Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3271) M@trixfan válasza cucka (#3270) üzenetére


M@trixfan
addikt

A praktikum kétélű fegyver: 30 valamilyen modell vagy 2-3 csatorna igazi gitárhang. Nagyon sokszor a kevesebb több. Pl. sikerült kikevernem pusztán az erősítő EQ-jával egy nagyon kellemes Santana hangot, pedig nem sok köze van a cuccomnak a Mesa Mark akárhanyashoz. Ehhez fél perc alatt megtekertem pár gombot és kész. Én arra untam rá, hogy állandóan állítgatni kell a multikat és trükközni a beállításokkal, hogy kiküszöböljem a nyűgjeit. Na és akkor még mindig a "dobozon belül" maradtál a hang jellegével kapcsolatban, nem dughatsz be egy másik pedált, stb. Nálam ez teljesen átfordult oda, hogy inkább igazi erősítő és teljesen kényelmes szoftver.

Az biztos, hogy ésszel kell erősítőt venni, teljesen egyet értek. Otthonra rengeteg kis teljesítményű választás van amik egyébként teljesen színpadképesek. Nekem nagyon tetszenek az A osztályú 18-20 Wattos erősítők hangjai is. Azt a jelenlétet, "fület dédelgető" meleg hangot semelyik modellező nem adja vissza. Árban is nagyon széles a skála igény és pénztárca szerint. Rengeteg jó és olcsó csöves cucc van.

Az utolsó rész a misztifikálással kapcsolatosan teljesen fals. A csöves cuccoknak nagyon nagy az anyagköltsége. Ehhez mondjuk kell egy kis villamosság és gyártástechnológia rálátás, hogy elsőre látszódjon. Egy "jól szóló" 100W-os kimenő trafó önmagában több mint 70 ezer Ft mert ezen áll össze a két fél periódus és ha egy kicsit is pontatlan a tekercselés akkor nem kívánatos torzítások keletkeznek, nem áll össze a kimenő jel rendesen. Na most trafóból kettő van legalább. A csövek sem olcsók, mert mechanikai gyártásfolyamatuk van vákuum eljárással, stb. Ehhez képest a multikat kifossák egy nyáklapra és összeszereli a robot és kész. Ráadásul egy modellező tervezési folyamata jobban előrelátható mint az analóg technika ahol rengeteg mérnökóra megy bele próbálkozásokba és egyedi megoldásokba. Ha kézzel rakják össze vagy tesztelik a cuccot akkor azt is meg kell fizetni. Teljesen rossz logika pusztán az áramkör bonyolultsága alapján megítélni a valós költséget, értéket. Ráadásul az egyik oldalon olcsó komponensekből építhető, emberi beavatkozást nem igénylő automatizált gyártástechnológia van, míg a másik végén drága anyagköltségű és több helyen igényel emberi odafigyelést (véglet: kézzel szerelt és tesztelt).

Szerettem volna apámmal építeni egy házi Marshall kombót vagy egy rektót. 200 000 fölött hagytam abba a beszerzési anyaglistát és hagytam az egészet a francba.

twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.