Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#9931) szacsee


szacsee
nagyúr

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy van-e esetleg köztetek, aki több mkdb megmunkálására képes gépen dolgozik?
A helyzet az, hogy lusta dög vagyok és egy 3 revolveres megmunkáló központra kerültem.
A gépbe 4 mkdb lehet egyszerre, ebből a megmunkáló térbe 2 van.
2 revolver egyszerre munkálja meg a munkadarab hátulját, egy pedig az elejét (egyszerűsítés végett).
Néha napján (mostanában elég sűrűn) korrekciózni kell, ami nem is lenne probléma. Általában nagyobb maró törések után fordul elő, ha a kedves másik műszakban dolgozó nem figyelmes.
A két revolver egy tárcsa szerű mkdb középpontjába furatot fúr, majd ezt egy nagyobb átmérőre marja.
Ennek pozíciója fontos, mérés után viszont van hogy + és - irányba is eltér a rajzon megadottól.
A négy munkadarab állvány (fészek) csak bonyolítja a helyzetet, mivel a korrekciózásnál egy-egy paraméter van hogy a revolverhez tartozó munkadarabon változtat koordinátát, viszont van amivel az egész munkadarabra vonatkozik.
Kérdésem az lenne, ha pl mérésből visszakapok egy mérőlapot, amin Y,Z tengelyre vonatkozó adatok vannak hogy mennyivel ment el az ideálistól (minden munkadarabra levetítve) és a tűrésen százalékosan mennyire van bent, akkor nincs-e rá mód, hogy segédprogrammal kiszámoljam. Eddig papír, ceruza volt a segítségemre, de programmal pontosabban tudnék korrekciózni szerintem ami minél közelebb viszi a szerszámokat az rajzon megadotthoz és segítene a tűrésen belül maradni.

Pl
1 mkdb:
Y=-0,004
Z=0,0324

2mkdb:
Y=0,026
Z=-0,018

3mkdb:
Y=0,0415
Z=-0,021

4mkdb:
Y=0,008
Z=-0,034

Itt a rajzon megadottól egy furat középpont eltérését mutatja.
Eddig úgy csináltam, hogy a tűrés határhoz leközelebbit korrekciózom és max korrekció a következő tűréshez legközelebbi értékű mkdb tűréshatár és valós értékének különbsége lehet, ha az ellentétes előjelű, mivel akkor előfordul, hogy a másik mkdb-ot a tűréshatáron túlkorrekciózom. Elvileg úgy képzelem el, hogy adott egy pont, ami az elvi középpontja a furatnak.
A tűrés körben egy kör körbe rajzolva a tűrés mértékének sugarával Y és Z tengely rárajzolva megadhatók benne a 4 mkdb koordinátái és ha megvan a korrekciós érték ha mindhez hozzárendelem akkor kiderül hogy a tűrésen (körön) belül marad-e vagy nem (tűréshatáron kívül esik, akkor a körön kívül esik).
Remélem érthető.
Pontos beállításnál nem lenne gond, de termelni kell és a mkdb lefogatók nagyobb maró törésekkor vagy elmozdulnak, vagy a prizmák mozdulnak el a helyükről és így egyik mkdb lefogató +, míg a másik - irányba mehet, ha pozitívan korrekciózom, akkor az egyiket behozom a tűréshatár alá, míg a másikat kitolom.
Jó lenne egy progi, vagy excel táblázatot csinálni ahova beírom a tűrést, a 4 mkdb mérés utáni pozíciójának eltérését az ideálistól és kiköpne egy eredményt, amivel lehetőleg minden mkdb lefogatóban levő mkdb megmunkálás után minél közelebb marad a rajzon megadotthoz és nem lépi át a tűrést.
Remélem érthetően fogalmaztam, gondolom vannak itt köztetek, akik hasonló gépen tolják és tudnak tanácsot adni... ha nem akkor marad a papír, ceruza és a számolgatás. :DDD :R

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.