Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Azonnali informatikai kérdések órája (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-05-05 09:36:50

LOGOUT.hu

Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#142651) Vismajor01 válasza bandus (#142583) üzenetére


Vismajor01
addikt

Sajnos ezek a dokkolók/switchek mindig egy kicsit feketemágia, hogy mely USB-s eszközök tűrik meg magukat egymás mellett. Hisz innen egy db USB-be megy az összes.

Az én switchemen ha a mikrofon be van dugva, és bedugom a fülest akkor a mikrofon megszűnik létezni.

Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H

(#142652) Rowon válasza marcika1290 (#142650) üzenetére


Rowon
veterán

Szia,

Msi Afterburnerrel is lehet csinálni, én azzal állítottam be a saját kártyámat. Külföldi fórumokon az elérhető források bősége miatt érdemesebb szétnézni, hogy milyen beállítási profilokat célszerű alkalmazni.

[ Szerkesztve ]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#142653) inf3rno válasza King Unique (#142647) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én kódolós munkákhoz, netezéshez, filmezéshez használok Manjarot, ahhoz teljesen jó Windows alternatíva. A játék meg a speciális célszoftverek, amiket nehéz kiváltani. Talán virtualizációval megoldható, ha valakinek elég erős a gépe.

Buliban hasznos! =]

(#142654) t420s


t420s
aktív tag

Pendrive bitlocker-es titkosítása nem halál veszélyes abból a szempontból, hogy IO hiba esetén az egész úgy ahogy van elszáll?

A bitlocker egy tömbként kezeli a pendrive-ot, vagyis mintha egy hatalmas file lenne csupán a drive-on.
Míg egy sima pendrive amin van ezer file, ott ha IO hiba van, elszáll az adott doc/xls file, de minden más marad...
A bitlock-os drive mivel egy logikai adattömb az egész így ha IO hiba van, az egész adattömb elszáll, az ezer file egyszerre tehát... és az már halál gáz.

Vagy rosszul tudnám?

(#142655) efemm válasza t420s (#142654) üzenetére


efemm
tag

Bitlockert ugyan nem használok, de Windows Server-t Hyper-V funkcióval igen, ahol a guest rendszerek szintén egy-egy fájlban vannak benne, vegyesen windows és linux guest-ek, és nem volt velük problémám (pedig ups nélkül mennek, néha áramszünettel). Szerintem a fájlrendszer hibatűrése, helyreállíthatósága független a bitlockertől.
Még annyit, hogy a pendrive adathordozó eszköz, és nem adattároló!

[ Szerkesztve ]

(#142656) hokuszpk válasza marcika1290 (#142650) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

morepowertool, azzal ha elcseszed, csak egy ujrainditas aztan ujrakezdhető.

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#142657) Cs1csó válasza marcika1290 (#142650) üzenetére


Cs1csó
félisten

Tippre 5-10%-os léptékkel próbálkozz, ha stabil akkor jó.

(#142658) inf3rno válasza t420s (#142654) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Minden ilyesmire a backup a megoldás.

Buliban hasznos! =]

(#142659) King Unique válasza BitRider (#142649) üzenetére


King Unique
titán

Az előbb még az volt állítva, hogy minden ugyanaz, tálca + Start menü és egyebek, ugyanúgy működik minden, majd most már csak a bal klikk. :D
Igen, le lett írva az eredeti kérdésre válaszolva, hogy a megadott feltételek teljesülésénél a Windows 10 is futhat azon a PC-n, a nem támogatott Windows 7 használatát már nem kellene erőltetni, stb.

(#142660) King Unique válasza t420s (#142654) üzenetére


King Unique
titán

Például a VeraCrypt titkosított konténerfájlnál van az, hogy 1 db fájl az egész és ha az sérül, akkor utána egyáltalán nem vagy csak nagyon macerásan nyerhető vissza abból adat. Ellenben a teljes partíciót titkosító BitLocker vagy VeraCrypt megoldásnál hirtelen nem rémlik hogy pl. 1 szektorhibánál teljesen elszállna minden, BitLockerhez vannak külön adatmentő programok amik a jelszó vagy helyreállítási kulcs ismeretében tudnak menteni, stb. De az valóban igaz, hogy a titkosítás adatmentés szempontjából plusz nyűg lehet és megnehezítheti azt.
Egyébként ha komolyabb I/O eszközhiba van, akkor az nyilván egy nem titkosított meghajtónál is szívás és ilyenkor lehet csak adatmentő cégnél tudnak vele mit kezdeni vagy ott sem feltétlen. Pont ezért a lényeg eleve az, ami a téma topikjának indító hozzászólásában is le van írva, ami ha be van tartva, akkor nincs miért aggódni.

(#142661) BitRider válasza King Unique (#142659) üzenetére


BitRider
aktív tag

Ugyanúgy működik user szinten, tehát van egy ikon és arra bökve megnyitja a kívánt programot. Hisz erre van szükség... ilyen szempontból nincs különbség, egyezik mindkét UI logikája. Nem ez lesz a "visszatartó erő", hogy kicsit máshogy néz ki. Inkább az szokott lenni, hogy az átlagusernek mindenféle téveszméik vannak a Linux-okról, miközben egy tök egyszerű grafikus cucc (tud lenni).

Nyilván más a két rendszer tálcáinak a beállítása, de azzal az emberek 99%-a nem foglalkozik. De ha megoldható a 10 futtatása, akkor az is jó ideiglenesen (még másfél évig). Aztán újra elő lehet venni a témát...

[ Szerkesztve ]

(#142662) BitRider válasza BitRider (#142661) üzenetére


BitRider
aktív tag

A Linux Mint és még sok más pont ezért jó, mert telepítéskor se kell belemenni ezekbe a beállításokba, hiszen ki van tűzve a Firefox a tálcára, a start menüben meg ott van minden egyéb, amire szükség lehet. 98%-ban használatkész a dolog átlag böngészésre.

(#142663) Rowon válasza BitRider (#142661) üzenetére


Rowon
veterán

tehát van egy ikon és arra bökve megnyitja a kívánt programot

Linuxnál ez koránt sem biztos. :DDD Mivel nem derült ki a hozzászólásából, hogy mire használja a gépet, így előfordulhat AKÁR az is, hogy játszik (szerk. visszaolvastam, játszik, valami roblox nevű játékkal). Akármit Linuxon elindítani nem egyszerű, vagy éppen nem is lehetséges. Windows 7-en a Steam már kuka, maradnak a virágbolti játékok, azoknál meg valamivel be kell nyitni (khm... törni), hogy működjenek. Ezt nem fogja tudni egy teljesen laikus megcsinálni Linuxon és itt nem arról van szó, hogy hol van az ikon, meg hol a tálca, hanem egy egészen más rendszerről van szó.

De inkább hagyjuk is, részemről off vége. :R

[ Szerkesztve ]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#142664) BitRider válasza Rowon (#142663) üzenetére


BitRider
aktív tag

Én az átlagfelhasználásról beszéltem, eleve nem játékgépről volt szó. A böngésző beépítve érkezik. Rákattintasz, működik. Ez a cél az ilyen régi masináknál, több nem is elvárható.

[ Szerkesztve ]

(#142665) Rowon válasza BitRider (#142664) üzenetére


Rowon
veterán

Én nem is arra gondoltam, hogy játékgép, viszont azt írtam, hogy az asztali Windows és az asztali Linux NEM felcserélhetőek egymással és ez mellett továbbra is kitartok. Sokkal körülményesebb egy Linux alapú rendszert használni, mint Windowst, mert a hardvertámogatás fos, a szoftvertámogatás fos, a support fos, van 6 millió disztribúció, ami közül a neked valót csak akkor találod meg, ha a 6 millióból a legnépszerűbb kétszázezret végigpróbálgatod, majd megtanulod azt az egyet, aztán egy év múlva rájössz, hogy ez se jó és váltani kell. Tömören ennyi.

De én így szeretem.

[ Szerkesztve ]

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#142666) BitRider válasza Rowon (#142665) üzenetére


BitRider
aktív tag

Abban az esetben felcserélhető, sőt, felcserélendő, ha csak netes gépről van szó és elegendő a LibreOffice. Ez az emberek java részét lefedi és kutyát sem érdekli a support.

Nyilván változik a helyzet, ha muszáj az MS Office, az ANYK, vagy bármi egyéb. Rengeteg kezdőnek mutattam be a Mint-et és azóta is vígan használják, és nekem is jó, mert nem hívogatnak azzal, hogy már megint mit pusztítottak el a gépen valami hülye Win-es problémával. Intuitív, egyszerű, frissül magától. Egyáltalán nem céges környezetről beszéltem és arról, hogy mindenkinek váltania kéne.

Ennyi erővel behozhatnánk azt is, hogy mekkora ősszívás a MacBook-ok adatmentése, újratelepítése és a hasonló témakörök, ha valami probléma fennáll, de nem ez volt a téma.

[ Szerkesztve ]

(#142667) Intel fan11 válasza Rowon (#142644) üzenetére


Intel fan11
őstag

Ismeros azt mondta rakjak fel 32 bites win 10et az kevesebb rammal is eleldegel. Amugy amire nekunk kell kar lenne eldobni.

Battletag: hojszi#2983

(#142668) King Unique válasza BitRider (#142661) üzenetére


King Unique
titán

Addig amíg kattintani kell duplán a kint lévő ikonra a program indításához, addig igen, ellenben ha programot kell telepíteni / eltávolítani, akkor az már nem feltétlen ugyanaz és lehet túrni a webes keresőt, hogy most terminálban vagy csomagkezelőben hogyan kell, vagy szoftveráruházban megkeresni már ha egyáltalán megvan ott, stb. Amik a laikus felhasználóknak pont gondot okozhatnak, meg ha eleve máshoz szoktak hozzá x év alatt, ha Firefox helyett Chrome / Opera / egyéb böngészőt akarnak használni, LibreOffice helyett Microsoft Office-t ha már pl. oktatásban kb. minden tanulónak és tanárnak ingyen jár a Microsoft 365, stb., amik nem szimpla téveszmék, hanem tények. ;)

Nem, nem feltétlen kell 1,5 év után újra elővenni a témát, mivel a Windows 10-nél lesz + 3 év kiterjesztett támogatás (ESU) immár magánszemélyeknek is, ahol vsz lehet majd akár ingyen "potyázni" is akárcsak a Windows 7-nél, 2028-ig ettől függetlenül is támogatott lesz szoftveresen a Windows 10, a laikus felhasználók jellemzően pont nem feltétlen szokták figyelni a támogatási időket hanem használják a rendszert amíg működik, stb.

[ Szerkesztve ]

(#142669) efemm válasza Intel fan11 (#142667) üzenetére


efemm
tag

Úgy olvastam, hogy a 32 biteshez nincs annyi frissítés, pl. .Net (ami a Roblox-hoz kell).

(#142670) King Unique válasza Intel fan11 (#142667) üzenetére


King Unique
titán

Igen, akár a 32 bites Windows 10 is opció lehet, bár én 4 GB RAM-mal évekig használtam 64 biteset, szóval utóbbi is jó lehet, meg ha kevés a RAM, akkor ott van ugye a lapozófájl.

(#142669) efemm:
Tudtommal ugyanazok a havi általános "B" / "D" és .NET kumulatív frissítések érkeznek 32 és 64 bites Windows 10-re egyaránt, nem világos hol írták az ellenkezőjét.

[ Szerkesztve ]

(#142671) I02S3F válasza King Unique (#142668) üzenetére


I02S3F
őstag

Ha tényleg ez lesz, amit írsz, hogy lesz public esu én nagyon örülnék! Nekem drága lenne egy új 11 kompatibilis lapost venni, de még használtan is!:(

(#142672) Rowon válasza I02S3F (#142671) üzenetére


Rowon
veterán

Ha lejár az ESU, akkor a használt lapok ára is minden bizonnyal lentebb fog menni. A kivárás jó stratégia lehet. Bár azért már egy AM4 lap sem őrület drága, de 0-ról összerakni nem is olcsó (kinek mi olcsó?).

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#142673) King Unique válasza I02S3F (#142671) üzenetére


King Unique
titán

Ez már tény, jó 2 hónapos hír. Viszont azért az ESU sem feltétlen annyira olcsó, legalábbis a Windows 7-nél megkérték az árát, igaz az szervezeti szinten értendő árazás volt, kérdés hogy magánszemélyeknek mennyi lesz majd.
Na meg vsz lesz majd ilyen lehetőség is, de arról legyen elég max. ennyi. ;]

[ Szerkesztve ]

(#142674) I02S3F válasza King Unique (#142673) üzenetére


I02S3F
őstag

Nem olvasok informatikai híreket. Köszi, hogy leírtad!:B

(#142675) BitRider válasza King Unique (#142668) üzenetére


BitRider
aktív tag

Végig arról írtam, hogy netes gép. Ott van a Firefox, fogja, elindítja. Erre javasoltam, és ez kell az emberek 98%-ának. A körítésről szó se volt. Most komolyan azt akarod elmagyarázni, hogy más a telepítési élmény, mint a Windows-on? :D No shit.

[ Szerkesztve ]

(#142676) King Unique válasza BitRider (#142675) üzenetére


King Unique
titán

Mármint összevissza lett írogatva minden, először az hogy azokon a másik rendszereken is minden kb. pont ugyanaz, ugyanúgy működik mint Windowsoknál, pont ugyanúgy lehet használni és egyebek, majd amikor azt nem sikerült kellően alátámasztani, akkor jött a bal klikk és egyéb "okosságok", egyre jobb. :D
Mármint mi kell az emberek 98%-ának, azon operációs rendszer és böngésző amit javasoltál, mutatsz erről valami hiteles statisztikát is, vagy csak így bemondásra illetve beírásra?
Telepítési élmény? Ja, kicsit más a 2 rendszer telepítője, meg az általános programtelepítési módszer, az tény.
Nekem nem kell különösebben semmit elmagyarázni és igazolni, mert amiket leírtam, azok kb. tények és egyes statisztikák is alátámasztják. Az eredeti kérdés pedig ugye az volt futni fog-e azon a PC-n a Windows 10, nem az hogy milyen más operációs rendszert javasolnak helyette. :))

[ Szerkesztve ]

(#142677) King Unique válasza King Unique (#142676) üzenetére


King Unique
titán

Apropó statisztika, tudok mutatni ilyet és ilyet, ahol az utóbbi megint érdekes, még az Edge böngészőt is többen használják mint a Firefoxot. :))

[ Szerkesztve ]

(#142678) BitRider válasza King Unique (#142676) üzenetére


BitRider
aktív tag

Régi gépen ez az egyetlen reális opció, hogy legalább netezésre alkalmas legyen további költés nélkül. Ennyi volt a lényeg, de megint sikerült eljutnod totális irreleváns statisztikákig, meg tények követeléséig. :U Semmiféle magyarázat meg vita nem szükséges ahhoz, hogy az első mondat felfogható legyen.

[ Szerkesztve ]

(#142679) King Unique válasza BitRider (#142678) üzenetére


King Unique
titán

Ami ilyen formában nem feltétlen igaz, mivel ha eddig egy 64 bites Windows 7 elfutott azon a PC-n, akkor elvileg egy 32 / 64 bites Windows 10 is futhat a megadott feltételek teljesülésénél, ahol a 2 magos CPU és a 4 GB RAM már elég lehet alap netezéshez, HDD-t nem árt SSD-re cserélni és ennyi. Sőt, láttam már 1 magos CPU, 4 GB RAM, HDD mellett is használni laikus felhasználót Windows 10-et netezésre + szövegszerkesztésre, szóval azt a mesét kár előadni, hogy kizárólag csak az a bizonyos másik javasolt megoldás az egyetlen reális opció...

Tehát ha elfogynak az érvek és nem sikerül a tények, konkrét statisztikák stb. ellenében semmit felmutatni, akkor jön a szokásos mellébeszélés, világos. :D

[ Szerkesztve ]

(#142680) Aryes válasza King Unique (#142670) üzenetére


Aryes
nagyúr

én 4 GB RAM-mal évekig használtam 64 biteset

Én még mindig azt használok... :)

(#142681) Aryes válasza BitRider (#142662) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ez az elmélet ott vérzik el, hogy azon a gépen, ami már kevés a Windows alá, elképzelhető, hogy a Linux ugyan jól fog futni, de például a böngészőben nem lesz hardveres gyorsítás, míg Windows alatt meg igen. Ez konkrét tapasztalat sajnos.

(#142682) I02S3F válasza Aryes (#142681) üzenetére


I02S3F
őstag

Vagy, ha van is hw gyorsítás, annak beállításával szükséges megszenvedni. :/

(#142683) tylerddd


tylerddd
veterán

Üdv! A Samba szerver esetében az egyes eszközökről módosítható az ilyen formán megosztott HDD tartalma, igaz? Tehát pl. UPnP esetén csak nézni lehet a háttértárról a filmeket, de sambával van lehetőség másolni/törölni ezeket. Köszönöm!

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#142684) attiati


attiati
veterán

PCre + telefonra tudtok jó programot, ami felveszi a rajta futó videót hanggal együtt?

[ Szerkesztve ]

(#142685) ironer23


ironer23
csendes tag

Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy headsetem (Asus TUF H3 wireless) mostanában elkezdte hogy amit a fülesen hallok, video, játék, stb, hallják mások is mikor discordon beszélek.
Hangérézékelésen vagyok, gombnyomásos nem opcio. Mitől lehet ez, illetve lehet rá valami megoldás?

Illetve alternatív megoldásban gondolkodtam egy állványos/karos mikrofonon. Erre olcsobb kategóriábol opciókat tudtok ajánlani?

Köszönöm előre is

(#142686) Vismajor01 válasza ironer23 (#142685) üzenetére


Vismajor01
addikt

gombnyomásos nem opcio

Nincs billentyűzet? :U

Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H

(#142687) BitRider válasza attiati (#142684) üzenetére


BitRider
aktív tag

Milyen videót?

(#142688) ironer23 válasza Vismajor01 (#142686) üzenetére


ironer23
csendes tag

De van, csak nem mindig van lehetőségem nyomkodni pl játék közben, kontroller mellett

(#142689) Vismajor01 válasza ironer23 (#142688) üzenetére


Vismajor01
addikt

Kontrollerben is belehet állítani. Amikor fiatal voltam akkor kötelező volt mindenkinek a pushtotalk, anélkül kivoltál rakva ventriről. Nem vagyunk kiváncsiak a tüsszőgésre, harácsolásra, csámcsogásra, anyával üvöltözésre. Sajnos ez a discordos új generációval eltűnt úgy látom. Bár én is idomultam kicsit, mert nem push to talkon vagyok ellenben van push to mute, szóval ha bármi van lemuteolom magam :R Bár ez nem feltétlen oldja meg a játék-visszahallós problémát :R

Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H

(#142690) ironer23 válasza Vismajor01 (#142689) üzenetére


ironer23
csendes tag

A ventrilos időszaknál én is még gombnyomáson voltam, TS3nál álltam át. Ugyhogy az uj generáció részét hagyjuk a dolgoknak,
Igen a visszahallos problémát nem oldja meg.

Illetve a mikrofonvásárláshoz is várnám az ötleteket

(#142691) HoaryFox válasza ironer23 (#142690) üzenetére


HoaryFox
Topikgazda

Nincs átállítva a bemenő eszköz pl. Realtek-nél Stereo Mix-re?

Jelenleg jobban élek, mint... 1 év múlva. // Eladó Warwick BC10 basszusgitár kombó -> https://hardverapro.hu/apro/warwick_bc_10_basszusgitar_kombo/friss.html

(#142692) efemm válasza ironer23 (#142690) üzenetére


efemm
tag

Nem lehet, hogy triviális a probléma, és a Bemenet nem a mikrofonra, hanem a keverőre van állítva a windowsban?

(#142693) ironer23


ironer23
csendes tag

USB-s vevőegysége van, egy bemenet, és egy kimenet tartozik hozzá.

(#142694) attiati válasza BitRider (#142687) üzenetére


attiati
veterán

Stream-elt, de még sokat nem tudok róla.
Az se lenne baj, ha közben válthatnék képernyőt és a háttérben tudná rögzíteni.

(#142695) BiP válasza attiati (#142694) üzenetére


BiP
nagyúr

Lehet, hogy érdemes megfordítani a kérdést. Van-e olyan streamelő program / platform, ami rögzíti is a tartalmat.(A Twitch nem ilyen mondjuk?)
Ilyen módon lehet, hogy könnyebben találsz.

(#142696) Essejó válasza attiati (#142694) üzenetére


Essejó
veterán

Nem tudom, hogy ezt tudja-e, de 1 próbát megér
Egy másik módszer

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#142697) BitRider válasza attiati (#142694) üzenetére


BitRider
aktív tag

Windows-ra egyszerű: vokoscreenNG

Fórumtárs fordította magyarra, friss, open source, jól működő felvevő. Meg persze ott van az OBS Studio, de azt kicsit nehezebb használni. Telefonra nem tudok ilyet.

[ Szerkesztve ]

(#142698) attiati


attiati
veterán

BitRider, Essejó, BiP köszi a tippeket, végignézem őket!

(#142699) hokuszpk válasza attiati (#142684) üzenetére


hokuszpk
nagyúr

pc-n a radeon driver :D

Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

(#142700) mindenes24


mindenes24
kezdő

Nem tudom, hol kerdezzem:
Amazon kindle ingyenes letoltesekhez valoban csak regisztracio kell, vagy utana majd elofizetest kovetel?

Nem mindegy, hogy vidd ki a bilit vagy idd ki a bilit.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Azonnali informatikai kérdések órája (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.