Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mave13
    őstag
    válasz Belba üzenetére #153

Megsúgom neked, hogy nekem van olyan kórházi orvos ismerősöm, akinek napi megélhetési problémái vannak!!! Eddig sem volt csúcs-fizetése (kórházi gyermekorvos), de most még a kórháza is felszámolásra került, karácsony óta többször volt, hogy hónapokig nem kaptak fizetést, mert nem volt a kórháznak pénze... Viszont orrba-szájba ügyelhet: ledolgozza a 8 óráját, majd reggelig ügyelet... Komolyan, nem is tudom, hogy bírja?! :F

Teljesen igazad van. Őket lehet orvosnak nevezni. Amikor egy két éve dolgozó szakvizsga nélküli orvos meglebegteti előtted a 85 ezer forintos fizetését (2 éve) ami pótlékokkal, ügyelettel együtt annyi, és közli, hogy ezért tanulsz, akkor azért elgondolkodik az ember pár dolgon. Hat év szívás az egyetemen, majd utána kőkemény munkáért kiszúrják a szemedet 100k alatti fizetéssel, akkor azért megfordul az ember fejében, hogy vajon megéri? És a válasz igen, meg. Megéri, az, hogy látod a beteged szemében a hálát és az örömöt, amikor megszabadul a bajától, és meggyógyul. Ez olyan dolog, amit semmi pénzzel nem lehet helyettesíteni. Ez ad erőt az orvosok többségének, hogy csinálják, még ha lehetetlen körülmények között kell is végezni a munkájukat, és minden ellenük van. Szarból nehéz várat építeni, de megéri a fáradtságot. Akik ezt teszik mindennap drága kis hazánkban gyakorlatilag éhbérért, na ők az ORVOSOK. A többi csak szeretne az lenni.

Fikázhatja bárki a mai egészségügyi rendszert, a kórházakat, az ellátást, legyen az magán, vagy állami. Erről nem az tehet, aki mindent megpróbál azért, hogy visszanyerje a beteg az egészségét, és a normális életét.

Igenis, vannak rossz orvosok, akik csak a hasznot nézik, és szarnak a betegre nagy ívben, de a többség nem ilyen. Csak erről nem hallani a médiában, mert ez nem szenzáció, ebből nem lehet hírt csinálni. És a mai egyészségügyi helyzethez képest, meglepően kevés olyan ember hal meg, aki megmenthető lenne.

Hibázni mindenki hibázhat, hiszen mindenki "csak" ember. De nem ez az általános.

"a fiatal generációról meg annyit, hogy ők aztán még jobban el vannak szállva. még a vanabí juppí ügyvédeken is túltesznek."
    Ez nem igaz. Sajnálom, hogy vannak ilyen emberek is, és szerintem az egyetem feladata lenne ennek a kiszűrése. Csak ha minden ilyen emberkét megállítanának, akkor abból olyan perek lennének, mint az állat, és kb. fele annyi orvos lenne, mint amennyi most van. Sajnálom, ha ilyen tapasztalataid vannak ezen a téren.

• dekoninck
    aktív tag
    válasz Belba üzenetére #145

"Azoknak meg, akik alig várják a maszek orvosok és magánkórházak idejét : kicsit gondoljanak abba bele, hogy egy magánorvosnak az a jólfelfogott érdeke, hogy a páciens minél tovább és minél gyakrabban menjen hozzá!!!!
    Ő aztán tuti el fogja húzni a kezelést 3x annyi ideig, mint kellene. "

Azért ez nem teljesen így van, hiszen ha a beteg azt látja, hogy 3x annyi ideig tart nál a gyógyulás, akkor választ mást.
    De ez meg felveti az eü nem igazi piac kérdését is: az információ teljesen asszimetrikus. A beteg nem tudja, hogy mi a baja és azzal mit lehet kezdeni. Vesd össze: 2000 km-re nem utazol bicajjal, ha sietsz, ellenben simán lehet, hogy egy komoly baj esetén hiszel egy homeopata kuruzslónak, mert azt se tutod, hogy a pici bőrelváltozás esetleg melanóma..

• Bog
    HÁZIGAZDA
    válasz Belba üzenetére #145

Azoknak meg, akik alig várják a maszek orvosok és magánkórházak idejét : kicsit gondoljanak abba bele, hogy egy magánorvosnak az a jólfelfogott érdeke, hogy a páciens minél tovább és minél gyakrabban menjen hozzá!!!!
    Ő aztán tuti el fogja húzni a kezelést 3x annyi ideig, mint kellene.

Azért az nagyon vicces, hogy ha valaki olyan dologról formál véleményt, ami még nincs :D

Muhaha. Muhahaha. Most voltam tegnap kontrollon (igen, ez volt a második látogatásom a magánrendelőben), mekaptam a vizsgálatot, a továbbiakra való tanácsot, és azt, hogy többet nem kell visszajönnöm, csak ha három hét múlva nem múlik el teljesen a dolog.

Kész, passz, ennyi, lezártuk, két alkalom volt össz-vissz. Nem volt elhúzva, elpöcsölve, félrekezelve.

Welcome to the real world.

A kórházi napidíjról meg a vizitdíjról meg annyit, hogy a nagyanyám épp akkor volt kórházban, amikor ezek játszottak, s ott lelkendezett a folyosón amikor látogatni mentünk, hogy ez mekkora flash már, hogy negyedannyi beteg van mint máskor, és a főorvos úrnak, meg a nővérnek jut rá ideje normálisan. Lehet ezt a történetet több szempontból is szemlélni, kívánok hozzá jó egészséget.

• bambano
    titán
    válasz Belba üzenetére #140

"egész Európában a legmagasabb összegűek, viszont a bevételeink meg sem közelítik az európai átlagot... ": valóban, több területen is felette van. Ne felejtsük ki a bevételből azokat a pénzeket, amiket nem fizetésként, hanem ilyen-olyan támogatásként, pl. gázár, gyed-gyes kap a polgár.

Az intézmények kiadása nem attól csökken (vagy a mérleghiánya), hogy van vizitdíj. A hiány attól csökken, ha a vizitdíjból befolyó összegből fejlesztenek és olcsóbbá, optimálissá teszik a kezelést.

Például a szolvákoknál sokkal kevesebb szolgáltatást nyújt az állam, azt lehet alacsonyabb adókból finanszírozni.

Vedd észre: a vizitdíj és a napidíj arról szól, hogy te vegyél fel egyfajta rendőri szerepet és nyomozz a lopás ellen. Ez a No1 cél. Sokadrendben bevéltel, végül és utolsósorban tb emelés.

Lehet, hogy nem úgy kellene +bevételre szert tenni, hogy csendőrt csinálunk 10 millió állampolgárból, de nem derült ki más járható út.

• dekoninck
    aktív tag
    válasz Belba üzenetére #133

"... Ha hagyták volna, hogy végigvigyék, akkor a végén összességében nyerhettünk volna rajta és igen, csökkenhettek volna a költségek (mind magánszemélyeknek az adója, mind az intézményeknek a kiadása, persze a kettő összefügg). Azonban ezt az egészet megállították, így a végeredmény elmarad, a megszorítás pedig megmarad...."

Hát ez tényleg elég naiv elképzelés... :( A vizitdíj egy kis pluszbevételt nyújtott az orvosoknak és intézményeknek, de ez az adótömeghez és az E-alap költségvetéséhez képest semmi. Az intézmények kiadása nem csökken tőle, legfejlebb a hiányuk, ami a továbbra is fennálló alulfinanszírozottság miatt van és marad. Mivel a PH!-n a kormányt nem szabad szidni, inkább azt mondom, hogy a vizitdíj helyett sokkal értelmesebb volt a tébé-bliccelők bevonása a járulékfizetők körébe. Ettől persze nem csökkent a tébé-járulék összege... Az öngondoskodás, kiegészítő- vagy magánbiztosítás meg nagyon jó, kivéve, ha már az amúgyis agyonadóztatott népnek, embereknek kell öngondoskodni.

• dekoninck
    aktív tag
    válasz Belba üzenetére #132

Belba to Mawyx "akkor TE hogyan számoltad volna el XY-beteg gyógykezelését, aki 10 napon át bejárt infúzióra?!"
    Na ja, ezt véletlenül én is tudom és megerősíthetem: van egy csomó kezelés, amit a jellegénél fogva és/vagy mert így szól a szabályzat (amit nem a kórház hoz, hanem a minisztérium) csak bentfekvőként lehet megkapni, különben viszlát. Jellemzően ilyen a rákosok kemoterápiája. Meg lehet beszélni persze az orvossal, hogy hazamehetek, de pl ezt a hazamenetelt nem fizeti a TB. Sőt, ha papír szerint (de fizikailag nem) ágyat foglalsz, oda nem is vehetnek fel más fekvőbeteget, mert a nyilvántartásban természetesen megjelenik, és nem lehet 120%-os kihasználtság.

• Mawyx
    őstag
    válasz Belba üzenetére #122

Dehogynem, ugyanazt csinálják most is. Faterom is papírom 10napot feküdt bent most infúziós kezelésen, holott valójában egy napot se, mert bejárt minden nap, amikor lecsöpögött az infúzió, akkor jött haza. Se ágyat nem foglalt, se kaját nem evett ott.

• Cathfaern
    nagyúr
    válasz Belba üzenetére #126

Az a gond, hogy nem vagy hajlandó egészében látni a dolgot, csak a részeit, részeredményeit nézed. Ami eddig volt, az a reform kezdete, ami természetesen nadrágszíj meghúzásával kezdődik. Ha hagyták volna, hogy végigvigyék, akkor a végén összességében nyerhettünk volna rajta és igen, csökkenhettek volna a költségek (mind magánszemélyeknek az adója, mind az intézményeknek a kiadása, persze a kettő összefügg). Azonban ezt az egészet megállították, így a végeredmény elmarad, a megszorítás pedig megmarad. Ha hasonlatot akarnék hozni, ez most olyan, mint ha valaki fut normál tempóban, és látja, hogy előtte van egy fal. Ekkor belegyorsít, hogy át tudja ugorni, mivel ezzel a tempóban nem menne. Begyorsít (ami azt jelenti, hogy jobban leterheli a testét), azonban ekkor megtiltják neki, hogy ugorjon... a végeredményt szerintem bárki el tudja képzelni.

Mindezt politikától mentesen írtam, ez színtiszta logika, nem más. Emiatt is írtam feltételes módban az elején, hogy ha jól sikerül az ugrás, akkor jól jártunk volna. Persze lehet, hogy elrontják, s akkor ugyanúgy a falra felkenődve kötünk ki, de ha nem is hagyják, hogy ugorjunk, akkor 100%-ig biztosított, hogy ott fogunk. Aztán akkor lehet mutogatni, hogy hehe, mi megmondtuk, hogy ne gyorsíts bele...

• bambano
    titán
    válasz Belba üzenetére #126

Tartom a véleményem: a többség nem nézi meg.

A megfogalmazás szerint: "az idealista elképzelés az...": akkor hinném, hogy csökkenne az adóm a vizitdíjtól, ha idealista lennék. De nem ez a poszt az első, ahol felmerül szövegértési probléma lehetősége.

Nyugodtan világosíts fel, bármiről, a tények ettől még tények maradnak. A vizidtíj miatt csökkent az orvos-beteg találkozások száma. Ez tény, ezt lehet félreértelmezni vagy elfogadni, ettől tény marad. Vagyis minél kevesebben veszik igénybe indokolatlanul az eü ellátást, annál rövidebb lesz a várólista. Ez meg egyszerű matematika.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy óriási különbségek vannak az emberek szokásaiban, ismereteiben vidéken és Pesten. Aki (nem feltétlenül te, de ha rád is illik, magadra veheted) pesti értelmiségi körökben mozog, annál lehet, hogy mindenki tudja, mi az ügyfélkapu, meg oep számla, stb. stb. Vidéken meg olyan az infrastruktúra, hogy nehéz megfelelő internet kapcsolathoz jutni, a nagy magyar ügyfélkapuról meg nem is hallottak.

A kórházak megszüntetése, modernizálása meg elkerülhetetlen. Egyrészt nincs rá pénzünk (sokkal többet költünk rá, mint lehetne, sokkal több orvos van, mint a fejlett nyugaton, stb.stb) másrészt az orvostudomány fejlődésével elavulttá vált egy csomó kórház és ettől drágább, mint kellene (például a DOTE-n szétpakolták kis házikókba a különböző osztályokat, mert anno, amikor épült, még nem tudtak fertőtleníteni rendesen. Most már tudnak, most a sok betegszállítás okoz problémát. Most már jobb lenne egy böszme épületben minden).

Itt elhangzottak 200-280 ezres számlák egy kezeléssel kapcsolatban. Komolyan úgy gondolod, hogy évi 6000 forint vizitdíj érdemben befolyásolja azt a kb. 6000-7000 milliárdnyi költségvetést, amit az eü-re meg a tb-re költünk egy évben? Ezek olyan kis számok, hogy az excel eldobja kerekítési hibában... Ezzel szemben a valóság az, hogy kimondva-(a kórházi napidíjjal kapcsolatban hivatalosan kimondásra került)-kimondatlanul (a vizitdíjjal kapcsolatban nem került ennyire egyértelműen kimondásra) az elszámolási csalások és a hálapénz elleni harc kezdeteként került bevezetésre a két díj.

Én viszont találkoztam több orvossal is, akitől nyugodtan, azonnal el lehetett volna venni a diplomáját. Mert olyan eset is volt, hogy a "lelkiismeretes" orvosi kezelés hatására meghalt a páciens és ezek után az orvos még nagy hanggal követelte a hálapénzt... Én is tudom, hogy vannak lelkiismeretes orvosok, de kérdezem: ezek a lelkiismeretes orvosok miért nem szabadulnak meg a rosszul képzett, pénzsóvár kollégáktól? Miért védik őket?

Ja, a hatalmas buliról: ez is lóláb jellegű dolog, mert valójában nem az a baj, hogy privatizáltak kórházakat, hanem az a baj, hogy melyik bagázs privatizálta melyik oldal holdudvarába tartozó embereknek.

Na mindegy, befejezem a politizálást.

• bambano
    titán
    válasz Belba üzenetére #124

"A kórházi zárójelentésed mellé kapsz egy számlát": ami önmagában is egy olyan új vívmány, amit régen meg kellett volna lépni, mégsem túl régi dolog.
    Másrészt bármibe fogadok, hogy az emberek 95%-a (vagy több), örül, hogy elhagyhatja végre a nyüves kórházat (mert utál ott lenni, beteg lenni), nem fog még papírhalmokat is olvasgatni.

Az idealista elképzelés az, hogy ha fizetsz kórházi ápolási díjat és vizitdíjat, akkor csökken az indokolatlan igénybevétel, csökken a szükséges költségvetés igény (eddig azért bejött), majd később csökken az adód, mert kevesebb pénzt kell a közösbe tolni (ez, sajnos a jelenlegi politikusi garnitúra mellett esélytelen). Úgyhogy ha nekem pl. kórházi díjat kellene fizetnem (évtizedek óta nem voltam kórházban csak akkor, ha maszek melóm akadt ott:), és ettől csökkenne az adóm, bőven sokkal jobban járnék. Valahol el kellett volna kezdeni.

Az életmentő kezelést mindenki mindenhol megkapja, emiatt nem halnak meg emberek. Akik mostanában meghaltak, azok nem a vizitdíj miatt haltak meg, hanem egyéb okok miatt, amit most nem részleteznék, mert az orvostársadalom kicsinálna érte.

Ha az alapján dőlne el, hogy ki hülye, ki nem, hogy mit x-elt, akkor elég alacsony lenne az össz-IQ.

Az, hogy a kórházi napidíj kérdését összekevered a költségtérítési anomáliával, az szerintem demagógia. Csak nézd meg, mekkora szakadék tátong a politikai erők között vizitdíj ügyben és mennyire együtt szavaztak a saját költségtérítésük ügyében. Na ez a gazember demagógia.

Hagy mondjak valamit: a minisztériumoknak nem feladata az operatív munka. BIZTOSAN nem fogsz találni egyetlen minisztériumi alkalmazottat sem, aki várólistákat böngészik. Akinél váratlan komplikáció miatt állapotromlás lép fel, az kiesik a várólistáról és átkerül az életmentő műtét kategóriába és műtsék meg ott.

Én pl. szeretnék olyan országban élni, ahol nem két év alatt rakja össze az embert baleset után az állami egészségügy, hanem 3 hónap alatt, mert ez 21 hónap ki nem fizetett táppénz, 21 hónap termelő munka, 21 hónapnyi befizetett személyi jövedelemadó. EZ kellene a fő szempont legyen. A beteget minél előbb meggyógyítani és visszaküldeni termelni. Minden más mellébeszéd. És ha ehhez 5 milliárdos petct cuccokat kell építeni tömegesen, akkor jöjjön a magántőke és építse meg. Ha minden embert el lehetne küldeni minden évben egy olyan műszeres vizsgálatra, ahol a pet és a ct egybe van építve, akkor minden rákos betegséget megtalálnának hamar, sokkal kevesebbe kerülne a gyógyítás. Erre mondtak nemet a kedves igenlők. Meg olyan országban is szeretnék élni, ahol nem kerül csillagászati összegekbe a fogsorom rendberakatása, csak mert a korábbi magánorvos tróger munkát végzett. A kedves orvosok ne csodálkozzanak, ha nem sírok, hogy most szívóágra kerültek.

Ps: a kórházi számlás anomália, meg a pszichiátriai kezelés elszámolása az konkrét személy konkrét esetével kapcsolatban derült ki, nem légből kapott esemény. Ha valaki bíróságra akarja vinni az ügyet, tárgyi bizonyíték van ezügyben.

• bambano
    titán
    válasz Belba üzenetére #122

"Mióta te is belenézhetsz, mit és mennyiért számoltak fel neked 1-1 kezelésre, azóta nem tud a kórház ügyeskedni...": miért ne tudna? csak kicsit nagyobb a lebukás veszélye, esetleg jobban odafigyelnek, kinél lehet és kinél nem.
    Ezt a fajta ügyeskedést sokkal jobban megfogta volna a kórházi ápolási díj, csak kedves szavazótársaim nem látták át, mire kell x-elni.

Ahha, a miniszter várólistákkal fog szórakozni? Ha kiszúrnak egy-két esetet, lesz belőle kirakatfelháborodás, az orvosok majd kamuznak valami szakmai indokot és ennyiben marad a dolog. Az ilyen nyilatkozatokat már akkor sem hittem el, amikor minisztérium környékén dolgoztam.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés