- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thome
veterán
Na ez lett belőle, kikészítő... Ott szívtam a listába hozásával (nem sikerült, boothibát hajított mindig. lemezolvasási hiba), aztán véletlen xp-t indítottam a listán, és ez fogadott... Khhm... LINK
Hát ezért szívtam vele ennyit?!
-
szablya
aktív tag
Ez már Windóz
Ennyit ír ki csak? Valószínűleg nem találja magát.
Lehet a probléma ilyen jellegű, de nem vagyok biztos benne, várd meg a többiek véleményét. Amúgy a linkelt leírás XP-re készült (készítettem
), Win-nél nem tudom, hogy van ez a helyreállítós cucc. Amúgy valószínűleg ugyanezt Win7re is meg lehet csinálni egy XP-s telepítőcd-vel - vagy nem.
-
Thome
veterán
Lemezolvasási hiba történt
Ujraindítás: Ctrl+Alt+DelWtf?
-
Ha jó lesz és elindul valamire a Widnows 7, akkor azt írd be a /etc/grub.d/40_custom fájlba is és nyomass Debian alatt egy update-grubot.
(#18) negyedes: Persze, kivették és ezentúl kézzel kell mindig beleírkálni az új dolgokat, pl. ha újabb verziójú kernelt akarsz használni.
-
Thome
veterán
Hát nem tudom, szablyának a próbálgatásos verziója működik, nem írja felül magát a grub.cfg fájl, sikerült beiktatni a Win7-et a listára, csak még hibádzik, nem jót tallóztam, most rághatom át magam még 2-3 alkalommal ezen a procedúrán.
(#15) Kendek: Így viszont mit tudnék vele kezdeni?
-
Idézet a fájlból:
#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#Szóval a beírással nincs gond, csak akkor a grub.d könyvtárban kell írkálni a fájlt. A grub.cfg-t automatikusan felülírja mindig, mikor új kernel települ vagy frissül valami olyan.
-
De éppen az a baj, hogy ha működik is a dolog, mármint a kézzel beírás, akkor is még ott van az a probléma, hogy a grub.cfg fájl frissülni szokott időnként, mondjuk mikor települ egy új kernel. De a problémát talán nem is ezzel kellene megoldani, mert magától is bele kellene tennie a listába a rendszert.
Még azt azért kilehetne próbálni, hogy az MBR-be újratelepíteni a GRUB-ot. Ez a Vista loader nem tudom pontosan mi, de ott kellene annak is lennie gondolom. -
szablya
aktív tag
Ezer bocsánat, nem grub.conf, hanem grub.cfg! Így próbáld meg!
-
szablya
aktív tag
Visszaírja magát?
És gond nélkül (na jó, kis trükkőzéssel) tudtam módosítani Ubun a grub.conf-ot. (az is Grub 2 volt)
Kendek: Nem értem. Rossz amit írtam?
Thome:
1. Nyisd meg a grub.conf-ot gedittel (/boot/grub/grub.conf, gedit /boot/grub/grub.conf), másold ki, ami benne van, módosítsd, azaz illeszd be a megfelelő menüpontot, aztán mentsd le mondjuk a saját könyvtárba (bárhova).2. nyomj egy terminált, írd be
gksudo nautilus
Vagyis itt bármit csinálhatsz root jogokkal a fájlkezelőben. Keresd meg a szerkesztett és mentett grub.conf-ot, jelöld ki másolásra/kivágásra, menj újra a /boot/grub-ba, és oda másold be a szerkesztett grub.conf-ot, azaz egyszerűen felülírod az eredetit.Asszem amit írtam előbb, jó lesz a menübe, de innen már mindenképpen boldogulhatsz
-
negyedes
addikt
ha a grub.cfg-be gondoltad, hogy irja az nem fog menni, ugyis visszairja majd magat(na nem tevedek).
1 particion nem lehet 2 OS, egy vinyon lehet tobb.
Itt van egy csomo info rola [link], neked a 6 pontott kellene atnezni. Az MBRbe tette magat a grub a sajat particioja elejere?
-
szablya
aktív tag
szúrd be a grub.conf-ba!
title Windows 7
root (hd0,**)
chainloader +1** ide jön a partíció sorszáma, ha nem tudod, próbálgasd!
ha egy partíción 2 oprendszer van, akkor nem ez valszeg nem jó, vagy az elsődleges jön be helyette
ha a vistaloader is ezen a partíción van, akkor az az ő gondja. add hozza a Vistaloaderhez a Win7-et, vagy a winen belül buheráld meg, mert a grub csak azt fogja sorbatenni.(asszem
)
-
Thome
veterán
A vista loader egy teljesen más dolog, az konkrétan a vista loader, de azt lepusztítani nem tudom, a valódi Win7-et pedig nem látja. Ha pedig simán update-grub, lefut, viszont a win7 akkor se kerül be a listába. Tehát az a gond, hogy nem teszi a listába, az pedig idegesít szimplán, hogy a sima, semmirevaló vista loader ott befigyel.
(Debian volt telepítve Win Xp-vel együtt, illetve Vista loader volt még benne, így kaptam a gépet, majd feldobtam egy Win7-et, Bootloader eltűnt, Xp, Win7 megmaradt, grub 2 újrahúz, bootloader bejön, win7 indító eltűnik.)
Nincs a grub fájlba a disable: true, viszont az update-grub nem teszi bele. A vista loader bolondíthatja meg a grubot?
-
Hacsak nincs a /etc/default/grub fájlba beleírva a GRUB_DISABLE_OS_PROBER="true", és ha azt a partíciót amin a Windows 7 található látja a rendszer, akkor az update-grub parancsnak bele kell tennie a listába.
Most az a baj, hogy valóban nem rakja bele, vagy az, hogy Vistának "csúfolja"?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR