Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aethel

aktív tag

válasz KTU #2358 üzenetére

Nos, azért kell etetni a méheket cukorból főzött cukorsziruppal, vagy glükóz sziruppal mert ugye elvesszük a mézet tőlük. Ideális esetben csak a méztérből vennénk el a mézet, a fészekhez nem nyúl az okos méhész és így simán áttelelnek vagy átvészelik az éhínségesebb időket. Ez egy darabig működött, viszont az elmúlt 10-15 évben ez megváltozott, szinte teljesen eltűntek a méhlegelők amik biztosították hogy egy-egy pergetés közt is simán jól ellegyenek a családok. Emiatt muszáj valahogy pótolni a mézet és itt jön a trükk hogy a méhész cukrot ad a méhének. Ez olyan mintha te vízen és kenyéren élnél..elélsz egy darabig de előbb utóbb megbetegszel és elgyengülsz. Üdv a modern mezőgazdaságban.
    Egyébként olyan mézet nem lehet csinálni cukorból velük amit át is vesz bármelyik felvásárló. Az olyan méhészek akik ezzel trükköznek általában piacon árulják a portékát, ott elég ritkán ellenőrzik őket, a vásárló meg csak annyit vesz észre hogy kicsit kevésbé aromás a méz.
    Szóval etetni szükséges a méheket, az a nem mindegy hogy pergetés ELŐTT vagy UTÁN teszed ezt.
    Az butaság hogy nagyban így csinálják a mézet, én idén közel 12 tonna akácmézet adtam el, mindegyik hordóból külön mintát vesznek és laborozzák a virágportól elkezdve a legkisebb kis szermaradványokat is. A leggagyibb vizsgálaton is kibukik ha pergetés előtt a méhész cukorral tolja meg kicsit az átlagot.
    Bocsi a nagyon nagyon OFF hozzászólásért.
    Közel 800 családdal dolgozom, gondoltam hiteles forrásból érdekes lehet. :)

• Aethel

aktív tag

válasz s7evcsenko #2378 üzenetére

Akácvirágzás alatt, de idén ez nagyon rövid idő volt, talán 3, maximum 4 napot tudtak dolgozni az időjárás miatt. Szóval cirka 4 nap. Persze a beéréssel együtt több idő, de a nektárt ennyi idő alatt hordták be.

• Aethel

aktív tag

válasz Mr.Csizmás #2383 üzenetére

Örülök hogy ennyi embert érdekel a téma :)

#2380: Igen, egy család / egy kaptár / egy doboz :D

Igazából egy laikus számára elég nehéz megkülönböztetni a kamu mézet az igazitól. Sok videó meg cikk kering a neten hogy "kell" megkülönböztetni, de sok féligazság van csak bennük.Például ugyanúgy fog meggyulladni mindkét méz. Ugyanúgy tud "habozni" az igazi méz is. A méz kicsit hasonlít a borokhoz, minden évben egy kicsit más az ízvilága adott fajtaméznek is. Ugye sokat számít hogy mit gyűjtenek még mellé.
    "Hamis" mézet kóstoltam már, volt olyan család amelyik elpusztult őszre, így a beetetett szirupos mézet felvágtuk a keretből, hát ha nem minden nap ennék igazi mézet, nem tudnám megkülönböztetni ízre. Így hogy viszonylag sűrűn eszem mézet (kávéba például), így azért érezni hogy nem olyan aromás, érezni hogy nincs "anyag" benne, kicsit mintha kevésbé lenne olyan intenzív. Ez talán a legszembetűnőbb. Fontos tudni hogy a hamis méz is a méhek által készített termék, szóval az is megjárta a kaptárt, a lépet, a méhek száját. Egy kis része valódi méz is, hisz a méhek biztos gyűjtenek még hozzá valódi virágról is. Emiatt nehéz a megkülönböztetés. Viszont eredményben, tényleg olyan mint a pancsolt tablettás bor és igazi bor viszonya.
    Sokan jönnek vissza vásárlók hozzám hogy ennyire finom mézet utoljára gyerekkorában evett, vagy hogy eddig csak betegség esetén ette de amióta tőlem veszi napi szinten rászokott. Nem szeretném a magam munkáját itt kisebbíteni, örömmel tölt el a pozitív visszacsatolás, de ennek egyébként az is oka hogy a bolti méz feldolgozott, kevert, szűrt méz. A keverés alatt azt értem hogy a feldolgozó a rosszabb minőségű (jó esetben európai), kevésbé érett mézet összekeveri a sűrűbb, magasabb minőségű mézzel így kap egy "átlagos" mézet amit még át küld szűrökön és kis mértékben hevíti is a folyamat során. Emiatt teljesen tiszta és részben steril mézet kapsz a boltokban. A házi "nyers" méz lehet nem makulátlan tisztaságú de legalább megvan benne minden jótékony hatású alkotóelem ami miatt a mézet az ember nagyra tartja.
    Tanácsom nincs hogy honnan vegye az ember. Tisztességes kollégák munkáját sem szeretném lejáratni, de mi vagyunk kisebbségben. Ismerek pár embert a környékről is aki nem ad le nagyban mézet mert megbukna a vizsgálatokon. Ők minden nap piacolnak. Sokszor vicces és egyben szomorú mikor jönnek hozzám bejelenteni a méheket évente (méh-egészségügyi felelős is vagyok környéken) és látom hogy a 30 családos méhész egész évben piacolásból él. Ezt két módon tudja megtenni: Vagy hamis mézet "termel", vagy más mézét árulja. Másképpen lehetetlen megélni 30 családból ha mást nem csinál mellette az illető. Biztos van nagyon sok normális méhész is a piacokon, de ha én felhagynék a méhészkedéssel lehet inkább boltban vásárolnám a mézet mert az 100% ellenőrzött, bevizsgált cucc, még ha a feldolgozás során csökkent is a minősége. Nagyon fontos hogy semmiféleképpen ne tartalmazzon EU-n kívülről származó mézet. Szóval az ilyen "EU és EU-n kívüli keverék" ipari hulladékot egyék meg akik ezt beengedik. A legjobb egy rokon, vagy tényleg nagyon közeli ismerős akiben megbízik az ember más téren is.
    Ha van rá igény és jár valaki Sopron környékére, nagyon szívesen adok kóstolót a mézemből hogy legyen viszonyítási alap.

• Aethel

aktív tag

válasz Gézengúz #2386 üzenetére

"Az EU-s, illetve unión kívüli feliratú keverék mézek között az ellenőrök találtak hamisítottat"
    Igen, pont emiatt írtam azt hogy az ilyet messzi elkerülni. Bocsi, befejeztem a témát :R

• Aethel

aktív tag

A ~1000 Forintos hidegen sajtolt repceolajat 250 Forintért viszi a kassza a soproni Tescoban.
    Tegnap este még viszonylag sok volt a polcon.

• Aethel

aktív tag

válasz Peterhappy #3754 üzenetére

Termelő vagyok, az akácmézre a FELVÁSÁRLÁSI ÁR +1000 Ft-t kúszott. Szóval ha begyűrűzik a boltokba, bőven 3000-3500 felett lesz vagy inkább több. Sajnos valóban katasztrófális lett az idei hozam.

• Aethel

aktív tag

válasz Dluinet #3772 üzenetére

Sokat nem tesz, a leleményes kereskedő azonnal leköveti majd a nyugati áremelkedést. Tudott hogy a hazai termelésű mézből alig jut a hazai piacra, inkább csak mutatóban marad itthon. Tőlünk közvetlenül Olaszországba viszik de ott is csak átpakolják hajókra mert onnan meg Argentínába szállítják amit meg majd eladnak újra Európának, keverve a saját éretlen mézükkel mivel ipari szinten csak olyan mézet tudnak előállítani ami inkább nektár mintsem méz.. Sokszor rajt marad a hordókon a címke, szépen leolvasható az út :D De ez már nagyon off ide. A lényeg hogy hiába van keletről illetve délről 600 Ft-s rizs és kukorica sziruppal feletetett méhektől "akácméz", a kereskedő nem az a fajta aki nem igazítja az árakat a globális árakhoz. Szóval hogy ON is legyen, érdemes bevásárolni a mézfogyasztóknak addig amíg tart a tavalyi méz ára.

Új hozzászólás Aktív témák