- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Real_Necro
veterán
válasz
Real_Necro #2088 üzenetére
Vettem 12mm-es csövet, van 3/4"-15mm félhollandi, van 15-12-es szűkítő...
Már csak az a kérdés, hogy hogyan alakítsam ki. Felülről lefele haladva jön a 15-ös cirkulációs cső. Rárakok egy 15-12mm-es szűkítőt, majd folytatódik 12mm-en tovább, rövid szakaszon. Az átmenne egy 15mm - 3/4"-os félhollandin a 22mm-es csőbe. Itt nem tudom hogyan illesszem. Bő forrasztással a félhollandihoz, vagy rakok rá egy rövid 15mm-es csődarabot, azaz beforrasztom azt a félhollandiba és kicsit fölötte szintén szűkítővel rögzítem a 12mm-es csövet...
HMV szivattyú csatlakozásai 1/2" belső menetesek. Milyen módon lenne érdemes rögzíteni? tegyek rá közdarabot, majd 1/2" - 15mm félhollandi? Lesz majd a HMV tartály felőli oldalon egy visszacsapó is (fém betétest kaptam, műanyag nem volt), valamint a szivattyú előtt és után már most is bent van 2 elzáró.
-
pube111
senior tag
Mi a logika, vagy képlet a meneteknél a mm-col átváltásban? Hogy lehet 33.249 mm = 1"?
-
Morris
veterán
válasz
Real_Necro #2092 üzenetére
Aki radiátoros fűtést tervez otthonra, annak van egy frankó méretező excel cuccom!
Én csináltam. -
Egon
nagyúr
válasz
Real_Necro #2090 üzenetére
Mert gondoltam van tapasztalat, ami alapján lehet dönteni (az egész nem tűnik rakétatudománynak, bár tisztában vagyok azzal, hogy számít a ház fekvése, az egyes helyiségek fűtött vagy fűtetlen fallal való határolása stb. is).
-
Egon
nagyúr
válasz
Real_Necro #2055 üzenetére
Az a vicces, hogy hívtam két szerelőt: az egyik Ariston-t, a másik Baxi-t ajánlott...
Vaillant-ról letettem, vélhetőleg Bosch lesz, bár arról is hallottam rémtörténeteket. Immergas valahogy nem szimpatikus, Fondital kilóg a keretből.
A következő kérdés a méretezés. 3 szintes épület, 15 centis Nikecell szigetelés, U=1.0 ablakok (nagyobbrészt kétrétegű üvegezéssel). A ház telekhatárra épült, így az egyik oldala egy másik, fűtött épülethez csatlakozik. 80 nm az alapterület, nagyságrendileg 580 köbméter kifűtéséről van szó (ebben benne vannak kevéssé fűtött illetve fűtetlen részek is (spájzban nem tervezünk radiátort pl., illetve a garázsban, mosókonyhában, kazánházban stb. nyilván nem fogunk ezerrel fűteni).
Az egyik szerelő szerint nem lesz elég a 24 kW-os kazán (ami ugyebár vízmelegítő funkciót is el kell lásson, 4 tagú család részére), a másik szerint elég lesz. Én is számolgattam a neten fellelhető képletek alapján, és nekem úgy tűnik, hogy elégséges a 24 kW.
Szerintetek mekkora kapacitású kazán legyen? Bosch-ból van 26kW-os is, inkább vegyek olyat a békesség kedvéért? -
Real_Necro
veterán
válasz
Real_Necro #2087 üzenetére
Átgondolva... obiban kapható 12mm-es rézcső ivóvízre, ahhoz van 15-12mm-es karmantyú. Úgy több mint 60%-a megmarad a 22-es melegvíznek, ami talán nem okoz akkora csökkenést kimenő oldalon.
-
Real_Necro
veterán
válasz
Real_Necro #2086 üzenetére
Annyiból lehet gond, hogy a keresztmetszet a meleg víznél lecsökken, valamint a cső a csőben elrendezés miatt a visszatérő ág hűti a kilépő melegvizet.
-
Real_Necro
veterán
A vastag cső a melegvíz, a kis vékony a cirkulációs, egyelőre csak simán rákötve és elzárva.
Volt próbálkozás kiperemezett csővel, de szivárgott. Ezért gondoltam, hogy ráhúzok szűkítőt egy vékony, 15ös csőre, és ráforrasztom, ezáltal lesz egy kis holtjárata, de nem fog szivárogni. A vékony cső a tartály felső harmadába vagy negyedébe vezetne le. -
emre
veterán
válasz
Real_Necro #2083 üzenetére
Megtaláltam amiről a múltkor írtam. 7-es tervminta, remélem tudod használni.
Még egy apróság: hiába van meg a víz-gáz fűtésszerelő, és a gáz és hőtermelő berendezés szerelői végzettségem, mivel nem dolgozok szakmában (illetve nem ezekben) a topikban a jelenlétem eléggé visszafogott lesz.
-
emre
veterán
válasz
Real_Necro #2083 üzenetére
Igazából szerintem mindegy. Csatlakoztatható legyen, és a jól elkülönüljön az elvételi és bemeneti rész.
Időkapcsolóval nem is kell állandóan, csak az használati időszakban. Mondjuk reggel és este 6-8 között.
-
emre
veterán
válasz
Real_Necro #2080 üzenetére
A csőben cső gondolom egy lándzsa szelep?
Mozgásérzékelővel nem vacakolnék, elég az időkapcsoló, és egy hőmérséklet érzékelő ami kapcsolja a keringetést, de csak a megadott időszakon belül.
-
Real_Necro
veterán
Most szeretném a cirkulációs rendszert igénybe venni.
Ugyanakkor a tároló cseréjekor erre nem figyeltem és azon nincs neki csati, így szerintem cső a csőben megoldással fogom összerakni, letolok egy vékonyat a meleg szakaszán. A melegvíz így is 22-es, a cirkulációs meg 15ös. Melegvíz már el van vezetve oldalra egy T idommal...
Rendeltem Grundfos szivattyút hozzá, ami max 8,3l/percre képes, számításaim szerint max 1,5 perc alatt már meleg víz van a csőrendszerben. Rakok a szivattyú meg a tartály közé egy visszacsapó szelepet, a szivattyú előtt meg mögött meg már ki lett építve dupla elzáró.
A vezérlés mozgásérzékelős lesz időkapcsolóval, fürdési időszakokban 1,5 percig megy majd szivattyú, ha mozgást érzékel.
Dilemmáztam wilo és grundfos között, de a wilo gyengébb egy hajszálnyit. -
emre
veterán
válasz
Real_Necro #2077 üzenetére
-
Egon
nagyúr
Miért lenne korlátozva?
Nem úgy működik, hogy elkezded folyatni a 140 litert (mondjuk ha ekkora a tároló), azt közben elkezdi hidegvízzel feltölteni, és ha elér egy bizonyos hőfokot, akkor beindul a kazán ezerrel, és elkezdi felfűteni a vizet? Ergo csak akkor fogy ki a melegvíz, ha nagyobb ütemben engeded ki, mint ahogy a kazán felfűti, nem?
Egyébként meg a megoldás a panellakásba költözés: ott sosenem fogyott ki a melegvíz... -
Morris
veterán
Én nem vagyok a tároló híve.
Melegvizet tárolni mindig veszteséges. -
nuke7
veterán
válasz
Real_Necro #2069 üzenetére
a csöpögtetőből a fekete dzsuvát mivel érdemes kitörölni..?
Vagy nem érdemes foglalkozni vele..? -
Real_Necro
veterán
Manapság egy időjáráskövető alacsony teljesítményre moduláló folyamatosan üzemelő kazán gazdaságosabb, mint egy ki-be kapcsolgató.
Egon:
Nekünk Vaillant indirekt tároló és kazán volt. Amikor vettük a házat, a tárolóból fekete víz folyt. Lekötöttük, kidobtuk, mert még nyílás sem volt rajta, hogy ki lehessen pucolni rendesen. Vettem helyette egy sima zománcozott belsejű másfélszer akkora hajdú-t, ami jóval olcsóbb volt, mint egy Vaillant lett volna. Tökéletesen üzemel.
-
Egon
nagyúr
válasz
Real_Necro #2062 üzenetére
Van ajánlott márka az indirekt tárolók vonatkozásában, vagy kazánhoz válasszam (ugyanazt a márkát), vagy majdnem mindegy hogy mit veszek?
-
nuke7
veterán
válasz
Real_Necro #2064 üzenetére
akkor az a jó, ha minél kevesebbet áll le..?
-
nuke7
veterán
válasz
Real_Necro #2062 üzenetére
megkérdezem akkor itt
...
Kondenzációs kazánnál nem az a lényeg, hogy ne menjen folyamatosan..?
(nálunk 65-70cm téglafal van, műanyag nyílászárók, csak két rétegű üveggel. Régebbi építésű épület - gondolom ha rosszabb a szigetelés magasabb kimenő vízhőfok kell - nálunk pl. 50fok körül fűt a kazán, aztán ha nincs kint olyan hideg, leveszem 45 fokra kb. - melegvíz meg olyan 42 fok körül szokott lenni...) -
Egon
nagyúr
válasz
Real_Necro #2055 üzenetére
Következő kérdés. Érdemes kombi kazánt venni, vagy külön fali kazán mellé indirekt tároló, ha melegvíz is kellene?
-
istnag
addikt
Folytassuk, akkor itt!
Na! hát nem tudom, hogy írjam le nektek, de akkora barom vagyok. Majdnem egy éve lakunk a házban és eddig meg voltam győződve, hogy kondenzációs kazán van beszerelve. Nem is néztem utána, csak most, hogy írtátok a 38 fokot. Mit teszteltetem, mit próbálkoztam....
[link] , na most akkor ez nem kondenzációs, ha jól látom.
Amúgy a ház 10 éve épült és minden újonnan lett beszerelve. -
atee
őstag
válasz
Real_Necro #2054 üzenetére
Értem köszönöm! Klímás fűtés biztos nem lesz. Engem Bármilyen halk is. Van egy hangja ami zavar éjszaka, ki be kapcsol.
Várom az ajánlatokat és aztán matekozok :) -
Morris
veterán
Én azt mondom, hogy a mai tényállás szerint a kondenzációs kazán a legjobb fűtési módszer.
Ha nincs szigetelve az épület, akkor ígyis-úgyis drága lesz a fűtés.
Árammal meg pláne. Rakhatsz fel klímát, de az még nem ad meleg vizet. És a helységek átfűtése sem működőképes verzió.
Egy jó kombi kazán ellát mindennel. -
Real_Necro
veterán
Először is terveztetném. Tudni kellene milyen a ház hőtartása. Egy komplett fűtésrendszer kiépítése nem lesz olcsó. Ugyanakkor ha rossz a szigetelés és sem arra, sem nyílászárók cseréjére nincs keret, akkor lehet a legolcsóbb a geo tarifa, lezáratni a gázt és felpakolni klímákat. Persze meg kell majd szokni, de alacsony költségvetésből szerintem az a legajánlottabb.
Az elektromos fűtést érdemes elfelejteni. -
atee
őstag
Sziasztok!
Puhatolózó poszt.
Vásároltunk egy régi házat és hamarosan nekiesünk a felújításnak! Jönnek az árajánlatok is óvatosan.
Már most sejthető, hogy a fűtés lesz a legdrágább tétel.
Gáz ugyan bent van, de 90 ben kötötték be. Szóval úgy ahogy van kuka. Kazán, radiátorok, gázóra se felel meg a mai szabályoknak (bent van az előszobába) gondolom a kémény se megfelelő. Szóval nagyjából 110nm fűtése, két fürdőszoba egy konyha melegvíz ellátása lenne a feladat.
Sajnos a költségvetés nem végtelen. És a sok egyéb mellett az elsődleges cél, hogy költözni lehessen. Egyelőre nem lesz forrás sem nyilászaró cserére. Sem külső szigetelésre (mondjuk baromi vastag tégla falak vannak.) Ebből kell főzni! Majd ezek is meglesznek előbb, utóbb.
Mivel járnék a legjobban, legoptimálisabb, beruházási költség es jővőallóság szempontból? Kondenzációs kazán? Kombi vagy sima? Még mindig a gáz a legolcsóbb alternatíva? És bár ebben a topikban ez kicsit off.. Alapvetően nem zárnám ki az elektromos lehetősegeket sem. Az aktiálisan alacsonyabb beruházási költségek miatt, illetve esetlegesen később napelem felszerelése is elképzelhető. Mert kissebb ingatlanban vannak jó tapasztalataim mind központi elektromos kazán+radiátorokkal. És simán csak elektromos radiátorokkal is. Csakhogy ezekről nagyon lebeszelnek, hogy gazdaságtalan.Köszönöm!
-
Egon
nagyúr
Sziasztok!
3 szintes, szűk 80 nm alapterületű (azaz összesen cca. 200 nm-es) családi házhoz keresek új, kombi kondenzációs kazánt (ebben a 200 nm-ben a kevésbé fűtendő elemek, pl. a garázs is benne vannak). Nyílászárók cserélve lettek, 15 cm-es külső homlokzati szigetelés lett felrakva. A fűtésszerelő szerint kevés a 24 kW-os kazán, 30-32-est nézzünk. Ő egy Ariston-t ajánlott első körben (pontosabban ez szerepel az ajánlatában, mondván ez egy közepes minőségű kazán), én kevésbé bízom a márkában.
Mit ajánlotok? Bosch, Vaillant, esetleg valami más? Jó lenne ha C6-os égéstermék-elvezetési kategóriába tartozó cucc lenne, akkor a kéményre kevesebbet kellene költenem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! H310CM i3 9100F 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1660S 6GB Fractal Design Focus G 400W
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest