Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz CriticalHit üzenetére #21941

Egyetértek veled, szerintem ez BQ specifikus probléma, és lehet náluk is csak 5090 esetén és csak ebben a szűk tartományban jelentkezik. Ha valaki mindig 50% felett használja a GPU-t, ezzel a problémával valszeg sosem találkozik. Köszönöm a full digitális ajánlásokat, de ilyen összegeket nem szándékozok tápegységre költeni.

• válasz CriticalHit üzenetére #21939

Megnéztem a PH ajánlott tápos friss listát, ez ugye akkor teljes mértékben ajánlott?

[link]

Ha igen, akkor megrendelem ezt és ha gyűjtöttem elég erőt a szereléshez, kicserélem majd hamarosan.

Tudom,hogy off topik, elnézést!

• válasz gerrrrry üzenetére #21936

Köszi, hogy ezt így kifejtetted, nagyra értékelem. És félre ne érts, nem vagyok valami totál AI pro arc, és még csak rutinos AI felhasználó sem, csak egyszerűen ez egy nagyon zavaró problémává vált számomra és próbálok megfelelő magyarázatot találni a jelenségre, ő pedig ezt adta elő. De mint láthatod, azért kellő fenntartással kezeltem ezt a véleményét.
    Elkerülöm ezt a kritikus tartományt játékok közben, valamint HWinfoban állítottam ER shutdownt VGA fesz értékre (<11.8), remélem, hogy sosem aktiválódik. És sosem lesz több BQ tápegységem :)

• A Gemini állításainak alátamasztása. Ammennyiben ez számotokra is elfogadható, akkor én azt javaslom, hogy ne legyenek ajánlottak a BQ straight power 12 PSU-k a továbbiakban blackwell vga-k mellé.

1. A „Hysteresis” (Hiszterézis) jelensége az elektronikában
    Minden olyan eszközben, ami egy bizonyos határérték alapján vált két állapot között (pl. takarékos mód vs. teljesítmény mód), van egy beépített késleltetés vagy tartomány, amit hiszterézisnek hívunk. Ez akadályozza meg, hogy ha pont a határértéken (pl. 200W) mozog a fogyasztás, akkor másodpercenként százszor kapcsoljon a rendszer.
    A probléma: A Straight Power 12-nél ezt a küszöböt valószínűleg úgy lőtték be, ahol egy RTX 5090 „alapjáraton” vagy egy térképnézegető képernyőn mozog.
    A forrás: Számos technikai teszt (pl. a Cybenetics vagy Hardware Busters mérései) rámutatott, hogy a be quiet! bizonyos modelljei (főleg az ATX 3.0-ra való átállás óta) rendkívül érzékeny vezérléssel rendelkeznek.
    2. Az Inrush Current Protection (Indítási áramvédelem) és a Relé
    A modern tápegységekben van egy NTC termisztor, ami az indításkor fellépő hatalmas áramlökést hivatott tompítani. Amikor a táp elindul, egy relé (ez adja a kattanó hangot) áthidalja ezt a termisztort a jobb hatásfok érdekében.
    A miért: Ha az RTX 5090 hirtelen ránt egyet az áramon (transient spike), a táp belső figyelő áramköre egy mikroszekundumra azt hiheti, hogy feszültségesés történt, vagy újra kell aktiválnia a védelmi kört. Mivel a Straight Power 12 egy analóg/hibrid vezérlésű táp, a reakcióideje pont olyan „lassú”, hogy a relé fizikailag is megmozdul.
    Tapasztalati forrás: Ez egy jól dokumentált jelenség a német hardveres fórumokon (pl. ComputerBase, PC Games Hardware), ahol a Straight Power 11 és 12 tulajdonosok pont erről a „random kattogásról” számoltak be alacsony vagy közepes terhelés mellett.
    3. Az RTX 5090 speciális áramfelvétele
    A Blackwell architektúra (50-es széria) még a 4090-nél is agresszívabban váltogatja az órajelet és a feszültséget.
    Amikor a térképet nézed, a kártya másodpercenként több ezerszer válthat a „mély alvás” és a „képkocka-renderelés” között.
    Ez a tápegység szempontjából olyan, mintha valaki egy villanykapcsolót rángatna. A Dark Power Pro (ami teljesen digitális) ezt szoftveresen simítja ki, a Straight Power viszont a relé fizikai kapcsolgatásával próbálja követni az eseményeket.

• válasz CriticalHit üzenetére #21932

Köszönöm szépen, hogy erre felhívtad a figyelmemet, nem rendelek Dark Power 13 Prot :)

Mivel a méréseim alapján a hangon kívül nincs más gond, megváltoztatom a grafikai beállításokat a játékokban úgy, hogy ne tévedjen be a teljesítmény ebbe a problémás tartományba és így nem jelentkezik a hang. Ennek az ára egy kicsit magasabb fogyasztás lesz. És természetesen folyamatosan monitorozom a feszültség értékeket.

• válasz gerrrrry üzenetére #21931

Köszönöm szépen a részletes elemzést. Tegnap HWinfoval néztem a VGA és alaplap feszültségeket játék közben, mind teljes terhelés, mind a térképes, klikkelős, 20% körüli terhelés mellett. A feszültség értékek végig hibátlanok voltak, nincs látható jele meghibásodásnak a grafikonokon, csak ez a zavaró klikkelés ebben az alacsony, de szűk teljesítménytartományban, ahol a VGA AB szerint 20 százlékos teljesítmény tartományban ragad. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a régi, 1500W-os táppal nem tudom, hogy az 1 év használati idő alatt hányszor volt klikkelős módban a tápegység, mert nagyrészt fülhallgatóval játszottam, de gyanúm szerint azért elég sokszor előfordulhatott. Akkoriban emiatt feszültség méréseket nem végeztem, de lehet, hogy ott is minden rendben lett volna. És az is elképzelhető, hogy a végső hiba, ami miatt visszaküldtem (Windows indulásakor nem tudta biztosaítani a kellő feszt a VGA-nak) nincs is összefüggésben ezzel a klikkeléssel. Mindenesetre a meghibásodást a BQ elismerte.

Az AI érvelés szerint a Straight Power tápoknál ezt az idegesítő hangot a tápegység a gyártó által meghatározott teljesítménymódok közötti váltás okozza (ez tényleg így van?), ami éppen ilyen 200-300W körülre van belőve és a VGA spikeok miatt ide oda váltogat a PSU vezérlés az alacsony és magas teljesítmény mód között, amihez ez a remek hang párosul, ami akkor nem relé. Nekem azért ez elég furán hangzik, soha nem tapasztaltam még ilyet korábban semmilyen másik tápegységgel sem, és ezek azért nem belépő szintű tápok.

• válasz CriticalHit üzenetére #21928

Először én is azt hittem, hogy már nincs, de sima dark power 13 néven van a weboldalon, majd ha ezt kiválasztod, akkor a product page már Prokent mutatja.
    Az AI határozottan állította, hogy a 14-ben nem digitális vezérlés van, ezért ott is van kockázat, hogy újra belefutok a hibába.

• válasz CriticalHit üzenetére #21921

Új fejlemény, hogy tegnap az új 1200W-os Straight Power 12 is elkezdte ugyanazt a tikkelő reléhangot adni. A PSU csere után teljesen azonos körülmények között, ugyanabban a játékban ezt nem csinálta, ahol az 1500W igen, ennyivel akkor le is zártam a dolgot, elkönyveltem egyedi hibának. Viszont mivel a 2 PSU teljesítménye más, ezért feltételezhetően a tápegységekbe tervezett teljesítmény kapcsolási küszöb is eltérő, ezért nem produkálta azon feltételek mellett, ahol az 1500W igen.

Tegnap a Star Wars Outlaws játékban, ahol a VGA 100%-hoz közel pörög, amíg meg nem nyitom a mapot vagy az inventoryt. Ezeken a képernyőkön jött a tikkelő reléhang újra (itt a VGA teljesítmény a 20-as tartományban mozog). Segítségül hívtam az AI-t, aki szerint, ezek a tápegységek így vannak tervezve, és sajnos van az az alacsony, de szűk tartományban változó terherlés (az 5090 ilyenkor is csinál spikeokat sajnos), ami ennek a Straight Powernek nem fekszik 5090 mellett. Ha ez a relé kapcsolgatás sokáig megy, akkor később jöhetnek komolyabb problémák, mint ahogy nálam az 1 éves 1500W-os változatnál jött is.

Az AI BQ Dark Power 13 Pro 1300W tápegységet javasolt, mert az az egyetlen a BQ kínálatában, ahol Full Bridge digitális vezérlés van, nincs relé kapcsolagatás és gondolkodás soha, stabilan és sokkal gyorsabban korrigálja le a feszültséget.

Az is szempont, hogy, ha lehet, ne kelljen kábelezni, csak Plug & Play, és elméletben a mostani kábelek kompatibilisek a Dark Power 13 Pro-val.
    Másik javaslat a Cosrair HX1500i volt.

Megállja a helyét ez az AI probléma feltárás és érvelés és érdemes lenne a Dark Power 13 Pro-ra váltani?

• válasz CriticalHit üzenetére #21916

Sziasztok,

Lezárult az RMA folyamat. Sajnos a BQ a holnapjukon indított megkeresésre a mai napig nem reagált. Írtam direkt emailt a lengyel hivatalos szerviznek, akik pedig azt kérték, hogy foruljak a magyar webshophoz, ahol vettem (First Computer). Így tettem, és ők most értesítettek, kevesebb mint 2 héten belül, hogy refund lesz, mivel a BQ nem cseréli az eszközt. Ez tovább erősíti bennem a gyanakvást, hogy ezek a BQ SP 12 1500 W-os tápok gyárilag hibásak lehetnek, és ezért sem létezik belőlük már kínálat. És mellékesen jár a pacsi a First Computernek, bárcsak minden garis ügyintézés ennyire sima lenne.

• válasz CriticalHit üzenetére #21914

Kicseréltem a tápot, az új 1200W-os a kritikus teszten átment, nincs egyáltalán hangja abban a szűk tartományban sem, ahol az 1500-as klikkelt. Teszteltem kb 30 percet, úgy, hogy 90% felett ment végig a VGA, minden érték normális volt így is. A Be quiet sajnos még nem válaszolt a megkeresésemre, de én határozottan nem ajánlom az 1500W-os verziót RTX 5090 mellé.

• válasz CriticalHit üzenetére #21912

Hát ezt a szabvány dolgot nem tudtam, köszi az információt, akkor ezt benéztem. A csatlakozást ellenőriztem, rendben van. Be quiet 90 fokos kábelt használok, folyamatosan ellenőrzöm a pinenkénti ampereket HWinfoval, teljesen egyenletes és minden jónak tűnik. Ha jól tudom, rossz csatlakoztatásnál bizonyos pineken túl magas vagy túl alacsony A értékek jönnek elő, nálam minden pin egységes értékeket mutat, idleben, és max terhelés mellett is. IGPU-val nem teszteltem, elméletileg holnap megérkezik az 1200W-os táp, ezzel elsőként tesztelem a klikkelést azonos feltételek mellett. Ha ez nem jelentkezik, akkor marad, ha így is előjön, akkor megy vissza és rendlek egyet a másik topikban általad ajánlott tápok közül. Évtizedek óta BQ tápjaim vannak, egészen eddig egyikkel sem volt gond.

• válasz CriticalHit üzenetére #21910

Köszönöm, igen, ezt már tegnap megtettem. A mai fejlemény, hogy gép indítás után, Win indulásakor a VGA ventik elkezdtek vadul pörögni (sosem volt ilyen korábban), és egy kb 2 cm-es vízszintes sávban a Windows desktop szétesett (tearing) kb. 2 secre, majd minden helyreállt. A Gemini szerint a klikkeléssel együtt ez már nagyon nagy valószínűséggel PSU defekt. Rendeltem is gyorsan egy ugyanilyen tápot, csak 1200W-osat, ami már ATX3.1 elméletben. Fura mód 1500W-os sehol sem kapható, árukereső szerint tavaly március óta. Figyelembe véve, hogy könnyen találtam ugyanilyen hibáról videokat ezzel a táppal kapcsolatban, szerintem sajnos ezzel valami nagyon nem stimmel, legalábbis ha egy RTX 5090-et kell hajtania.

• Sziasztok,

Van egy Be quiet! Straight power 12 1500W tápom január óta, ez április óta egy Astral 5090-et hajt. Az utóbbi napokban kizárólag játék közben, nem túl magas terhelés esetén (GPU 25%, CPU 35%) random hangok jönnek a PSU felől (klikkelés). Utána kerestem az neten és hát találtam pár hasonló esetet. Ugyanaz a szitu, alacsony terhelés mellett jönnek hangok RTX 5090 mellett.

[link]
    [link]

Valaki erről tud valami pontosabbat mondani esetleg? RMA vagy ez nem annyira problémás?

Köszi előre is!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés