Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

Synology routerek

RT6600ax (2022) / MR2200ac (2018) / RT2600ac (2017) / RT1900ac (2015)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4801) kkari válasza Kendek (#4800) üzenetére


kkari
csendes tag

Köszönöm, de abban tud valaki segíteni, hogy miként kell így beállítani a Telekomos routert, soha nem voltam még Telekomos... Jelenleg kábellel van összekötve a Telekomos modem és a router. Azt hittem, hogy AP mód az jó megoldás...

[ Szerkesztve ]

(#4802) Kendek válasza kkari (#4801) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Nincs ilyen eszközöm, de ha a Telekomos topikba beírod, akkor biztosan segítenek benne. Valószínűleg PPPoE Passthrough módba kell kapcsolni, utána pedig az RT2600ac-n a Hálózati központ > Internet > Csatlakozás > Elsődleges interfész alatt tudod bekonfigurálni a PPPoE csatlakozást.

<-ƘƘ->

(#4803) flake


flake
csendes tag

Sziasztok!

Egyelőre nincs tapasztalatom Synology routerekkel, de szükségem lenne egy olyan megoldásra egy 2-3 fős irodába, ahol a főnöknek távoli hozzáférésre is szüksége van, hogy a jelenlegi, egyébként borzalmas állapotban lévő hálózaton megosztott meghajtót kiváltsa. A főnök használ Onedriveot is, tehát a Cloud Sync-re is szükség lenne a Synology Drive mellett.

Nekem van itthon egy DS220+, amit imádok, így eredetileg ide is NAS-ban gondolkodtam, de ha létezik olcsóbb megoldás (rt1900 vagy rt2600 használtan + külső ssd) és ezeket a dolgokat tudja hibátlanul, akkor lehet ezt vázolnám fel inkább feleségem főnökének. Szereti a gazdaságosabb megfejtéseket.

A kérdésem tehát az, hogy a fent említett router+ssd kombó megfelelően el tudja e látni ezeket a feladatokat? Kizárólag dokumentumok mentéséről van szó. Óránként maximum összesen 50 pdf, excel, word file. Kiemelten fontos a folyamatos szinkronizáció és stabil hozzáférés akár távolról, hálózaton kívülről is.

creating rivers in the desert

(#4804) Kendek válasza flake (#4803) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Cloud Sync és Synology Drive nincs a router-ekre, csak VPN és sima fájlmegosztás, pl. SMB és FTP. Ha ez elég, akkor gazdaságosabb, viszont nem lenne folyamatos szinkronizáció.

<-ƘƘ->

(#4805) flake válasza Kendek (#4804) üzenetére


flake
csendes tag

Értem, köszönöm a gyors választ! Ez esetben erre a célra célravezetőbb lesz egy NAS.

creating rivers in the desert

(#4806) ATM_automata válasza kkari (#4799) üzenetére


ATM_automata
őstag

Szia!

Elég sok tapasztalatom van a Telekomos net VS Synology Router témában, több ügyfelenél szívtam vele. Ha rám írsz privátban akkor megírok mindent. Elsődlegsen azt kellene tudni, hogy milyen Telekomos eszköz van nálad, mert az alapján kell elindulni.

Ha Routerként szeretnéd használni a Synology routeredet akkor általánosan a szolgáltatói eszközt Modem/Switch/Bridge/PPPoE Pass trough módba kell tenni, viszont szolgáltatói eszköz függő, hogy ezt te is meg tudod tenni belépve az eszköz menüjébe vagy a szolgáltató kell hívni, hogy tegye át. Vannak esetek, pl bizonyos telekomos fekete optikai routerek esetében, amikor megvan az opció, hogy át állítsd, viszont nem teljesül. Ezért érdemes a legtöbb esetben már alapból felhívni a szolgáltatót, hogy "saját routerem van, szeretném ha az eszközt átkapcsolnák MODEM módba".

Ha ez megvan, akkor a routereden szolgáltatónak megfelelően beállítod a PPPoE betárcsázónak a felahsználó nevét és jelszavát (szerződésen rajta kell legyen, de a legjobb, ha amikor felhívod az ügyfélszolgálatot akkor megkéred, hogy mondják meg, az tuti az aktuális lesz).

Ezek után elmented a beállításokat a routerben és a hálózati infóknál látnod kell az internet kapcsolatnál egy külső ip címet, átrájót, subnetmaszkot és DNS ipt. Ha nem ismered ezeket, akkor általában elmondható, hogy ha nem 192.-vel kezdődik, akkor ez külső ip cím.

Elvileg ezzel meg is van az átállítás. :R

[ Szerkesztve ]

What else?

(#4807) kkari


kkari
csendes tag

Szia ATM_automata! Köszönöm válaszod privátban írok a továbbiakban.

(#4808) felho001


felho001
tag

Sziasztok tapasztalt valaki olyat, hogy az RT2600ac-n új SRM 1.3.1-9346 Update 4 van fent a 2,4 Ghz es csatorna fix 11-re van állítva az okos otthon központ miatt ami zigbee hálózat 13 és 18 as csatornán megy és ne akadjon össze. de időközönként gondol egyet a router és átáll 13-as csatornára pedig fixen 11-re van rakva. mi lehet a probléma?

Felhő

(#4809) felho001 válasza felho001 (#4808) üzenetére


felho001
tag

Sziasztok erre senkinek nincs ötlete, tapasztalata?

Felhő

(#4810) ATM_automata válasza felho001 (#4809) üzenetére


ATM_automata
őstag

Szia! Nincs ilyen tapasztalatom, de más esetekben akkor szokott ilyen történni, ha valami zavarja őt a beállított csatornán. Telített az adott területen az a csatorna, ilyenkor, hogy mentse a szolgáltatást biztonsági okokból átáll egy kevésbé használt csatornára. Valamilyen diagnosztika szoftverre vagy appal meg kéne nézned, hogy mennyien sugároznak a 11.-esen a környékeden. Abból kiderül, hogy telítettség van vagy szoftver hiba. :R

What else?

(#4811) felho001 válasza ATM_automata (#4810) üzenetére


felho001
tag

Az az érdekes, hogy megnéztem és a 11-es csatornán rajtam kívül egy eszköz van 2,4 Ghz en a környéken amit lát az 1-es vagy a 6-os full telített. Ezért nem is értem miért áll át amikor a 13-on is van még legalább 1 vagy 2 eszköz.

Felhő

(#4812) ATM_automata válasza felho001 (#4811) üzenetére


ATM_automata
őstag

Ha pont ugyan azon sugároz más és úgy érzi, hogy túl erős vagy zavarja a jelét akkor simán át állhat szerintem. Legalábbis a Unifi cuccai simán csatornát váltanak akkor is ha fixre vannak állítva. Synologynál nem próbáltam beállítani ilyet, úgyhogy csak hangosan gondolkodom. :R

What else?

(#4814) felho001


felho001
tag

sziasztok van a routeren egy van plus open van beállításom amit MacBook-on használok a Tunnelblick alkalmazással de ezt írja ki: A(z) otthon OpenVPN fájl frissítésre szorul, hogy az OpenVPN modern verzióival kompatibilis legyen.
Jelenleg alábbi beállításokat tartalmazza:
• A(z) 'comp-lzo' nem javasolt az OpenVPN 2.4 verzió óta, és el fogják távolítani a későbbi verzióban

A Tunnelblick most az OpenVPN 2.5.9 - OpenSSL v1.1.1t verzióját fogja használni a kapcsolódáshoz.
A Tunnelblick jövőbeli verzióival, amelyek már nem tartalmazzák ezt az OpenVPN verziót, ez a beállítás már nem lesz kompatibilis, így nem lesz képes kapcsolódni, hacsak nem frissíti a beállításait.
mit kellene átállítanom? valaki tudna segíteni? köszi

Felhő

(#4815) Kendek válasza felho001 (#4814) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Most nézem, hogy az 1.3-as SRM-ben már 2.4.11-es OpenVPN szerver van, vagyis végre frissítettek 2.3-ról. :C
Amúgy én a tömörítést már több mint két éve letiltottam. :)

A Syno-s szerveroldali konfigurációs fájlt itt találod:
/usr/syno/etc/packages/VPNPlusServer/openvpn/openvpn.conf

Ha bejelentkezel SSH-n keresztül, akkor tudod szerkeszteni. A 15. sorban lesz egy olyan, hogy comp-lzo, ezt töröld, majd indítsd újra a router-t.
A letöltött openvpn.ovpn fájlban a 35. sorban találod ugyanezt, itt is töröld. Utána ezt az új konfigot importáld be újra a klienseszközre.

<-ƘƘ->

(#4816) felho001 válasza Kendek (#4815) üzenetére


felho001
tag

köszi megnézem

Felhő

(#4817) felho001 válasza Kendek (#4815) üzenetére


felho001
tag

Nekem MacBook-om van terminálon be tudok lépni de nem tudom letölteni vagy módosítani a filet, viszont a cyberduck-al meg nem tudok belépni hibát ír így nem tudom megpróbálni amit írtál.

Felhő

(#4818) Kendek válasza felho001 (#4817) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

A legegyszerűbb, ha kiadod ezt a parancsot:

sed -i "s/^co/#co/" /usr/syno/etc/packages/VPNPlusServer/openvpn/openvpn.conf

<-ƘƘ->

(#4819) felho001 válasza Kendek (#4818) üzenetére


felho001
tag

és ez mit csinál?
ezután kell valamit csinálni vagy csak újra indítani a routert?

Felhő

(#4820) Kendek válasza felho001 (#4819) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Kiiktatja a comp-lzo beállítási opciót a szerver konfigurációs fájljából. A következő újraindításnál érvénybe lép a módosítás.

<-ƘƘ->

(#4821) felho001 válasza Kendek (#4820) üzenetére


felho001
tag

köszi

Felhő

(#4822) sanchomuzax válasza Kendek (#4411) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Kedves Mester! :)

Nagy felfedezés számomra a script parkod, köszönöm! :R
Egy RT1900ac routeren tesztelgetem. Most épen az Ubuntus környezet van fent.

Azonban elakadtam egy ponton:

A Plex telepítés után látszólag elindul, de a service valójában leáll, nem fut. Próbáltam korábbi verziót, de az egyel korábbi ugyanez, az azelőtti meg már nem éri el a package-t telepítéskor sem.

Néztem az Entware és az Ubuntu alá telepítést is, egyik sem jó.

Amúgy az Ubuntu RT1900ac alatt szépen lehet telepítgetni ezt azt, azok jól mennek.

Mi a teendő, hogyan tudom életre lehelni a Plex-et a routeren?

A segítségedet előre is köszönöm!

Google: Sancho blogja

(#4823) Kendek válasza sanchomuzax (#4822) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

A Plex-et azt sajnos nem tudom direktben a router-en leellenőrizni. Elképzelhető, hogy a processzorán nem fut el, illetve esélyes az is, hogy túl régi hozzá a szoftveres háttér, főleg a kernel.
Amit meg tudsz próbálni, hogy letöltöd a szkriptet, és átírod benne a plex_vers változót, illetve a wget -O plex.tar sort, hogy a DSM 7-es helyett a DSM 5.0-s csomagot szedje le:

plex_vers=1.32.2.7100-248a2daf0

...

wget -O plex.tar https://downloads.plex.tv/plex-media-server-new/$plex_vers/synology/PlexMediaServer-$plex_vers-armv7neon_DSM6.spk || error 9

Ha ez sem indul el, akkor csekkolhatod a Hard-Float-os változatot is:

wget -O plex.tar https://downloads.plex.tv/plex-media-server-new/$plex_vers/synology/PlexMediaServer-$plex_vers-armv7hf_DSM6.spk || error 9

Viszont ha ez sem jó, akkor sajnos valószínűleg nincs mit tenni vele. De amúgy a Plex-hez nem is elég erős ez a router, szóval inkább a sima médiaszervert javasolnám helyette.

<-ƘƘ->

(#4824) sanchomuzax válasza Kendek (#4823) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Köszi, kipróbálom/kipróbáltam:

Módosítottam a scriptet és mindkét wget változat esetén ezt írta:

 Sorry, but failed to detect the internet connection!
 The script is ended without any effect!

Az uroot alatt indítottam sh plex_install.sh segítségével.

Biztos jó a link így? Az eredeti hosszabbnak tűnik több paraméterrel. :)

[ Szerkesztve ]

Google: Sancho blogja

(#4825) sanchomuzax válasza sanchomuzax (#4824) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Közben rájöttem, hogy nem uroot alatt kell futtatni...

Települt mindkét verzió (előtte uninstall), de nem indulnak el. Köszi még1x is a segítséget! Ez nem Rajtad múlt. :)

Google: Sancho blogja

(#4826) Kendek válasza sanchomuzax (#4825) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Sajnos ez akkor ilyen. Már az újabb Ubuntu sem fut el rajta, mert túl régi a kernel.
De ettől függetlenül egy csomó mindent lehet telepíteni és futtatni rajta, még ha korlátozottak is a hardveres képességek. :)

Ugyan nem nagy segítség, de egy RPi4 sokkal jobb ilyen célokra. Hardveresen lényegesen potensebb, és szoftveresen is sokkal kötetlenebb. Ma már én is inkább ezt használom mint NAS, és nem a router-t.

<-ƘƘ->

(#4827) sanchomuzax válasza Kendek (#4826) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Az van, hogy nincsen "kedvem" mostanában költeni. :D

Van egy RT1900ac és egy DS215j. Azonban a DS215j-ben a RAID nem bírná el a filmeket, míg az RT1900ac egy USB3-as 3TB HDD-ről megy, és azon elférnek a filmek. Azonban a DS215j-n jól elfutó és nekem kényelmes Videostation nem hajlandó se felcsatolt hálózati mappával, se symlinkes mappával működni, így nem hajlandó látni a 10 centire tőle lévő RT1900ac 3TB lemezét, hiába látja a DS215j szépen.

Ezért lett volna kényelmes a Plex az RT1900ac-n.

Valamiért anno kukáztam a Plex-et a DS215j-n, most újra nekifutok... :)

Google: Sancho blogja

(#4828) Multibit válasza sanchomuzax (#4827) üzenetére


Multibit
veterán

Biztos, hogy kell az a RAID a NAS-on? Tíz éve használok NAS-t, de sohasem hiányzott. Szerintem helypazarlás.

(#4829) sanchomuzax válasza Multibit (#4828) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Volt már hdd meghibásodás. Nagyon jól jött a raid.

[ Szerkesztve ]

Google: Sancho blogja

(#4830) Multibit válasza sanchomuzax (#4829) üzenetére


Multibit
veterán

Nekem is volt HDD meghibásodásom, de mindig volt/van mentésem. Ha van mentés, akkor csak a helyreállítás ideje kisebb RAID esetén. Ez pedig csak céges felhasználás esetén releváns, otthon nem. Vagyis, a RAID nem a biztonságot növeli, hanem a rendelkezésre állást. Ergo, otthonra helypazarlás. A RAID a teljes lemezt tükrözi, míg a mentésem csak a pótolhatalan adataimat tartalmazza.
Bocsánat az OFFért :B

(#4831) E.Kaufmann


E.Kaufmann
addikt

Mi a módja annak hogy RAID 1-ben levő HDD-ket cseréljek legalább ugyanakkora kapacitású SSD-kre? Valahol azt írták, hogy nem keverhető az SSD/HDD DSM alatt és nincs olyan lehetőség, hogy leválasztjuk az egyik HDD-t betesszük az SSD-t, megvárjuk a szinkront majd betesszük a HDD helyére a másik SSD-t.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#4832) E.Kaufmann válasza E.Kaufmann (#4831) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Bocs, a márkanévre kerestem, eszembe se jutott, hogy routerük is van :B

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#4833) Dolphine


Dolphine
addikt

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, mert a miértet nem igazán értem.
Adott egy Synology RT1900ac router. Semmi gondom vele, nagyon szeretem. A hálózatot jól kezeli, viszont, hogyha WiFi-n kapcsolódom rá az új tabletemmel (OnePlus Pad), akkor már vannak gondok. Lassan tölt be az oldal, vagy egyáltalán nem. Számos alkalommal újra kell csatlakozni, hogy működjön. Az a fura, hogy a hálózatba be van kötve egy Xiaomi router (Mi Router 4A Giga Version) is (a Synologytól kapja a netet), viszont, hogyha erre kapcsolódik a tablet, akkor minden flottul megy. Mi lehet a gond? Min kellene változtatni a Synology routeren?

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#4834) Multibit válasza Dolphine (#4833) üzenetére


Multibit
veterán

5 GHz-en van probléma a tablettel, vagy 2.4 GHz-en? Hogy van beállítva a wifi a Synology és a Xiaomi routereken? Automata csatorna választás, vagy konkrét csatornákat lőttél be rajtuk? Ha konkrét csatornákat, mik azok?

(#4835) Dolphine válasza Multibit (#4834) üzenetére


Dolphine
addikt

5 GHz-en van probléma a tablettel, vagy 2.4 GHz-en?
Mindkettőn
Hogy van beállítva a wifi a Synology és a Xiaomi routereken?
Itt pontosan mire vagy kíváncsi? A Xiaomi AP módban van.
Automata csatorna választás, vagy konkrét csatornákat lőttél be rajtuk?
5G - csatorna: 52; 2G - csatorna: 5

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#4836) Multibit válasza Dolphine (#4835) üzenetére


Multibit
veterán

A Synology nem logol semmit? Esetleg megpróbálhatnád a 36-os csatornát. Vagy lehetne a sávszélességgel játszani (80 MHz helyett 40 MHz).

(#4837) Dolphine válasza Multibit (#4836) üzenetére


Dolphine
addikt

A Naplóközpontban nem látok semmit.
A Hálózati központ szerint az 5Ghz a 36-os csatornán van most.
Akkor marad esetleg még a sávszélességgel való "játék"

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#4838) sanchomuzax válasza Dolphine (#4833) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Nekem egy Xiaomi 11T nem akar rendesen működni az RT1900ac-vel, miközben minden más rendben van. Utána olvasva állítólag lehetnek olyan távolkeleti ifi chipek, melyekkel képtelen jól együttműködni a Syno wlan-ja, hiába kapcsolgatod bármilyen csatornára is.

Én is azt csinálom, hogy a bejövő tetű Digi router wlan-jára kapcsolódik a 11T, és ha kell a belső háló, akkor Syno VPN-nel kapcsolódok a Digi router mögött lévő Syno routerre.

Agybaj, de ez van.

Google: Sancho blogja

(#4839) Dolphine válasza sanchomuzax (#4838) üzenetére


Dolphine
addikt

Érdekes...
Akkor marad a Xiaomi router. Nem gond, együtt tudok élni vele.
A T saját routerében letiltottam a WiFi-t, nem is szeretném engedélyezni.

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#4840) sanchomuzax válasza Dolphine (#4839) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Ha sikerülne legalább debugolni, okosabb lennének, de eddig nem találtam megoldást, sajnos.

Google: Sancho blogja

(#4841) Multibit válasza Dolphine (#4837) üzenetére


Multibit
veterán

az 5Ghz a 36-os csatornán van most
Most? Ezt hogy kell érteni? Most oda raktad, vagy az automata most éppen azt a csatornát választotta? :) Állítsd fix 36-ra!
De ha az van, amit sanchomuzax kolléga mond, azaz nemszeretem szitu (inkompatibilitás), akkor nem sokat tehetsz. Mindenesetre érdekes. Én még soha nem tapasztaltam ilyet.

(#4842) Dolphine válasza Multibit (#4841) üzenetére


Dolphine
addikt

Be van állítva fixre, az Állapotjelzőnél mégis mást mutat!
Én sem tapasztaltam még ilyet.
Nálam a jelenség a következő: csatlakozik a WiFi-re pár mp-ig minden jó, utána vagy akadozva tölt csak be oldalakat, vagy semmit sem. Újra kell csatlakoztatni. Olyan mintha szűrné az elérgetőségét az eszköznek. A WiFi atomstabil, csak net nincs. Ha a Xiaomi routerre csatlakozik ilyen gond nincs, holott a Xiaomi AP módban van, IP címet a Synology adja ugyanúgy! :W

[ Szerkesztve ]

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#4843) sanchomuzax válasza Dolphine (#4842) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Tökéletesen ugyanez a jelenség nálam is. Amit próbáltam: fix wifi csatorna kiosztás, fix vagy szabadon választott.IP, csak 2.4GHz antenna megy, csak 5GHz megy, mindkettő megy, mindenki tiltva 5GHz-en és csak a hisztis telefon mehet ott, eltérő wlan név 2.4GHz-nek és az 5GHz-nek, azonos egy név a két frekinek, meg még mit tudom én, micsoda. Semmi sem segített.

Google: Sancho blogja

(#4844) Dolphine válasza sanchomuzax (#4843) üzenetére


Dolphine
addikt

Akkor marad a Xiaomi router otthon. Nem gond, együtt tudok vele élni! :DDD

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#4845) sanchomuzax válasza Dolphine (#4844) üzenetére


sanchomuzax
aktív tag

Ez lehet egyébként a hiba oka, az eltérő régiók más csatornakoosztást használnak, és a távol keleti gyártó kevésbé figyelt a régiónk megkötéseire.

A DFS módosítása segíthet, nekem nem, csak időlegesen.

https://kb.synology.com/hu-hu/SRM/tutorial/Why_can_t_my_wireless_device_access_the_Internet_via_Synology_Router

[ Szerkesztve ]

Google: Sancho blogja

(#4846) Dolphine válasza sanchomuzax (#4845) üzenetére


Dolphine
addikt

Köszönöm megpróbálom.
Jól értem, hogy akkor a csatornát át kell állítani 36-48 közé és a DFS-t be kell kapcsolni?
Vagy pontosan mit is kellene tennem? :F

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#4847) poirot válasza Multibit (#4834) üzenetére


poirot
senior tag

Tegnap átállítottam a wifi csatornákat automatikusról fix-re a 2.4 GHz-en és az 5 GHz-en, és most nem találom a beállítási helyeket. Pedig mikor átállítottam, akkor egyből megtaláltam. Segítenétek? Köszönömszépen.

[ Szerkesztve ]

(#4848) Multibit válasza poirot (#4847) üzenetére


Multibit
veterán

Nincs Synology routerem, tehát nem tudom a helyét :B

(#4849) poirot válasza Multibit (#4848) üzenetére


poirot
senior tag

Köszönöm, közben megtaláltam, egy másik ikonnál kerestem. :)

(#4850) eszakas


eszakas
senior tag

Üdv.
Synology RT1900ac ruterhez milyen usb 4G LTE stich használható?

Asus rog strix x570‑e gaming alaplap ,AMD Ryzen 7 3800X ,SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Vapor-X 20G,G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz, Corsair HX1200i Köszönöm szépen. Üdv. eszakas :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.