Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:43:03

LOGOUT.hu

Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13771) Szten Márs válasza Eastman (#13769) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Amíg a klasszikus gitárok alakja kb. teljesen ugyanolyan (leszámítva az esetleges cutaway különbözőségeit), addig a fémhúros akusztikusok és elektromosok ezer féle formában kaphatóak. Elektronikus vonalon szerintem mindenki ismeri a leggyakoribb formákat - super strato, stratocaster, telecaster, Les Paul stb...
Akusztikus vonalon talán kevésbé. Mindenesetre az elterjedtebb formák:

- Dreadnought: Messze a legelterjedtebb forma, az alacsonyabb árkategóriában kb. mindegyik fémhúros ilyen, de a legdrágább akusztikusok között is bőséggel van dreadnought. Nagy test, a gitártest alsó és felső része közötti homorú ív kevésbé kifejezett, a többi testformához képest egész lapos. Leginkább énekkísérethez szokás ajánlani, jó kis pengetős sikáláshoz. Persze ez bőven nem szentírás. :) Pléda.

- Jumbo: a legnagyobb testforma - többnyire. Valójában különféle méretekben gyártják. Létezik miniatűr jumbo is, ahol nem a méret, hanem az alak, ami miatt jumbónak sorolják be, mint ahogy létezik super jumbo is. Mindenesetre mondjuk azt, hogy a legnagyobb akusztikus gitárok a jumbok közül kerülnek ki. A test alsó fele hatalmas, kiszélesedő, a test alsó és felső részét elválasztó homorú ív igen erős, kifejezett. Elsöprő basszus, agresszívabb sikához ajánlatos leginkább - szintén nem szentírás. Példa.

- Auditorium/OM: közepes testméretű - a dreadnoughtnál és jumbónál kisebb -, leginkább mindenes gitár - tökéletes fingerstyle játékra, de sikára is. Szép, kiegyensúlyozott hangkarakterű hangszerek szoktak lenni Itt is kifejezett az alsó és felső részt elválasztó ív. Példa.

- Parlor: a legkisebb testméretű, a klasszikus gitároknál is kisebb fémhúros. A többi fémhúrossal ellentétben tipikusan nem a 14., hanem a 12. bundnál csatlakozik a nyak a testhez, valamint többnyire áttört a fejük, és az áttört fejben keresztben találhatóak a húrgépek, ahogy a klasszikusoknál. Igen keskeny kialakításúak. Leginkább fingertyle játékhoz ajánlottak. Példa.

De igazából nehéz a testformákról beszélni, mert mindegyiknek van kismillió változata - még a drednaughtnak is, pl round-shoulder drednought, valamint a különféle gyártóknak különféle elképzeléseik vannak az egyes testformákról, arról nem is beszélve, hogy még van számtalan testforma, amit egy-egy gyártó kitalált magának, hogy mást ne mondjak, pl a Grand Symphony a Taylornál, ami a Grand Auditorium (ja igen, ez is egy Taylor-forma, de nem meglepő módon az Auditoriummal rokon) és a Jumbo ötvözete. Vagy olyan többé-kevésbé tipikus formák, mint a Grand Concert. De tényleg, ha az ember belemerül, láthatja, hogy ezernyi testforma millió változata létezik, szóval igen nehéz általános körképet adni.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Gitáros topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.