- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ρσгτσ
addikt
Induljon.

-
ρσгτσ
addikt
Meglepő számomra, hogy az Alza ma szállít automatába. Azt hittem nem dolgoznak. Most érkezett meg a csomagom.
-
ρσгτσ
addikt
A lényeg már fent is van.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Olyat néztem, ami jó állapotú és van XP driver. Na, erre tökéletes. Meg a HoMM 3 -ra.

Hétvégén remélem lesz időm ránézni az új hirózra is. Egyébként 30 euró Steam -en 14 napig. 40 euró helyett.
-
ρσгτσ
addikt
Pesten melyik Taxis cég jó, illetve ajánlott? Holnap reggelre szeretnék rendelni egy autót bankkártyás fizetéssel.
-
ρσгτσ
addikt
Még sosem volt ilyenem, gondoltam érdemes kipróbálni. ASUS Eee PC 1001HA. Tök jó állapotban van, a tapin van egy kis folt, ami kopás, de élőben még az sem igazán látszik.
Fel is dobtam rá az XP -t. Plusz néhány driver -t.
Akkumulátorról is megy, nem teljesen döglött, de még nem teszteltem mennyit bír. Jó lesz hirózt cipelni rajta.
-
ρσгτσ
addikt
Nem gyenge meccs, és még nincs vége.

Szerk.:
5 - 4 -
ρσгτσ
addikt
Térd- és csípőprotézis műtét után lábadozik, gyógyulgat David Hasselhoff.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Menők ezek a dobozok épített NAS -hoz. Olvastam én is a cikket.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
-
ρσгτσ
addikt
Van valakinek kisebb méretű laptoppal rossz tapasztalata? Olyan modell, amit egyáltalán nem tud ajánlani? Pl. rossz zsanérok, kényes burkolat, forrasztott RAM...stb.
Másodlagos laptopom szeretném cserélni egy kifejezetten kisebb, de erősebb gépre. Lenovo V310-15ISK 256 giga SSD, 8 giga RAM, i3 6006U, Windows 11 Pro.
Nem gamer gép kell, csak kisebb méret erősebb hardverrel. Nem vagyok márkahű, bármelyikre szívesen váltok. Maximum 13 col környékén kompakt kialakítással. Ez a Lenovo 15.6 colos, de a nagyobb méretűek közé tartozik. Tehát még kategóriájában sem kompakt.
Bejön például a HP Elitebook széria. Ezüst színű burkolat a billentyűzetnél szimpatikusabb. Pl. 830 G5 vagy G6. Esetleg 820 G5. Vagy Dell Latitude 5300.
Ezeket üzleti szférában osztogatták, hátha van valamilyen tapasztalat itt is, de egyéb modellt is szívesen veszek.
Szerk.:
FHD IPS érdekel, lehetőleg szép kijelzővel, ami elvileg HP -nál frankó. Az említett Lenovo -ban annyira nem jó a panel. Jóval fakóbb is a másik laptophoz vagy monitoromhoz képest. De a TV -k amik itthon vannak is jóval szebbek. Nekem nem mindegy mit nézek... -
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Innen simán Delete, aztán Next? BIOS be van állítva? Pl. Legacy. Meg egyéb dolog, amit abban a BIOS -ban állítani lehet/kell. Ez lehet teljesen egyéni is.
Én 2 PC -re meg 1 laptopra telepítettem (nem is egyszer), de BIOS beállítások után nálam nem volt gond.
Illetve egyszer volt csak probléma, amikor MBR helyett GPT volt az SSD. Elfelejtettem...
Szerk.:
Jah ez nem is XP lesz, ugye? Már más körül nem is forog az agyam.
A Delete, Next rész ettől függetlenül oke. Meg a BIOS beállítás kérdéses, de lehet oda elég egy default állapot.
Próbáltam tesztelni egy 2. generációs i5 K -s CPU -t, de vagy (sajnos) megmakkant, vagy BIOS -t kellene frissítenem. Még nem nagyon jöttem rá a megoldásra, de egyelőre nem adom fel. Csak már picit kiégetett az agyam.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Jelen esetben nem a lakás/ház takarítása a lényeg.
Egy PC ház tele van résekkel, ahol a levegő ki vagy be tud áramlani. Akkor is, ha nem látod.
Pozitív légnyomás esetén mindenhol kifúj. Negatívnál pedig mindenhol beszív. Ott is, ahol nincs ventilátor meg porszűrő. Szabad részeken, réseken, egyéb helyeken.
Teljesen pormentes nyilván nem lesz, de az egyik növeli, másik pedig csökkenti a por bejutását. Vannak érvek mind a 3 verzió mellett, de elsősorban a pozitívat vagy a semlegest szokták javasolni. Engem az érdekelt volna, hogy ezekkel kapcsolatban van -e valakinek tapasztalata.
Én sok-sok éve nem mozogtam PC vonalon. Így szívesen veszek minden tapasztalaton alapuló segítséget.
Ez is olyan, mint például a pasztázás. Több jó módszer is van, és érdekel mik a tapasztalatok.

Szerk.:
Tegnap egyébként pucoltam az Optiplex 7010 -et. Konkrétan meg volt kövesedve a paszta. A bordát is csak elcsavarva tudtam leszedni. Olvastam, hogy ilyenkor ez a legjobb módszer.Mindegy, nehezen, de letakarítottam. Úgy tudtam, hogy rendszeresen karbantartották a gépeket az előző tulajnál (cégnél). De nem...
-
ρσгτσ
addikt
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Pozitív légnyomás a por bejutását csökkenti. Negatív meg ugye pont az ellenkezőjét segíti elő. Ezért kérdeztem. Olvastam sok mindent. Egyensúly és pozitív légnyomás mellett is különböző érveket. Általában ezeket szokták ajánlani, de negatív mellett is vannak érvek.
Bár lehet játszani a fordulatszámokkal is a kiegyenlítés miatt.
Nálam mondjuk jónak tűnik a hűtés 2 be, 2 ki felszereltséggel, de gondoltam megkérdezem.
-
ρσгτσ
addikt
Hozzáértőket kérdezném, mert olvastam ezt is, azt is...
Szellőzés, ventilátor szempontjából melyik jobb? Pozitív légnyomás vagy kiegyenlített? Most 2 beszív, 2 pedig kifúj.
Pirossal jelöltem a 10 ventilátor beépítési lehetőséget a házon, és sárgával firkáltam oda, ahova most be is van rakva pár 120 milliméteres. Van még egy ventilátorom, amit be tudnék rakni, ha jobb a pozitív légnyomás. Szerintem az oldalán az alsó hely lenne jó, ami szintén beszívna.
Mi a véleményetek?

-
ρσгτσ
addikt
Ezek elég halk HDD -k. Arra én is figyelek. De igazából az 5 ventilátornak szerintem amúgy is nagyobb hangja lenne.
Nem hangosak, csak van egy kicsi, normális alapzaj.Egyébként régi OS -nél is ajánlott az SSD. XP -ig OS szinten is, meg persze csomó játéknál. Régebbi, például Windows 98 -nál OS szinten nincs jelentősége, de van pár játék ott is, aminél sokkal gyorsabb lesz a betöltési, és egyéb töltési idő, vagy akár a quick save/load.
Windows 10/11 meg aztán tényleg nagyon igényli az SSD -t. Én is próbáltam, borzasztó HDD -ről.
-
ρσгτσ
addikt
Mert maradék normálisabb, CMR HDD -k, nem nagy tárhelyek, és úgy vannak beállítva, hogy ne lássa a másik Windows. 500GB WD Blue van az XP -nek, és 1TB WD Purple a Windows 7 -nek. Tehát így olyan, mintha két különálló gép lenne.
Windows 10 -es lemezeket már kiszedtem. Csak a poén kedvéért volt benne. 6 tárhelynél már jelentősen lassult a BIOS boot logó továbblépés, és az XP betöltés is.
Szerk.:
Csak a húzósabb játékoknak ajanlott az SSD. Többi simán mehet HDD -re, nem sok jelentősége van.Az SSD -k 128 gigások. Ezek voltak itthon. Azt azért XP gaminggel sem nehez megtölteni. Nyilván nem is szabad teljesen.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Miért ne?
Persze a vége úgyis az lesz, hogy a Win7/10 repül a gépből, de olyan baszom nagy házat szereztem, hogy legalább egy kicsit meg akartam pakolni. 
-----------
Néhány nap és itt az Olden Era. Már várom.

-
ρσгτσ
addikt
Nos, végül elkészült a retro gép. Vagyis még a RAM úton van hozzám, de következő héten ideér.
Több ventilátor szerintem felesleges, szépen áthűti a házat így is terhelés alatt. Windows 7 és 10 csak úgy, mert miért ne. Egyébként előbbire jó a gép, és utóbbira sem rossz.
Alaplap Gigabyte GA-Z77X-D3H
CPU: i7 3770K
VGA: GTX 960 4GB
Hangkártya: Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer
RAM: Corsair Vengeance Pro 4x4GB 2133MHz DDR3
CPU hűtés: ID-COOLING SE-214-XT RING
Táp: DeepCool 750W
Ház: Corsair Carbide Series 400R 4 ventilátorral, 2 be és 2 ki1. SSD - Windows XP 32bit SP3
2. SSD - Windows 7 64bit Ultimate SP1
3. SSD - Windows 10 Pro 64bit
1. HDD - XP további tárhely
2. HDD - Windows 7 további tárhely
3. HDD - Windows 10 további tárhely -
ρσгτσ
addikt
Vettem egy ilyen szemöldökcsipeszt. Persze nem arra...baromi jól világít a LED, tök jó szerelgetéshez. Főleg, ha valaki potyogtatja a csavarokat, amik a legkisebb helyekre esnek be.

Temu linket már nem tudok adni, mert elfogyott, de pár száz forintért több eladótól is beszerezhető.

...és hogy békesség legyen a családban, kérdezzétek meg a párotokat is, hogy rendeljetek -e még egyet. Különben el fogja venni.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Az a baj, hogy nem mindig megy a moddolás régi OS -nél. Vagyis nem mindenben. Olyankor okosabbakra kell bízni, és olyan moddolt OS -t választani, amiben már benne van, ami kell.

Most egyelőre nekem jobban esik, hogy XP -ből és Windows 7 -ből is jogtiszta szoftverem van. Mod nélkül.
Szóval annyira azért nem bánom.
Ezt a két videót majd megnézem. Köszi. Kíváncsi vagyok rá, bár gondolom Linux-AMD lesz a király.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Nekem mondjuk van a fiókban pár 1-2-4 gigás pendrive. Az ilyen telepítéseket pont ezekről szoktam csinálni. De lehet az is például, hogy csak nem bootolható a pendrive -ra felírt XP. Majd biztos kiderül, remélem sikerül.
Én azt cse**tem el, hogy nem olyan XP -t választottam, amiben már integrálva van az AHCI. Mert sajnos amit felraktam minden módon próbáltam moddolni, de egyik sem ment.
Most meg már nincs kedvem ezzel szórakozni, mert belaktam a rendszert. Plusz egymás után variáltam a cuccokkal...
Már csak "nagyjából" kisebb változtatásokat tervezek. RAM 1600-->2400. Illetve jó ez a Sharkoon ház, de szeretnék egy olyat, amiben elfér 3 vagy ventilátor.
Meg maradt pár cucc az építés, változtatás után (is), amit el kellene adnom, mert csak a helyet foglalja. Gigabyte GA-H61MA-D2V, Gigabyte GZ-X1, i7 3770, Optiplex 7010 SFF i5 3470 -nel, Optiplex 780, van egy 2. generációs intel CPU is, ami fejből nem tudom milyen, de K -s...stb.
Köszönjük a jókívánságot.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Szerintem ha AI -val csinálod meg lehet oldani. Nem ismerem azt az alaplapot, de lehet valamilyen BIOS beállítás a probléma. Ha valahol elakadsz, dobsz neki egy képet és segít.
80-90% -ban jó az AI, a többit te simán hozzá tudod rakni a tudásoddal.
Hétvégén nálunk is szabadidős program volt a terv, de közben az egyik gyerek lebetegedett. Hurutos cucc, láz, egyebek...szóval valószínű nem nagyon fogjuk erőltetni...
Óvoda 1. év, és már több mint 2 hónapja nem volt beteg, ami nagy dolog.
-
ρσгτσ
addikt
Megérkezett az i7 3770K, be is szereltem. Plusz végre a hangkártyát is tesztelni tudtam...hát fantasztikus egy cucc. Egészen mások a hangok. Főleg, ha van EAX az adott játékban. DOOM 3 például kva jó. Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Ez is sajnos több dologtól lehet. BIOS beállítás vagy HDD miatt IS... De akár az is lehet, hogy hibásan készült el a boot pendrive.
Sikerült új telepítőt csinálni?
-
ρσгτσ
addikt
FedEx tapasztalat, friss nemzetközi szállítás (eBay):
- Április 19. az eladó eljőjegyezte a szállítást. Litvánia.
- Április 20. a felvétel. Az egyébként az első munkanap.
- Április 21. úton. Lengyelország.
- Április 22. beérkezés a Ausztriába, mert onnan terítenek. Még aznap késő este útnak indult Magyarországra.
- Április 23. éjjel beérkezett a magyar központba.
- Április 23. reggel úton a futár a kézbesítési címre. Várható szállítás 10-14 óra között. -
ρσгτσ
addikt
Egyébként először úgy tettem fel a Win7 -et, hogy EasyBCD csináltam boot menüt. De aztán mivel amúgy váltottam másik Win7 -re, úgy döntöttem inkább UEFI -re váltok, és is különálló a két OS. Jobbnak érzem, ha inkább nem látják egymást és semmilyen OS hiba nem kavar be.
Annyival kényelmetlenebb, hogy F12 -t kell nyomni az alaplap boot logónál.
Most frankó minden, és 2 különálló rendszerem van, 2 külön retro gamingre.
Azért kellett Win7 -et váltanom, mert először moddolt Win7 -et tettem fel, és nem haladtam az NVIDIA driver telepítéssel, mert nem ment fel az SP1 sem, meg utána másik 2 frissítés, ami neki kellett. Szóval itt azért már volt driver problémám. De emiatt lett egy jogtiszta Win7 Ultimate kiadásom.
Illetve végül XP -ben is volt egy minimális driver szórakozásom a hangkártya miatt...mert nem mentek fel a driverek. Emiatt Daniel_K modot használtam. Ez állítólag előfordult anno XP -n, nem is ritkán. De azért nem hallottam róla soha, mert Win98 óta én nem használtam dedikált eszközt erre a célra. Vagyis hangkártyát.
Egyébként ez sem volt tragédia. Kb. 30-40 perc plusz munkával járt a 2 OS és driver helyrerakás. Win7 rufus -szal, és OS telepítéssel együtt.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Attól függetlenül, hogy a kártya működött, oxidációs lerakódások voltak az egész panelen. Nem beszélve a jack a csatlakozókról, amik el voltak színeződve kívül és belül is. A PCI csatlakozót meg le kellett radírozni.
Csak azért mertem tisztítás előtt kipróbálni, mert az eladó megnézte rendesen működik -e, és nem is recsegett. Aki ráadásul megbízható is, így be mertem építeni pár perc teszt erejéig.
Írd meg az AI -nak, hogy mit szeretnél csinálni, és milyen brand gép vagy alaplap. Nagy valószínűséggel tud majd segíteni.
Szerk.:
Egy fényképet is rakhatsz be neki a BIOS -ról, mert azon múlik szinte minden. Az sem mindegy, hogy például melyik BIOS verzió van fent.Nekem is frissíteni kellett, mert előtte kifagyott a boot -nál a VGA miatt. Annyira régi verzió volt fent.
-
ρσгτσ
addikt
Mindjárt jobban néz ki.
Jack csatlakozókat szinte át kellett mosni, így 1 napos száradás alap. Csúnyán nézett ki.
-
ρσгτσ
addikt
Kicsit poros, plusz a csatlakozókat meg kell tisztítani, de működik. Lassan be kellene szereznem egy flakon izopropilt, de addig marad a 70 százalékos alkohol. Kicsit tovább kell várni a száradásra...
Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Formázott MBR tárolóra kellene. Plusz pár dolgot valószínűleg át kell állítani BIOS -ban is az XP -hez. Pl. abban az XP -ben ha jól emlékszem nincs AHCI, így IDE kell. Vagy például azt, hogy legacy kell UEFI helyett.
De ez alaplaponként változó lehet, hogy még miket kell állítani.
Szerk.:
Vagy emulátoron keresztül próbáltad? Azokat nem vágom. -
ρσгτσ
addikt
Retro gépen váltottam XP és Windows 7 duóra. Sikerült szereznem egy Ultimate kulcsot, így ment is fel, abból már a 64 bites verzió.
Tudom, rengetegen szeretik, de nem bírom ezt a Windows 10 -et. Valószínű túlságosan hozzászoktam a Windows 11 -hez...de az biztos, hogy nekem sokkal jobb, kényelmesebb.
Azt meg már nem akartam felrakni rá, mert komplikáltabb a dual boot. Amúgy is van gépem Windows 11 -gyel. Windows 7 -et meg valamiért szerettem, ahogy az XP -t is.
-
ρσгτσ
addikt
Miért nem szeretem a Packeta -t című rovat...
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Emiatt utáltam csak ezeket a régi TV, illletve monitorokat. Fa dobozos TV -t is cipeltem már párszor...
Plazma korszak sem volt sokkal jobb. Örökségből maradt rám egy 50 colos LG plazma. Gondolkozom még, hogy megtartom -e, mert retrora frankó. Meg 1080p -ig filmezni is, mivel a mozgás ezeknél még sokkal jobb volt, mint a modern TV -ken. Főleg OLED -hez képest, ami annyira nem lájkolja a ~24p tartalmat.
Csak az a TV is 50 colos méretben 30 kiló...
-
ρσгτσ
addikt
-
ρσгτσ
addikt
válasz
homerhamm
üzenetére
Csak most töltöm le normális gépre. Kíváncsi vagyok milyen a dizájn PC környezetben. Konzolon korábban játszottam pár órát.
Szóval sehol nem tartok vele.
Szabadidőmben offline mentéseket intéztem, vagy az XP gépen buheráltam vagy alkatrészt kerestem.
A hangkártyát és a CPU -t is megvettem a retro paripába, "hamarosan" nálam lesznek.Szerk.:
Nem sok időm van ilyenekre, mert ilyen időben ki kell mozdulni amikor csak lehet.
Végre nem fagy, de nincs dög meleg sem. -
ρσгτσ
addikt
válasz
homerhamm
üzenetére
Én gondoltam tolok egy nagy előfizetést. Abban benne lesz a Heroes, az új FH is, meg akkor tolom tovább a Shadows -t. Bár még van Ubi előfizetésem, de addigra lejár.
Aztán meglátjuk hogyan tovább, mert ha beránt az új Heroes tuti megveszem majd.
Szerk.:
Vagy várjunk, PC Game Pass -ban benne lesz a Heroes és az FH is első naptól? Nem tudom, nem követem mostanában ezeket az újabb előfizetési modelleket...Vagy meg kell venni az Ultimate csomagot?
-
ρσгτσ
addikt
-
ρσгτσ
addikt
Heroes of Might and Magic: Olden Era New Gameplay Trailer!
"The game will be localized from English into German, French, Spanish, Italian, Polish, Czech, Hungarian, Turkish, Ukrainian, Russian, Brazilian Portuguese, Simplified Chinese, Traditional Chinese, Korean, and Japanese.
Heroes of Might and Magic: Olden Era will release into early access for PC via Steam and the Microsoft Store on April 30, 2026. It will also be available via PC Game Pass on day one."
Heroes, Arise – Heroes of Might and Magic: Olden Era launches into Early Access -
ρσгτσ
addikt
Ebay -en van valami trükkje annak, hogy normálisan, pontosabban lehessen keresni? Vásároltam már ott pár dolgot, de eddig nem nagyon volt olyan keresésem, ahol egyszerre több tételt áruló eladók vannak ezer számra...
Ezzel az a baj, ha Price + Shipping: lowest first -re szűrök, akkor nem releváns találatok alapján teszi sorba. Hanem az eladónál lévő legolcsóbb termék szerint listázza.
Nem tudom mennyire volt érthető, amit írok...
Korán van, szarul is aludtam. A gyerekek egész éjjel ébresztettek, valami kva fronthatás van/lesz...Szerk.:
Egy példa:
Rákeresek egy cuccra, ami egyik embernél mondjuk 20k, másiknál 15k. Mégis azt teszi első, aki 20 -ért árulja, mert több termék van nála, és az egyik, ami engem marhára nem érdekel 9k. -
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Csak feltolom 4.4GHz -re a CPU -t, és kb. ennyi a tuning.

Nekem a szerelmeim még itt pihennek nálam. ZX Spectrum és Commodore 64. Azokat most nem tudom fotózni, de amit igen, az egy Sony Trinitron PVM. Retro, de ment már rajta FH5 és Zelda Breath of the Wild is.

-
ρσгτσ
addikt
XP gaming PC mod...
Szerencsére szinte fillérekért, úgyhogy baromi jól jártam.Érkezett egy Sharkoon ház. Végre csinosabb, jobban használható és belül is fekete.
Jött egy új hűtő is, Scythe, ami brutálisabb mint az előző. Felszerelni még nem tudtam, mert kell majd 4 csavart pótolni. Tudtam előre, tehát nem meglepetés.
Viszont ami a lényeg, végre szereztem egy top alaplapot. Gigabyte GA-Z77X-D3H. Ehhez már végre érdemes megrendelni az i7 3770K -t, mert ezzel tunningolható is.
Nem volt túl könnyű a móka, mert költözni kellett a cuccokkal, plusz mindig lefagyott a BIOS -nál. Sok-sok próbálgatás után rájöttem, hogy a VGA miatt. Gondoltam minden másra, csak arra nem...szóval kb. akkor jöttem rá, amikor már kerülgetett az agyvérzés. Ezer éves BIOS volt az alaplapon, így egy friss verzióval végre elkezdett működni.
Kismillió csatlakozóval végre mindent be tudtam kötni, és így van hely hangkártyának is.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
XP még megy egyszerűen pendrive -ról, csak általában BIOS -ban kell kutakodni, de ez hardver függő, hogy mit.
Nagy gépen bonyolultabb is volt pont a BIOS miatt, mint például Optiplex 7010 -nél. Szórakoztam vele egy darabig, de ott a dual boot is kellett külön SSD -ről úgy, hogy ne kelljen hozzá minden boot során BIOS -t állítani. Hogy az XP -nek és a Windows 10 -nek is jó legyen.
98 már egy fokkal komplikáltabb volt.
SE Tiny verzió + Easy2Boot.Szerk.:
Először XP-W11 dual boot volt a terv. De annál már jóval komplikáltabb, mint a 10 -nél, és nem akartam szívni... -
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Simán csak leszedtem egy magyar XP SP3 -at, azt hiszem ezt. Utána pedig felmegy Rufus -szal pendrive -ra.
BIOS -ban kell majd valószínű neked is állítani. SATA -t IDE módra. Szerintem annál még jobban nincs megkomplikálva, de majd kiderül.
Szerk.:
Jah és mindenképp MBR legyen a HDD/SSD. Ne GPT, mert azt nem fogja látni. Pl. NIUBI -val tudod ezt intézni. NTFS -re formázva. -
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Hogy egy hűtőborda van a CPU -n, de azon nincs ventilátor a közvetlen hűtéshez. Ez így passzív lenne, de tudtommal a kivezetésnél vannak pici ventilátorok a légáramlás miatt, ami némileg segít a hűtésben.
A sima és az S között nincs jelentős különbség teljesítményben. Hőtermelésben viszont van azért annyi különbség, hogy ne legyen mindegy a hűtés. 90 fokos működés pedig tartósan szerintem már nem túl jó.
80 még mondjuk simán elfogadható, de ott is kérdés az, hogy aktívan ezen tartva mennyire fog emelkedni, mennyire fog tudni szellőzni a ház és a CPU.
Optiplex 7010 SFF -ben például simán elfogadható, mert ott egy átlaghoz képest is elég hatékony hűtés dolgozik. Nyilván az egy nagyobb gép is, jobb szellőzéssel.
De tényleg csak jó szándékból írtam, hogy ne süljön meg az egész gép tartós terhelés alatt.
-
ρσгτσ
addikt
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Persze, ezt vágom. Illetve van benne egy hibrid hűtés, ami valahol az aktív és a passzív hűtés között helyezkedik el. Csak ez mondjuk szerintem a sima 3770 -nél neccesebb már.
Azért gondoltam szólok, hogy érdemes figyelni, nehogy megsüljön mint a tojás.
Én először azt hittem ez hasonló ház, mint az Optiplex -nél az SFF -ek, ahol aktív hűtés is van. Azért nem értettem először miért az S kell. De aztán rájöttem rosszat néztem múltkor, mert ez egy mérettel annál is kisebb.
-
ρσгτσ
addikt
-
ρσгτσ
addikt
XP kemény magok, amihez kellett hardver. Eddig ezt találtam:
- Crysis
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- F.E.A.R.
- Doom 3
- The Elder Scrolls IV: OblivionA GTA IV -et is írják pár helyen, de ott az XP port állítólag jó szar lett. Szóval azzal nem küszködnék, mert inkább a játékkal van gond.
Van még valakinek ötlete? Itt a hétvége, most lesz szabadidőm.
Szerk.:
Amit még szoftveresen nem dicsérnek XP alatt, tehát nem a hardver a probléma:- Gothic 3
- The WitcherTalán még ami érdekes:
- Metro 2033
- Flight Simulator X
- Supreme Commander
- Far Cry -
ρσгτσ
addikt
Igen, ez volt az egyik olyan játék az XP korszakból, amitől sorban feküdtek meg a PC -k. Oke, nem volt minden grafikai szinten tökéletes, de a környezet, fények és egyebek mögött jó nagy munka volt. Meg ugye akkori szemmel azért ez durván nézett ki.
Nem számítottam rá, hogy abban az időszakban már voltak ilyen játékok. Igaz, én ezt a Cyrsis -t nem is nagyon ismertem. Teljesen más stílusok kötöttek le. De amúgy tetszik.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
De ez a hőfok még nem is normális terhelés alatt van, nem? Mert az S -sel ellentétben a sima 3770 -re tudtommal már komolyabb hűtés kell. E tekintetben elvileg jelentős különbség van a kettő között, és bár mondjuk 90 fok körül is használható, tartósan már nem túl jó. Felette meg már jönnek a problémák.
-
ρσгτσ
addikt
Most volt időm játékokat próbálgatni az XP konfigon.
Half Life 2
Crysis
Crysis Warhead
NFS Carbon
Medal of Honor Allied AssaultMinden full grafikára téve. Komoly lett a gép. Crysis például, ami elég nagy kihívás tud lenni, de meg sem kottyant neki. Viszont én a Carbon -on is meglepődtem, mert szerintem soha nem volt olyan gépem, amin maximumra tudtam rakni a beállításokat.

Warhead meg egész csinos. Nem is tudtam, hogy akkoriban ilyen grafika volt. Tök jók a fények, tükröződések is.

-
ρσгτσ
addikt
Bayern nem sz@rral gurigázik.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Szerintem inkább BDSM volt a téma.
Nem gyereknevelés. -
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Jah vágom már. Eddig nem is néztem, hogy i7 és i5 is S jelöléssel kell bele. Vagy marad az i3. A TDP és a hő miatt...
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Nem fordítva akartad írni? Sima verzió jobb mint az S.
T < S < sima < K
A sima vagy a K modell a jó.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Basszus...nagyon friss vagyok, fel sem tűnt a HP logó.

Az ilyen kockákat szeretem én is.
Csak férjen bele a nagy toronyhűtés a CPU -n. -
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Menő.
Ez ha jól gondolom a HP alaplapja?Én most úgy érzem kész is vagyok, ha megérkezik a fordított L csatlakozós kábel. Már csak valami normálisabb ház kellene, lehetőleg kocka szerű.
Most egy Gigabyte GZ-X1 házam van, ami nem szép, viszont ronda.

Thermaltake Core V21 -et néztem, és nem is lenne fontos, hogy új legyen, ha jó az állapota. Vagy valami hasonló lenne érdekes. Nagyjából letisztult formában.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Ennyire durva nekem még akkoriban sem volt.
Nagyon menő, és tök jól működik. Windows 10 is egyből kezelte, bár ott valószínű nem minden gombra reagál. Vagy nem azt, ami rajta. Nem próbáltam ki teljesen.--------------
Most érzem, hogy kicsit megszivattam magam ezzel a kisebb méretű alaplappal.

2 SSD és 2 HDD menne rá. Utóbbira ma jutott volna időm, de...
A felső két csatlakozó pont a GTX 960 hűtőborda alá kerül. Van valamennyi hely, és volt is itthon 2 L csatlakozós kábel, de így is csak az egyiket tudtam bekötni, mert a másiknak már nem volt hely. Így rendelhetek egy fordított L csatlakozós SATA kábelt.
Megoldom, nem akkora tragédia, de erre nem is gondoltam.
-
ρσгτσ
addikt
Érkezett hozzám egy igazi időutazó. PS/2 portos. Doboza kicsit megviselt, de ami benne van, konkrétan újszerű. Mint amit sosem használtak, és ez nagyjából így is van.

-
ρσгτσ
addikt
Menő, egyből behúztam én is.
Ezeket szeretem begyűjteni.
-
ρσгτσ
addikt
Nekem az utolsó PC gaming élményem XP korszakban volt, már baromi régen. Utána én nem játszottam egészen 2020 -ig, amíg Xbox -om lett. Vagyis játszottam, de nem hardverigényes játékokkal, mint a Metin2 vagy a WoT Blitz.
Talán azért kevésbé kihívás a mai gaming, konfigurációk, szoftverek, egyebek, mert én anno még DOS -on meg Windows 3.1 -en kezdtem. Aztán szépen lassan haladtam az OS -ekkel. Akkoriban meg nem úgy működött, mint manapság, hogy mindent magától tudott az OS.
Volt munka benne, meg tényleg sok szívás is.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
homerhamm
üzenetére
Én sem értek hozzá, csak mivel érdekel, olvasgatok, így többet tudok. Alap infókra jó az AI, csak azért rendszeresen ellenőrizni kell, mert nem mindig ír jó válaszokat...
Ez a regisztrációm nekem is Xbox miatt lett. A régi, amit még régen töröltem, telefonok miatt volt.
-
ρσгτσ
addikt
Ehhez a gaming PC -hez keresek low profile VGA -t. Egyébként lassan már 2 napja nem működik....
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Nem volt semmi ilyen.

Volt az SSD -n egy Windows 10, lement a teszt, aztán újra is raktam az egészet. Nem bízom a véletlenre.
-
ρσгτσ
addikt
Pasztázás, tesztelés, Windows XP/10 dual boot, XP alatt driver telepítés kész. Nagy móka volt, minden rendben.

Ennyire volt ma energiám...

-
ρσгτσ
addikt
Csak közvetett módon politika...és egyébként kedvelem a Portfolio -t...meg egyébként érthető az is, hogy előre két fajta cikkel készülnek...
De basszus, elsőre rosszat raktak ki, amit azóta már töröltek. Kicsit elveszett náluk a szerkesztői kontroll?

-
ρσгτσ
addikt
Ma pasztázok egy processzort. Ti használjátok az MX4 -hez kapott kis lapátot? Vagy csak simán tesztek rá egy borsószemet, vagy X -et, vagy bármi mást?
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Mi lesz a projekt?
-
ρσгτσ
addikt
Imádom a retro posztokat.
-
ρσгτσ
addikt
Meg amúgy Windows 98 érából nem egy olyan játék van, ami Voodoo kártyával sokkal szebb volt, mint modernebb VGA -val. Akár portolt verziókat nézve is, ami Windows 10/11 -hez készült.
Persze a közösségi moddolás az megint más téma, ami tényleg sokszor kiváló munka, de már túlzásba esnek és elveszíti pont azt a varázsát, ami azt az igazi retro élményt hozza.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Ott a Win98 végén sok volt az átfedés is, ami ment már XP -n is. Azért nem is akartam erőltetni a DX9 -et Win98 -on.
A 98 -as időszakból sok minden van, ami nem maradt fent a modern rendszereken. Nem beszélve a DOS -ról, tele olyan játékkal, ami nagyon meghatározó volt.
Zó:
Igen, ott 512 volt a maximum.XP 32 bites 4 giga, de abból foglalva volt kb. fél giga. 64 bites látott többet, de az driver szempontjából kva sz@r.
-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Az nálam top játék. Talán az pörög a legtöbbet régi játékok közül, meg a Settlers 2. De ezek elérhetők Win 10/11 -re is és tök jól futnak.
Mondjuk ez az a kategória, amihez a gaming gépet nem kapcsolom be, 6. generációs i5 laptopon futnak nálam.

-
ρσгτσ
addikt
Anomáliák....
Windows 98 -ra terveztem először. Pentium 4, illetve 5900 Ultra. Itt még van 8bit paletted textures, és table fog, de DX9 -hez már gyenge lesz. Felette viszont ez a két említett dolog nem lesz meg.
Ehhez hozzájön az is, hogy DOS -hoz meg túl gyors lesz ez a konfiguráció, és jönni fognak a runtime error -ok.
Mehetünk lejjebb, akkor legyen Pentium 3. Ehhez viszont túl sok ez a videokártya, és gyakorlatilag 0 előnye lesz, mert annyit fog érni erőben, mint egy sokkal gyengébb videokártya.
Nos itt jön az, hogy akkor elengeded a DX9 -et, amit ráhagysz inkább egy XP gépre. Teszel a processzor mellé egy Geforce 4 Ti 4600 -at, ami frankó lesz DX8 -ig, de önmagában kevés, mert kell a Glide is. Ekkor veszel mellé egy Voodoo2 -t. Aztán rájössz, hogy kelleni fog egy Sound Blaster is.
Na...itt számolgatod majd, hogy mennyire vastag a pénztárcád, és hogy melyik irányba milyen lemondásokkal élj.
Innen nézve az XP retro gaming? Egy álom, és anyagilag sem fog megterhelni.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Én a TrueNAS -t próbáltam korábban. Az egy kicsit izmosabb, magasabb fogyasztású OS. Az Unraid ennél kedvezőbb. Mondjuk az tök jó, hogy ilyen hardverrel meg OS -sel simán lehet csinálni egy tök jól működő low budget NAS -t. Ráadásul könnyen bővíthető is.
Nagyobb tornyokba meg ennél több lemez is elfér. Igaz, hogy jelentősen nagyobb is a fogyasztása egy NAS -hoz képest.
Temu -ról korábban én is szereztem egy kis kijelzőt. Konkrétan 10.5 colos. Imádom és baromi jó képe van. Általában másodlagos kijelzőnek használom laptop mellé, de erre is tök jó. Ment már rajta Raspberry Pi is. Meg ma például az XP gép. Azért is szeretem, mert ennek a verziónak nem kell külön hálózati táp. Az eszközön lévő USB -ről kapja az áramot, és elég is neki.
Szerintem (vagy legalábbis nekem...) nagyon hasznosak ezek a kis kijelzők. Gondolkoztam 15 colos modellen is, de ez pont jó méret. Kompakt, könnyen hordozható is.
XP retro projekt szerintem még vállalható megfelelő komponensek mellett, amihez van normális kompatibilitás is. Laptopon meg PC -n is csináltam. Illetve várom, hogy egyben nálam legyen a szörnyeteg is.

Az öregebb projektek viszont már jóval nehezebbek, és a komponens árak is brutálisabbak.
Tervben van nekem már régóta egy Windows 98 és DOS kompatibilis gép. Egyben, nem külön. Na az már komolyabb kihívás, mert elég erősnek kell lennie a 98 -as gamingre, de nem lehet túl erős a DOS gaminghez, mert nem fog normálisan futni. Vagy egyáltalán nem fog.
Plusz oda már nem elég 1 videokártya, mert kell egy bika, meg egy Glide. Ha meg túl bika, akkor DX9...de akkor meg nincs 8bit paletted textures, és table fog. Ha meg ez a 2 van, az meg DX8 -ig elég.
Nem beszélve a dedikált hangkártyáról, ami igen fontos. Illetve nem beszélve az árakról amibe utóbbi, vagy a videokártyák kerülnek.
Szóval szerintem, ha XP retro gaming a téma, az egy könnyű, és nem túl drága projekt.

-
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Jah, ezek olyan gépek, mint amik nekem vannak Optiplex -ből. "Egyedi" alaplapok Intel Q77 Express -re építve, LGA 1155 -tel, meg a szokásos cuccokkal.
SSD -vel az egyik SFF nálam médiaszerver volt Windows 11 -gyel. Még NAS előtt. Kilőttem a logint, beállítottam, hogy power gombra kikapcsoljon, így az esetek többségében kijelző sem kellett hozzá, mert ment a seed meg a Plex szerver. Csak akkor tettem rá képernyőt, amikor letölteni kellett.
Nagyon csípem ezeket.
Szerk.:
A filmek persze HDD -n voltak. -
ρσгτσ
addikt
válasz
Carlos Padre
üzenetére
Milyen hardver, milyen OS?
Én most telepítettem XP -t a másik gépre, amíg nem áll össze a nagy kicsit szórakoztam.
Ehhez mondjuk vannak hivatalos driverek, szóval nincs gond vele 4K TV -re kötve sem. Integrált Intel GPU -val.
-
ρσгτσ
addikt
2:20 -tól azért ez elég komoly gól, még ha nem is feltétlen ez volt a terv.
-
ρσгτσ
addikt
Mivel érdemes összerakott gépet, komponenseket tesztelni? Ezt mindenképp Windows 10 -en fogom csinálni, nem retro környezetben.
Én ezekre gondoltam, erre várnék megerősítést, illetve egyéb ötleteket:
- CPU Z
- 3DMark
- HWiNFO
- Cinebench
- HD SentinelKihagytam valamit, vagy kell az összes ebből? Komponens adatok mellett fontos lenne, hogy hogyan viselkednek terhelés mellett. Pl. videokártya hiba.
Nagyjából hétfőn áll össze minden, és nem szeretnék órákig ezzel foglalkozni munka után, gyerekek mellett...de jó lenne egy nagyjából teljes teszt.
MX4 paszta lesz, de egyelőre csak CPU -nál. Ha a VGA nagyon melegszik, akkor ott is, de aznap arra biztos nem lesz időm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- itt sincs warez!
- Automata kávégépek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Október 6-án jelenik meg a Star Wars: Galactic Racer
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- iPhone topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku: 87%
- Gamer/streamer mikrofon, állvány, deck és USB HUB kitűnő árakon!
- Eladó Redmi Note 10 5G 4/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- Thermalright Aqua Elite 360 V3
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G2 SFF brand - i7 6700 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB W10
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest