- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterDeeJay #88419 üzenetére
Na rájöttem hogyan lehet hdd-t cseréni adatmásolással. Írtátok hogy mindegyik hddre feltelepül a nas rendszere.
Szóval 4tb benthagy 3tb-berak átmásol adatok egyik felét majd cserélni a másik 3tb-osra és a másik felét átmásolni majd a 4tb-osat kiszedni és a 2db 3tb-osat berakni amin elvileg mindkettőn fent van a synology rendszere. Aztán már csak a megosztásokat kell ellenőriznem hogy jók-e. -
Borisz76
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #69176 üzenetére
Nem ismerem az előzményeket de ....
miért kellett RAID-be rakni a 2. lemezt ?
Simán beteszed.
Formázod alap ( basic ) kötetnek ....esetleg ÚJ önálló SHR kötetnek.
Átmásolod az eredeti 2 TB-s lemezről ( kötetről ) az új lemezre az adatokat.
Másolás után pedig törlöd a 2 TB-s lemezt....kötetet.Mod :
Mondjuk ezzel a megoldással "elvesznek" a telepített alkalmazások és beállításaik is ! Na ezért is "szar" dolog az 1 lemezes kötet. -
válasz
MasterDeeJay #69178 üzenetére
De a visszafokozás után elég lett volna a Storage Poolt megnövelni, miért kellett Gparted stb?
-
Magnat
veterán
válasz
MasterDeeJay #69176 üzenetére
Szia,
nem tudom mi az előzmény, de ha annyi a cél, h a 2 teráról 4-re költözz több lemes nasban akkor így kell:
-2 tera 1 lemezes shr
-4 terát melléteszed, megvárod még elkészül a tükör
-2 terást kiveszed, ekkor elkezd sipítozni a nas, h megsérült a raid
-4 terás diszken lévő raidet mdadm-mel visszafokozod 1 lemezes shr-réHa van bent tükörben 2 diszk, nem tudod átméretezni a nagyobb kapacitására a raidet, hiszen úgy nem tud tükröt csinálni. De egyébként ez már le lett írva itt korábban pl általam is itt: [link]
Szóval de, működik.
-
válasz
MasterDeeJay #68993 üzenetére
Storage pool-nál tudod elvileg növelni a méretét, utána pedig a Volume-nál kiterjeszteni.
-
cigam
titán
válasz
MasterDeeJay #68993 üzenetére
Nem, ez az előző lemez fizikai határa. Hiába nincs benne, emléxik rá hogy ez egy 2TB-os kötet, és ezt másolta át. Csak akkor fog megnőni, ha a menüben engedi (gondolom már nézted, és nem engedi) vagy beteszel mellé egy 4TB-os lemezt, és akkor felhúzza 4TB-ra mindkét lemezt.
Ez egy trükkös LVM kötet. Csak tippelek, javítsatok ki, ha rossz a gondolatmenet:
- Létrehozta az elején a 2TB-os fizikai kötetet (partíciót)
- Ezt beletette egy "kötetcsoport"ba, aminek a mérete így 2TB lett.
- Ebből a kötetcsoportból jött létre az a 2TB-os "logikai kötet" amit használhattál az adatok tárolására.Sajnos úgy van kiképezve a rendszer, hogy a "kötetcsoport" méretét, csak új eszköz (fizikai kötet) hozzáadásával képes növelni. A már meglévő "fizikai kötetet" nem képes manuálisan átméretezni.
Azt megpróbálhatod, hogy egy másik Linux-os gépen maximalizálod a fizikai kötet méretét, átméretezed a fájlrendszerét, és készen is vagy. Csak túl sok a ha, meg a talán.Plusz lehet, hogy így már be sem veszi, hiszen a NAS rendszerében lehetnek eltérések a a valódi és a róla eltárolt adatok között.
-
cigam
titán
válasz
MasterDeeJay #68988 üzenetére
Csak akkor fog menni, ha beleteszel egy akkora, vagy nagyobbat is mellé. Az SHR az ördög játékszere.
Én a helyedben menteném a konfigot (Vezérlőpult -»Frissítés és visszaállítás -» Konfiguráció biztonsági mentése)
Lementenék minden fontos adatot, és ha csak 1 lemezt használsz, akkor jbod-ot állítanék be. Ott nem akar majd. 2. lemezzel közösködni. -
cigam
titán
válasz
MasterDeeJay #68980 üzenetére
Ugyanazt csinálja mint a RAID, csak okosabb akar lenni nála. [link]
Én is szidtam már a NAS gyártókat, mert a kötet méret csökkentő parancsot nem tették a rendszer részévé, még parancssorból sem elérhető. Ezért kell kétszer is meggondolni mire kattintasz, mert gyakran egy olyan egyirányú utcába visz, ahonnan nincs visszaút. -
válasz
MasterDeeJay #68946 üzenetére
Erre írtam hogy kézzel kell=parancssorból. Keress vissza az mdadm szóra, úgy emlékszem valaki már leírta egyszer a folyamatot.
-
válasz
MasterDeeJay #68929 üzenetére
Elvileg ha SHR kötetbe teszed akkor tükrözi. Csak utána kézzel kell visszakonvertálni különben hibát fog jelezni.
-
mtz81
tag
válasz
MasterDeeJay #68924 üzenetére
Az adatok áthelyeződnek a 2. kötetre, de a telepített alkalmazások nem.
-
Csabroncka
addikt
válasz
MasterDeeJay #68447 üzenetére
Teljesen szedd le a sync-et és felszabadul a hely, kb 3 hete jártam így meg is lepődtem, hogy A 2 Terra fele fölszabadult.
-
válasz
MasterDeeJay #68444 üzenetére
Valamilyen Cloud Drive, Sync stb. nincs használatban?
-
gyugyo79
addikt
válasz
MasterDeeJay #35264 üzenetére
Innen ki tudod nézni, hogy ha kell valamihez akkor mit használ alapértelmezetten.
(#35265) Szaszabond Ha külön lesznek akkor teljesen mindegy mekkorát raksz be 2. nak. A nagyobb ha megteheted azért jobb talán mert tovább lesz elég
(#35266) Dragon27
Lehet egy PLEX-el foglalkozó topikba több sikerrel jársz. Mert ez nem a NAS -on múlik. Amúgy miért fáj egy regisztráció ha a 3400 -as portot (vagy amire megváltoztatod) nem irányítod be rá kb. mindegy hogy van vagy nincs. Vagyis ha nincs akkor max buksz ezt azt. -
Madwe
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #35119 üzenetére
Lehet a tároláskezelőben a kötetnél a manage gombbal töredezettségmentesíteni, de freebsdnél erre nincs gyakorlati szükség, mert ha legalább 15% szabad helyed van, idleben elintézi a rendszer maga
-
claire78
senior tag
válasz
MasterDeeJay #35116 üzenetére
Photo Station-t letiltod, fotó feltöltést pedig DS File-lal is lehet.
Töredezettségmentesítésre semmi szükség, ez linux.
-
válasz
MasterDeeJay #34549 üzenetére
Na akkor a lényeg hátha más is belefut:
A synology a 216SE -t úgy adta ki hogy nincs benne iscsi támogatás amit a gyenge hardverrel magyaráz.
Az elődje ami ugyan ezen hardverrel van a 214SE abban meg van iscsi.
Szóval jól megszivattak vele, rábeszéltem céget hogy vegyenek új nast mert az előző döglődik (és tényleg instabil, de valószínű csak táphibás) Erre vaze megvetettem és nem tudom beállítani a windows backupot iscsi-ra mert nem tudja az eszköz. Jó hát nem egy olyan nagy katasztrófa, beállítottam veam backupot az is teljesen jó. Csak ne hogy járjon más is így, tehát
a 214se utódja a 216se NEM tud iscsi-t! hiába ugyan az a hardver. -
Mezga Aladár
veterán
válasz
MasterDeeJay #19738 üzenetére
-
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #19735 üzenetére
Külön iSCSI kötetet kell létrehoznod ehhez.
Nem csináltam ilyet, okosabb majd jön és segít neked, de itt a gyári súgó:
katt
Új hozzászólás Aktív témák
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- JBL Charge 6 és Xtreme 3/4 akciós áron eladó!