Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nyikszi

őstag

válasz monaka #2925 üzenetére

Szia! Ezt biztos nem tudja a Word. Tudom milyen a jogtár, de ilyenről Wordben nem hallottam. Megkérdeztem a chatgpt-t ő mit ajánl, de nem lesz egyszerű dolgod. A scriptekről hallottam, néhány egyszerűt már csináltam is, de nem vagyok otthon a témában. Az összehasonlításról is, a többi nekem vakfolt:

Nagyon hasznos és gyakorlati igény, amit leírsz — különösen hosszabb dokumentumok (pl. szerződések, szabályzatok, kézikönyvek) verziókövetése során. A Word ugyan tud változásokat (track changes) kezelni, de amit te keresel, az egy összehasonlító kivonat, amely csak a megváltozott részeket mutatja, kontextusba helyezve őket, a változatlan részek teljes elhagyásával. Ez a funkció valóban jogtárakban szokott megjelenni, de Wordben vagy más szövegszerkesztőkben ritkábban elérhető alapból.
    Megoldási lehetőségek ✅ 1. Diff-alapú eszközök szövegösszehasonlításhoz (kivonatolással)
    Olyan eszközökre van szükséged, amelyek a két dokumentum közötti különbséget:
    csak a változott részekre korlátozzák (nem csak kiemelik, de a többit el is hagyják),
    lehetőleg bekezdés/paragrafus szinten értékelik.
    🔹 DiffPDF (PDF formátumban)
    Ha Wordből mentettél PDF-be:
    Képes összehasonlítani két PDF-et, és csak a különbségeket exportálni képként vagy szövegként.
    Nem tökéletes jogszabályszerű tagolásra, de vizuálisan jól látszanak a változások.
    🔹 WinMerge vagy Meld (ingyenes diff toolok)
    Ezek soronként hasonlítják össze a dokumentumokat (jobb, ha TXT vagy DOCX-ből átalakított TXT fájllal dolgozol).
    A változatlan sorokat elrejtheted, és csak a különbségeket látod.
    WinMerge-ben van "Show only differences" nézet.
    Nem Word-integráció, de kivonatolási célra kiváló.
    🔹 "Delta" nézetet tudó Markdown-diff eszközök
    Ha átalakítod a szöveget Markdown formátumba (pl. pandoc segítségével), akkor:
    diff-markdown vagy diff2html eszközökkel generálható olyan HTML kivonat, amely csak a változott blokkokat mutatja.
    ✅ 2. Speciális Word-makró vagy VBA szkript
    Egyéni megoldásként készíthető olyan Word-makró, amely:
    végigfut a módosításokon,
    kimásolja csak azokat a bekezdéseket/oldalakat, ahol változás van,
    egy új dokumentumba összefűzi őket „kivonatként”.
    Ha érdekel, tudok írni egy ilyen Word VBA-makró példát is.
    ✅ 3. Online eszközök, mint pl.:
    Draftable.com – két Word/PDF dokumentum összehasonlítása.
    Megmutatja a különbségeket vizuálisan, de nem mindig kínál "csak a változások exportálása" lehetőséget.
    TextCompare.org – ha bemásolod a szövegeket, csak a különbségeket látod, bár kicsit technikai.
    Javaslat: Egyszerű munkafolyamat (példa)
    Két Word dokumentumod van: pl. verzio1.docx és verzio2.docx.
    Átalakítod őket TXT-vé vagy HTML-vé (Word vagy pandoc segítségével).
    Betöltöd WinMerge-be vagy egy diff-eszközbe.
    Bekapcsolod az "only show differences" opciót.
    Ezt exportálod vagy kinyomtathatod PDF-be → ez lesz a változási kivonat.
    Szeretnéd, hogy készítsek egy Word VBA-makró példát, ami csak a megváltozott bekezdéseket kigyűjti külön dokumentumba?

• nyikszi

őstag

válasz monaka #2923 üzenetére

Szia! Ha elfogadod az addig kész részt és utána figyeled a többit?

Új hozzászólás Aktív témák