Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kuyarashi

őstag

válasz Alabástrom #4072 üzenetére

Ez tényleg csak félig-meddig ide illő téma, de pár sort mindenféleképp megér.

Esetedben, ahol nincs nyomtatás, alapvetően a monitor adja a fényt és nincs akkora jelentősége a CRI értéknek, de azért számít és én úgy vagyok vele, hogy miért kell elrontani azt, ami már régóta jól működik. Jelen esetben mondjuk nem szándékos, csak nem kívánt velejáró.
    Konkrétan arra gondolok, hogy míg a hagyományos, wolfram izzók a látható fény teljes spektrumát tudják, addig a ledek például nem (legalábbis általában). A jól ismert villanykörte a Naphoz hasonlóan, mondhatni a legtermészetesebb úton állítja elő a fényt, mivel izzik. Ezért a szemnek is ez a legkevésbé káros és természetellenes. A ledek viszont túlnyomó részt 85%, jobb esetben 95% CRI-re képesek. Persze vannak speciális led fényforrások, de a munkát, vagy sok idő eltöltését ebben a fényben alapvetően nem ajánlom jó szívvel. Sok led PWM-es, tehát vibrál is. A hagyományosnak viszont kicsi a hatásfoka. Vannak még fénycsövek, energiatakarékos 'izzók', stb. Egyik jobb, mint a másik, szóval nem szívesen foglalok álláspontot, úgyhogy nagy segítség voltam.

Én nappal természetes fénynél, este éjjeli lámpa fényénél dolgozom. Nem variálom túl. Megszoktam, így a színhelyességgel általában nincs nagy problémám.

Új hozzászólás Aktív témák