Bár közhelyes, és banális de felhasználói oldaról mindenki eldöntheti mi a jobb neki.
Nem az eszköz jobb vagy rosszabb. Van mind két "megoldásom"
Tagadhatatlan a ha van valakinek egy androidos kütyüje egy mobil gamepad jóval olcsóbb. Itt (nálam) ki is merültek az elönyök. Alkami pötyögésre teljesen jó.
Sokszor cipeltem magammal egy ilyen kiegészitőt. Arra jutottam, akkor már miért ne lehetne egy hasonló kütyü mint ez. Tettem egy próbát.
Amit tapasztaltam:
-Tárhely
Mint Retro játék rajongó mi mást akarhatnék, hogy minnél több rendszer játéka ott legyen startra készen. Egy telefonban sok másra is (zene, családi videok, stb) kell a hely.
-Értesítések, hívások
Játék közben nincs is zavaróbb mikor egy értesítés bekuszik a képernyőre vagy hívás hirtelen kiléptet a játékból, úgy hogy nem tudtam megállítani... ezeknél az eszközöknél első lépés mindig az hogy az értesítést kikapcsolom. Itt ez nem okoz gondot.
-Üzemidő
Nem kell attól tartani hogy lemerül, és ezért nem ér el az asszony vagy a fönők. Egy telefonon számtalan rendszer müködik a háttérben, GPS,GSM,MobilNet stb számtalan app ami ezeket használja, és ez így van jól, erre lett kitalálva. Retro játékoknál ezek nem igazá kellenek. Elég nagy telep van általában ezekben csak egy célt szolgálva, játék szemponjából sallag mentesen. Sokkal naggyobb használati és készenléti időt kapok.
-Képernyő, tükrőzés USB-C
A hosszukás modern kijelzők, sokféle felbontása a pixelhelyes és azok egész számú többszörösének használata közben, főleg portré módban elég nagy fekete sávok lesznek a képernyő két szélén. Miért fontos emuláció használata közben a pixelhelyes, vagy egész szorzós skálázás használata? Mert a kép nyújtott, vagy túl tömzsi lesz. Nem lesz pixelhelyes. [link] Az erős HW pedig akkár a 3-4 layer futtatásához kelhet, hogy minnél jobban hasonlítson egy CRT -hez. vagy pl az eredeti GB képernyőjépez... Ha már emuláció. Persze a többség megáll annál, hogy megy... A linkelt teljes videót érdemes megnézni, már akinek ez fontos.
Ezzek az eszközök, közép kateg felett már tudják a képet monitorra kiküldeni.
Egy telefonnál, bár Wifi -vel megoldható ha a HW nem tudja, azonban a késlettetés elég nagy lesz. Mobiloknál az MHL nem alapértelmezett. Itt sem minden esetben, a nevesebb gyártóknál ez már alap.
-Alkalmazások
Az androidon, gyártotól függöen elég agresszív a háttérben futó appok leállítása, az üzemidő növelése érdekében. Egy ilyen kütyünél, pont mint DS vagy Switch esetében napok múlva is ott folytatom a játékot ahol leraktam. Sokszor még androidos játék esetben is. És az eszköz merült 3-5%-ot.
Bár tettem egy próbát abba az írányba hogy legyen egy "mindentistudo" mobilom, a hétköznapokban jobban bevált, hogy a mobil megmarad mobilnak. Kigyomlátam róla a controlpad-al is irányítható játékokat. Átcucoltam egy hasonló kütyübe, azóta a gémelés az sokkal "békésebb" autentikusabb egy jobb élmény (számomra!!!)