Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Taci

addikt

válasz nyunyu #5056 üzenetére

Sajnos kb. pont ugyanez a kód (illetve a saját kiegészítéseddel ugyanez), amit írtál (és ami sztanozs tanácsára ki lett egészítve DISTINCT-tel), ez fut le eszméletlen lassan.

Bemásolom, hogy ne kelljen visszakeresni, és kiegészítem a DISTINCT-tel:

select distinct p.*
    from product p
    join product_category pc1
      on pc1.product_id = p.id
    join category c1
      on c1.id = pc1.category_id
    where c1.name in ('sárga', 'piros', 'kék')
    order by p.date desc;

Ha benne van együtt a DISTINCT és az ORDER BY is, akkor ~20 mp, ha csak az egyik, akkor 0,05 mp a futási idő.

Plusz a DISTINCT nem is működik (úgy, ahogy elvárnánk), mert ha a product_category táblában egy id-hoz több category_id is van (és van, mert ezért lett ez a tábla létrehozva), akkor annyiszor listázza a product-ból az id-t. (Pedig pont ezért lenne használva, hogy egy id-t csak egyszer listázzon.)

A profiling opciót bekapcsolva ezt látom, ami "fura":
    - Copying To Tmp Table On Disk: 18.9 s
    - Sorting Result: 1 s
    Tehát csak ez a 2 lépés 19.9 másodpercbe kerül, ha van DISTINCT és ORDER BY is.

Ha csak az ORDER BY van, akkor:
    - nincs Copying To Tmp Table On Disk lépés
    - Sorting Result: 6 µs

Ha csak a DISTINCT van, akkor:
    - Copying To Tmp Table: 2.8 ms
    - nincs Sorting Result lépés

Ahogy utána olvastam, azt írják, hogy a DISTINCT és az ORDER BY is sorba rendez, és nem szeretik egymást. Azt is írják, hogy ha az egyiket használom, akkor a másikat valószínűleg nem kell. De hát ez itt nem igaz, mert a DISTINCT azért kell, hogy 1 id csak egyszer jelenjen meg (ami amúgy most sajnos nem igaz, ahogy feljebb írtam is), az ORDER BY meg azért, mert időrendi sorrendben van szükségem a találatokra.

Nagyon nem tudom, merre tovább. Követtem a tanácsaitokat, megcsináltam és átírtam mindent, ahogy javasoltátok, (amit köszönök ez úton is), de sajnos valami még nem kerek, és magamtól nem találok megoldást rá.

Higgyétek el, ég az arcom, hogy ennyiszer kell írnom, és segítségért kuncsorognom - nem jókedvemből teszem. Felajánlottam, hogy fizetek is a szaktanácsadásért és a segítségért, csak végre haladhassak, mert már 1 hónapja egy helyben veszteglek - de sehonnan nem kapok segítséget, sehol egy szakember.

• Taci

addikt

válasz nyunyu #5056 üzenetére

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, segítséget, a részletes példákat! Lesz mit átnéznem, értelmeznem és kipróbálnom.

Eljöttem pihenni/nyaralni 3 hétre, szóval lassabban tudok csak reagálni, és egyelőre "vasam" sincs még ezeket a tippeket kipróbálni sem, de szerzek valamit, és ha nem bánjátok, utána kérdezek még.

Nem webshop-motort fejlesztek, azt csak a Te példád miatt vittem tovább (product). RSS feed-ekből szedem ki az adatokat (cím, rövid tartalom, kép, link, illetve kategória), majd ezek az adatok mennek adatbázisba. Itt kerül képbe a kategória, mert van, hogy 1-1 feed elemhez több kategória is tartozik (előre definiáltak), és a jelenlegi megoldásomat ("category1,category2,category3" stb.) kell átírnom az általatok javasoltra, külön táblákba kiszervezve.

Illetve majd később szeretném a (valódi) lájkolást és kommentelést implementálni, lehet, azt is akkor legalább elő kellene majd készítenem

Köszönöm a sok segítséget, és az időt, amit erre fordítottál! És persze mindenki másnak is a tanácsokat, segítséget.

Új hozzászólás Aktív témák