Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
PitLee
őstag
Miért a könyökbe tüsszentés a legjobb módszer járvány idején?
Index post -
PitLee
őstag
Csokit valaki ?
YT link -
PitLee
őstag
válasz Ringman #1517 üzenetére
Az a doki aki ilyen fertőző osztályos helyen dolgozik, hogyan ment vagy engedték haza ?
Nagyon kellemetlen feladat karantén, de ott elvileg a dokik, ápolok is addig bezárva vannak amíg a fertőzés tart.
Elvileg szerintem úgy kellene működnie, hogy aki azon az ajtón belép az már bent is marad a végéig, ha jól működik a rendszer. -
PitLee
őstag
Na igen Romániában nem olyan rég még kanyaró járvány volt, a nem megfelelő véd oltás lefedettség miatt.
Így náluk ez egy jó lépés, mert ha beindul, nem hinném hogy az egészségügyük megbirkózna vele. -
PitLee
őstag
Közúti ellenőrzésnél csak annyit mondj, MILÁNÓ! :D
Face videó"Te mondd, hogy Milánó, a te hangod mélyebb! "
-
PitLee
őstag
Aki rá van pörögve az ominózus esetre itt a teljes videó
YT link időzítve 24:09Ui: Most értem utol a témát oké Vótmá . .
Tökéletes teszt lett az a FB oldal ahol az részlet látható, megy k@kidobálás ezerrel.
[ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
Nem értetted meg a riport lényegét szerintem.
A lényege az volt hogy kevesebb az eszközpark, mint a naponta beérkező betegek száma
és nem a munkával vannak gondjai hanem, hogy prioritást kell felállítania betegek közül ki az
aki lélegeztető gépet kap és ki az aki nem.Gugli fordítós idézetek
"A legsúlyosabban sújtotta az olaszországi Lombardia régiót, az ország északi részén, ahol Stefano Magnone a Papa Giovanni 23. kórházban sebészként dolgozik."Itt egy térkép a két kórházról ami 3,8km-re van egymástól, az aneszteziológus a Humanitas Gavazzeni-ben van.
A Papa Giovanni 23.
"Körülbelül 300 beteget kezelünk. Mi vagyunk a tartomány fő kórháza, amely most a tartomány, ahol a legtöbb beteget látják""Csak a légzési problémákkal küzdő embereket szállítják a kórházba. És hosszú sorban kellett állniuk ahhoz, hogy ágyat szerezzenek. Mivel 24 órán belül Lombardia-ban 600 koronovírus bevezetést kaptunk."
Teljes cikk 2020 Márc10.Tehát szerinted minden szupi és csudijó, csak az aneszteziológus nyafizik .
[ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
teljes cikk
The coronavirus has now taken hold in Europe, with the largest number of confirmed cases in Italy. In most western countries case numbers have been increasing by around 33 per cent a day, a sign that other countries may soon be facing the same challenge as Italy.
-
PitLee
őstag
válasz Feketelaszlo #2307 üzenetére
Ez eddig oké, hogy jelentésbeli különbségek tisztázva lettek, de ez akkor is nagy felelősség.
Ha az iskolást valamelyik családtagja megfertőzi, majd az másnap az oviban tovább fertőz és a napvégén (hasra ütés) 20 másik család is lefertőződik.
A kisiskolások meg aztán még mindent is összetudnak kenni mindennel. -
PitLee
őstag
Szerintem
Sokat számít egy fertőzésnél a szóródás, mivel olaszban Lombardia egy kedvelt üdülő hely és tranzit központ, nagyon gyorsan széthordták és ezért nagyon nehéz a nyomozás, hogy ki-kivel találkozott és ezáltal kinek adhatta át + az itt lakok is nagyon mobilisak.
Ezért a járványt izolálni nem tudták és szabadon terjedt.
Ahogy látom ez a nyomozós dolog igen fontos , hogy idő előtt megtalálják és karanténba tegyék a lehetséges terjesztőket.Ha az ország egy nem forgalmas helyén pl egy helyi kisüzemben betegszik meg 20 ember és ezek mind helyiek akkor könnyebb dolguk lett volna.
-
PitLee
őstag
Olasz orvos beszámolója, tanácsai angolul, magyar felirattal
YT link -
PitLee
őstag
válasz KAMELOT #2742 üzenetére
Ha igaz akkor ez jó megoldás a járvány megfékezésére és könnyebb lokalizálni is azt, főleg ha "mindenki" otthon csücsül.
Nálunk is ezt kéne meglépni, mert így a rendszerben van mindig egy bizonytalansági faktor miszerint a fertőzés ~4-5 nappal előrébb jár és soha nem érjük utol, csak a nyomát ütögetjük bottal.
Csalóka ez a probléma, hogy ha megfertőződtél nem azonnal érzed hanem van pár nap amíg ledönt a lábadról és e megelőző pár napban te tovább fertőztél másokat és szépen így tovább.
Magyarán az adatok amiket látunk és közölnek azok több naposak, sohasem napra pontosak, mivel vannak már fertőzött emberek akik még nem tudják csak pár nap múlva mikor ágynak dőlnek.Tehet csak a teljes fék 2-3 hétre és az otthonmaradás segít lelassítani annyira, hogy ne terhelje le az egészségügyet.
[ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
OFF
Így lefekvés előtt egy könnyed mozi
Az Androméda törzs (1971)
(az egyik hsz.-re valamiért eszembe jutott, hogy gyerekként láttam valamit, rákerestem és sikeresen megtaláltam) -
PitLee
őstag
OFF
Tudom ez csak egy wiki cikk, de teafa olajjal óvatosan kell báni ezek szerint.
Wiki link google fordítós
A levendulára magyar wikién több jó dolgot is említenek az angol nyelvűvel ellentétben.Viszont mindkét angol wiki cikkben szerepel az ausztrál eset ahol a gyerekeknél mérgezést okoztak az illó olajok, az ott lévő hivatkozásokkal utána nézhetsz mi volt a probléma hátha segít elkerülni.
-
PitLee
őstag
Azt kéne először tisztázni, hogy a te általad felvázolt 15 000-s határnak mik a feltételei.
Miszerint ha bedobnak egy fertőzöttet az egészségesek közé és mindennemű védekezés, ellenintézkedés nélkül terjedhet és így éri el az általad felvázolt számot
vagy
kis késéssel, de azonnal elkezdődik a védekezés és úgy ?Ha tippelnem kellene akkor az első verzióra gondoltak, mert azért az durva volna ha szigorú ellenintézkedés esetén terjedne úgy.
A forrásodat ahonnét az a szám jött ha megosztod lehet okosabbak leszünk.
[ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
Aham köszönöm.
Tippre az influenza szabadon terjed és úgy éri el a járványküszöb szintjét a koronával ellentétben.
Ebben a pdf-ben van egy ilyen rész 2019.
"Az influenzaszerű tünetek miatt orvoshoz forduló betegek száma alapján számított országos morbiditás átlépte a járványküszöböt (149,3%ooo)"Itt találtam egy másik számot 2016.
"járványküszöb: 150 fő/ 100 000 lakos"Tízmillióra kijön a tizenötezer.
A járvány definíciója
"Járvány
A járvány (epidémia) valamely fertőző betegség viszonylag rövid időn belüli nagyobb számosságú, tömeges előfordulása.
A járványos betegség egy meghatározott, korlátozott területen történő rendszeres és tömeges előfordulását endémiának, míg a több országot, a világ nagy részét érintő megjelenését pandémiának nevezik.
A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet megfogalmazásban járvány: egy adott fertőző betegségnek a vártnál szignifikánsan gyakoribb vagy egy meghatározott küszöbszintet meghaladó előfordulása egy adott területen, illetve közösségben, egy meghatározott időtartam alatt, vagy legalább két egymással összefüggő eset, amely összefüggés járványügyi bizonyítékkal alátámasztható. "Hogy a küszöb értékét miszerint és hogyan állapítsák meg azt nem tudom pontosan, de ennyit találtam már róla.
"Biomatematika
Járványterjedés.
SIR modellek és ezek gyakorlati alkalmazásai, a járványküszöb meghatározása." -
PitLee
őstag
Igaz is, meg nem is.
A cinkírónak is meg kel élni valamiből, a történet biztos igaz, de a miértet nem tudjuk meg, mert a cikkíró a mentőst nem interjúvolta meg.
Csak tippelek, de a sofőr az előző héten járt olaszban akkor a nem oly régi határnál történt ellenőrzésnél már valamilyen tüneteket biztos produkált volna szerintem, minimum egy hőemelkedést. -
PitLee
őstag
Lentebb volt már egy hasonló cikk, a múlt héten mikor volt az "Olasz meló" ?
Ennyi idő alatt "taknya-nyála" egybe lenne, ha bekapta volna, a másik, hogy a karantén nem a határnál van hanem a lakásán, "Pirospaíros" karanténban, így ha fertőzött is tovább engednék. -
PitLee
őstag
válasz AMD Power #3397 üzenetére
Pistike apukája "okosba" hazajön Olaszból, másnap Pistike tüsszent egyet a sulis buszon, majd tüsszent egyet az osztályban.
Pistike padtársa Julcsi hazamegy, tüsszent egyet ovis Öcsike , szakközepes Bratyi, melós Apu, otthoni Anyu is elkapja.
Ovis öcsi reggel nyom egy hapcit az oviban, szakközepes Bratyi is a suliban, Apu reggel mikor az öltözőben felveszi a melósgöncöt nyom egy hapcit, anyu elmegy shoppingolni (lisztet venni) és a hűtőpultnál nyom egy hapcit ahol épp Falusi Ferenc nézegeti a csirkefarhátat.Szerintem
A koronavírusos fertőzést nem lehet teljesen elkerülni, nem is az a cél, hülyén hangzik de mindenkinek átkel rajta esnie egyszer, de nem egyszerre ez itt a lényeg.
Erről szól ez az egész karantén dolog, hogy a vírus terjedését lassítsuk olyan szintre, amekkora esetszámmal a kórházaink elbírnak.
Ha majd ha lesz egyszer gyengített vírusból védőoltás, akkor majd akik még addig nem estek át rajta megkapják.
Az szerintem tévhitben van aki azt gondolja, hogy a ha ügyesen manőverezik és most nem kapja el akkor a hátralévő életében nem találkozhat már vele. -
PitLee
őstag
válasz fant0mi #3459 üzenetére
Nagyon elkényelmesedtünk influenza szerű fertőző betegségekkel szemben.
Jók a gyógyszerek, leviszik a lázat pikk-pakk, fájdalomcsillapítók..ect. ezért nem foglalkozunk olyan szinten személyi higiéniával és most meg baromi nehéz felvenni a jó viselkedési formát, hogy mit-hogyan csináljunk, hogy ne kenjünk össze mindent magkunkörül és magunkon.MythBusters Flu Fiction
https://youtu.be/3vw0hIs2LEg
https://youtu.be/3wPKBpk7wUY -
PitLee
őstag
Általában az emberek a legrosszabbra készülnek.
Tételezzük fel, hogy valaki nem halmoz fel semmilyen élelmiszert, hiszen a boltok nyitva vannak a karantén idején is.
Majd az egyik családtag valahogy óvatlan és megfertőződik, kijön rajta a magas láz, szolnak szerveknek beviszik ellátásra, ti meg kaptok az ajtóra egy piros papírt és ott leszel bezárva egy csomag keksszel és figyelheted mikor lázasodsz be.
Persze nem hagynak éhen halni, szólsz és visznek babos pacalt konzervet, meg pár zacsi lisztet -
PitLee
őstag
Délelőtt halottam a rádióban a storyt, nem tudom volt-e már, de nem sámli az emberünk
Krónika online cikk link
Románia
"Legkevesebb hat személyt – köztük egy orvost – fertőzött meg eddig az a 60 éves, koronavírussal diagnosztizált egykori bukaresti rendőr, aki elhallgatta a hatóságok elől, hogy nemrég Izraelben járt." -
PitLee
őstag
South Korea's 'drive-through' coronavirus testing stations
YT videó link -
-
PitLee
őstag
válasz Soulfly842 #4042 üzenetére
??? szerintem aki érdekelt a dologban az tudja, mivel a jardok nyomozzák ki a lehetséges kapcsolatokat akik a fertőzöttel érintkeztek, gondolom nem hiányzik nekik semmilyen önbíráskodó, konspirációs csoport.
-
PitLee
őstag
válasz Hieronymus #4043 üzenetére
Keleti országokban van ilyen lapos kenyér amit a kemence oldalára tapasztanak és úgy is sütnek
https://youtu.be/6go1batGbnkIndiával nem tudom mi lesz, ott lehet nagyot fog tarolni hacsak nem segítenek nekik valakik.
-
PitLee
őstag
válasz villamos #4080 üzenetére
"Csak óvatosan a koronavírus-térképekkel!"
https://itcafe.hu/hir/koronavirus_hacker_adatlopas_terkep.html[ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
"Amit tudni akart az influenzáról, de sosem merte megkérdezni"
https://index.indavideo.hu/video/kepbehozo_influenza -
PitLee
őstag
válasz Citroware #4430 üzenetére
Szerintem, de nem biztos
Ha közvetlen mellette álltál x méteren belül egy bizonyítottan fertőzőnek, akkor tesztelnek és aszerint döntenek, ha pozitív kórházi karantén, ha negatív akkor biztonság kedvéért otthoni.
Ha csak egy helyen voltatok a bizonyítottan fertőzővel, de te 20 méterrel arrébb akkor otthoni karantén.
Igen megvan az esélye, hogy az otthoni embereket felerőződ, de mivel a házi karanténból nem járkálhatsz ki így a fertőzés izolálva lesz. -
PitLee
őstag
válasz radi8tor #4435 üzenetére
Jól beszélt, amikor példálóznak Kínával, Koreával, Japánnal, sokan elfelejtik, hogy ott sokkal több a szolidáris ember aki hátrább tudja rangsorolni a saját érdekeit ha többségről van szó,
ezért az előírásokat jobban betartsák, és valószínű ez a magatartás segíti a járvány lelassítását.
Nálunk itt Európában ahogy Tibi is mondja egy kicsit én központúak vagyunk.Ezért leszek kíváncsi Amerikára, "Joh f@sza gyerek megmutatja" és Indiára ahol a szegények egészségügyi helyzet nem túl rózsás.
-
PitLee
őstag
OFF
Az utastér radiátortól alul a kondenzvíz ki tud folyni, nincs eltömődve ?
Van-e és milyen állapotú a szűrőd a tűzfalnál ami a bejövő levegőt szűri, hogy ne kerüljön por, bogár falevél az utastér radiátorához ?
Amit the_mad ír az jó eljárás lehet, hogy a utastér radiátorról leszárítsa a nedvességet napvégi leállítás előtt.Nem azért kell, mert a meleg kinyírja büdi bacikat a kocsiban,
Hanem, mert ha általánosságban vesszük a levegőben van nedvesség, páratartalom.
A melegebb levegő több párát tud felvenni, mint a hideg.
Ezért amikor a kinti melegebb levegő, találkozik az utastérben a radiátorral ami hideg,
kicsapódik belőle a pára egy része nedvesség formájában a radiátorra,
majd szépen lecsorog alulra ahol a megfelelő nyílásokon kifolyik a kocsi alá, ezért van tócsa a járóklímás várakozó autók alatt.
Vagy, ha olyan jó a klímája az autónak képes ráfagyni a radiátorra is a nedvesség, ilyenkor megállás után lesz tócsa a "garázsban".Ezért írja the_mad hogy leállítás előtt fűtésre kapcsolja át a klímát hogy a radiátorra/nál kicsapódott nedvességet, leszárítsa róla így megelőzve a nedvességet kedvelő bacik szaporodását.
Ebből adódik a másik eset télen, amikor is a kinti hideg levegőt a radiátor felmelegíti,
ezért a melegebb levegő feltud venni nedvességet, ez miatt tudja leszárítani az ablakot.
Kivéve ha belsőkeringetésen felejti valaki és a nedvűséggel telített bent keringő levegő, már nem tud több nedvességet felvenni. -
PitLee
őstag
Öööö izé
https://bathhalf.co.uk/ -
PitLee
őstag
Ma Angliában Bath-ban megtartották a fél maratont, 6200 résztvevővel.
Itt az angol térkép ez szerint 1 fertőzött van Bath and North East Somerset "megyében". -
PitLee
őstag
válasz sasa134 #4675 üzenetére
Szerintem
Átlag 5 nap a minimum, 11max lakpangási idő, ezért 14 napa karantén.
Ha most teljes kijárási tilalmat rendelnének el, akkor a fent számokat figyelembe véve kb. 11 nap után kezdenének a számok csökkenni és két hét elteltével már drasztikusan esne a szám elvileg.
Magyarán az Olaszoknál is van egy ilyen "átfutási idő" amit át kell vészelniük. -
PitLee
őstag
Tegnapi, Márc.14. olasz cikk
Gugli fordítós -
PitLee
őstag
Most úgy is lesz idő olvasgatni
Baranyai Csaba - Vissza a jelenbe
https://mek.oszk.hu/14400/14449/ -
PitLee
őstag
Szerintem
Van az orvosi maszk és van a szelepes munkavédelmi porálarc.
Az első az orvosi maszk mivel nem tökéletesen simul az arcra, állítólag nem véd a fertőzés elkapásától, mivel a réseken ahol kisebb a légellenállás áramlik be a szűretlenül is levegő, de a semminél több.A szelepes munkavédelmi porálarc, egyes típusai ha helyesen vannak használva, nem szőrös szakállas arcon akkor képesek elvileg megvédeni a kórokozótól, de mivel a kórokozó a szembe jutva is fertőz ezért kell valami védőszemüveg is.
Kiegészítés, a szelepes munkavédelmi porálarcban egy idő után igen nehéz a légzés, mert a papír része a kilélegzett párától átnedvesedhet és ez növeli a légellenállást.
- - - - - - - - -
Csak tippelek, de a potenciális fertőzőt nem hinném, hogy oda ültetik közéjük, oda szintén "a kicsi az esélye, de lehet fertőző"-ket rakják, mint maga a kikelt úri ember, akitől fordított helyzetben szintén tart a frissen érkező , mert én tuti nem, de ő tuti fertőző . -
PitLee
őstag
Egy kis olasz shopping, avagy "egy ki - egy be" rendszer.
És amerika
https://youtu.be/C-mYVjmI4h4[ Szerkesztve ]
-
PitLee
őstag
válasz syberia #5034 üzenetére
Múltkor a szembe jött a kolera járvány rövid története, kikerekedett a szemem rögtön.
1831-ben kb.: 500.000 megbetegedés, 250.000 halott, majd
1872-ben visszatért és kb.:450.000 megbetegedés, 190.000 halott, majd
1918-ban jött a Spanyolnátha
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● google mobility reports
● euro momo
● covid-19 projections
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● karanténnal kapcsolatos tudnivalók
● AZ oltás időpont módosítás
- Nyaralás topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- PlayStation 5
- Honor Magic7 Lite lesz az X9c-ből
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Tippmix
- Energiaital topic
- MIUI / HyperOS topik
- További aktív témák...
- DJI Mini 3 Pro / Mini 3 / Mini 4 Pro drón akkumulátor (eredeti DJI)
- DJI FPV Racer drón - Fly More Combo FMC szettben +DJI hátizsák +Lumenier antennák
- DJI Mavic 3 Classic / Pro / Cine FMC drón táska, koffer (StrartRC)
- Adidas női Futócipő Galaxy 6 GW3847 Fekete (egyszer használt) 2 év szavatossággal
- Lego(bontatlan)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest