Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• shtml

őstag

válasz bolondember #14 üzenetére

és most akkro belegondolva, h talán a több biztosítós megoldással ilyesmi felé toldóna el az itthoni "egészség"ügy...

De nem kell, jó nekünk ez a szar is - és még egy népszavazás, sok-sok pénzért...

Nálunk nem így működött volna a több biztosítós rendszer. Az egészségügynek rendelkezésre álló összeg nemigen növekedett volna, hiszen a lakosságot már így is halálosan túlterheli a TB-járulék (ebbe számítsd bele azt is, amit a munkáltató fizet utánad, mert azt is te keresed meg a cégnek). Viszont a biztosítók keményen a profitért csinálták volna az egészet, ezért az, amit most elpazarolnak az állami egészségügyben, profittá lényegült volna át és a színvonal maradt volna a mostani - ráadásul több biztosító = több igazgatótanács, több vezető, több szolgálati gépkocsi és egyebek. Persze kirakatrendezés lett volna, de a végeredmény nemigen változott volna.

A cikkben említett rendelő azért működhet jól, mert a pénzt ugyanaz a cég szedi be, amelyik a szolgáltatást is nyújtja - vagyis pontosan annyit kér a szolgáltatásért, amennyibe az kerül neki (plusz nyereség persze). Nincsen kiszolgáltatva egyetlen biztosítónak (megrendelőnek) sem, legyen az állami vagy magán.

A több biztosítós rendszerben a rendelőintézet vagy kórház éppúgy ki van szolgáltatva, mint most, és versenyeznie kell a megbízókért (biztosítókért). A leszorított árakat pedig csak a színvonal rontásával, vagy jelen esetben a javítás elmulasztásával érheti el. A biztosító pedig nem tud többet fizetni, mert a bevételeit korlátozza a lakosság fizetési képessége, max. kialakulnak külön biztosítók ill. szolgáltatáscsomagok az elitnek és a szegényeknek. Ez a helyzet pedig már most is létezik, lásd éppen e cikk témáját.

• Bog

HÁZIGAZDA

válasz bolondember #14 üzenetére

Nyilván az van, hogy én alapvetően a tapasztalatok birtokában most épp morgok a népszavazásra, evidens. A történtek után természetes, hogy úgy érzem, hogy nekem személy szerint ez a több biztosítós modell (papíron, elméletben) jobbnak érződik.

Megint más dolog, hogy ezt hogyan valósította volna meg - akárki. Mennyi zseton tűnt volna el, mennyire lehetett volna érezni a szolgáltatás színvonalának javulását, etc.

Nem szeretnék polflame-t generálni, csak el akartam mesélni, hogy ilyen is van. Nekem 28 évesen az első ilyen élményem volt az egészségüggyel, eddig csak negatív tapasztalataim voltak, és már 8 éve is, amikor Ágika még az egyetemen domborított a dekoltázsával és tök más emberek voltak hatalmon. Úgyhogy ez bizonyos értelemben inkább arról szól, hogy nekem mondhat bárki bármit, a TB-ből fizetett állami egészségügyben nem hiszek. Számomra ez kormánytól és pártállástól független.

Új hozzászólás Aktív témák