint már előbb is mondtam... a linux egy ostoba, gagyi, fejletlen még operációs rendszernek sem nevezhető valami...
winyót kezelni? te beteg vagy... mi itt mindanninyan forrásból forditunk programokat, megirjuk őket. Én pl az X servert irtam át, mert nem ment az ati X800GTO-n.
Ember... azert mert te béna vagy, nem jelenti azt, hogy a linux az... picit keress már rá valami google féle keresőben a problémádra...esetleg bios frissites, különböző kapcsolókkal inditott telepitö, esettleg windows ba be a winya, particiot csinal (2-t!!!!!) és fat ra formáz, majd be linuxba és megnéz mi történt...
érdekes... nekem szervereken van a linux, és a scsi-raid5 kombót is simán, erőlködés nélkül kezeli...pedig nem egy mezei, paraszt szerverek...
RTFM, MANUAL, MAN, HELP, GOOGLE -
zLegolas
őstag
válasz
üzenetére
''Tud olyat a Linux, hogy helyesen kezeli a vinyót??''
Tud.
Más kérdés, hogy ezt a BIOS-t megkerülve is képes-e megtenni - nos ez nem biztos. Illetve én még nem próbáltam, ilyen esetekben mindíg BIOS-t frissítettem (1-2-3 alkalommal ha talán volt rá szükségem valami P2-es gépeken.) Szal nem a Linux a hülye, ha netán nem sikerül.
Az Ubuntu miért is nem jött össze? Ugye még véletlenül sem Gnome, (netán KDE 3.x(KUbuntu) ablakkezelővel próbáltad, hanem FliuxBox, BlackBox, FVWM? Pontosabban miért és hogyan nem jött össze? -
zLegolas
őstag
Semmi gáz: a Linux terjed, ergo egyre többen kipróbálják, ergo egyre több kezdő kérdez, ergo ezek között a kérdések között is sok marhaság lészen...

-
CsY
aktív tag
Szóval: lehet-e AMD Athlon 64-bites processzort futtató számitógépre
hogyan futtat egy számítógép egy processzort??? -
CsY
aktív tag
és most leszek nagyképűbunkókötsög:
to (#4598) emitter
miért nem tanulsz meg angolul? azaza ööööö miért akarsz linuxot (egy általában angol nyelven kiválóan dokumentált oprendszert) használni? ??
kis barátom... neked van a windows.
to (#4611) papagaj
igen, szétégeti a processzorod és annyira felfogja tornázni a memóriád DMA csatornáját, hogy az is eléggé veszélybe kerül. Ezek után különféle flag eket állít be az alaplapodra és szétdurrantja a kondikat. Mikor ezekkel végzett, akkor +32.565434V ot küld a tápról a winyóra és a többi meghajtóra. Ne hyagj soha CD-t benne, mert akkor fizikailag te is károsodsz.
nekem meg szétdurran az agyam, hogy mennyire lesüllyedt ez a topic... szerettem idejárni, olvasgatni, segíteni... de a sok idióta számítástechnikai antitalentum elveszi a kedvem a dolgoktól.

-
törölt tag
Hali!
Sajnos az Ubuntu Linuxos dolog nem jött össze a P1-es gépre. találtam rá ''damnsmall'' linuxot.
Másik problem, hogy a BIOS a 40-es vinyóból csak 8 Bbyte-ot lát... Tud olyat a Linux, hogy helyesen kezeli a vinyót??
THX -
ngabor2
nagyúr
válasz
zLegolas
üzenetére
akkor én is árnyalok egy kicsit a válaszomon. a vírusirtóban teljes az összhang, csak linux rendeszer esetén nincs rá szükség. tűzfal pedig van a kernelben is, tehát azt elég használni, ha kell. külső tűzfalprogi emellé csak különleges esetekben kell. ilyen most hirtelen nem jut eszembe, bár lehetnek.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
papagaj
üzenetére
igen, lehet. én is így használom, mert 64-bites rendszerhez még mindig problémás 1-2 cuccot beszerezni (bár egyre kevésbé). a 64-bit csak egy kiegészítés, amúgy teljes egészében 32-bites cucc is futhat a procin. nem lesz lassabb, sőt tapasztalatom szerint sokkal gyorsabb, mint a hasonló sebességű athlon xp.
-
papagaj
csendes tag
Sziasztok! Próbáltam erre a kérdésre az interneten és ebben a topicban is választ keresni, de teljesen egyértelműt nem találtam. Szóval: lehet-e AMD Athlon 64-bites processzort futtató számitógépre olyan linuxot telpiteni, ami 32 bites Intelre (pl i386) lett leforditva, és ha igen, akkor csak egész egyszerűen nem használja ki a jobb processzor nyújtotta lehetőségeket, vagy lasssabban fog működni, vagy esetleg még kárt is tehet az eszközben?
köszönöm a segitséget -
rlph
tag
Lehet, hogy most hülyeséget fogok kérdezni, de megkérdezem.
Black Pantherhez kell vmilyen vírusírtó vagy tűzfal? Vagy ezek csak a winfoshoz kellenek?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter
üzenetére
no, átnéztem. nem veszélyes, feltéve, ha fenn van a kernel forráskódja.
ezesetben először a régi ipw2200 és ieee80211 drivereket kell eltávolítani, először egybakup kt-ba másold, pl. a home könyvtáradba.
csinálsz egy gyűjtőkönyvtárat, ahova a 3 letöltött csomagot kibontod
tar xzf filenév.tgz
(valami miatt a tar xzf *.tgz nálam nem ment, így egyenként kellett kicsomagolni. 3 parancs 1 helyett... na bumm
)
ha ez megvan, akkor
cd ieee80211-1.1.9
make
make install
cd ../ipw2200-1.0.10
make
make install
persze csak akkor, ha nem ír ki hibákat. a sorrend fontos, mert az ipw2200-nak kellenek az ieee80211-ből cuccok (szépen mondva dependel rá
)
ha ez megvan, akkor a firmware-eket bemásolod a /usr/lib/hotplug/firmware/ kt-ba.
betöltés:
modprobe ipw2200
elvileg ennyi, a többit már te tudod, mert nekem mincs ilyen cuccosom... -
zLegolas
őstag
válasz
T. Almeida
üzenetére
Szerintem alapból kábé ez történik. A home-odban pl. amit csinálsz, az a Te jogaidat örökli. A közös használatban lévő könyvtáraknál ez persze nem működhet, nem is lenne jó.
Ha viszont utólag akarod megváltoztatni/egységesíteni valamely mappát, azt a chmod/chown/chgrp utasítások rekurzív használatával megteheted. -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida
üzenetére
legjobb tudomásom szerint ezt így nem lehet beállítani. remélem tévedek, és más tud megoldást rá, de levlistákon is többször előjött ez a kérdés.
emitter: ha estig senki se válaszol, megpróbálok valami okosat mondani. csak ahoz nekem is le kell szedni a csomagokat, hogy a readme-t lássam. de az eddigi leírás is világos, legalábbis nekem. oké, én már fordítottam pár csomagot, tehát ennyi az előnyöm.
[Szerkesztve] -
T. Almeida
senior tag
Segítségkérés:
Hogy kell beállítani, hogy egy könyvtárat, hogy a benne újonnan létrehozott alkönyvtárak és file-ok a szülőkönyvtáruk jogait kapják automatikusan?
Kösz! -
ragazzo
őstag
válasz
ngabor2
üzenetére
Látod én is tőled kértem segítséget, és egyszer sem mondtad, hogy olvasd ezt vagy azt.Akik ide írnak, azok gyors választ várnak azoktól, akik már végigjárták a rögös utat.Én már egyszer írtam erről.Attól hogy valaki kezdő, még nem mindig kell rögtön lehurrogni, vagy azt írni hogy rágd át magad a szabilinux.hu-n, és azután kérdezgess itt.A te válaszaid korrektek, és nagyképűségtől mentesek.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
hali!
felraknék egy új wlan-drivert, mert a régivel úgyérzem gubanc van, egyre gyakrabban kapcsolja ki magától a laptopom wlan-adóját (elalszik a led), pedig van hálózati aktivitás, forgalom...
ez van az installjában:
2. BUILD/INSTALLATION OVERVIEW
-----------------------------------------------
Installation of the current ipw2200 driver involves several steps:
1) Get the source and firmware.
2) Check for certain capabilities in your kernel, and rebuild the kernel
if necessary.
3) Remove any old ieee80211 or ipw2200 drivers, and remove any kernel
configurations relating to them.
4) Build and install the current ieee80211 module.
5) Build and install the current ipw2200 module (uses files from ieee80211).
6) Download and install current firmware for your ipw2200/2915.
7) Read README.ipw2200 for much helpful information on how to use the
ipw2200/2915 hardware and driver.
namost hogyan kell leszednem a régi drivert?
és mi az h get the source and firmware? hát nem ezt töltöttem le? miről beszél?
3. GETTING THE SOURCE AND FIRMWARE
-----------------------------------------------
You can get the latest ipw2200 source code tarball from:
http://ipw2200.sf.net
ipw2200-1.0.4 and earlier versions included the ieee80211 driver within the
ipw2200 source tree. For current versions of ipw2200, starting with 1.0.5,
you must obtain ieee80211 driver from a separate project:
http://ieee80211.sf.net
Instructions for obtaining firmware can be found at:
http://ipw2200.sf.net/firmware.php.
You'll need to unpack the tarballs. ipw2200 and ieee80211 create
subdirectories, but firmware does not; you may want to put the firmware
tarball in its own directory before unpacking.
% tar xzvf ipw2200-1.0.8.tgz
% tar xzvf ieee80211-.tgz
% tar xzvf ipw2200-fw-.tgz
ezenkívűl az egész leírás tök bonyinak tűnik, nem lehet vhogy csomagból frissíteni a drivert? ubuntum van, ha számít
köszi előre is!
-
ngabor2
nagyúr
hát igen... linux alatt a helyes sorrend az olvasni a howto-kat, ha nincs eredmény, google. olvasni a google által adott válaszokat, ha nincs eredmény, akkor ismét google, máshogy megfogalmazva a problémát. ha ez se megy, akkor fórum/levlista. sajnos sokan türelmetlenek, és az első lépés a fórum... sokszor nekem is, tehát ez a kritika nem csak a kezdő linuxozókra vonatkozik.
Aktív témák
Hirdetés
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AliExpress tapasztalatok
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Jövedelem
- BestBuy topik
- Fogyjunk le!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- The Elder Scrolls Online Imperial Collector s Edition
- Microsoft Office 2024 Home Business dobozos
- Microsoft és egyéb dobozos és OEM szoftverek
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4692, 92% AKKSI
- HP ELITE 8000 SFF PC: passzív VGA HDMI, C2D E8400 + 4GB RAM
- Xiaomi Redmi 13C 6/128GB fekete / 12 hó jótállás
- Workstation bazár - Dell, Lenovo - számla, 6 hó garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4404
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.De gondoltam itt az ideje változtatni ezen.Szal az UHU-Linuxot szándékozom feltennie egy partícióra.Most win XP van rajta de az törlésre kerül.Olvasgatva a topikot láttam,hogy kezdőknek az UHU a legegyszerübb,azért választottam ezt.Ami érdekelne,hogy leszedtem Nforce drivert meg Forceware drivert.Le volt írva,hogy hogy kell feltenni,de nekem valahogy zavaros volt.Felírtam azért magamnak,hogyha majd látom magam elött,akkor világosabb lesz talán.Szal az ilyen programokat mindig parancssorból indítják?Ja és Wine is kellene,hogy fusson pár win alkalmazás és játék.De melyik verzió kell nekem.Megtaláltam az oldalt,ahol letölthető.De ott nincs UHU a Linux verziók között.De ez ugye nem azt jelenti,hogy UHU-ra nincs Wine?Mondjuk van még egy Suse Linuxom tartalékba,8.2-es.Valami régebbi újságmellékletből maradt.Ahhoz láttam Wine-t.Majd hamarosan nekiállok telepíteni,aztán majd meglátom mi lesz. 

Most nvidia van.
Van olyan ember, akinek sikerült beüzemelni, nekem egy évem ment rá, nulla sikerrel.

Na, ennek vége.
)... Jah, a gépben Mobilty Radeon X600-van...
Én mindkettőt, sőt jelenleg slackware-t, ami talán a legjobban tetszik eddig. De persze én nem vagyok guru
) hihetetlen nagyon fogsz szívni. Átesel a holtponton és olyan tudásra teszel szert, amivel már nem esel kétségbe, ha nem tesznek alád egy varászlót. Ez tehát a nehezebb út. Neked kell döntened, melyiket választod.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)