Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- arabus: Sokkal rosszabb mint gondoltam,készletes 256Gb memória ára az 10400euró jelenleg
- sziku69: Szólánc.
- droidic: [Memory Leak] Az agy defragmentálása
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crucio
aktív tag
Kicsit megszólítva érzem magam, tekintve, hogy 2018-19 óta "foglalkozom" Dockerrel. Igazából nem kell azzal foglalkozni, megy az magától is, ha csak a "docker compose"-ig megy az ember, és otthonra annál sokkal több nem kell.
Szóba került itt több dolog is a konténerizáció és a virtualizáció kapcsán, és úgy éreztem, hogy na!
Virtualizáció vs konténerizáció
Az alapvető különbség, hogy virtualizációnál a teljes OS-t futtatod egy új példányban, a konténerizációnál pedig csak az alkalmazást és a függőségeit. A konténerizációnál ugyanazt a kernelt használod.
Docker Windowson
Igazából amióta én Dockerezek, elérhető volt a Docker Windowsra, de olyan 2020 óta van Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2), és azóta nem kell virtuális gép sem a futtatásához. A WSL2 lényegében a linuxos kernelhívásokat fordítja át a Windows kernelének a hívásaira (kb) és ezért megoldható kb 5 éve a Docker virtualizáció nélküli futtatása. Olyan, mintha futna egy Linux kernel a Windows kernel mellett.A konténerizációnak nagyon minimális plusz teljesítményszükséglete van, én a saját gépemen pl nulla teljesítménybeli különbséget tapasztalok akkor is, ha sok konténer fut. Ez a VM-ekre nem igaz, két-három VM már komoly plusz erőforrást igényel. Még a konténerizáció előtt én is így futtattam a kis próbálkozásaimat, próbáltam izolálni a kárt, amit okoztam, és azért két VM már érezhető volt egy 2018 előtti i5-ös gépen. Ugyanazon a gépen egy sok konténeres komplex alkalmazás, amit én írtam sem jelentett problémát. Természetesen van némi plusz erőforrásszükséglete, de nem misztifikálnám túl.
Szervergép: én vettem egy régi Dell Workstationt (T3630) egy Xeon processzorral (E-2174G). Oké, nem pont ugyanarra használom, mint amire neked kell, de nekem idle állapotban 11-13W-ot fogyaszt és egy Kubernetes (kubeadm) fut rajta, egyelőre egyetlen node-dal. Nem állítgattam rajta semmit. Igaz, HDD nincs benne, csak egy SSD (egyelőre).
Ezekbe a workstationökbe lehet tenni egyébként 9th gen Inteleket, amik már szerintem kielégítik a legtöbb igényt.
Egy fogyasztásmérővel mértem.OS-nek én Debiant javaslok mindenféle desktop environment nélkül. Miközben telepíted, mindent csinálj úgy, mintha simán csak Debiant telepítenél, de amikor megkérdezi, hogy milyen "Desktop environmenteket" szeretnél (Gnome, KDE, stb), akkor ne válassz ki semmit. Cserébe rakd fel az SSH-t és társait.
A Debian előnye még, hogy nagyon stabil és az interneten nagyon könnyen elérhetők hozzá a "guide"-ok. Tehát egy kezdőnek szerintem a legjobb választás. Jellemzően, amit Ubuntuhoz írnak az is működik Debianon.
A Docker telepítése kb 5 percet vesz igénybe, a Docker oldalán le van írva lépésről lépésre, hogy mit kell csinálni, és egyéb területen is teljesen jó a Docker dokumentációja.Kezdőknek Network Chuck videóit szoktam javasolni ebben a témában, teljesen jók szerintem. Pl Docker Compose tutorial, ami csupán 16 percet vesz igénybe. Minden másra ott vannak a Udemy 10 eurós kurzusai, ha jobban elmélyülne benne az ember.
A Docker további előnye, hogy egy úgynevezett "yaml" nyelvet használ a konfigurációra. Magyarul ha egyszer összelőtted Docker compose-zal a környezeted, többé nem kell vele szenvedned. Csak a yaml fájl elérhetőségéről kell gondoskodnod, utána ha bármi van, egy
docker compose upparanccsal tudod futtatni. Nincs újra bonyolult telepítgetés, nincs nehézkes környezet összelövés, minden ott van, ha a host os-t újra is telepíted, a yaml fájllal újra életre tudsz hívni mindent, egyetlen paranccsal. És működni is fog!Ha mindent felteszel így egy ilyen "headless" rendszerre, akkor nem lesz szükséged arra, hogy az OS-nek magának GUI-ja legyen, elérhetővé tudsz tenni minden szolgáltatást localhoston, és akkor böngészőből eléred, ahonnan csak szeretnéd. Mehet fel gitea, meg amit akarsz.
Ennél több otthonra nem hinném, hogy szükséges lenne, sőt, már ennek a megtanulása is szép feladat egy - a folyamat elején - laikus számára, de nem kell tőle megijedni, mert ha ráérzel, onnantól könnyen fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
- darkFlash CF8 Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3235
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest