Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• toeri

aktív tag

válasz Den #42 üzenetére

Jé, milyen régi topic! De erre anno nem válaszoltam... :DD

''ezért a fogyasztás szempontából az számít elsősorban hogy mennyi hőt kell mozgatni,''

Drága jó Den!

Persze. De nem pont erről beszéltünk! Nem kicsi szobát hasonlítottunk nagyhoz és nem forrót hűvöshöz. Arról volt szó, ha mindkettő klíma ugyanannyira kihűti ugyanazt a szobádat, akkor melyik fogyaszt ehhez kevesebbet? És erre volt a válasz, hogy a túlméretezett. Nem kicsi szoba-nagy szoba volt az összevetésben, hanem ugyanaz a szoba, (és ugyanaz a gyártó stb.) és egy nagyobb meg egy kisebb teljesítményű légkondi. Ezek közül a nagyobbal jársz jól. (És nem csupán fogyasztásilag.) :P

Ui. Mellesleg nem csupán a ventillátor tényleges fogyasztása számít, inkább a hatásfok-görbe, ami ha a kültéri túlmelegszik (mert a ventillátor folyamatos üzemben sem tudja eléggé hűteni) elég meredeken esni fog. Legalábbis azok, amiket én láttam.

• toeri

aktív tag

válasz gesuz #34 üzenetére

OFF
    Pedig így van.
    Ha nincs így, az kb. azt jelenti, hogy nem is tartja ugyanazt a hőfokot, mint a nagy. :DD
    (Akkor persze minden összevetés felesleges.) :(

A gyakorlatban a szakaszos működésű igényel kevesebb energiát:
    - Ha folyamatosan megy, akkor a kültéri egység soha nem tud lehűlni és folyamatosan megy benne a ventillátor is, ami egyébként csak akkor indulna be, ha a radiátoron lévő hőérzékelő bekapcsolja. Vagyis elméleti ideális esetben a klíma kapcsolgathat akár úgy is, hogy a kültériben csak a szivattyú megy, a ventillátor nem (vagy csak alig). Ekkor vagy nem nagyon kell hűteni a helységet vagy erősen túl van méretezve a hűtőteljesítmény. Viszont tapasztalati tény, hogy így fogyaszt kevesebbet.
    ON

• toeri

aktív tag

válasz Proview #12 üzenetére

Negatív. Akkor van ott, ha odaviszed.
    A kondenzvíz a beltéri aljában gyűlik egy kis csatornában össze. Innen általában a falat átfúrva egyszerűen kivezetik a szabadba. Ha ott nem jó, akkor műanyag vízcsövön elvezetik valahova ha van esése a csőnek. Ha ez sem lehetséges, akkor egy kisegítő (szakaszos működésű) szivattyúval nyomják akárhova.

Ui. Nálunk 3 klíma van, mindhárom megoldással lehet találkozni... :DD

Aktív témák