Hirdetés

2024. március 3., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) mbalint987


mbalint987
aktív tag

A karácsonyi ajándékokhoz való hozzáállásod osztom, szerintem sem erről kéne szólni az ünnepnek, még akkor sem, ha a média orrba-szájba ezt nyomatja. Nagyon frusztráló tud lenni, ha az ember vesz a másiknak valamit, és látja hogy nem tetszik neki, és persze ez fordítva is igaz.

A hajléktalanos részt megmosolyogtam, jó olvasni, hogy van ilyen is, és a "maradék" ételek a kuka helyett éhező emberekhez kerülnek. Biztos vagyok benne, hogy az ő ünnepüket is szebbé teszi mindez. :)

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#2) nicsefrigyes


nicsefrigyes
kezdő

Örültem hogy végre ők is erre az álláspont jutottak, évek óta kérem, hogy ne erről szóljon az ünnep. Így elkerülhetjük a "mire van szükséged" csomagokat és a kényszeresen vett felesleges dolgokat. Mindenki lehet kicsit felszabadultabb, végre nem kell az bevásárlóközpontok forgatagában elveszni.

Akkor ez a megegyezés csupán látszat volt. Te azt hitted, hogy ez kölcsönös, a többiek viszont kényszernek érezték. Ezek eléggé szigorú, despota szabálynak tűnnek. Te talán kényszernek élted az ajándékozást, ők meg lehet, azt érezték kényszernek, hogy senkinek semmit. Az őszinte beszélgetés, megegyezés nem ilyen.

(#3) Redneck válasza mbalint987 (#1) üzenetére


Redneck
veterán

mbalint987:
Örülök hogy nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. Pár éve mikor felhoztam, úgy néztek rám mint egy földönkívülire. Mondjuk azt amúgy is szoktak, mert elég szókimondó tudok lenni. :DD

Néha ha olyanom van, el szoktam vinni nekik amit találok. Egy ideje viszonylag nehéz, mert ebben a városrészben elég sok helyről kipaterolták őket. Pár éve volt olyan hogy a rendőrök elvették az összes összegyűjtött cuccukat, elég bicskanyitogató volt. Tudom hogy vannak elég gázos hajléktalanok is, de nem mindegyik verekedős alkoholista, vagy mosdatlan igénytelen ember.

A minap legszívesebben elküldtem volna francba a kis drogos gyereket, aki a válla fölött ugatott vissza, egy idős szakadt gitárjával ücsörgő hajléktalannak. Nem voltam biztos benne hogy jó ötlet a balhé este az aluljáróban ezért végül nem mentem bele. :(

nicsefrigyes:
Nem az őszinteségről van szó. Egyszerűen birkák és annyira tipikus tagjaivá váltak a modern, fogyasztói társadalomnak, hogy bele sem gondolnak az ünnep valódi jelentésébe..
Ha lennének kicsi gyerekek, semmi bajom nem lenne az ajándékozással és a misztikummal. Nekik még szükségük van rá. :K

Mod:
Végülis lehet nekik ezt jelenti az ünnep, csak én nem látom ebben mi a pláne. Legközelebb megtréfálom őket. Mit szeretnék, vagy mire van szükségem? Megmondom hogy egy Lancer Evo-ra, aztán hadd főjenek a saját levükben... :DD

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#4) nicsefrigyes válasza Redneck (#3) üzenetére


nicsefrigyes
kezdő

Nem az őszinteségről van szó. Egyszerűen birkák és annyira tipikus tagjaivá váltak a modern, fogyasztói társadalomnak, hogy bele sem gondolnak az ünnep valódi jelentésébe..

Nem tudom, mi az ünnep valódi jelentése. Én meghagynám nekik ezt a rituálét, pláne ha jó emberekről van szó, akik nem ártani akarnak neked...

(#5) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

A "karácsonyi családi nem vásárolunk semmit" amibe látszólag mindenki beleegyezik, majd mikor karácsony másnapján összejön a család akkor ott állunk 3-an szemben a család másik részével és lesül a bőr a pofánkról mert míg mi nem vettünk ajándékot, addig a család másik része hát csak azért is. :W

szerk.: pontosabban az lett megbeszélve, hogy csak a gyereknek veszünk közösen játékot meg miegymást közösen. Ez nálunk történt.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#6) Redneck válasza Snowy_owl (#5) üzenetére


Redneck
veterán

Ez most a miénk dióhéjban vagy nálatok is előfordult? :U

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#7) mbalint987 válasza Redneck (#3) üzenetére


mbalint987
aktív tag

"Egy ideje viszonylag nehéz, mert ebben a városrészben elég sok helyről kipaterolták őket."
Mélyen szeretett kormányunk sajnos nem képes látni a sok szegény, szerencsétlen sorsú embert, de ahelyett hogy segítene rajtuk, inkább elpaterolja őket, hogy ne legyenek szem előtt. Hisz ugye tudjuk, az a probléma, amit nem látunk, az nem is létezik..

"A minap legszívesebben elküldtem volna francba a kis drogos gyereket, aki a válla fölött ugatott vissza, egy idős szakadt gitárjával ücsörgő hajléktalannak."
Addig ugathat vissza, míg nem kerül ilyen helyzetbe. A szörnyű az, hogy nem nehéz ma Magyarországon ilyen nyomorba süllyedni. Nem kell hozzá túl sok, csak mondjuk egy svájci frankos hitel, meg esetleg hogy az ember elveszítse a munkáját. Ez a két dolog simán elég lehet sajnos. :(

A fentiekről jut eszembe az, hogy sok ember (köztük sok fiatal) az alapvető "tiszteletet" nem képes megadni a másik ember iránt. Ennek szerintem tipikus példája a portások vagy takarítónők esete. Én a 19 évemmel ha közlekedek a távolsági buszon, köszönök felszálláskor és leszálláskor egyaránt. Ha a suliban/koliban találkozom valamelyik takarítónővel (és olyan a helyzet), köszönök. Ha belépek valahova, köszönök a portásnak, ha lelépek, szintúgy.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#8) távcsőves


távcsőves
senior tag

Megértelek, engem is taszít a venni kell rész. Meg a kapnom kell rész is. Mindig mondom, a kislánynak vegyenek valamit, amit szeretne, és azt is közösen tegyék (nagynénik&nagybácsik is a nagyszülőkkel együtt), de nem.. És az is nagyon bánt, nincs még halottak napja (Nov1), de az összes multinál már csokimikulás, műfenyő, minden a képedbe tolva a bejáratnál. Nagyon-nagyon idegesítő. A szabad piacban hiszek, és általában a szabadságban, de van amit szabályozni kell. Ezt nagyon kéne, mert valami elszabadult és tényleg nem a jó irányba.

[ Szerkesztve ]

(#9) updog


updog
senior tag

Ugyanez minden évben. Nagyjából ismerem a család anyagi helyzetét, és azt is tudom, hogy volt már, amikor konkrétan providentből ment az ajándékozás. Minden évben elmondjuk, hogy ha nagyon nem bírnak magukkal, 1-2 hasznos apróságot (lehetőleg fogyasztási cikket) vegyenek, mégis minden évben jön a bögre, mécses, legjobbunokatábla... pár éve elkezdtünk egy google docsot vezetni a személyes wishlistekkel, így legalább mellélövés ritkán van.

Az embertömeget gyűlölöm én is ilyenkor, de valahogy mégis az idei év volt az első nagyon régóta, amikor végre időben megvolt az a pár dolog, amit szerettünk volna adni, eddig minden évben kb. gyűlölettel a szívemben vártam az ünnepeket a stressz miatt. Idén tapasztaltam meg, hogy egészen máshogy is lehet ezt. Már csak a családnak kéne valahogy elmagyarázni.

Szép gesztus a maradékok szétosztása, mi mondjuk a fagyasztgatós típus vagyunk, így biztos nem romlik ránk a töltikápi, jó lesz az még áprilisban :D Én a plázákban szörnyülködöm mindig, hogy az éttermi részeken mennyi friss, meleg étel megy pocsékba minden nap.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#10) ncc1701


ncc1701
veterán

No, nálunk viszont vagy 5 éve működik ez a senki nem vesz senkinek semmit történet. Gyerek már nincs, mindenki melózik, ne legyen már nekünk is a vásárlás ünnepe ez. Asszony is felszabadult, állandó idegben volt régebben, h mit is vegyünk, így levan a gond. Összejövünk, eszünk-iszunk, és ennyi, a legjobb.

(#11) Kasya


Kasya
nagyúr

Mi inkabb utaznank valamerre a nagyvilagba karacsonykor, mert akkor erunk ra jobban. A gond az, hogy a csaladdal is olyan keveset talalkozunk az evben, hogy kotelezoen szamitanak rank es niincs mas alternativa.

Parommal mi is a peldadat kovettuk. A csaladnak azonban vinni kell valamit, az nem opcio :D

[ Szerkesztve ]

(#12) nemlehet


nemlehet
őstag

Nálunk már nagyon rég óta pénzt vagy ajándék kártyát ajándékoz mindenki. (pl unokatesók steam kártyát kapnak).

Egyszerűen egy bizonyos kor után átlépnek a hasznos ajándékok azon a léptéken amit egy ember meg tud venni. Senkitől sem várható el, hogy 5-6-10 embernek vegyen fejenként 20-30 rongyért ajándékot. Így ahelyett hogy 3-5 ezerért venne mindenki valami értelmetlen vackot azt a 3-5 ezret összerakjuk egy borítékba vagy olyan utalványba amiről tudjuk hogy kell (pl frissen költözőknek IKEA, gyerekeknek steam vagy PSN, csajoknak ruha/pláza kártya)

Amúgy én vesztem össze családtaggal, mert sose bírta betartani amiben megegyeztünk. Ne vegyen-csak vesz... Ne süssön-csak süt 4 félét... Ne hozzon semmit-csak hoz 5 üveg bort... Mondtam, hogyha nem képes betartani a megegyezést akkor ne jöjjön, mert én nem szeretném, hogy mindenki más kellemetlenül érezze magát amikor ő megjelenik 5 tálca süteménnyel és előadja, hogy egész éjszaka csinálta, de amúgy semmiség....

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#13) Redneck


Redneck
veterán

mbalint987:
Sokakból hiányzik a tisztelet, és elfelejtik honnan jöttek, és milyen könnyen le lehet csúszni.

távcsőves:
Jó ötlet, simán szabályozhatnák. Engem is irritál mikor már lassan októberben karácsonyi díszekkel, jelképekkel vagyunk körbevéve.

doeeg:
Sosem fogom megérteni hogy mi ez a mánia, és akinek kevés van, miért nem érti meg hogy nem kötelező, nem erről szól!
Fagyasztanék néha én is, de sajnos kis fagyasztóm van, az is mindig tele. :D.

ncc1701:
És mégis tudtok létezni... Ez a jó, ezt nem értik még nálunk.

Kasya:
Hogy érted hogy vinni kell valamit? Pont erről szól a bejegyzés. Részemről ezt a kell részt kihagyhatnánk az ünnepből. :))

nemlehet:
Nálunk is volt kívánságlista, hasznos dolog, pláza utalvány, masszázs csomag, mozikártya, meg "majd te megveszed magadnak ebből a pénzből kicsikém", de ezt nagyon rossz iránynak érzem. Továbbá ezt akartam elkerülni, és nem látom értelmét, hogy személytelen dolgok és pénzek, utalványok gazdát cseréljenek. Engem zavar, semmi értelme. :W
"Mondtam, hogyha nem képes betartani a megegyezést akkor ne jöjjön"
Én is ezt mondanám, de ezzel a dumával csak azt éred el, hogy a végén te vagy a köcsög. :DD

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#14) UnA válasza Redneck (#13) üzenetére


UnA
Korrektor

Mi is vittünk valamit mindenkinek, főleg sütiket, amiket párommal és a gyerekekkel készítettünk. Szóval megoldható így is, és ennek is örültek. ;)

(#15) Redneck válasza UnA (#14) üzenetére


Redneck
veterán

Ez számomra természetes és jó dolog, csak ezt a kényszeres "ajándékozni kell, venni kell, adni kell", szarságot akarom kiirtani. Barátnőm mindig azt mondja, hogy az igazi ajándék az meglepetés, és nem számítasz rá.

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#16) Sethdobaloah válasza Redneck (#13) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Felnőttek között a pénz ajándékozását én sem értettem soha. Mármint ha 0-ás az egyenleg, akkor mi értelme volt :) Ha meg nem nullás, akkor arra meg nem a karácsony a megfelelő időpont szerintem.
Nálunk is már évek óta az megy, hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot. Aki meg nem tudja betartani, az majd megsértődik, hogy Ő adott, de kapni nem kapott... Önjavító folyamat:)

...csak én vagyok helikopter?

(#17) Fred23


Fred23
nagyúr

"megbeszéltem a családdal, hogy idén nincs felesleges karácsonyi vásárlás"

Én évek óta 20x mondom el mindenkinek, hogy elvi okokból töröltem ezt az ünnepet -ahogy az összes keresztény ünnepet- a magam számára, de még mindig akad egy-egy ember, aki vesz nekem valamit úgy, hogy ezt ő csak úgy adja, nem is karácsonyra / húsvétra. Dühítőnek tartom, a tisztelet hiányának. Másrészt az is a fejemben van, hogy nincs jó megoldás, egyszerűen ki kell hogy jöjjenek az ellentétek ilyenkor, mert egyes embereknek meg az a sértő, hogy én ki akarok maradni az egészből, ezt képtelenek lenyelni. Furcsa és normálatlan vagyok, amiért személyes felelősségemnek tartom, hogy nyíltan vállalva elutasítsam azt az erősen rögzült, megszokott utat, amit az ilyen ünnepi alkalmakkor az emberek többsége bejár. Nincs társadalmi változás személyes elköteleződések nélkül, vagyis ha valaki nem keresztény, de tartja a keresztény ünnepeket, keresztelőkre jár, templomi esküvőben gondolkodik, stb., akkor ne reklamáljon a sok "hülye szokás" miatt! Legyen a karácsony / húsvét / stb. keresztény ünnep a keresztényeké, és a magam részéről, még örülni is tudok az örömüknek; de mikor a nem hívők néhány napra kútba ugranak a többi után szokásból, az szerintem gáz.

Volt már, hogy dolgoztam karácsonykor, és ezzel sok örömöt okoztam keresztény kollégáknak, akiknek ilyenkor kiemelten fontos a családdal lenni; nekem meg nem az, mert nem hiszek abban, amiben ők, és ehhez tartom magam.

(#18) updog válasza Fred23 (#17) üzenetére


updog
senior tag

"Legyen a karácsony / húsvét / stb. keresztény ünnep a keresztényeké, és a magam részéről, még örülni is tudok az örömüknek; de mikor a nem hívők néhány napra kútba ugranak a többi után szokásból, az szerintem gáz."

A gyakorló keresztényeknek ezek valóban ünnepek, és úgy is élik meg, az ünnep valódi értelmében, míg a nagy többség (hiába vallja valaki magát "hívőnek", amikor templomot max. a legutóbbi haver esküvőjén látott utoljára belülről) valóban csak megszokásból tartja meg ezeket. Én és a családom is ezen többségbe tartozunk.

Lehet, hogy pont ez a megszokás mondatja velem, de mégis nagyon fura lenne az élet a karácsonyra való készülődés, és az ünneplés nélkül. Az, hogy az emberek nem tudják ezt az egészet helyén kezelni, illetve hogy a média és a kereskedők hogyan manipulálják a tömeget, az egy másik probléma, de abszolút független attól, hogy ez kinek a milyen ünnepe.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#19) Fred23 válasza updog (#18) üzenetére


Fred23
nagyúr

Szeretem a világos, egyértelmű határokat, és talán ezért zavar az a kavarc, ami december végén van. Mintha zavarossá válna a víz, ha érted, vagy mintha hirtelen szinte mindenki tettetné magát, álarcot húzna, következetlen lenne magához. Meg tudom érteni, hogy sokakat ez nem zavar, de engem nagyon. Nekem muszlim tesóim és sógoraim vannak, unokatestvéreim zsidók, anyum református, van sok buddhista ismerősöm, szóval igazán heterogén hitbéli környezetben élek panteistaként / agnosztikus ateistaként. Nem a vallásokkal van bajom -egyébként idő volt, mire erre rájöttem-, hanem az összemosásokkal, következetlenségekkel, álarcokkal.

Egyébként egyre jobban megy az önmegvalósítás, szerintem jövőre már egyetlen ember sem lesz, akitől kapni fogok valamit keresztény ünnepekre, vagyis a közegem elfogad olyannak, amilyen vagyok, és már nem próbál megváltoztatni. Viszont ezt ki kellett küzdenem. Elképzelheted, milyen nehéz azt elmagyarázni, miért nem megyek pl. locsolni (pláne kisgyereket), vagy hogy miért nem kap tőlem ajándékot xyz gyerek, és hogy miért nem vagyok olyan bunkó, mint amilyennek alapból a legtöbben tartanak ilyen apró szokásszegések miatt.

[ Szerkesztve ]

(#20) UnA válasza Fred23 (#17) üzenetére


UnA
Korrektor

"elvi okokból töröltem ezt az ünnepet -ahogy az összes keresztény ünnepet- a magam számára"

Ez azért kemény :) mert ezek nem csak keresztény ünnepek, hanem a magyar és az európai tradíció részei is. Emellett azt neked is érdemes végiggondolni, hogy volt már a történelemben néhány igazán elvi okokból meghozott társadalmi döntés és kísérlet - na azok voltak mindig a legborzasztóbbak. (pl. "a múltat végképp eltörölni...", stb.)

(#21) Fred23 válasza UnA (#20) üzenetére


Fred23
nagyúr

Tudom, és nekem sem esnek jól ezek az időszakok. Ez mégis a kisebb rossz számomra; másik lehetőség a bólogatós, önfeladós képmutatás. Én joggal akarok panaszkodni, ha a gyerekem majd kénytelen lesz hittant tanulni valamelyik államtól egyháznak átadott iskolában; szerintem annak nincs joga felháborodni ezen, aki képmutatóan belesimul a keresztény hagyományokba valós elkötelezettség nélkül.

Nincs bennem jelentős nemzeti tudat, érzés, mondhatni szinte 0. Az európai értékekből már magamba tudtam építeni annyit, hogy elmondhassam: identitásomnak részét képezi az európai kultúra és hagyomány egy jelentős része. Van bennem egy olyan érzés (talán társadalmi nyomásra? :F ), hogy néha szinte felelősöket keresek azért, amiért nem volt képes senki kialakítani bennem nemzeti identitást. Az a baj, hogy ezt még kommunikálni is nehéz úgy, hogy egyesek meg ne sértődjenek, vagy ne troll támadásként értelmezzék az egészet. Olaszországban vagy Horvátországban általában jobban érzem az otthon-szagot, mint Magyarországon, és erről nem hinném, hogy tehetek, viszont ez van, és ebben is eltérek a normálistól. Ha tehetném, a Karib-térségbe költöznék, és csakis a szörfös-függőágyas identitást építeném, de sajnos erre nincs lehetőségem. :)

Ez volt itt az utolsó OFF-om.

(#22) Redneck válasza UnA (#20) üzenetére


Redneck
veterán

Veled értek egyet, a kultúránk része. Attól hogy nem vagyok vallásgyakorló, még nem törlöm az ünnepeket, csak máshogy közelítem meg. A lényeg az hogy a karácsonyt kötelező ajándékozás nélkül. Számomra a húsvét sem a böjt utáni zabálásról szól elsősorban. :DD

Egyébként nem kell OFF-ba rakjátok, ez is a témához kapcsolódik.

[ Szerkesztve ]

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#23) UnA válasza Fred23 (#21) üzenetére


UnA
Korrektor

Akkor élsz helyesen, ha a saját elveidet követed és önazonosan tudsz viselkedni. Ez nem kérdés. De ez szerintem nem jelenti azt, hogy valamit (p. a karácsonyt) meg kellene tagadnod, aminek esetleg káros vagy kóros kinövéseit tapasztalod más embereken.

(A nemzeti identitás pedig megvan benned, mert a magyar alapvetően egy kultúrális / nyelvi közeg, és ez nem hiányzik nálad - látszik abból, ahogy írsz. Nem tudom, mennyi időt voltál valaha is távol ettől, de ezt csak akkor lehet igazán érezni.)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.