Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Manitou
veterán
Ja a normál ott körül van, én már 90-ért is láttam
Viszont kondenzációst kerestem netes áruházban és 290-nél nem találtam olcsóbbat eddig. Olyan 300 körül kezdődnek ezek. De tegnap olvasgatva témában úgy vettem ki, hogy ennek a kazánnak nem hagyományos spírócsöves kéménykivezetés kell - nekünk most ilyen van - hanem kell egy füstcső kivezetés meg egy kondenzációs víznek vagymi, szóval ''ki kellene bontani'' a meglévő csövet a kéményből, és bele kellene tenni két ilyen csövet helyette. De lehet csak én néztem, olvastam félre valamit és baromságokat beszélek
De ha úgy van ahogy gondolom, akkor ez még egy pettyet megdrágítaná ennek a kazánnak a beépítését.
-
-
Manitou
veterán
Hmm.. nem hangzik rosszul ez a kondenzációs kazán, de gondolom nem is olyan olcsó. Ami mostani kazánunknak már a 0-hoz konvergál a hatásfoka, télen marhasok volt a fűtésszámlánk, persze ez mástól is függ, de azért a kazán is eléggé ludas ebben. De lehet mégis megérné drágábban ilyen kondenzációs kazánt venni, lehet 1 -2 év alatt megtérülne
Egy kis okosság a témában, hátha érdekel valakit.
[link]
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
Típus alapján én pl. ha lehet, kondenzációsat akarok, mert bár drága, de alacsonyabb fűtésszámlával számolhat az ember (100% feletti a hatékonyságuk, vagyis a névlegesen lehetségesnél több energiát nyernek ki a gázból) - úgy tudom, padlófűtéshez a leghatékonyabb! Radiátoros fűtésnél macera van azzal, hogy nagyobb felületű radiátorok kellenek, mert alacsonyabb hőmérsékletű a be- és a kimenő víz is, mint a hagyományos kazánnál, a padlófűtésnél viszont eleve ez a helyzet.
Egyébként most itt nekünk egy mezei Saunier Duval 24W-os kombi cirkónk van, nagyon halk és kellemes a melegvize is (na ja, 24W-os alig 50m2-re), de a garanciális átvizsgálás 9600 Ft volt, pont ma csinálták. -
Manitou
veterán
Szerintem 50m2-re marha sok egy 24kW kazán. Lehet egy 10 KW-os is elég lenne
Én is most kazánokat nézegetek, mert már cserére szorul a mostani öreg ÉTI 25-ös gázkazánunk.
Nem tudja valaki milyen márkát érdemes venni gázkazánból? Amolyan bestbuy-t keresnék, ár /teljesítmény arányban mik a legjobbak? Padlófűtéshez lesz, bár ez nem hiszem, hogy sokat számít. -
ttoth
tag
Hogy kell kiszámolni a légköbméterből, hogy hány watt a szoba fűtésigénye? légköbméter * ???
-
Ariadne
őstag
Hali!
Új lakást tervezünk venni a párommal, feltétlenül egyedi gázkazánosat, nincs kedvünk másokkal osztozkodni egy kazánon.Na szóval egy 50 m2-es, ÉNY-ra (nyitott folyosón kis konyhaablak, fürdőszobaablak) és DK-re (nagy szobai ablak + erkélyajtó) néző ablakokkal bíró lakáshoz, amit minden oldalról fűtenek, 24kW-os kombi cirkót terveznek eredetileg. Ahogy olvasgattam a neten, sok mindent találtam a kazánok ''túlméretezéséről'', ezt el szeretnénk kerülni - ez túlméretezett? Másik kérdésem, hogy mennyi változtatást jelent, ha kondenzációs kazánt szeretnénk, és megéri-e ekkora lakásnál?
Ha valaki ért ezekhez, nagyon megköszönöm, ha válaszol... -
Andie
őstag
Nos, senki nem tud egy ügyes radiátor szerelöt nekem?
Tegnap megpiszkáltam kicsit az egyik csapot, erre még jobban csöpög -
Andie
őstag
válasz
Tangerine #85 üzenetére
Köszönöm a részletes választ
A radiátornál kipróbáljuk az üzemeltetéses megoldást, most 2-3 napja már fütünk esténként (mert 18 fokra esik a szobában a hömérséklet, énis bizom benne, hogy elhagyja a szivárgást. Faterom azt is mondta, hogy régi ''tekerentyükre'' jellemző volt, hogy full kinyitva, majd 1/8-adot visszatekerve eláll a csöpögés.
Ezt is kipróbálom
Gáztüzhely : ez aggaszt jobban. Mostmár tudom, mi lehet a baja, köszi az infókat, de én nem vállalkozom a megbütykölésére
Tehát ha te messze vagy (mitől?), akkor a kérdés : ki tud egy ügyes gázkészülék szerelőt???
-
ladybug
őstag
Köszönöm az információkat. Sokat segítettetek. Nem hiszem, hogy ezt a fajta fűtést fogjuk beépíttetni, mert csak fadalót tudunk letetetni, és nekünk mindenképpen olcsóbb, hatékonyabb (anya tüsszög a portól, édesapám meg fázós) megoldás kell. Maradunk a radiátoroknál, mint az alsó szinten.
-
jeges
senior tag
upsz, némi félreértés: nem tudom, katica mire gondolt pontosan, de amin mi is törjük a fejünket, az nem padlófűtés, hanem padlótemperálás. azaz ''hagyományos'' radiátoros rendszer, a hidegburkolatú helyiségekben padlótemperálással kiegészítve.
#83: ez állítólag manapság már nem vita, mer' az önálló padlófűtésnek több hátránya van, mint előnye. a két rendszer viszont egymást jól ki tudja egészíteni.
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Még egy érv a padlófűtés ellen. Ha valami baja van, pl. eltörik a cső, és folyik, akkor lehet bontani az új méregdrága parkettát/padlócsempét. Nem lehet valami szívderítő látvány.
Nem is lehet egyszerű kinyomozni, hogy hol a hiba, lehet, hogy az egészet ki kell bontani.
Egyik rokonom házába is padlófűtést tettek vagy 15 évvel ezelőtt (abban az időben nagy divat volt), és beüzemeléskor derült ki, hogy valami gond van vele. Azt már nem tudom, hogy mi volt pontosan. Vagy folyt valahol, vagy csak alul lett méretezve és nem fűtött eléggé. Végül is nem bontották fel, hanem maradt a helyén ahogy van és radiátorokat szereltek, és azóta azokkal fűtenek.
Manapság már egész pofás radiátorokat lehet sokhelyütt látni, vékony csövekkel bekötve. -
Tangerine
senior tag
Hát nem tudok sokat mondani, így látatlanban a radiátorra. Elég sok megoldás lehetséges, de sokmindentől függ, hogy melyiket érdemes. Pl. milyen fajta csap tömszelencés vagy valami egyéb, hol folyik, valamelyik csatlakozásnál, vagy a ''tekerentyű''
tövében, stb. Egyszerűen le lehet engedni a vizet (családi ház), vagy egy komplett háztömbben kellene. Ez utóbbi esetben lehet, hogy célszerűbb fagyasztással cserélni, de ahhoz meg fagyasztó cucc kellene. Van olyan szelep amelyikben kiszerelés nélkül lehet tömszelencét cserélni.
Ha viszont nem nagyon csöpög, akkor lehet, hogy nem is érdemes bántani, mert használatba vételkor egy idő után legtöbbször eláll magától, az is lehet, hogy elég egy kicsit húzni a tömszelencén, ha nem ezeréves betonkeménységű már benne a tömítőanyag.
Sajnos megnézni nem tudom, mert messze vagyok, és innen látatlanban nehéz diagnózist is felállítani.
Ami a gáztűzhelyet illeti, olyat még nem szereltem, de valószínűleg a rózsához vezető útvonalon (a csőben vagy az szelepben) lehet dugulás azért nem marad égve. A hosszú idők során lerakódhatott a gázba kevert szagosító anyag (merkaptán) ami ilyen barna trutymó, kb. olyan mint a lerakódott kátrány a cigis szipkában vagy a pipa szárában. Azt kellene valahogy kipucolni, de ahhoz kissé szét kéne szedni. Persze a gáztűzhelyet érdemes nagyon körültekintően barkácsolni, főleg összerakáskor a tömítésekre figyelni, mert abból könnyen baj lehet, míg a fűtésnél max elázik a lakás és/vagy az alsó szomszéd.
Jó esély van arra is, hogy a lángérzékelője ment tönkre (ha van egyáltalán, mert a nagyon régiekben nincs).
Ugyan - mint mondtam - még nem nem szereltem ilyet, de gyanítom, hogy hasonlóan működik, mint a boilerekben a hőszabályzó. Van egy zárt csőben valami folyadék, a cső végét melegíti a láng (kis kiálló pöcök a rózsák mellet) ekkor a folyadék kitágul és megnyit egy szelepet és ezzel a gáz útját a rózsához. Ha elfújja a huzat a lángot, akkor kihűl egy perc alatt, és elzáródik a gáz is. Ugyanez van mikor hidegen begyújtod neked kell kézzel nyomni a tekerőt, azaz nyitva tartani a szelepet, amíg fel nem melegszik a csőben a folyadék, és nyitva tartja ''helyetted'', azaz ilyenkor engedheted el a tekerentyűt, és égve marad.
Na most, ha ez a cső megsérül, kilyukad/eltörik/szétrohad (nem mindenhol olyan vastag, mint amely része a rózsa mellett van, máshol kb. 1 mm lehet az átmérője), akkor a folyadék megszökik, és nem lesz ami kinyissa a szelepet, azaz ilyenkor nem fog égni, csak akkor ha kézzel nyomva tartod.
Ha ősöreg, akkor lehet, hogy tényleg érdemes cserélni, főleg, ha nem biztonsági lángos (vagy minek hívják azt a lángérzékelő funkciót.)
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Egyetértek. A padlófűtés a lehető legegészségtelenebb, a keringő por miatt és ráadásul mindig vízér van alattad, ami sokak szerint egészségelen, bár én nem nagyon hiszek az ilyen hókuszpókuszokban, de a szálló porban és poratkákban annál inkább.
Szerintem a padlófűtésnek leáldozott, ma szinte mindenki ellenzi. -
misu
senior tag
Hy!
De arra is figyelj, hogy a felszálló hő keringeti a port is.
Sajna...
Aki érzékeny esetleg allergiás, az figyeljen erre is.
Szóval csak óvatosan.
nekem a radiátor szimpatikusabb...
de az is macerás és ha igenjó cuccot veszel annak is csillagászati az ára...(radiátorok+cirko)
De jó a téma..
Szóval radiátor vs. padlófűtés
Szép napot!
By3! -
jeges
senior tag
[link] (ahogy apjuk szokta volt írni
)
egyébként drágább, igen (qrva drágák azok a sz@r csövek), bár pontos arányt nem tudnék mondani. arra is figyelni érdemes, hogy a fűtésrendszer méretezése a padlófűtéshez is jó legyen, ez is emelheti a költségeket. általában hidegburkolatú helyiségekbe elegendő. többek szerint megéri (ha a felfázással járó gyógyszerekre gondolok, magam is hajlamos vagyok elhinni), még többek szerint meg erősen emeli a kényelemérzetet. -
ladybug
őstag
A padlófűtés sokkal drágább, mint a radiátoros? És a padlófűtéshez milyen padlóra kell lefektetni a csöveket?
-
Andie
őstag
Sziasztok!
Nem nyitnék új topicot, végülis ezügyben kéne help.
Keresnék egy szakit, aki megcsekkolná az új pecóban a radiátor rendszert, mert majdnem mindegyik tekerentyűnél (= radiátor melletti kis csavaró, amivel le lehet zárni a radiátort) gyöngyözik a viz. Nem csöpög, nem folyik, de nedves. Korábban csöpöghetett is, mert látszik a padló a nyoma.
Ugyanitt olyan szakit is keresek, aki megnézné a tüzhelyt (ősöreg Karancs), mert 2 rózsa nem marad égve, és a sütö begyújtáskor robban.
Legjobb lenne nem javitani, hanem egy szagvélemény, miszerint full cserés, és akkor a lakástulaj cserélné - talán.
Kössze! -
-
ronson
őstag
de jó hogy benéztem ide, középsuliba ezt tanultam (Sárospatakon, ahol talán Kelet-Magyarország legszinvonalasabb épületgépész technikus oktatása folyik ), de sajna technikusira nem maradtam, így csak a gyakorlati részt sikerült elsajátítanom
-
scang
senior tag
ha már ilyen topic is van...
van 3 konvektorom, amit ki kellene tisztítani, rájuk férne.
mennyit kérnek el a mesterek egy ilyen melóért?
nincs köztetek vállalkozó?
köszi. -
Elrond
senior tag
Sziasztok!
Van köztetek Gázszerelő?
Péntekre kellene Nekem! -
misu
senior tag
válasz
Tangerine #65 üzenetére
Hy!
Ehheheheee...annyira ném értenyi...
De komolyra fordítva..ez egy Hajdú 120 literes kis dög...
Annyira sok lehetőség nincs rajta, szerintem csak a csere vót a baj...a hőkapcsolót és az érzékelőt tuti nem fogom kikerülni!
Franc akar nyitott tetőre ébredni egy bazi nagy pukkanás után...
Szerintem tuti rosszul kötöttem be...ugyanis...
Szóval előzőleg írtam, hogy gázok vannak, nem megy,stb....
akkor rátettem egy dugaljt és egy magnót, feltekertem a hangot, ha éjszaka lenne tudjak róla......naná, hogy a kiccsaládom 1/2 2 kor erre ugrott, szó szerint...
Ment egy 3/4 órát leó...utána levettem halkabbra és közelebb feküdtem a rádjóhoz...még vagy 2x elindult...boyler vissszaköt aztán semmi....
tegnap fordítottam a bekötésen, remélem menni fog...
azért nem tom, mert most melózom, csak este derül ki!
a tények:
-éjszakai (időszakos, vagy hogy híjják) áram van!
-boyler megy hálózatról, majd felrepül a villyanyórám és melegvíz is van....
már csak ezt a kettőt kéne összehozni valahogy....ha még mindíg nem megy, esküszöm, hogy magamra hívom a RTL klubbot...
Holnap megírom, mi vót...
Szép napot!
Bye! -
Tangerine
senior tag
Szerintem gyakorlatilag mindegy, az a lényeg, hogy a földelést jó helyre kösd.
Ennek ellenére 'illik' úgy bekötni (sőt erősen javallott), hogy mind a hőszabályzó, mind a hőkioldó a fázist szakítsa meg, de működni kellene fordítva is, hacsaknem valami különleges boiler.
Nem lehet, hogy a hőszabályzón vagy a hőkioldón dugtad rossz helyre a sarukat? -
misu
senior tag
Hy!
Asszem erősen javallott!!!
Valamint:
-Dohányzás továbbiakban az erkélyen(ha dohányzol!),
-Ne vicczeld meg Magad, hogy az ajtónál becsengetsz...
-Én kicsit nyugtalanul aludnék....gázos szobában....rendszeres szellőztetés...vagy amíg lehet éjszakára elzárom a főcsapot...
Esetleg némi szappanhabbal végignyálaznám a szobai gázcsövet....különösen az óránál és az illesztéseknél...de mindenképp szerelővel javítasd!
Bye! -
Drizzt
nagyúr
Helló, amikor feljöttem Pestre, azt tapasztaltam, hogy gázszag van a szobámban, illetve amikor hazajövök suliból, akkor is. Hivassak gázszerelőt, igaz?
-
misu
senior tag
válasz
Tangerine #60 üzenetére
Hy!
Pontosan!
Mármint szerelés után csapta le az egyiket!
Viszont 24 óra után autómatikusan visszakapcsol...(Nyilván vmi balf@sz elleni védelem, mert sok meló lenne egész nap ezeket kapcsolgatni....)
Viszont azt hiszem én voltam a balfi, mert NEM MINDEGY hová kötöm a fázist és hová a nullát...
Pedig azt hittem, tökmind1!
Komolyan mondom, bonyolult a szerkezet...
Tegnap kötöttem vissza...nem voltam otthon a legutóbbi írásom óta...ha megy, akkó oke, ha nem akkor megcserélem és menni fog!....remélem...
Szép napot!
Bye! -
Tangerine
senior tag
válasz
Varga Csaba #59 üzenetére
Nem szereléskor, hanem pl. szerelés után visszakapcsoláskor.
-
Varga Csaba
aktív tag
válasz
Tangerine #58 üzenetére
Az éjszakai áram biztosítékát egy szereléskor vajon hogy lehet kicsapni?
Mert ugye szereléskor az első, hogy áramtalanítunk...
Ehhez pedig az éjszakai áramkörnél is kell hogy legyen egy biztosító az óránál.
Ha pedig bontás előtt azt lenyomod akkor nincs rövidzár...
Az éjszakai áram vezérlőegységét (jelvevő/relé!!!) csak elmű-s szerelő bonthatja, azért van plombálva.
Hívd ki őket.
Tangerine:
Esetenként én is fotózok, de némelykor a szigszalag, filctoll gyorsabb... -
misu
senior tag
válasz
Tangerine #54 üzenetére
hY!
Nem csapattad ki az éjszakai áram biztosítékát véletlenül?
Ahhoz elvileg külön óra/biztosíték/kismegszakító van.
DEDEDEDEDEEE!!!
Hogy lehet visszakapcsolni?
A kismegszakító az oke...azt visszanyomtam...
az olvadóbiztik rendben vannak...
A jeladós mocsokságnál vannak gubancok...
Le van blombázva...
Illetve két ilyen kis bizti szerű Vmi van benne...
az egyik időnként visszakapcsol...
Áramszolgáltatót kell hínni?
5let?
Bye! -
Tangerine
senior tag
válasz
Varga Csaba #51 üzenetére
Én mostanában fényképezni szoktam szerelés közben. Úgy a legegyszerűbb.
-
misu
senior tag
válasz
Varga Csaba #51 üzenetére
Hy!
Asszem az áram lesz a ludas...
Végigmértük egy barátommal a hálót és nincs szakadás...
szóval a szolgáltatónál lesz a zavar...
Köszi a segítséget...
Bye! -
GombócArtúr
senior tag
Pffúúj! Soha nem leszek vízvezetékszerelő!
Soha nem gondoltam, hogy egy sima fürdőszobai csap tartályában ennyi undormány leledzhet. -
Varga Csaba
aktív tag
Kezdjük az elején...
Ha normál hálózatról a boilered !rendesen! működik, melegíti a vizet és a kívánt hőfok elérésekor a túlhevülést elkerülendő kikapcsol, akkor a boilernek semmi baja. (a védő termosztátokkal ne foglalkozz, ha nemtudod mi az akkor szvsz nem bántottad őket, egyébként 2 db ''patron'' amik mélyen benyúlnak a víztérbe a boilertalp ''rúdján keresztül'', az egyik vezérli a ki-be kapcsolást, a másik a vész-tiltó kapcsoló)
Ebben az esetben az éjszakai áramoddal van valami baj.
Ami rendes áram csak vagy a központ által adott vezérlőjellel történik a hálózat elérésének engedélyezése-tiltása, vagy a villanyóra mellé felszerelt időzítő vezérlővel... Ha nem kapsz éjszakai áramot akkor az áramszolgáltatód felé panaszkodj mert lehet hogy meghalt a vezérlése...
JÓTANÁCS!
Ha ismeretlen szerkezetet szedsz szét (persze kikapcsolva, áramtalanítva) akkor ha vezetéket-vezetékeket bontasz MINDÍG jelöld meg a kötéseket mert így később elkerülheted a félrekötést!
Ha előzőleg rendesen működött vélhetően helyesen volt kötve...
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest