Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• *Ropi*

félisten

válasz pinnacle #4606 üzenetére

A Windows képnézegetőt felejtsd el, mert nem tud színkezelést és mindent túlszaturáltan jelenít meg (tehát teheti a piros foltokat a lányok arcára). Ugyanígy az Irfanview, ami csak a verziójához tartozó plugin pack feltelepítése és a szíkezelésének az engedélyezése + a profil beállítása után mutat helyes színeket, amíg akar (ötletszerűen eldobja magát). A Faststone a legnormálisabb a három közül, mert a v7.x óta színhelyes úgy, hogy nem kell hozzá külön semmit telepíteni, csak bekapcsolni benne a CMS-t és megmutatni neki a monitor profilját.

Írtam, hogy a gradális sávosodás lehet a gyenge kalibrálás eredménye. Most nem azért, de a monitoros topikban leszólt VA panelként is fele ekkora DeltaE max.-ra kalibrálom, mint ennek a gyári értéke (1.36 volt vagy mennyi ha jól emlékszem, az én Delljeimnek meg 0.6).

• kuyarashi

őstag

válasz pinnacle #4606 üzenetére

Igen, én is kalibrált monitoron nézem, de ha nem volna kalibrálva, szerintem akkor is látnám. más kérdés, hogy mennyire volna színhelyes a kép. Elég erőteljes pirosakat tud ez a monitor (U2713H), szóval az is elképzelhető, hogy a BenQ ebben az árnyalatban ennyivel gyengébb.

Szerintem a "túlszínezést" nem fogja kimutatni semmilyen szoftver. Maximum, ha egy referencia monitorral hasonlítaná össze az ember. DSe akkor már kalibrálás. Az kihozná a maximumot, illetve tesztábrákat is kapnál a profilozás végén. (Egyébként én általában Photoshop-ban ellenőrzöm a képeket.)

Kb. 2 évvel ezelőtti tesztek és vélemények alapján, úgy tudom, hogy 30" felett már egyik monitor sem homogén. A felső kategóriában sem. Az LCD-k eleve nem a magas uniformitásukról híresek, de 30 col felett már tényleg problémásak. Hacsak nem azóta változott a helyzet.
    Szóval vannak nagyon jó monitorok, amelyek jól kalibrálhatóak, de azok sem hibátlanok. Felhasználója válogatja, hogy kit mennyire zavar. Cserébe jó drágák.

Mivel több géppel is próbáltad a monitort, a kábel kérdése maradt hátra. Display porttal próbáld! Eddig milyen porttal és kábellel használtad? (Akár a kábel minősége is okozhat többféle problémát.
    Egyébként más is írta, hogy sávosodást lát ezen a monitoron.

A Philips 98 kandelája elegendő is lehetne, kérdés, hogy miért csak ennyi, illetve az, hogy a legalacsonyabb fényerején - amit tud -, azon milyen a teljesítménye.

A BenQ egyébként 10 bit, feltételezhetően 8 bit + FRC.

Új hozzászólás Aktív témák