Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Qru

MODERÁTOR

válasz HSM #873 üzenetére

Pont fordítva, ha több feszt adsz akkor nagyobb az áram felvétel. Elég ha abból indulsz ki, hogy mennyire nő a maghő ha csak az órajelet emeled és mennyivel ha a feszt (is nyilván a kettő nem választható külön élesen)... A hőtöbblet meg a töblettfogyiból jön. Hiszen energia nem vész el csak átalakul.

Néztem én is, hogy 1,4V-okat meg többet adnak a procinak.. Hát én már 45nm-se mennék 1,4V fölé, nem hogy 32nm-en.

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

• fagy53

nagyúr

válasz HSM #873 üzenetére

"Még mindig nem a feszültségtől van a gond, hanem az áramfelvételtől. Az pedig az órajeltől függ főleg." - ezt jó lesz mégegyszer átgondolni!
    Konstans ohmikus terhelés esetén nem az áram nagysága nő meg, hanem egy időegység alatt az átlagértéke, impulzusüzemről van szó!
    Viszont a feszültségemelés ténylegesen az áram nagyságát befolyásolja állandó terhelés esetén, ilyenkor egyenesen arányosan emelkedik az értéke, Ohm törvény.
    Az órajel változás a görbe alatti terület nagyságát befolyásolja, azaz egy időegység alatti áramfelvételt, átlagot jelent. Állandó feszültség és terhelés esetén ez az átlagáram a frekvencia növelésével egyenes arányban nő, tehát a fogyasztás lineárisan emelkedik.
    A lábak az rajtuk átfolyó áram hatására roncsolódnak, ezt pedig a megnövelt feszültség okozza elsősorban, szintén az Ohm törvényből.
    A lényeg, hogy elsősorban a feszültség emelése a káros, itt is elsősorban az extrém feszülségemeléses tuningnak estek áldozatul a foglalatok és nem az 5GHz-es órajel tette tönkre őket. Ha az 5GHz 1.2V-on is meg lett volna , semmi baja nem lenne a foglalatokkal.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés