Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Lord Amper
üzenetére
Ja, Crysis2 legendás volt. Mai napig kb nem jutottam túl az első pályán, pedig az első és harmadik részt imádtam.
Borderlands2 felsőkategóriás NVn is szörnyen futott, a GTX970n harmadolta a physx az fpst. Szóval megnéztem, aztán 15 perc alatt ki is kapcsoltam.
Annyira nem álltak le vele: Cyberpunknál a 7900XT(X) raytracingben hozza a 3090 szintjét. Path tracing viszont raszterhez képest hatodolja a teljesítményt (3090 csak harmadolja, 4es széria talán felezi). Ott mondjuk egyértelműen 4080/5080ra lett optimizálva, 12GB ram 1440pben pár helyen kifogy, ultra textura pakkokkal főleg. De ez egy játék, ami sima raszterrel is eszméletlenül néz ki.
Egyébként korábban is volt ilyenre példa, pl Diablo2 3dFX voodoo2 kártyákon futott jól natív glideban, aztán utána a wrappert majd 10 évvel később kb a 3870/8800GT bírta el rendesen. Anélkül meg nem volt se texture filtering, se geometrikus korrekció. Közben meg mondjuk a texel fillrateben két nagyságrenddel (!) lettek gyorsabbak a kártyák.
-
Ezt egyébként az Nvidia művelte egy időben, szerencsére leálltak vele.
Az Ati/AMD bár sokkal régebb óta építette be a hw tesszellációt (Xenos - X360) mikor bekerült a DX-be alultervezték az aktuális gpu-ban az erőforrást így az akkori NV GPU-k erősebbek voltak tesszellációban. Így lett az NV támogatott Crysis 2-ben a komplett pálya alatt egy tesszellállt tenger. De ott volt a Maffia 3 is a PhysX-el animált ruhákkal, amit a 100 méterre lévő 5 pixelnyi nőre is számolt.
De említhetnénk az Nvidia Gameworks-ös Batmant. És ezeknél nem az volt a gond hogy AMD-n szarabbul futott, hanem kb. felső kategória alatt Nvidián is. -
-
proci985
MODERÁTOR
Nézd, van minimum viable product.
Egy játék a gyakorlatban valósidejű (méghozzá válaszidő-variánciára érzékeny) rendszer, viszont nem kritikus, cserébe nem szabályozott a célhardver.
A programozás része a játéknak csak egy kis része. QA / tesztelés drága és kérdés, hogy mennyi pénzt lehet remélni. Hibamentes program (matemaikailag bizonyíthatóan, általános esetben) nincs, több okból sem.
Sörös példára: Mennyit vagy hajlandó kiadni egy üvegért? 1 euros ivósört keresel, 2 euroért egy laza (de középszerű) 5%os IPAt, 4 euroert egy 8%os korrekt NEIPAt, 6 euroert egy 12%os jobbféle pastry stoutot, 18 euroért egy top skandináv BBA stoutot vagy barley winet, 40 euroért egy oude geuzet vagy 200 euroért egy ultralimitált top amerikai mjödöt / imperial stoutot (pl [link] )? Miközben benne van, hogy mondjuk 10-15 euroért is ihatsz gyenge pastry stoutot. Kézműves söröknél is nagyon sok a gyenge cucc ám, ahol az ár megvan, minőség viszont sehol.
hcl: ki lehet várnia leárazást.
-
-
Igen nyilván az optimalizálás plusz idő és energia, ez tiszta sor, de ez olyan mintha azt mondanánk, hogy ha házat építünk akkor a végcél, hogy ne dőljön össze és lakható legyen, az nem számít, hogy hány olyan egyéb hiba kerül bele ami miatt mondjuk 10-20 év múlva már lehet bontani kell. Részemről az optimalizálás mindig is arra lesz bizonyíték, hogy aki vagy akik készítették mennyire vették komolyan. Akár lehetne a hasonlat bolti vs. kézműves sör esete is. Nyilván a bolti is iható de az utolsó cseppig le van szabályozva és elsősorban a költségeit nézik, míg a kézműves sör egy alkotás.
-
Shing
őstag
A legnagyobb illúzió hogy "régen jobb vót".
2000-es évek végéig 1-2 évente hoztak új GPU szériát ami sokszor a padlóra vágta az előző generációkat, már csak azért mert jött a DX8-9abc-10-11, amit támogatni kellett. Ma már ilyen nincs, sőt 1-3 évvel régebbi szériák még bőven kapnak támogatást, ha kitalálnak valami új feature-t. Az új GPU szériákra pedig alapból kell 2-3 évet várni, tehát el sem tud avulni, mert nincs helyette semmi új.
Inkább az igények mentek fel, legyen egyszerre 4k-120FPS-Ultra-RT és mindig a legújabb gameknél.
2016-os RX480-on lehet még megy valami újabb játék is [persze általánosságban már kuka]... 9 éves cucc. De egy 1080Ti-n biztos. Persze azt már meg is kellett fizetni. Mindenesetre ilyen még nem volt. Pár év után kuka volt minden. Hiába vetted a Geforce Ti 4600-t, még csak 5 éves volt amikor megjelentek a komolyabb Xbox360-PS3 címek, de oda már semmit nem ért. GTX8800Ultra, szuper csúcs százezres kártya, de ahogy megjelent a DX11 kukázhattad a maxot 2-3 év után!
Ma a procik is nagyon jól bírják, a PS4 generációtól kezdve nézve. Ha nem kell kismillió FPS... pl. én a GS Wildlands-t Phenom II X4 965 procival toltam. 20-50FPS, de elvoltam. Amikor megjelent a játék ez egy 7-8 éves cuccnak számított. Szerintem egy i7-2600k még mai napig bír újabb játékokat is, pedig 14 éves cucc.
RAM kategóriában ~15 éve megfizethető a 8GB RAM. Még mostanában kezdtük el kinőni a 16-t, alig kellett ráduplázni a mennyiségre ennyi idő alatt.
Szóval egyáltalán nem olyan rossz a helyzet. A csúcshoz kell fullos hardver, az igaz, mást az emlékek szépítenek meg.
-
Szerintem a pénztől függetlenül az, hogy egy játék mennyire jól optimalizált, mennyire jól skálázható elárulja, hogy mennyire vették komolyan a készítését. Ha csak az a cél, hogy a lehető legolcsóbban készítsenek valamit és a megjelenés után fél évvel már ne is foglalkozzon vele senki akkor tényleg felesleges az optimalizálással vesződni, az egy futószalagos, egyszer használatos termék ami megy majd gyorsan a digitális szemétdombra. Ha viszont szívvel-lélekkel csinálnak valamit és nem az a cél, hogy legombolják a usert minél gyorsabban akkor az optimalizálás és annak foka mértékadó lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Revolut
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Robotporszívók
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hogyan verte le egy telefon chip az egész laptop ipart? – x86 vs ARM
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Asus B250M i3 6100T 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Zalman T3 Plus DeepCool 400W
- PlayStation 5 Slim (lemezes) + kontroller 2027.12.23-ig garancia, számlával!
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 White OC 24GB videokártya garanciával hibátlan működésse
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max 128GB Space Gray használt szép állapot 100% akku 6 hónap garancia
- SZÁLCSISZOLT FÉM HATÁSÚ Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 512GB 1 év gar, LTE OPCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest