Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
Aktív témák
-
rdi
veterán
Ja mostan meg látom, ho hoszszúú íível írtam 'é' helyett
-
rdi
veterán
válasz
michael jackson
üzenetére
Ténleg nemtom, ho a mindéget mér kéne rövid ivel írni.
Nálunk agrárproletároknál mán csak így szok. :DD -
michael jackson
csendes tag
ok. localhost fogtam az adást. eddig még azt a netikettet nem is olvastam soha, sőt, talán még egyetlen változatát sem. nem érzem magam annyira kezdőnek, és bízom a stílusérzékemben -persze most lehet, hogy mellényúltam. ja és itt a fenti szabályról sokan nem tudnak, vagy sok a kezdő -lásd a nyelvészek ide témát.
-
localhost
Közösségépítő
Lennék én konstruktív! Íme:
~ Mikor olvastad utoljára a NETIKETT-et?
~ Olvastad-e egyáltalán?
~ Olvassuk el mindannyian, MOST ISMÉT!
Pl itt: [L]http://www.trenerek.mobilitas.hu/2-TrenerekLevlista/szabalyok/Netikett.htm[/L]
Ideidézek egy bekezdés MJ-nak figyelmébe, persze jóakaratúlag, cseppet sem bántólag !!!!!!!!!!!!!! És nem én írtam! :(
Az üzenetek és a cikkek jó, ha rövidek és célratörőek. Ne kószálj el a témától, ne beszélj össze-vissza, és soha, de soha ne írj olyan levelet, ami csak valaki gépelési vagy helyesírási hibáira mutat rá. Ez utóbbi azonnal megmutatja, hogy milyen szörnyen kezdő vagy.
Localhost a jóakaró! -
localhost
Közösségépítő
A legdöbbenetesebb az írásbeli kifejezések esetében, hogy nem tudok szemléltetni.
Ha csak csekély nyomát is látom annak, hogy a hallgatóm nem teljesen (vagy teljesen nem) érti amit én előadok, akkor elkezdek mutogatni (pl.: ''így jön be alulról és itt ütközik bele''), vagy rajzolni (pl.: ''ez olyan, mint amikor innen - át - ide - erre megy...'').
Vagy felhozok egy két analóg példát, ez esetleg 1-2 mondat, egy perc!
De ha le kell írnom a példát, le kell rajzolnom ide, akkor az sokkal hosszadalmasabb! És nem is lehetek biztos abban, hogy KELL példát hoznom, hiszen megértette, vagy a példa UTÁN megértette-e...
Beszélgetés - RULEZ!!!!!! -
dshk
aktív tag
Az állandó félreértés tényleg jellemzővé vált, szinte minden topikindítás - elsősorban amelyet nem ismerős nick nyit - rögtön hisztérikus reakciókat kap.
Néha tényleg egyszerűen szemtelen a topiknyitó, két tőmondatot odafirkant, mondván majd kitalálják mit kérdez, addig se ő dolgozik.
De az én tapasztalatom szerint a flame tényleges oka szinte soha nem a nagyon szerencsétlen megfogalmazás. Az igazi gond, hogy - nem tudom miért - de nagyon előjött a tagokból az ''először ütök, aztán kérdezek'' mentalitás. -
michael jackson
csendes tag
OOOOLYAN BOLDOG vagyok, hogy a prohardverre írogathatok! szuper a társaság, mindenki szépen, igényesen fogalmaz, ügyel a magyar helyesírás szabályainak betartására, sőt, még arra is, hogy megfelelő intonációval megteremtse a kommunikáció során az információ kohézióját a perfekcionális komprehenzió érdekében!
olyan öröm tölt el, mint talán a stréber alsó tagozatos pistikét, amikor a szépkiejtési verseny döntőjén végre jól érzi magát a társaságban, és repes a szíve a sok okos kis pajtása láttán!
ÉLJEN A PH ÉRTELMISÉGI ELIT! -
rdi
veterán
Tényleg nagyon hiányzik a nonverbális kommunikáció a fórumokról. Viszont egy idő után minden fórumnak kialakul egy zárt, rá jellemző stílusa, kissé hasonlóan ahhoz, ahogy egy közösség is bezárkózik egy idő után.
A fórumok nagy előnye az, hogy nem kell az új tagoknak leküzdeniük semmilyen küszöbérzést, ezért könnyebben becsatlakoznak. Az új tagok egy része teljes mértékben alkalmazkodik a meglévő nyelvi, írásbeli kultúrához, más részük folyamatosan feszegeti azt. De.
*Ez nem baj, hiszen.*
Egyszer mindenki kezdő volt. Kivéve az Ősöket. Ők mindíg itt voltak.:DD -
biker
nagyúr
válasz
Satan-Claus
üzenetére
én a zsolnay prcelánnál voltam a multkor (többször), ott a szigetelőket tesztelik, 2-3-500(++) kv-okkal, többel is, hát ne ülj be!
ha nem fulladsz meg ozonmérgezésben, akkor esetleg szívroham, azt meg jobb ágyban kapni, egy tüzes kis... :) -
[amne]
senior tag
OFF
''NEM szoktam hallgatni, de néha belebotlok...'' jó kifogás :)
ON
Nekem is volt már olyan hogy neki estem valakinek aztán a fél fórum elmondott mindenfélének, amiben részben igazuk is volt, csak hát ugye aki olvas egy hozzászólást az nem tudhatja hogy a szerzőnek milyen napja volt mi befolyásolta stb. Ezt is figyelembe kell venni egy-egy reagálásnál, aztán persze ezt nem szabad túlzásba vinni, nem lehet minden hibára ráfogni hogy ''rossz napom volt''...de most egy kicsit elkanyarodtam....ez a sok köcsög offtopikoló ehh :) -
válasz
Satan-Claus
üzenetére
Te, nem mehetünk együtt? :) miért jössz ide a bmere?
-
Satan-Claus
senior tag
Ámen atyám. :)
Többnyire én is megvárom, hogy miből lesz a cserebogár, és miután letisztult a kép, csak akkor alkotok véleményt.
Biza a hevesebb vérmérsékletű tagok ezt nem mindig tudják megtenni, de ha ők nem lennének, akkor soha nem derülne ki, hogy mit is akar a delikvens a homályos üzenetével. Így ez rendben is van, és hát emberek vagyunk, van aki ilyen, és van aki olyan.
A gond akkor van, ha valaki nem veszi a fáradtságot, hogy megértse a másikat. Én sem vagyok kivétel, sajnos nem is oly rég, én is igazságtalanul nekiestem valakinek... Aztán bocsánatot kértem, mikor nem értette a dolgot, és leírta, hogy Ő mire gondolt.
Hát ez van. Let's make things better! :DDD -
karib
addikt
Sajnos Magyarországon félelmetesen kevés és/vagy rossz az iskolákban a verbális és pláne az írásbeli megnyilvánulás fejlesztésére irányuló oktatás, tanítás. Ebből kifolyólag sokan nem tudnak csuklóból értelmesen kérdezni/válaszolni - és ez nem feltétlenül az ő hibájuk, sajnos ilyen tekintetben elég sok az alulképzett (NEM hülye, stb.!) ember. De nem csak a fórumozók között - elég bármilyen nyilatkozatot meghallgatni, vagy országgyűlési közvetítéseket (NEM szoktam hallgatni, de néha belebotlok... :) ), iszonyat milyen szövegek mennek. Persze néha nem tudni, hogy azért beszélnek el egymás mellett, mert nem értik egymás mondanivalóját és/vagy nem tudják magukat kifejezni, vagy pusztán politikai/üzleti/stb. motiváció van a háttérben, és tudatosan ferdítenek.
Mégis a legdurvábbak talán a különféle céges prezentációk (gondolom a ''meetingek'' is ilyenek lehetnek, ilyenhez még nem volt szerencsém) - hogy ott mennyi hablaty megy, értelmes kommunikáció helyett.
Szóval idővel ebből komoly gondok lehetnek, személyes, de akár országos szinten is. Manapság már eleve túl sok az információ, ezt még zaza fogalmazással szaporítani botorság, sőt veszélyes.
Én is ösztönöznék mindenkit, hogy ha ideje engedi, gyakorolja a világos és akár választékos fogalmazást a fórumban, máshol még jól jöhet :)
Ha már így belementünk, nemrég fedeztem fel a BME-n egy ősrégi táblát, amely valószínűleg a Z épülteben minden emeleten legalább egy példányban fellelhető: ''VÉSSZELLŐZÉS''. :)
Van ennél egy sokkal katasztrofálisabb baki is a BME-n, de azt nem fedem fel. Kíváncsi vagyok, hogy kijavítják-e, mire majd a rektori székbe kerülök :DD -
CsendPenge
őstag
válasz
CsendPenge
üzenetére
Jaj, nyomatékosítok! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
-
CsendPenge
őstag
válasz
Dalai Láma
üzenetére
''A téma címét meg elfelejtettem...''
Most mondjam azt, hogy ezt nem is csodálom?
''iskolában nem lehet sörözni részegedésig'' -
Dalai Láma
őstag
Egyetértek. De én szerintem abba a kategóriába tartozom, aki írásban talán jobban el tudja mondani, amit gondol, mint szóban. A szóbeli kommunikációmon is lehetne javítani, de ez sok helyen nem lehetséges -iskolában nem lehet sörözni részegedésig :))
-
Szeni
aktív tag
Az tény, hogy nem mindenki tudja úgy megfogalmazni a mondandóját írásban, ahogy azt szóban elmondta volna. De, és ezt minden fórumtársnak ajánlom:
Ne dorongoljuk le a másikat mindjárt, ha kérdez vagy mond valamit!
Először inkább kérdezzünk vissza, vagy akár hagyjuk azt a topicot, ha nem tetszik! -
[amne]
senior tag
válasz
CsendPenge
üzenetére
Pont ez megy az általad is ismert Játékprogramozós topicban, én pl. úgy értettem az indító szövegét hogy konkrét segítséget akar, most úgy tűnik inkább általános iránybaállítást kért, van ilyen. Csak ne lenne ilyen sok. :)
-
CsendPenge
őstag
Valóban jóval kevesebb eszköz áll rendelkezésünkre, de ha megfelelően megszerkeszted a mondatot, azzal sok félreértést el tudsz kerülni. Gondolj bele, hány topic van, amiben nekiesnek (néha én is) a topic indítónak, aki meg ijedten védekezik, hogy ne bántsatok, én nem is erre gondoltam. Tehát én alapvetően erre gondoltam, ha másokban még ébreszt más gondolatokat is - az csak jó (feltéve ha pozitív :) )
Emvy, én is csak egyetértésemet tudom kifejezni. -
[amne]
senior tag
válasz
CsendPenge
üzenetére
Talán ott ered a probléma hogy nincs annyi eszközünk írásban kifejteni a gondolatainkat mint szóban, mert egy hangleejtés mennyit számít? Nagyon sokat, és ezt írásba nem lehet átvinni (esetleg ugye a szmájlikkal) és ebből rengeteg probléma adódhat. Sok-sok körmondattal stb. ki lehet fejzeni pontosabban a mondanivalót, de ez se közelíti meg a szóbeli értekezést. Arról pedig már ne is beszéljünk hogy ebben ''a rohanó világban már senkinek sincs ideje'' ezekre a körmondatokra. :(
Emvy: az inde*-es dologgal tökéletesen egyettértek, ha beleolvas az ember valahol akkor nem lehet tudni hogy mi van. Itt ha topic közepén kezdesz (ami persze nem jó dolog mert ismétlés lesz a vége) akkor is ki tudsz igazodni többnyire, hogy ki - kinek válaszolt stb. -
Az érdekes az, hogy minél jobban ki tudod magad fejezni írásban, annál kevésbé van szükséged pl. szmájlikra, mert a kontextus egyébként is tükrözi azt, amit mondani szeretnél. Én is amellett vagyok, hogy a fórum próbáljon meg fórum lenni, és ne chat. Sokszor jók az egy szmájlis hozzászólások is, de alapvetően nem ez a célja ennek az egyébként kötetlen és be nem szabályozandó kommunikációs formának. A kérésem az, hogy most ne azt érezzétek, hogy valamiféle korlátot akarunk kifejezni csendpengével, hanem ez adja a színvonalat, már bocsánat, nézzetek meg egy inde*-es fórumot, olvashatatlan (általában). Némi erőlködéssel (igen, ez sajnos erőfeszítést kíván) hangulatában szinte megközelíthetetlenné tudjuk tenni ezt a fórumot, ami már most is egyedülálló.
-
CsendPenge
őstag
válasz
CsendPenge
üzenetére
Az első találat is nálam van! :O
''Sok kellemetlenséget, bosszúságot, vitát lehetne így megtakarítani''
Talán helyesebb lett volna így:
''Sok kellemetlenséget, bosszúságot, vitát lehetne így megelőzni'' -
CsendPenge
őstag
Fórumtársak!
Régóta fontolgatom, hogy elindítom ezt a topicot. Egyre több a flame (heves vita) , ahol többszörös és kölcsönös félreértés az alap. Miért? Talán azért, mert sokan nem veszik figyelembe, hogy a kommunikációnak is többféle formája van. (vagyis csak az olvassa tovább ezt a hozzászólást, aki ilyen szándékkal barangol ezen a remek fórumon - kommunikálni szeretne) Alapvetően kettőt emelnék ki: az egyik a szóbeli kommunikáció, a másik az írásbeli kommunikáció. Nem fogok semmiféle definíciót bevezetni, tudományos értekezést előadni. (kevés vagyok én ehhez, kérdezzétek McJames-et ez ügyben :D ) A kettő között NAGY a különbség. A szóbeli fajtánál sokmindent ki lehet fejezni hangsúlyozással, gesztikulációval, mimikával, és ezer egyéb dologgal. Mindez nincs meg az írásbeli vállfajnál! Mindenki szánjon rá egy percet, hogy elgondolkodjon azon, amit szeretne mondani, és hogy ezt megfelelően fejezte-e ki írásban. Sok kellemetlenséget, bosszúságot, vitát lehetne így megtakarítani. (ja, és nem lenne szükség a hozzászólások módosításának leprogramozására sem :D )
P.S.:ha már annyit dolgozott valaki azon, hogy számos érzelmet, mimikát, stb. kifejező eszközt adjon a ''billentyűnkbe'', akkor tessék használni!
Aktív témák
- Gigabyte alaplap topik
- Házimozi belépő szinten
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS ROG Ally
- Spórolós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Microsoft Office és Office 365 topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- iPhone 17 ProMax (független, 3 év garancia)
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- Újszerű Sony PS4 500GB, 1db DUALSHOCK 4 kontrollerrel
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 700W
- Sanyo akkutöltő + 2 használható akku
- Eladó Apple iPhone 15 Pro Max 256GB / Akku 90% / 12 hó jótállás
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest