Hirdetés
- potyautas: Levél gyermekemnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- localhost: Hatvan időegység. [Update 65]
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- VHS digitalizálás
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PazsitZ
addikt
Nekem a problémám megint csak ott van, h ellentmodnást érzek.
Szóval mégis csak szükséged van egy másik táblára.
Ahol mondjuk település adatokat tárolsz. Ekkor viszont már minek a string?
String join amúgy is lassabb lesz feltehetőleg, persze biztos elmegy úgy is, de végül akkor amúgy is lesz szükséged join-ra.
Nagyon egyszerű tesztelésen kívül pedig nem látom még mindig a rációt a kézzel túkálok a táblában érv mellett. De ekkor is én nem kézzel turkálnék, hanem query-vel populálnék be minta adatot is talán.Egyébként a karakterkódolásra bár azt mondtad, nem lehet gond, én mégis idegenkedek ilyen-olyan spec. karaktereket használni (bár konkrét példa most nem jut eszembe), az int index az viszont biztos, h teljesen egyértelmű és hibamentes lesz.
A hatékonysági kérdésekkel csak akkor érdemes ilyen mélyen foglalkozni
Feljebb még te linkeltél performance eredményeket a sztring tárolás védelmében, akkor fontos volt. Ha valaki negatív performance eredményt említ akkor már nem fontos?
U.i.:
Most téynelg nem kötözködni akarok, csak még mindig nem látom a hasznot. De persze ettől még nyugodtan tárolhhatod így, nincs ezzel gond, engem legalább is nem zavar.Nem zavar, amíg nem kell más ilyen DB-jét migrálnom. Sajnos kellett már, nem volt jó

-
martonx
veterán
Mivel semmi konkrétumot nem írtál, nyilván én se tudtam mit írni azon kívül, hogy még a felvetés is hülyeség. No, de közben jött itt egy példa a településnevekkel.
Szerinted melyik megoldás a rövidebb? Egy 16 - 32 bit hosszú mezőben eltárolni egy numerikus adatot, vagy egy 50X16 bitnyi mezőben eltárolni egy szöveges adatot.
"- index sebessége: annyival lassabb egy pl. 30 karakter hosszú CHAR vagy VARCHAR mezőn az index használata?"
Jelzem, amikor erre a mezőre indexet húzol, az indexed is pont ilyen méret differenciákkal fog létrejönni.
Aztán nézzünk még egy érvet. A processzorok leggyorsabban számok feldolgozásával működnek. Persze-persze, minden mást is fel tudnak dolgozni, ami binárisan leírható, de akkor is minden CPU alapja a "számolás".
Számszerűsítve a dolgot, olyan több mint 50-szeres sebességkülönbség simán lehet a két megoldás között. Azt persze aláírom, hogy kis tábla méreteknél ez észrevehetetlen, de ha egy táblában van 2-3 ilyen szarul megoldott indexed, és a tábláid több százezer sorosak, netán valami gyenguc hoszting gépen vagy többtized magaddal ugyanazon az adatbázison, akkor ez máris másodperceket, akár perceket jelenthet.Egyébként amit felvetettél, abszolút nem eretnek gondolat. Tegyél fel egy MongoDb-t, vagy bármilyen NoSql-t, toljál a hoszting gépedbe pár 10 Gb memóriát, és máris bármilyen lehet az adatbázisod, és még csak lassú se lesz.
-
"Ez úgy hangzott, mintha az SQL használatával nagyságrendekkel rosszabb teljesítményt érnénk el": ez valószínűleg azért hangzott úgy, mert igaz, feltéve, hogy nem az eredeti szövegkörnyezetéből kiszakítva értelmezed a mondatot. az eredeti szövegkörnyezetben nem az volt az állítás, hogy egyik sql lekérdezés a másik sqlhez képest milyen, hanem az, hogy egy adott sql lekérdezés egy nem sql rendszerű, itt konkrétan hálós volt emlegetve, adatbáziskezelőhöz képest milyen. hát lassú.
Az eredeti mondat ez volt: "merthogy az sql masszívan nem hatékony akár a hálós adatbáziskezelőket nézed, " és igen, az sql rohadtul nem hatékony egy hálós adatbáziskezelőhöz képest, pláne, ha a lekérdezés olyan, amire a hálóst tervezték.
a személy meg a város kérdéskör meg akkor lesz érdekes, ha egy városból több személy van, pláne, ha nem egyszerre töltik be az adatokat, és akkor elkezdik a t. userek mindenféle néven illetni a településeket. ez még városoknál nem annyira nyilvánvaló, de én még nem láttam olyan adatbázist, ahol az utcaneveket képesek lettek volna egységesen írni. az meg, hogy ilyenkor nyakonvágjam a t. usert, kívánatos, de nem lehetséges megoldás

no mindegy, járod a magad útját, oszt jónapot.
-
fordfairlane
veterán
Tároljuk a település nevét szövegként a személy táblában, vagy egy numerikus kódot és joinoljuk egy településeket tartalmazó táblával mindig?
Ha a település neve egyedi, akkor a név lehet kulcsmező. Szövegként tárolni a települések közt, és idegen kulcsként is felhasználható egyidejűleg.
-
Ispy
nagyúr
Tároljuk a település nevét szövegként a személy táblában, vagy egy numerikus kódot és joinoljuk egy településeket tartalmazó táblával mindig?
Igen, pontosan, erről szól a relációs adatbázis kezelés, ettől még persze nem muszáj így csinálnod, de megerősítésre itt ne várj.
(12 éve dolgozok SQL-lel, megírni egy joint, olyan mint levegőt venni, fel sem tűnik)
"könnyebb elírni": miért, a numerikus azonosítót nem könnyű elírni?
Ha van numerikus mezőm, nem kézzel kell megadni az értéket, hanem listából választani, így elírni nem lehet (max. rosszat választani).
Új hozzászólás Aktív témák
- Logitech G51 5.1 hangrendszer / megkimélt állapot / tökéletesen működik / szép hangzás
- Dell Latitude 5570- 15,6" - I7 6820HQ 16Gb - Radeon 8670
- ZBook Fury 15 G7 15.6" FHD IPS i7-10850H RTX 3000 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- T14 Gen1 27% 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 512GB NVMe új akku gar
- Gamer PC komplett konfiguráció eladó
- GYÖNYÖRŰ APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3715, 98% AKKUMULÁTOR
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" fekete i5-1035G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest