- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
phaet0n
tag
válasz
JuliusCaesar #48 üzenetére
És azért mert a mostani vezetés kitalálta, hogy az Árpád-házi királyok zászlaja egy fasiszta, elfajzott jelkép, fogadjam el, hogy az úgy is van? Mert a te olvasatod szerint - amit a mindenkori társadalom felvesz szokásul, az úgy helyes - így kellene lennie. Ne nevettess már.
(egyáltalán nem szokásom a "magyarkodás", bármennyire is ezt sugallhatja a kiragadott példám. Egyszerűen csak ez ugrott be, ha már témánál vagyunk.)Vagy hogy életszerűbb példát mondjak: azért mert most az a trend, hogy a 14 évesek meztelenül fotózgatják magukat, és felrakják az internetre, mondjuk rá, hogy "Igazatok van, most már mindenki ezt csinálja. Ilyenné alakult a társadalom"!?
-
Az első talán a helyes,de a 3. a szebb
Pont.Olaszok meg nézzék meg,hogy csináljuk mi és ők akkor a másik módon használják.Mi jelképünk,ők igazodnak hozzánk.Remélem így van?
-
JuliusCaesar
tag
válasz
#65675776 #46 üzenetére
De a warezzal kárt okozol (igenis kárt okozol szoftvereknél!), a kokárdával nem. Remélem érzed a különbséget.
Miért ne lenne kultúra? A kultúra nem pont a társadalom által elfogadott normák és szokások, stílus irányzatok összessége? Régen teljesen elfogadott volt például a középkorú és a tini közti homoszexuális kapcsolat (görögök) vagy a 14-15 éves feleségek (középkor) ma ezt pedofíliának nevezik. De általunk ez az elfogadott "kultúra".
Míg a lopással másokat nyomorítasz meg, a kokárda színeivel és a kultúra változásával nem feltétlen. Nézd csak meg hogy pl a nyelvünk hogy változik, rövidül satöbbi. Ez rossz? Nem hiszem, a nyelv nem tud rossz irányba fejlődni (ahogy a tudomány és a technológia sem). Ezek csak kifejező eszközök, hogyan tudna egy nyelv lezülleni? Oké, elveszti sokszínűségét, de az nem a nyelv züllése (akkor a latin átmenete vulgáris latinba majd az olaszba züllés volt?) hanem max a társadalom igénytelensége, a nyelv csak szolgálja és tükrözi ezt.
-
törölt tag
válasz
JuliusCaesar #45 üzenetére
Hú, ez azért egy igen messzire vezető kijelentés. Ha ez igaz lenne, akkor már nem létezne pl kultúra, és a warez lenne a helyes és szabályos...
-
Dany007
veterán
válasz
#65675776 #42 üzenetére
Egyáltalán nem nagymagyarkodtam, csupán a jelölés geometriai formájára utaltam, ami ugye nem kérdés. A hivatalos elnevezésbe nem kötöttem bele.
@phaet0n:
Na ilyen szinten meg már tökmind1. A lényeg, hogy mi jut eszébe arról a bizonyos kokárdáról a magyar embernek. Biztos, hogy nem Olaszország.
-
-
törölt tag
-
törölt tag
A szokásos és hivatalos elnevezése is ék a felségjelnek, innentől kezdve nem háromszög. Figyelembe véve, hogy Te hivatalos oldalak alapján mondod, hogy a szabályokkal ellentétes kokárda a megfelelő...
A Jókai idézetre: [link] Akkor viszont a mexikóiak rossz sorrendben alkalmazzák... Vagy Jókai rosszul tudta. (A helyes megoldás az utóbbi...)
-
Dany007
veterán
Abban egyetértek, hogy nem lehet 100%-ig hiteles forrásnak tekinteni.
De ha megnézed a google miket ad ki... mondjuk márc 15 szóra... Akkor látsz egy csomó hivatalos nemzeti rendezvényt, plakátokat, egyéb reklámokat stb... és mindegyiken a 3-as típusú kokárda szerepel. Ergo akkor most a hivatalos szervek által szervezett ünnepen is az olasz kokárdát használják? Csak mert egyéb hivatalos oldalakon is a 3-as típust használják. [link]
Ez kezd olyan lenni, mint a helikopteres történet. Vagy mindenki hülye, hivatali szinten is, vagy tényleg a 3-as számú van érvényben jelenleg, és már legalább 20-25 éve...Most néztem bele az m2 adásába. Logo mellett ott is a 3-as számú kokárda szerepel... Szal ha már minden hivatalos szerv ezt használja, akkor csak van benne valami.
-
Dany007
veterán
Ajánlom figyelmedbe a #29-es majd a #30 és végül a #28-as hozzászólásokat...
@daa-raa: pontosan azt a képet linkeltem én is. Ha megnézed, az összes logon a színek fentről lefelé nézve pirossal kezdődnek, és a zöld van legbelül.
Aztán, hogy éknek vagy 3 szögnek nevezzük az jelen esetben nem lényeges. Az ék is egy 3 szög ha már... -
phaet0n
tag
-
-
Magnum_
nagyúr
minél nagyobb, annál jobb
-
törölt tag
Az olasz zászló egyébként nem sávokból, hanem oszlopokból áll, szóval az összehasonlítás már ezért sem releváns...
Dany007: A Magyar Légierő (legalábbis ennek nevezik...) jelenlegi felségjele nem háromszög, hanem ék. Illetve ez nem a fent említett szervezet felségjele, hanem a Magyar Honvédségé. Elméletileg az ék csúcsának előre kellene mutatnia, a a szárazföldieknél úgy rakják fel, ahogy éppen sikerül...
-
szablya
aktív tag
Jókai a kokárdáról:
"A magyar nemzeti színeknek azonban így kell következniök: Felül a vörös (nem rózsaszín, hanem vérvörös), közepett a fehér, alól a zöld. Zöld, fehér, vörös – a mexikói szín. Zöld, vörös, fehér – az orosz. Fehér, zöld, vörös pedig az olasz."
-
Lenry
félisten
lehet, hogy papíron belülről kifelé olvassuk, de a gyakorlatba 10-ből 9 és fél random kiválasztott ember a harmadikra bökne rá, hogy az a helyes.
egyébként meg ha fogunk egy normálisan álló magyar zászlót, és középen meghajlítjuk, abból az életben nem jön ki a második változat
-
tibi666
senior tag
szerintem ez konkrétan a szarrágás kategória.
-
Dany007
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Hogy ha hajlítva csináljuk a kokárdát, akkor mért piros színnel lefelé hajtják? Gondolom hogy a két vége pont rendesen jöjjön ki... De áá...
Ha pedig belülről kifelé kell nézni, akkor valóban az 1. a jó.
Mindegy, én úgysem hordok kokárdát
-
ABnormal
őstag
A kokárda tulajdonképpen a nemzeti zászló színeiből áll. Eredetileg a színek mindig belülről kifelé olvashatók, tehát a magyar kokárda belülről indulva piros, fehér majd zöld. A márciusi ifjak is így használták, viszont Than Mór festményén megfigyelhetjük, hogy Petőfi felesége, Szendrey Júlia tévesen hajtogatta kokárdáját. Arról ugyanis az olasz zászló színei olvashatók le. Valószínüleg már a forradalom idején is voltak, akik nem viselték helyesen kokárdájukat, de nem mindenki tudhatta, hogy hogyan kell megfelelően hajtogatni.
és mi van,ha ma is vannak akik nem jól hajtogatják? örüljünk,hogy kiteszik...
-
törölt tag
Én a harmadikat szoktam alkalmazni. Olyan még nem is láttam soha, mint a 2-es... Az 1-es meg olasz, vagy azmiaz?
-
^Clown
addikt
A harmadik a jó.
-
celeron
senior tag
Ma volt a TV-ben, erről egy cikk, hogy Petőfi kedvese varrta neki így a kokárdát, aztán nem tudta ő sem, hogy Olasz kokárdát varrt Petőfinek. Aztán valahogy így maradt, ugyebár futótűzként terjedt el ez a kokárda (az ábrán 3.), bár szerintem jobban is néz ki mint az 1.
Bár nem tudom miért feszegetik ennyire ezt a témát, ez lett a jelképe a forradalomnak, így ahogy van, akkor miért kell ezt felbolygatni ? -
Janix14
csendes tag
Neharagudjatok,nem olvastam át a hozzászólásokat:
A helyes szín: zöld-fehér-piros,úgy hogy a piros van belül,legalább is ha jól emlékszem.
-
tildy
nagyúr
Aztan lehet , hogy te csinaltad hulyen
Lol.
Celeron csak gondoltam megemlitem, mint erdekesseget.En is a 3ast ismertem, ugy is nez ki jobban.
A wikipedia szerint:
Az 1848-as pesti forradalom idején a márciusi ifjak még valóban így is használták, de Than Mór festményein is megfigyelhető, hogy a huszárok csákórózsáján is helyesen szerepel a színsorrend. Téves viszont Szendrey Júlia kokárdája, amit Petőfinek készített, hiszen ezen az olasz színek sorrendje figyelhető meg. Valószínűleg már a forradalom idején is használtak téves kokárdákat, nem mindenki tudhatta hogyan kell helyesen hajtani. -
CséZé
őstag
szerintem ezen felesleges vitatkozni.
én mindig a 3.-at használtam.
egyszer láttam volt osztálytársamon az első változatot, akkor jól le is olaszoztam -
Nyiscsák
aktív tag
+1 szavazat a 3-ra.
-
sagesz93
addikt
Akár melyik is az igazi, a 3. néz ki a legjobban szerintem.
-
DigitXT
félisten
Ha nem jártatok volna ma a Google főoldalán:
Felülről-lefelé és balról-jobbra, ahogy olvasunk
ez értelmezhető leginkább piros-fehér-zöldnek. -
szombatitomi
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #5 üzenetére
Azt a Kárpátia koncerten szokás.
Amúgy szerintem is a 3-as.
-
Mr.Csizmás
titán
vegyetek fel egy zászlót
akkor nincsenek ilyen problémák
-
Dany007
veterán
Szerintem (is) a harmadik. Elvégre piros fehér zöld. És úgy szokás, hogy fentről lefele, vagyis külsőtől a belső felé...
Így az első inkább az olasz felé hajaz... Ránézek, és zöld fehér pirost látok, ami olasz.
Szóval 3. ra szavazok. Ilyen volt már 20 éve is... Legalábbis én az első fajtát még sose láttam senkin... -
No-kia
addikt
hátha magadelé teszel egy zázslócsíkot és elhajlítod, olyan lesz mint a 2. és a 3.
-
JuliusCaesar
tag
A második és a harmadik a jó. Szerintem. Az első bár lehet szabályos, nagyon furcsa.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Hajlok igencsak arra, hogy szerintem is az elso, de akkor miert hordja mindenki a 3-as valtozatot?A Wikipedia szerint:A...
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Turbózd fel a gaming élményt most! Rèszletre is! 0% THM
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest