- Út a Korea turistaparadicsomba, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Retro teló rajongók topicja
Gyűjtők telefonjai az összefoglalóban
RETRO beárazás topic (új)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #38886 üzenetére
ez egy érdekes megközelítés. de akkor ilyen tekintetben már az S30 rendszerű telefonok is azok voltak. kezdetben ugye nem, de aztán valamikor 2004-re már lehetett java alkalmazásokat wap-on töltögetni. meg ugye nem egy telefonban már volt szabad belső tárhely, amire a különféle programokkal fel lehetett tölteni az alkalmazásokat.
aztán megközelíthető úgy a történet, hogy teszem azt azt nevezzük okostelefonnak, ami már multitask-ra alkalmas. én speciel így gondolom annak ellenére, hogy az emberek ma (szerintem fals módon) az android meg ios megjelenésével kötik össze ezt a fogalmat. tehát számomra az okostelefon az, ami alapvetően gsm kommunikációra alkalmas és multitask-ra képes. mondjuk a későbi S40-eseket nehezen tudnám hovatenni, mert azok már ugye tudták a háttérben futtatni a zenelejátszót. nem tudom ez valódi multitasking volt-e, nem néztem utána ennyire az S40-nek.
hogy valójában hol válik el ez a "retro nem/okos(?)" telefon a maitól azt nem tudom megfogni. nem tudom megfogalmazni sem hirtelen. de valahogy érzésre úgy tudnám behatárolni, hogy olyan elsődlegesen gsm kommunikációra alkalmas eszköz, ami emellett tud egyéb multimédiás dolgokat is. a mai okostelefon meg inkább egy kisebb számítógép, amin lehet telefonálni és van egy majdnem asztali szintű rendszere. nem tudom pontosan hol a határ, de egy androidos nokia szerintem semmiképp sem egy EOL+deprecated rendszerű telefon. igazából nekem az érzés sincs meg már, ami anno megvolt. nem tudom más hogy van ezzel, de nincs is meg az az érzésem, hogy a ma okostelefonnak nevezett valami az valóban egy telefon. inkább ilyen multimédiás kacatként tartom számon. a kollégát persze nem akarom innét kizárni, de szerintem egyáltalán nem retro egy androidos telefon. fura ez. most így belegondolva, hiába voltak relatíve elfogadható droidos telefonjaim, az utolsó nosztalgikus élményem az az N9-el van. ezekkel nem.
-
draco31
veterán
válasz
Én a köznyelvben elterjedt okosteló fogalmat onnan számítom, amikor jött ugye a droid és az Apple. Vagyis amikor elindult a dedikált áruházak az appoknak rendszer specifikusan, nem pedig ömlesztve.
Ettől ahogy írtátok is, szerintem is ugyan úgy okosak a Symbian alapúak is, na meg ugye mennyi Win cucc is volt akkoriban. -
quailstorm
félisten
válasz
Az Ericsson R380 dobozán már szerepel a smartphone felirat, a P800-on is. Bár az R380-ra nincs mindenki számára elérhető SDK, az is Symbian alapú ugye.
Én is ahhoz kötöm az okostelefonságot, hogy van-e rá rendes oprendszer, bőséges API-val és natív appok fejlesztésének lehetőségével. Valahol ez volt a lényege eredetileg, és nem az, hogy tapis vagy nem. Bár a fent említett két Ericsson pont tapis is.Amúgy natív appok fejlesztése lehetséges más platformokon is, pl. MediaTek MRE, vagy Mophun, vagy Mythroad, akár Qualcomm BREW. De ott rettentő limitált az API, MRE például ciklikus polling vezérelt, szóval nagyon látszik hogy csak egy fapad RTOS van alatta. Ami meg csak J2ME-t támogat azt meg sose sorolta senki okostelefonnak szerencsére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Hardveraprón született egy új kategória, a Retró telefon kategória, ahová feltehetitek az eladásra szánt készülékeket és alkatrészeket, valamint az ezekkel kapcsolatos keresési hirdetéseiteket. A kedvezmény számotokra az, hogy más topikokkal ellentétben ezeket a saját hirdetéseket nyugodtan belinkelhetitek ide a topikba, így mindegyikőtök számára látható, elérhető, kereshető.
Tehát a topikban továbbra is tilos a hirdetés az eddig megszokott, ide csak beírom formában. Ezt továbbra sem megengedett, és az ezt megsértők moderálásra kerülnek.
- sziku69: Szólánc.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen TV-t vegyek?
- PlayStation 1 / 2
- Apple Watch
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ingatlanos topic!
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P15v Tervező Vágó Laptop -65% 15,6" i7-10850H 16/512 QUADRO P620 4GB
- Szép! Lenovo ThinkPad P53s "Kis Tervező Vágó Laptop" -65% 15,6" i7-8665U 32/512 QUADRO P520 2GB FHD
- Zalman ZF9225ATH AMD CPU hűtő
- MSI NX8600GT-E (MS-V091) PCI-E videokártya
- Asus P5QE Retro alaplap, + Xeon X5450 CPU, + hűtő
- Xiaomi Redmi 12C 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Huawei P Smart 2019 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR4 / 512 M.2 SSD
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest