Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

Windows XP kérdések és válaszok

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49305) brd válasza #03412736 (#49303) üzenetére


brd
nagyúr

Nem az XP futtatja, ne csúsztass kérlek, az csak lehetőséget ad rá! A videóban látható helyzetben a CPU és a Virtualbox teszi lehetővé ezt.
Mihez kell 4+ GB RAM? Lássuk csak, most fut éppen, ami viszonylag sok RAM-ot eszik:

Opera 1.8G (még a 12.17-es, sok funkcióját nem, vagy nem kényelmesen lehet kiváltani más böngészővel, cserébe adott oldalak nem, vagy nagyon lassan működnek vele)
SQLDeveloper 800MB (kényelmes Oracle DB 'asztató tool, nem nagyon ismerek alternatívát)
Visual Studio 600MB (fejlesztőkörnyezet, nem ismerek hasonló kényelmességű megoldást, és ez a memóriafoglalás még nem is számít soknak a mai, hasonló célú programoktól)
Outlook 400MB (még a 2010-es, az újabbak gyökerek, a régebbiek pedig problémásan támogatják az újabb dokumentumformátumot)
Emellett az új Opera is fut, a fülenként min. ~110 MB-os memóriafoglalásával, összesen az is van vagy másfél-2GB (a számomra leginkább használható böngésző, a régi Operát nem számítva).
(Kb. 5.1G-nél járunk, ez jelenleg a napi munkámhoz az abszolút minimum, a régi Operában ugyan bezárhatnám mindig az éppen nem használt füleket, vagy akár el is felejthetném az egész böngészőt - csak éppen túl kényelmes - ezért számoljunk 3.3G-vel.)
Ráadásul ezek csak a nettó értékek, kell még ezenkívül az OS-nek némi cache, futtatnia kell a saját folyamatait, ill. van még sok, apróbb program, amit nem soroltam fel).
Továbbá akkor a virtualizációról még nem is volt szó, az is úgy indul, hogy gépenként min. fél GB-tal lehet számolni, de ha újabb OS-t futtatna az ember, inkább 1 GB-tal.

Sok program már nem is fut, vagy legalábbis nem tesztelik XP-n. Örülök, hogy össze-vissza virtualizálgatsz, de futtass kérlek több db, 64 bites OS-t így az XP-n, a memória ehhez sajnos kevés lesz. (Igen, szükség lehet több db-ra, ha valamilyen környezetet kell emulálni.)
Persze erre mondhatod, hogy speciális igények a fentiek, de egy mai böngésző, bármi kényelmeset csinálnál vele, 1GB RAM alá nem adja a foglalást és akkor még semmi mást nem csinálsz a géppel, csak böngészgetsz.
A Windows stabilitásával a Win2000 óta semmi különösebb probléma nincsen, nagyon ritka az OS saját hibája (jó, a Win10-et most hagyjuk :), bár lefagyni az sem fagy le, csak tele van hibával/kényelmetlen megoldással), legtöbbször a HW/driver okoz gondot, csak erről sokan nem tudnak, csak azt látják, hogy lefagyott ez a s'ar, vagy nem is érdekli őket. Ez a gép, amiről írok, 49 napja fut újraindítás nélkül, nekem megteszi (nem XP, annál újabb). ;) (Akkor sem lefagyott, csak hosszabb áramszünet volt.)
A biztonságot talán hagyjuk, a gyártó sem frissíti (hivatalos megoldással legalábbis) a biztonsági hibákat sem már pár éve, így ha felfedeznek egy kihasználható hibát, azt még tudatos felhasználóként is nehéz lehet elkerülni. Olyasmi apróságokról már nem is nagyon beszélnék, hogy nem támogat pl. TLS1.2-t, ami bizonyos helyeken elvárás.
A játék az olyan, hogy ha neked nincsen igényed rá, akkor nem is tudunk róla beszélni, így hagyjuk is. ;)
Egyébként félre ne érts, igazából én is XP-t használnék (használtam is 10+ évig), ha a RAM/32bit/DX korlátjai (meg egyéb, ami a futtatott programoknak szükségesek) nem léteznének, a legkényelmesebb Windows, amit használtam eddig, csak a Win7 Start menüben keresője hiányzik belőle, de anélkül még éppen lehetne élni.

The only real valuable thing is intuition.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.